[Nummer 2]
Redactioneel
Het monetaire systeem: een wereldwijde religie die meer volgers heeft dan alle andere geloofsovertuigingen bij elkaar. Wie zich enigszins verdiept in de ideologie van een wereld die op geld gebaseerd is, weet dat ook dit systeem geen absolute waarheden kent. Geld drijft ons echter allen en ontkenners van het systeem zijn als ketters in de middeleeuwen: buiten de maatschappij geplaatste vogelvrijen; kansloze sloebers die het niet zullen redden. In deze roerige tijden van begrotingstekorten, crises en miljardeninvesteringen lijkt het monetaire systeem te kampen met een leeglopende parochie. De geloofsgemeenschap roept om hervormingen en verschillende stromingen ontstaan. Ook de literaire wereld ontkomt niet aan deze wereldse zaken. Een mooie gelegenheid om het thema ‘Letter en Geld’ in dit tweede nummer van het jubileumjaar uit te diepen aan de hand van verschillende casussen.
Hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde Lia van Gemert verkent samen met promovendi Marrigje Paijmans en Sabine Muller de handelsnetwerken van de Gouden Eeuw in de Republiek. De drie hoofdrolspelers in dit artikel zijn Katharina Lescailje, Joost van den Vondel en Jacob Lescailje. De auteurs laten zien dat literatuur een klandiziebindende rol kan vervullen.
Reflecties op geldzaken vanuit contemporaine casussen komen aan bod in de volgende twee artikelen. Postdoc Saskia Pieterse analyseert Marja Brouwers' Casino, een roman die morele corruptie aan de kaak lijkt te stellen. Hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert schrijft over een minder romantische kant van het auteurschap: de schrijvershonoraria in een tijd van opkomende e-books. Zij maakt daarbij een vergelijking met de opkomst van de pocket in de jaren vijftig.
Conservator Ad Leerintveld neemt ons in zijn column mee op reis door de wondere wereld van geld en waarde als het om handschriften en andere literaire ‘kunstwerken’ gaat. Terug in de Gouden Eeuw zet Vooys-redacteur Lars Kloet Jeremias de Deckers Lof der Geldsucht graag In zijn Kast. Dat werk was zowel een oefening in spotternij voor Decker, als een wijze les voor de lezer.
De Kop van Jut wordt deze keer geslagen door dichter Maarten van der Graaff, die een stiekeme cultauteurfetisjist blijkt te zijn, en daar zijn koesterende afkeer van laat blijken. Redacteuren Else Boer en Susan Potgieter doen verslag van hun interview met de Amerikaanse auteur Chad Harbach. Zij bevragen hem over het schrijverschap en het succes van zijn roman The Art of Fielding.
Natuurlijk hebben we ook recensies, waarbij de inhoud van een werk niet altijd gerelateerd is aan geld, maar de prijs van het boek uiteraard wel vermeld wordt. Lieke van Deinsen recenseert Negotiating Differences: Word, Image and Religion in the Dutch Republic, Frank Keizer las Cruel Optimism, Dieuwke van der Poel schrijft over Anna Bijns, van Antwerpen, en Carl de Strycker bespreekt Sinds Adam en Achilles. Bijbel en mythologie in de Europese literatuur.
Een waarde-volle Vooys kortom, die hopelijk bij kan dragen aan uw cultureel kapitaal.