Kunstenaarskring ‘Arte et Labore.’
Op 8 Augustus l.l. hield deze kunstenaarskring zijne vierde tentoonstelling in de Verlat-zaal.
Deze kleine verzameling van schilderijen was over het algemeen zeer bevredigend. Een talrijk publiek is gedurende de kermisdagen de werken dezer jeugdige schilders komen bezichtigen, een bewijs dat het streven van Arte et Labore (waarom niet Kunst en Werk?) zeer gewaardeerd wordt. Eene korte bespreking der tentoongestelde werken zal dit overigens nog meer doen uitschijnen.
De Heer Timmermans heeft verschillende stukken, die over het algemeen kernachtig geschilderd zijn; misschien kon de kleur in sommige deelen meer onderscheiding hebben. Een Stradivarius, de Beeldekensschilder en een klein Buitenzicht zijn zijne beste schilderijen, evenals zijn Binnenzicht eener smis. Zijne andere doeken konden meer doorwerkt zijn, bijzonder voor wat de figuren betreft.
Van M.F. Simons treffen wij aan; de Stokerij, een groot doek, zeer onderscheiden als kleur, en waarop brokken voorkomen, die meesterlijk behandeld zijn. Jammer dat er deelen in voorkomen, die als behandeling niet op dezelfde hoogte staan. In de heide is een doek vol waarheid, waar de heidelucht u uit tegenwaait, en het licht met veel natuurlijkheid en toch op de eigenaardige manier van Simons is weergegeven.
Het Maanlicht op de Schelde van M. Allaerts heeft vele verdiensten als opmerking en weergeving van een dergelijk effekt; onder betrek van uitvoering zou het echter keuriger kunnen zijn.
De jonge schilder Looymans stelt eene Xe Statie ten toon, welke flink geborsteld en als samenstelling goed is; in enkele deelen laat de teekening wel wat te wenschen; maar de kleur is frisch en keurig.
In bewondering is een goed genrestukje, met veel onderscheiding en flink getoetst. Eene kleine Schets der XIe statie belooft ons een oorspronkelijk opgevat en helder schilderstuk; het landschap heeft veel waarheid.
M. Herremans leverde een eigenaardig tafereel in zijne Musketiers na de Serenade; de indruk van den regenachtigen vooravond is goed weergegeven. Het geheel is opgevat zooals de hedendaagsche Fransche schilders het doen zouden. - Het Eiland van Burano is eene schilderij vol licht, waarop nochtans de kleuren wat al te hard tegen elkander afsteken.
Het Gerust Geweten van Dierckx, een kleine schoorsteenvager met eenen boterham met platten kaas in de hand, heeft vele verdiensten als toon; de onderlinge waarde der kleuren is goed in het oog gehouden. Het figuur is flink geschilderd: misschien mochten de bijzaken vaster gedaan zijn. - De Proever is flink geschilderd en vol uitdrukking; ook in de Oogst zijne vele goede hoedanigheden.
M. Van Groeningen leverde twee Buitenzichten, beide zeer verschillend als opvatting, doch met even veel hoedanigheden; er zijn enkele gedeelten op, welke een uiterst vaardig penseel verraden. Deze schilder belooft veel. Bijzonder bevallig is het tafereel met de vrouw die potten wascht, hetwelk in een bruinen toon is opgevat. Het voorplan van zijn Fotograaf is met veel kunde uitgevoerd.