Een kommissie van de vakgroep, onder voorzitterschap van een SOV-student, kwam met ‘evaluatie-rapport’. Alle onderwijs dat in de vakgroep gegeven werd/wordt moe(s)t geëvalueerd worden opdat het zonodig een volgende keer bijgesteld kon/kan worden. Dit rapport is aangenomen. Helaas, door de lamlendige houding van zowel de meeste studenten als van docenten (m.u.v. de afdelingen middeleeuwse letterkunde, moderne taalkunde en enkele personen) wordt het onderwijs nog steeds slecht geëvalueerd. Daardoor komt het voor, dat jaren achtereen dezelfde fouten gemaakt worden in kolleges.
Een roemrijk feit uit de SOV-geschiedenis is ook het overleg met de afdelingen middeleeuwse en renaissance-letterkunde over het onderwijs in het 1e en 2e jaar. Het SOV had een keuzekommissie die bepleitte dat er in het onderwijs keuze-en zelfwerkzaamheid-mogelijkheden moesten komen. Welnu, de werkstukjes + boekenkeuzelijstjes in het Ie jaar bij de historische letterkundes zijn een rechtstreeks gevolg van het overleg tussen de staf en 't SOV. Ook de ‘capita-selecta’ van de afdeling taalbeheersing in het 3e jaar kun je op ons conto schrijven.
Wat absoluut niet op de SOV-‘erelijst’ mag ontbreken is de versanalyseaffaire van 1979.
In dat jaar werd het tentamen + hertentamen versanalyse dermate slecht gemaakt, dat er (on-)behoorlijk veel studenten zakten voor hun propedeuse. De zaak werd aanhangig gemaakt bij de onderwijskommissie van de vakgroep, van de faculteit en tenslotte bij de beroepskommissie van de faculteit. Geholpen door het SOV deden daar 1e-jaars studenten het woord voor de beroepskommissie. Deze gaf de studenten gelijk en stelde voor dat zij hun propedeuse zouden behalen. Helaas werden er procedurele fouten gemaakt, zodat de uitspraak van de kommissie herroepen moest worden. Uiteindelijk, na enorm veel heen-en-weer-gepraat, is er voor de meeste slachtoffers een bevredigende regeling getroffen.
Van deze versanalyse-affaire hielden veel mensen een vieze nasmaak over. Er bleek op hoog(facultair)niveau nogal wat gefoezeld te kunnen worden. ‘Juridische Zaken’ (een afdeling van het Bureau van de Universiteit) gaf aantoonbaar verkeerde adviezen, maar trok ze niet in omdat de bezwaren van studènten-zijde kwamen. De polarisatie tussen staf en studenten groeide, de sfeer was een tijdlang zeer slecht.
De verhuizing van de Emmalaan naar de Uithof heeft enorm veel vergadertijd gekost. Het SOV heeft in die tijd gestreden voor de zelfstandigheid van de