| |
Thema-tentoonstellingen
Gelieve uw berichten voor deze rubriek te sturen aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8700 Tielt of te faxen op het nr. 051/40.81.64. Het eerstvolgend nummer (nr. 262) wordt gepubliceerd begin oktober 1996. Berichten voor dat nummer kunt u insturen tot eind augustus 1996. Met dank voor uw medewerking.
| |
Antwerpen
Antwerpen - Architectuur
Virologische architectuur
Van 20/9 tot 12/10 loopt de architectuurtentoonstelling ‘Wiel Arets’ in ‘deSingel’. Wiel Arets voltooide in 1983 zijn studies aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Hij doceerde aan de Academie voor Architectuur in Amsterdam en Rotterdam. Hij was Unit Master aan de Architectural Association in Londen, gastprofessor aan de Columbia University in New York en het Berlage Instituut in Amsterdam. Sinds 1995 is hij directeur van dat instituut. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling zijn er rondleidingen voorzien. Op 19/9 geeft Wiel Arets een lezing over eigen werk.
| |
Antwerpen - Beeldende kunsten
Naturalisme in België en Europa
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten brengt van 24/11/96 tot 16/2/97 onder de titel ‘Het volk ten voeten uit’ een tentoonstelling over het naturalisme, een kunstrichting die gedurende een betrekkelijk korte periode groot succes kende in heel Europa. De term ‘naturalisme’ wordt gebruikt voor de laat-negentiende-eeuwse, monumentale, soms fotogetrouwe voorstellingen uit het dagelijks leven van het gewone volk: verschoppelingen, emigranten, straatkinderen, ouderlingen, vissers en zeelui, aspecten van de nijverheid, het harde labeur, religieuze gebruiken en feesten documenteren het leven van het volk.
Info: ‘Koninklijk Museum voor Schone Kunsten’, Plaatsnijdersstraat 2, 2000 Antwerpen, tel. (03) 238 78 09.
| |
Antwerpen - Fotografie
Zomer van de fotografie
Met de zesde editie van de ‘Zomer van de Fotografie’ wordt een mooie traditie verdergezet. Nieuw is dat naast de succesrijke formule nu vijf openbare culturele instellingen een kerntentoonstelling opzetten rond het thema ‘Macht/Onmacht’. Rond deze tentoonstellingen worden eveneens een aantal fotomanifestaties georganiseerd. De bezoekers worden geconfronteerd met het ruime gamma aan mogelijkheden dat de fotografie te bieden heeft. Hierbij worden de grenzen van de traditionele fotografische benadering vaak overschreden en wordt aandacht gevraagd voor het artistieke experiment, waarbij de grenzen tussen fotografie en beeldende kunsten vervagen. Deze ‘6de Zomer van de Fotografie’ wordt afgerond met de tentoonstellig van de 5de Fotowedstrijd, met opening op 19/9 om 20 uur in het Bourlahuis.
Info: ‘Museum voor Fotografie’, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen, tel. (03) 216 22 11.
| |
Antwerpen - Letterkunde & Muziek
Paul van Ostaijen en Jazz
Tijdens de zomer van dit jaar zullen Paul van Ostaijen en jazz nooit veraf zijn. Jazz was voor deze dichter van grote betekenis in zijn eigen werk. Er zijn talrijke zinspelingen op de muziek in ‘Bezette Stad’, er is het filmscenario de ‘Bankroet-Jazz’, en er is ‘Woord-jazz op Russies Gegeven’. Redenen genoeg voor een tentoonstelling en een sfeerbeeld in het scheepsruim aan het Bonapartedok. Ook andere bekende en minder bekende schrijvers/dichters die op een of andere manier beïnvloed werden door de jazz komen hierin aan bod. Elke dag open van 12 tot 17 uur, uitgenomen op maandag. Info op dit adres:
Stedelijke promotiespits Antwerpen 93, St-Laureiskaai (Bonapartedok), 2000 Antwerpen, tel. (03) 232 84 28.
| |
Antwerpen - Varia
Diverse tentoonstellingen
In het ‘Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven’ (‘AMVC’) lopen volgende tentoonstellingen: ‘Boekenmensen. Foto's van Marc Cels’ (tot 28/9), ‘Kunstschatten uit de bibliotheek van de Antwerpse hogeschool’ (van 15/10 tot 9/11), ‘Camille Huysmans’ (van half december tot februari 1997).
Info: ‘Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven’ (AMVC), Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen, tel. (03) 232 55 80.
| |
Antwerpen - Varia
Muziekdrukken
Het Museum Plantin-Moretus brengt ter gelegenheid van Laus Polyphoniae, Festival van Vlaanderen Antwerpen 1996 de muziekdrukken van Christoffel Plantijn en van andere Antwerpse muziektypografen in de belangstelling. Naast de grote uitgevers van polyfone muziek in de 16de eeuw zijn er ook de minder bekende Antwerpse meerstemmige muziekuitgaven in de 17-18de eeuw. In het museum zijn niet alleen muziekboeken bewaard, maar ook archiefdocumenten en typografisch materiaal stofferen deze tentoonstelling ‘Vocale en instrumentale polyfonie (16de-18de eeuw)’.
Info: ‘Museum Plantin-Moretus’, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen, tel. (03) 233 02 94.
| |
Antwerpen - Varia
De buren vieren feest
Het provinciebestuur van Antwerpen organiseert in de Koningin Fabiolazaal (Jezusstraat 28) een tentoonstelling over de wijze waarop de grote Antwerpse bevolkingsgroepen familiefeesten vieren (Vlaamse, joodse, Marokkaanse en Turkse gemeenschappen). Drie vieringen werden gekozen: de geboorte, de overgang naar de status van volwassene, het huwelijk. Er worden voorwerpen getoond die gebruikt of gedragen worden, enkele topstukken die de rijkdom oproepen waarmee feesten vaak gepaard gaan, foto's die de evolutie van een handeling illustreren, korte videoprogramma's met verslagen van de feestelijkheden in een gemeenschap. Er is begeleiding en animatie voorzien. Info bij Jan Walgrave, tel. (03) 203 42 00 of op dit adres:
Provinciebestuur Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen, tel. (03) 240 64 30.
| |
Hoofdstedelijk gebied
Brussel - Beeldende kunsten
Kunst als verzet
Deze tentoonstelling met als ondertitel ‘Duitse schilders in het interbellum’ loopt nog tot 8/9. De Amerikaanse collectie ‘Marvan & Janet Fishman’ behoort tot de belangrijkste op het gebied van de Duitse beeldende kunst van de jaren '20 en '30. De tentoonstelling geeft een overzicht van geëngageerde kunst van de Weimarrepubliek, van het Duitse expressionisme tot de ‘Neue Sachlichkeit’. In de jaren dertig werd deze kunst het doelwit van de onderdrukking door het fascistisch bewind en gebrandmerkt als ‘Entartete Kunst’. Er worden 200 schilderijen en werken op papier uit de periode 1912-1944 tentoongesteld.
Info: ‘Paleis voor Schone Kunsten’, Koningsstraat 10, 1000 Brussel, tel. (02) 507 84 66.
| |
Limburg
Lommel - Archeologie
Bronzen schat
In 1965 werd bij het verbouwen van een handelszaak een archeologische vondst gedaan. Bij nader onderzoek vond men het bronsdepot (plaats: Konijnepijp, late bronstijd). De 44 bronzen kokerbijlen, armbanden en spiralen geraakten echter verspreid. Met deze tentoonstelling, ‘Een bronzen schat uit de Konijnepijp’, die loopt tot 27/10/96 wil men de aandacht vestigen op deze belangwekkende archeologische vondst.
Info: ‘Teutenmuseum’, Museum Kempenland, Dorp 16, 3920 Lommel, tel. (011) 54 13 35.
| |
Tongeren - Varia
Wijn! Wijn!! Wijn!!!
Nog tot 30/10 loopt in het Provinciaal Gallo-Romeins Museum de tentoonstelling ‘Wijn! Wijn!! Wijn!!!’. Aan de hand van een reeks voorwerpen wordt het wijngebeuren ten tijde van de Grieken en de Romeinen getoond. De band met de Limburgse wijnbouw van vandaag wordt gelegd in een opstelling waarin de voornaamste wijnboeren van Zuid-Limburg worden gepresenteerd. Er worden ook debatten en lezingen georganiseerd. Tijdens de maand augustus kan men ook het wijnkasteel van Genoels-Elderen bezoeken, er is op 29/9/96 een ochtendwandeling in de wijngaarden van Borgloon en Rijkel, er zijn degustaties, groepsarrangementen en er is een wijnroute.
Info: ‘Provinciaal Gallo-Romeins Museum’, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren, tel. (012) 23 39 14.
| |
Oost-Vlaanderen
Aalst - Beeldende kunsten
Papierbiënnale Utopia
In het Oud-Schepenhuis (Ridderzaal) loopt tot 18/9 de biënnale ‘Papier - beeld en basis’ met als ondertitel ‘Utopia’ naar de verkorte titel van een boek van Thomas Moore, dat voor het eerst door de Aalstenaar Dirk Martens werd gedrukt in 1516. In onze woordenschat betekent dit zoveel als een niet te verwezenlijken ideaal of droombeeld wat het uitgangspunt is van deze tentoonstelling: het linken van idealen van voortrekkers en hun werk met de hedendaagse parallellen; de link met L.P. Boon en priester Daens als twee wereldwijd bekende humanisten; ten slotte is er het kenmerkende van de stad Aalst: sociale strijd, engagement, anarchie en ironie. De kunstenaars die uitgenodigd werden, gebruiken dikwijls onconventionele methodes en uitdrukkingsvormen. Zij drukken een verlangen uit, een droom.
Info: ‘Oud-Schepenhuis’, Grote Markt, Aalst.
| |
| |
| |
Lokeren - Architectuur & Collectie
Van Academie tot Stedelijk Museum
‘Honderd jaar Stedelijk Museum Lokeren’ is de tentoonstelling die bestaat uit twee grote luiken: de architectuur van het gebouw en de verbouwingen in functie van de wisselende bestemmingen, en een overzicht van de collectie, de Museumcommissie en haar werking, de tijdelijke tentoonstellingen en merkwaardige gebeurtenissen uit de honderdjarige geschiedenis van het museum. Loopt nog tot 24/11. Info op dit adres:
‘Stedelijk Museum’ Rik van Daele, Markt 15a, 9160 Lokeren, tel. (09) 340 50 59.
| |
Vlaams-Brabant
Leuven - Wetenschappen
Het ABC van het DNA
Van 5/10 tot 8/12 loopt in Leuven de nieuwe grote wetenschapstentoonstelling ‘Het ABC van het DNA. Mens en erfelijkheid’, georganiseerd door de Stad Leuven en het Davidsfonds. Deze tentoonstelling toont de recentste inzichten van een wetenschap die als geen ander tot de verbeelding spreekt. Zij maakt de geheimen toegankelijk van de menselijke erfelijkheid. Ook laboratoriumonderzoek, genetische manipulatie en de ontwikkelde toepassingen komen aan bod.
Info: ‘Davidsfonds’, Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven, tel. (016) 22 18 01.
| |
West-Vlaanderen
Kortrijk - Design
Design for Europe
De 15de internationale biënnale voor creatieve binnenhuisdesign is de meest selectieve tweejaarlijkse tentoonstelling waar uitsluitend hedendaagse wooncreativiteit aan bod komt. Voor haar jarenlange inzet kreeg de Stichting Interieur in 1994 een eervolle vermelding in de ‘European Community Design Prize’. De voorzitter van de Stichting Interieur is professor Geert Bekaert en als commissaris fungeert Marc Dubois. Eregast is Jean Nouvel. Tijdens deze editie staat de tafel centraal in het interieur. Er zijn ook nevenactiviteiten o.a. ‘Street of Designers’, ‘Design uit Portugal’ en de wedstrijd voor Europese ontwerpers ‘Design for Europe’.
Info: ‘Interieur 96’, Groeningestraat 37, 8500 Kortrijk, tel. (056) 22 95 22.
| |
Oudenburg - Beeldende kunsten
Moderne Religieuze kunst
De tentoonstelling ‘Moderne religieuze kunst in Vlaanderen’ omvat een selectie uit het Museum voor Moderne Religieuze Kunst van het Bisdom Brugge en loopt nog tot 29/9 in het Stedelijk Museum (Abtsgebouw) van Oudenburg. Dagelijks toegankelijk van 14 tot 18 uur.
Info: Stad Oudenburg, Weststraat 24, 8460 Oudenburg, tel. (059) 26 60 27.
|
|