Verbouwing van een watertoren tot woning in Brasschaat
Jo Crepain
Opdrachtgever: Jan Moereels
Datum: 1996-97
Watertorens zijn constructies van burgerlijke bouwkunde met een uitgesproken monofunctionaliteit. In feite gaat het steeds om hetzelfde principe: het op een hoogte aanbrengen van een waterreservoir.
De toren dateert uit het begin van deze eeuw en fungeerde als waterreservoir voor het centraal gelegen kasteel in de dorpskern van Brasschaat. Sinds de jaren vijftig was die 26 meter hoge betonnen constructie in onbruik geraakt. Het is dan ook bij toeval dat het geheel niet werd gesloopt. Het gemeentebestuur was voorstander van behoud en zocht naar een nieuwe bestemming. Het project van Jo Crepain is dan ook een bijzondere realisatie geworden, omwille van het unieke karakter en de heldere opties bij de transformatie. Om de aangetaste betonpeilers te beschermen opteerde de architect ervoor een nieuwe glazen huid aan te brengen rond de kolommen. Aan drie zijden werd dit Reglit-glas aangebracht, het vierde gevelvlak kreeg transparante beglazing.
Bij de verbouwing gaf men er de voorkeur aan de bestaande constructie volledig zichtbaar te houden. Crepain behield het filterhuis onderaan de toren om er de stookplaats, de televisiehoek en het ruime sanitaire gedeelte in onder te brengen. Rond dat gedeelte is een langwerpige nieuwbouw opgetrokken. Op de begane grond is er een keuken en een grote leefruimte. Vanuit de hoge woonkamer heeft men een uitzicht op de tuin via een groot raam met een kruisvormige opdeling.
In de eigenlijke toren bevinden zich een slaapkamer, een logeerkamer en het bureau van de tuinarchitect Jan Moereels.
Tekst: Marc Dubois.