Cyriel Buysse (1859-1932), schrijver van naturalistische romans en verhalen over de boerenbevolking en het plattelandsleven in Oost-Vlaanderen...
De gemeenten Nevele, Deurle en Afsnee begrenzen de Oost-Vlaamse driehoek, die het levensgebied was van de naturalistische schrijver Cyriel Buysse. In Nevele
Vijftig jaar en meer heeft wijlen conservator Antoine Janssens in dit Rietgaverstedemuseum alles wat verband houdt met de geschiedenis en de heemkunde van Nevele, inzonderheid de letteren (R. en V. Loveling, C. Buysse, M. Van Paemel enz.), bijeengebracht en gekoesterd.
werd hij geboren als zoon van een welgestelde cichoreifabrikant die wat graag had gezien dat zijn zoon (op school een middelmatige leerling) zijn weg in de handel had gevonden. Op de Molenheuvel in Deurle schreef Buysse in een huisje op palen zijn vele romans over het plattelandsleven en de boerenbevolking en in Afsnee betrok hij 's zomers zijn grote villa aan de Leiebocht (de wintermaanden bracht hij door in Den Haag, waar hij in contact stond met Louis Couperus - Buysse was getrouwd met een Nederlandse, nl. jonkvrouwe Nelly Dysserinck uit Haarlem).
Nog wordt in Nevele de herinnering aan Buysses rijke leven levendig gehouden in het Rietgaverstedemuseum van wijlen Antoine Janssens (Nevele, o1922). 50 jaar en meer heeft hij er, in zijn ordelijke en zorgzame passie, alles wat met de geschiedenis en de heemkunde van Nevele te maken heeft, bijeengebracht.
In een van de negen afdelingen maakt de bezoeker kennis met belangrijke stukken (manuscripten, eerste drukken, foto's) uit de literaire nalatenschap van de Nevelse nachtegalen Rosalie en Virginie Loveling (tantes van Cyriel Buysse), Aldemar Camiel Vander Cruyssen, Basiel De Craene, Monika Van Paemel en - vooral - Cyriel Buysse. In 1947 raapte Janssens (hij overleed in de huiselijke kring op 6 augustus 1996, 73 jaar oud) immers uit het oude papier van de cichoreifabriek Buysse-Loveling 24 Buysse-handschriften bijeen. 24! Daarnaast wist de eerste conservator ook, behalve de ijsschaatsen, een vulpen en de golfstok van de grote (en sportieve) verteller, een exemplaar van zijn 84 in druk verschenen boekwerken te bemachtigen. De Buysse-studie blijft veel aan de minzame man verschuldigd.
Aangezien we over dit heemkundig museum, vrucht van een weldadig privéinitiatief, al eerder hebben bericht, verwijzen we de lezer naar die bladzijden in het ts. Vlaanderen (1992, xli, nr. 239, blz. 21-22).
Luc Decorte