Actrice Sarah Vangeel in ‘Orfeo’ in Amuz
Kaatje goes classic
Geert Swaenepoel
Een van de smaakmakers van de Kunstendag voor Kinderen editie 2012 was in Antwerpen ongetwijfeld de Orfeovoorstelling voor kinderen in muziekcentrum AMUZ.
Actrice Sarah Vangeel, bij het grote kinderpubliek vooral bekend als het Ketnet-tv-personage Kaatje, maakte een zijsprongetje naar de klassieke muziek. De voorstelling Orfeo vertelt de mythe waarin Orpheus zijn vrouw Eurydice kwijtspeelt en haar gaat terughalen uit de onderwereld op maat van kinderen vanaf zes jaar. Voor AMUZ en de Kunstendag voor Kinderen hertaalden Joris Van den Brande en Sarah Vangeel het verhaal naar een muzikale familievoorstelling. Een moeilijke opgave, lijkt het wel. Maar Joris Van den Brande en Sarah Vangeel slaagden er wonderwel in van Orfeo een ‘lichte’, toegankelijke voorstelling te maken. Het spelplezier van acteurs en muzikanten was daar niet vreemd aan, net als het hoopvolle einde waarvoor geopteerd werd.
■ Les Muffatti [© Stéphane Puopolo]
■ Sarah Vangeel
Sarah ‘Kaatje’ Vangeel kroop in de huid van diverse personages, nu eens in die van Eurydice, dan weer in de gedaante van een God van de onderwereld. Dat Sarah Vangeel haar felgekleurde rood-gele outfit voor een keertje ruilde voor een klassiek tenue mag geen verwondering wekken. ‘Ik hou zelf erg veel van klassieke muziek’, vertelt de actrice. ‘Ik speel van jongs af viool en maakte jarenlang deel uit van het orkest van Jeugd & Muziek. Mijn favoriete componisten zijn Rachmaninov, Mahler en Brahms’, aldus de actrice in een interview met Het Nieuwsblad (16 november 2012). Voor het muzikale luik werden beide acteurs bijgestaan door het barokorkest Les Muffatti o.l.v. Peter Van Heyghen. Het Belgische barokorkest Les Muffatti was van 2006 tot 2012 ensemble in residentie in AMUZ. Met celliste Marian Minnen en sopraan Hasnaa Bennani vertolken ze barokmuziek uit het 18de-eeuwse Napels, waaronder fragmenten uit de cantate Orfeo van Giovanni Battista Pergolesi.
Op de website van De Nieuwe Antwerpenaar antwoordde Sarah Vangeel op de vraag waarom zij de combinatie van klassieke muziek en kinderen ziet zitten, ‘Omdat het zo goed werkt. Kinderen zijn heel ontvankelijk voor dat soort muziek. Mijn kinderen vragen soms zelf om een compositie op te zetten en ik kan dat alleen maar aanmoedigen. Het prikkelt hun fantasie. Zelf luister ik er ook graag naar en ik speel het ook, op mijn viool.’ De voorstelling in Amuz illustreerde inderdaad dat de formule wonderwel werkt.