| |
Thema-tentoonstellingen
Gelieve uw berichten voor deze rubriek te sturen aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8700 Tielt of te faxen op het nummer (051) 40 81 64. Het eerstvolgend nummer (nr. 263, nov.-dec. 1996) wordt gepubliceerd begin december 1996. Berichten voor dat nummer kunt u insturen tot begin november 1996. Met dank voor uw medewerking.
| |
Antwerpen
Antwerpen - Glaskunst
Venster op de hemel
De tentoonstelling ‘Een venster op de hemel. De glasramen van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen’ sluit aan bij het thema van de Open Monumentendag 1996: ‘Zorg en zin voor kleur’. Bij elk glasraam komen de ontstaansgeschiedenis, de iconografie en latere restauraties aan bod. Hierbij worden ook ontwerptekeningen betrokken. De expositie wordt begeleid door een rijkelijk geïllustreerde publikatie waarin de resultaten van het recente wetenschappelijk onderzoek opgenomen zijn. De Antwerpse kathedraal kan bogen op een indrukwekkende verzameling glasramen, waarin verschillende periodes vertegenwoordigd zijn: laat-gotiek en renaissance, barok en neogotiek. Voor de realisatie van deze kunstwerken werd vaak een beroep gedaan op gereputeerde glasschilders, zoals Robert van Olim, Cornelis van Dale (16de eeuw), Abraham van Diepenbeeck (17de eeuw), Jean-Baptiste Bethune, Jean-Baptiste Capronnier, Edouard Didron, August Stalins en Alfons Janssens (19de en 20ste eeuw). Er zijn rondleidingen.
Info: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Handschoenmarkt, 2000 Antwerpen, tel. (03) 213 30 33.
| |
Deurne - Varia
1gAg
De afdeling juweel-edelsmeedkunst van de Karel de Grote Hogeschool, Dept. Audiovisuele en Beeldende Kunst, organiseert in samenwerking met het Provinciaal Museum Sterckshof - Zilvercentrum in Antwerpen - Deurne tot en met 24/11/1996 de expo ‘1gAg’, een tentoonstelling met werk van 30 hedendaagse kunstenaars die hun idee over het begrip 1 gram zilver weergeven. Verrassend genoeg, draagt een tentoonstelling rond hedendaagse kunst, de ongewone titel ‘1gAg’. Ongewoon omdat op deze manier een gram zilver wordt bestempeld als een - weinig verbeeldingrijk - scheikundig element. Waardoor het onmiddellijk duidelijk wordt dat het hier niet alleen om een nauwelijks waarneembare hoeveelheid edelmetaal gaat, maar ook om de wetenschappelijke benadering ervan en de bijhorende confrontaties door kunstenaars.
Info: Provinciaal Museum Sterckshof, Zilvercentrum - Eric Andries, Hooftvunderlei 160, 2100 Antwerpen - Deurne, tel. (03) 360 52 50.
| |
Limburg
Hasselt - Zilver
Hasselts zilver
Onder deze titel loopt een tentoonstelling van zilverwerk in het stedelijk museum. Ook tot 20/10/96 is er de tentoonstelling die kadert in de
| |
| |
zevenjaarlijkse Virga-Jessefeesten: ‘Schatten van de Virga Jesse’. Er zijn ook geleide bezoeken mogelijk.
Info: ‘Stedelijk Museum ‘Stellingwerff-Waerdenhof’, Maastrichterstraat 85, 3500 Hasselt, tel. (011) 24 10 70.
| |
Oost-Vlaanderen
Gent - Sierkunst
Murano-glas uit de 20ste eeuw
Vanaf 12/10/96 tot en met 12/1/97 loopt in het ‘Museum voor Sierkunst en Vormgeving’ de tentoonstelling ‘Murano-glas uit de 20ste eeuw, van kunsthandwerk tot design’. De expositie heeft tot doel een idee te geven van de 20ste-eeuwse evolutie die het Muranoglas heeft doorgemaakt. Deze tentoonstelling zal sinds vele decennia het eerste overzicht bieden van de 20ste-eeuwse-Murano-produktie. Inhoudelijk zal ze de evolutie tonen van kunsthandwerk naar design. Het kunsthandwerk is ietwat simplistisch terug te voeren tot het werk van glasblazers die vooral werkten naar ontwerpen van hun bedrijfsleiders, die overigens niet zelden artistieke inspiraties bezaten. Gaandeweg werd de artistieke inslag meer en meer geleverd door externe ontwerpers die ook in andere kunstdisciplines bedrijvig waren, zoals Tobia Scarpa, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva, Ettore Sottsass, Gae Aulenti e.a.
Info: ‘Museum voor Sierkunst’, Lieven Daenens, directeur, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, tel. (09) 225 66 76, fax (09) 224 45 22.
| |
Vlaams-Brabant
Brussel - Varia
De orde van het Gulden Vlies
De tentoonstelling in de Koninklijke Bibliotheek van België en de publikatie van een verzamelbundel herdenken de 600ste verjaardag van de geboorte van Filips de Goede en de oprichting van de ridderorde van het Gulden Vlies door deze hertog. De tentoonstelling omvat twee luiken. Enerzijds werd doorheen het middeleeuws gedachtengoed gepoogd de context uit te leggen waarin de Orde het licht zag, anderzijds worden de hoge selectievereisten voor de ordeleden, de goed geoliede administratie en vooral de nauwgezette etiquette belicht aan de hand van officiële documenten, archieven, handschriften, boeken en kunstvoorwerpen. Deze tentoonstelling loopt nog tot 14/12/96.
Info: ‘Koninklijke Bibliotheek van België’, Kunstberg, Schenkingenzaal, Keizerslaan 4, 1000 Brussel, tel. (02) 519 53 54.
| |
West-Vlaanderen
Diksmuide - Varia
Tentoonstellingen in ‘De IJzertoren’
Nog tot 11/11/96 loopt de tentoonstelling ‘Humor in de Vlaamse Beweging’ met politieke cartoons; ook tot 11/11/96 kan men luchtfoto's zien van Wim Robberechts (‘Vlaanderen vanuit de lucht’) en de tentoonstelling ‘Jos Tysmans aan het IJzerfront’. Op 11/11/96 is er ‘Vlaamse Vredesdag aan de IJzer’ en tussendoor lopen de tentoonstellingen ‘Dom Modest Van Assche’ en ‘100 jaar Algemeen Nederlands Verbond’ (A.N.V.)
Info: IJzerbedevaartsecretariaat, IJzerdijk 49, 8600 Diksmuide, tel. (051) 50 02 86 - fax (051) 50 22 58.
| |
Kortrijk - Design
Design for Europe
De enige en meest selectieve Europese manifestatie van uitsluitend hedendaagse wooncreativiteit heeft plaats van 18 tot 27/10/96 (‘Hallen’, Kortrijk). Geselecteerd door een internationaal comité van deskundigen, worden op 30.000 m2 meer dan 300 topmerken geëxposeerd: meubels, verlichting, woontextiel, keukens, sanitair en woonaccessoires uit meer dan 17 landen. Er zijn ook nevententoonstellingen: ‘De tafels van de 20ste eeuw’, ‘Street of Designers’, ‘Portugese design in beweging’, Resultaten van de wedstrijd ‘Design for Europe’ en ‘Ereplatform Jean Nouvel’. Tickets en info op dit adres:
‘Interieur 96’, Groeningestraat 37, 8500 Kortrijk, tel. (056) 22 96 22, fax (056) 21 60 77.
| |
Kortrijk - Textielkunst
Damast
‘In 1496 werd in Kortrijk krachtens een vorstelijk octrooi een nering van linnenwevers opgericht’, aldus de geschiedschrijver Frans De Potter. Vijfhonderd jaar later, wil de stad Kortrijk deze gebeurtenis herdenken. Damast is een weeftechniek, waarbij een tekening kleur op kleur ingeweven wordt. In Kortrijk pasten de wevers deze techniek toe op linnen. Allerlei motieven vielen in de smaak: bijbelse, mythologische en historische taferelen, bloemen, jachtscènes, stadsgezichten, portretten, wapenschilden en geometrische figuren. Damasten tooiden de rijke tafels van onze voorouders. Het waren luxeprodukten die tot ver buiten onze landsgrenzen bekendheid genoten. De verzameling damast van de Stedelijke Musea Kortrijk telt zowat 450 stuks en is hiermee de grootste in België. De damastcatalogus uit 1986, inmiddels uitverkocht, wordt heruitgegeven. De zowat honderd interessantste stukken aangeworven in de laatste tien jaar, zijn beschreven en geïllustreerd in een aanvullende catalogus. In een tentoonstelling pakken de Stedelijke Musea uit met de mooiste aanwinsten en belichten zij de geschiedenis en de techniek van het damastweven.
Info: Groeningeabdij, Houtmarkt, 8500 Kortrijk, tel. (056) 25 78 92 - fax (056) 25 97 33.
| |
Buitenland
Tilburg, Nederland - Textielkunst
‘European Art Quilts’
Op initiatief van en in samenwerking met de Nederlandse quiltmaker Olga Prins-Lukowski organiseert het Nederlands Textielmuseum in Tilburg in het najaar van 1997 de tentoonstelling ‘European Art Quilts’. Het doel van deze tentoonstelling is te laten zien dat de Europeanen, naast het overnemen van de typerende Amerikaanse blokpatronen, ook een eigen hedendaagse quilttraditie hebben ontwikkeld, waarin het quilten als een autonome kunstvorm tot uiting komt. De Hollanders en de Engelsen, die zich een paar honderd jaar geleden in Amerika vestigden, namen lappendekens mee. In de jaren 70 keerde de techniek van patchwork en quilten terug naar Europa, maar nu in de vorm van Amerikaanse volkskunst. Er is ook een Europese quilttraditie met een eigen artistieke identiteit ontwikkeld. Van 6/9/1997 tot en met 18/1/1998 vindt ‘European Art Quilts’ plaats in het Nederlands Textielmuseum in Tilburg. Kunstenaars die in Europa wonen, kunnen inschrijfformulieren (sluitingsdatum voor inzendingen: 13/3/1997) schriftelijk aanvragen.
Info: Nederlands textielmuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg, Nederland, tel. (013) 536 74 75 - fax (013) 536 32 40.
|
|