| |
Uit het leven van kunsten en letteren
Berichten voor deze rubriek sturen aan: Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8700 Tielt. Om in aanmerking te komen voor publikatie in nr. 237 (sept./okt. 1991) moeten de berichten ons bereiken voor 15 augustus 1991. Met dank voor uw medewerking
| |
• Antwerpen
Als slotmanifestatie van de viering ‘100 jaar Museum’ en de herdenking van zijn afsterven in 1690 (300 jaar geleden) heeft het Koninklijk Museum v. Schone Kunsten (Leopold de Waelplein, 2000 Antwerpen) de tentoonstelling ‘David Teniers de Jonge, 1610-1690’ geprogrammeerd van 12/5 tot en met 1/9, dagelijks van 10 tot 17 u., op woensdag tot 22 u. toegankelijk (gesloten op maandag). Heel veel schilderijen van Teniers de Jongere zitten verspreid over alle grote musea in de wereld. Een heel bijzondere bijdrage leverde het beroemde Hermitage Museum van Leningrad. Van de ca. 40 schilderijen uit de bloeiperiode van Teniers, die het museum rijk is, worden er in Antwerpen tien getoond. David Teniers de Jongere leefde en werkte te Antwerpen en Brussel. Hij was een tijdgenoot en vriend van P.P. Rubens en gehuwd met Anna Breugel, de dochter van Jan Breugel I. Reeds tijdens zijn leven genoot hij grote faam als schilder van kermissen, kroegtaferelen, landschappen en het rijke Vlaamse volksleven. Daarnaast was hij ook bekend om zijn allegorische,
| |
| |
demonische en hoofse taferelen. Hij was hofschilder en ‘ayuda da camara’ van aartshertog Leopold-Willem, zijn voornaamste mecenas. Hij droeg de belangstelling weg van de Europese adel en burgerij. Tevens mocht hij tot zijn klantenkring en bewonderaars rekenen: koningin Christina van Zweden, Jacobus II van Engeland, prins Willem II van Oranje, en koning Philips IV van Spanje. Van deze laatste beschermheer wist hij in 1663 de toelating te verkrijgen om in Antwerpen de Academie op te richten. Het eeuwfeest van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten valt samen met de driehonderdste verjaardag van het overlijden van David Teniers.
Dit is de ideale gelegenheid om de eerste grote overzichtstentoonstelling aan zijn werk te wijden. Zowel musea uit Leningrad, Londen, Berlijn, Dresden, Amsterdam, Parijs, Madrid, Wenen en New York, alsook belangrijke privé-verzamelaars geven meesterwerken in bruikleen. Men krijgt aldus een uitzonderlijk overzicht van het werk van deze bekende Antwerpenaar. De tentoonstelling is enkel in zijn geboortestad te zien.
- Het Museum voor Schone Kunsten meldt tevens een nieuwe aanwinst nl. ‘Levade’ een schilderij van Jacob Jordaens (Antwerpen 1593-1678). De volledige titel van dit schilderij luidt: Levade uitgevoerd onder de hoede van Mars en in het bijzijn van Mercurius. Het is een modello voor een karton voor een reeks tapijten.
- Van 8/6 tot 22/9 presenteert het Museum van Hedendaagse Kunst (MUHKA) Aanwinsten 1990/1991 waarmee de recente aankopen, schenkingen en bruikleen worden voorgesteld. Er wordt werk getoond van onder meer: Nick Banks, Christian Boltanski, Eric Colpaert, Patrick Corillon, Teun Hocks, John Kormeling, Barbara Kruger, Carlo Mistiaen, Pieter Laurens Mol, Cady Noland, Ria Pacquee, Patrick Raynaud, Thomas Ruff, Cindy Sherman, Luc Tuymans, Patrick Van Caeckenbergh, Willy Van Sompel, Stefaan Vermuyten, Liliane Vertessen, Bill Woodrow. Open van dinsdag tot zondag van 10-17 u. Gesloten op maandag. Info: 03/238 59 60.
- De tentoonstelling ‘Uit het verleden geput - gebruiksgoed, van opgraving tot museum’ loopt van 15 juni t/m 20 oktober in het provinciaal Museum voor Kunstambachten Sterckshof te Deurne. De tentoonstelling werd opgebouwd rond wat nu bekend staat als de verzameling Gruyaert. In het begin van de jaren '70 kocht de fotograaf-kineast Jan Gruyaert, het huis ‘Marienborch’, gelegen aan het Zand in de oude stadskern van Antwerpen. Bij verbouwingswerken stootte hij op een oude waterput die een schat aan oude voorwerpen bleek te bezitten. Hij heeft ze opgegraven en grotendeels gerestaureerd. In de 17de en 18de eeuw gebruikten de bewoners van het pand de waterput als ‘wegwerpput’. Dat gebeurde wel eens meer als een waterput onbruikbaar raakte of door betere watervoorzieningen kon vervangen worden. Aan de hand van wat onze voorouders weggooiden aan huisraad en gebruiksvoorwerpen is het mogelijk het beeld van de leefcultuur van toen te vervolledigen. De verzameling bevat hoofdzakelijk keramiek: vooral rood aardewerk, faïence en majolica, maar ook minder voorkomende soorten. Verder is er glas, been, hout en metaal, en zijn er munten, alles bij elkaar meer dan 5.600 nummers Dagelijks (uitgenomen maandag) toegankelijk van 10 tot 17 uur (gratis). Voor geleide bezoeken: 03/324 02 07 of 324 71 76. Een catalogus, geïllustreerd in kleur en zwart-wit, met een Engelse samenvatting van de teksten is beschikbaar.
| |
• Antwerpen - Gent
Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen heeft zijn ballet- en musicalprogramma 1991-1992 bekend gemaakt. In Gent wordt alleen het Musicalprogramma afgewerkt in het Kunstcentrum Vooruit (tel. 091/23 82 01): Anatevka/Fiddler on the Roof (1 tot 6/10), Broadway Baby (5 tot 8/12) en Dear Fox (18 tot 22/3/92). In Antwerpen worden zowel de Musical- als de balletvoorstellingen gepresenteerd in de Antwerpse Opera (03/233 66 85): Anatevka (14 tot 22/9 en 26/11 tot 1/12); Broadway Baby (in de Arenbergschouwburg, van 16 tot 19/1/92), Dear Fox (van 28/4 t/m 3/5/92); de balletreeks omvat: Configurations (vier balletten: Serenade Renascent, Solid Ground, The Four Temperaments) van 5/11 tot 10/11; Cinderella (van 14/2 tot 16/2; 18/2 tot 23/2); Dracula (van 13/5 t/m 17/5/92).
| |
• Brugge
De achtste editie van ‘Aspecten’ toont ook dit jaar in het Stadspark Sebrechts (Beenhouwersstraat - Oude Zak) nieuwe driedimensionale realisaties van kunstenaars uit het Vlaamse Gewest. Er wordt een selectie voorgesteld waaruit blijkt hoe het hedendaagse beeldhouwwerk zich in diverse richtingen ontplooit, met als vast kenmerk de confrontatie van zowel opvattingen, materialen en technieken, als van kunstenaars van verschillende generaties. Het Sebrechtspark biedt de artiesten de gelegenheid om op grote schaal te werken, op de gegeven ruimte in te spelen of onvermoede dimensies toe te voegen aan het fysische milieu door contrastrijke ingrepen. Aan Aspecten '91 nemen volgende kunstenaars deel: Jan Van de Kerckhove (o1927), Hugo Duchateau (o1938), Johan Lievens (o1940). Albert Rubens (o1944), Mirella Boerjan (o1948), Luc De Blok (o1949), Linda Molleman (o1949), Walter Daems (o1952), Jean-Luc Verpoucke (o1957) en Werner Bossuyt (o1957). Dit jaarlijks initiatief kadert in een algemeen cultuurbeleid dat aandacht wil vragen voor de eigentijdse ruimtelijke kunst. Met deze manifestatie hoopt het Stadsbestuur tevens bij te dragen tot een grotere bekendheid van de exposanten en hierbij speelt de historische, culturele en toeristische aantrekkingskracht van Brugge een niet geringe rol. De tentoonstelling loopt van 7/7 tot en met 7/9. Het Sebrechtspark is dagelijks gratis toegankelijk voor het publiek van zonsopgang tot ongeveer 22 uur. De verzorgde catalogus kost 100 frank en is te bekomen in de stedelijke Dienst voor Cultuur (A.C. 't Brugse Vrije, Burg 11, 8000 Brugge) en bij de vzw Wegwijzer (Beenhouwersstraat 24, 8000 Brugge).
- De Brugse Stedelijke Archeologische Dienst deed van midden oktober 1987 tot eind oktober 1989 archeologisch onderzoek op het bouwterrein van het nieuwe Burghotel (Holiday Inn Crowne Plaza) gelegen in het noordoostelijke gedeelte van de Burg. Niet helemaal onverwacht kwamen enerzijds imposante muurresten aan het licht van de verschillende bouwfasen (vanaf de 10de eeuw) van de Sint-Donaaskerk en het Sint-Donaaskapittel-klooster en anderzijds muurresten van de 10de-eeuwse stenen burcht en resten van twee versterkingsfasen die de stenen burcht en het Sint-Donaascomplex voorafgingen. Reden genoeg dus om een aantal specialisten (archeologen, historici en kunsthistorici) te verzamelen om een publikatie te verzorgen over ‘De Brugse Burg’, waarvan de inhoud veel verder gaat dan alleen maar de resultaten van het archeologisch onderzoek. Een twintigtal specialisten (onder wie J. Mertens, H. De Witte, L. Devliegher, W.P. Dezutter, H. Thoen, A. Ervynck, F. Verhaeghe, B. Hillewert, C. De Bleser, K. De Groote, J.P. Esther...) verlenen hun medewerking. Het boek telt 224 blz., 8 blz. vierkleuren illustraties en ca. 200 zw.-w. illustraties, is 300 × 210 mm groot, kost 1250 fr. Bestellen via overschrijving op nr. 476-2043381-71 van Archeo-Brugge vzw, Mariastraat 36A, 8000 Brugge.
- In 1986 werd het Provinciaal beleid ten opzichte van het archeologisch werk volledig gewijzigd. Waar voorheen verenigingen gesubsidieerd weren, wordt nu telkenjare, na een grondig onderzoek, financiële steun verleend aan specifieke archeologische projecten. Om de Provinciale Overheid bij dit onderzoek te adviseren, wordt een beroep gedaan op deskundigen uit de wereld van de archeologie. Om voor subsidiëring in aanmerking te komen, moet o.m. de opgravingsnoodzaak bewezen worden, moet het project onder leiding staan van een beroepsarcheoloog en worden garanties geëist i.v.m. publikatie van de resultaten en de bewaring van de vondsten. Voor 1991 werden 5 aanvragen, ingediend door 3 verschillende organisaties, goedgekeurd. Het betreft de projecten Groeninge-abdij Kortrijk van de Archeologische Stichting Zuid West-Vlaanderen; het project Zuidhoeve van de Spaenhiers Koekelare en drie campagnes van de Vereniging voor Oudheidkundig Bodemonderzoek West-Vlaanderen nl. Roeselarehaven, Voormezele (Ieper) en Kerkhove. Hiervoor en voor de noodopgravingen uit 1991, waarvan de financiële repercussies uiteraard pas na afloop kunnen beoordeeld worden, is een totaal bedrag voorzien van 1.000.000 fr.
- Het stadsbestuur kon de hand leggen op een achttal stukken keramiek van Frank Brangwyn die dateren van omstreeks 1830. Daar het Brangwynmuseum tot dusver nog niet in het bezit was van enig Brangwynaardewerk vult deze aankoop een belangrijk hiaat in de collectie aan. Het betreft vijf borden, een kan, een schotel en een vaas. Het Brangwynmuseum, Dijver 16 (tel. 050/33 99 11) is dagelijks toegankelijk tussen 9.30-12 en 14-18 u. Op de benedenverdieping wordt voortaan ook de kantverzameling van de Stedelijke Musea tentoongesteld en dit vanaf juli 1991.
| |
• Brugge - Gent - Middelburg
Jaarlijks organiseren de Provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland samen een interprovinciaal initiatief rond een cultureel thema. In 1991 is fotografie aan de beurt. Fotografie 1991 pakt uit met drie luiken: 2 rondreizende tentoonstellingen en 1 studienamiddag. Tentoonstelling ‘3× fotografie. Dirk Braeckman, Jean Godecharle, Wim Riemens’. De titel verwijst naar de drie betrokken provincies. Elke provincie heeft één beroepsfotograaf geselecteerd. Dirk Braeckman (Oost-Vlaanderen) portretteert in zwart-wit op uitzonderlijk groot formaat; Jean Godecharle (West-Vlaanderen) brengt 25 ‘Vriendinnen’ in zwart-wit in portret; Wim Riemens (Zeeland) toont 20 recente Zeeuwse landschappen in kleur. De tentoonstelling ‘3× fotografie’ start haar rondrit in het najaar in Middelburg (31 augustus - 13 oktober 1991), reist vervolgens naar Westfalen (D) en wordt aansluitend nog opgesteld in Aalst (Cultureel Centrum ‘De Werf’, 25 januari - 25 februari 1992). Kortrijk (4-29 maart) en Brugge (april 1992). Een catalogus begeleidt de tentoonstelling.
Tentoonstelling ‘3 × 30. Foto's uit
| |
| |
Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland’. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de respectieve provinciale verbonden voor foto- en diakringen. Uit de 3 × 100 ingediende foto's heeft de jury 3 × 30 foto's geselecteerd. Elke provincie toont op die manier het beste van haar amateurfotografen, op dit moment, ten dele in kleur en ten dele in zwartwit. De tentoonstelling ‘3 × 30’ reist naar Zeeland (Zierikzee, Noordhavenpoort, 4-28 juli; Veere, Grote Kerk, 4-28 augustus) en wordt in Oost-Vlaanderen getoond in het Museum van Deinze en Leiestreek te Deinze (27 september - 28 oktober 1991). Een catalogus begeleidt de tentoonstelling.
| |
• Brussel
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (Museumstraat 9, 1000 Brussel; tel. 02/513 96 30) melden twee nieuwe aanwinsten: ‘Palpebra’ (1989) van Giuseppe Penone, een werk dat een synthese vormt van een tekening, een sculptuur en een schilderij; ‘Capella’ (1990) van Nam June Paik, een computerkunstwerk.
- Van 22/3 tot en met 15/9 loopt in het Museum voor Geld en Geschiedenis van de Nationale Bank van België, Wildewoudstraat 9, 1000 Brussel (tel. 02/221 22 06 en 221 25 71) de tentoonstelling ‘Het Vorstenportret op munt en biljet 1830-1991’, elke middag open van 14 tot 18 uur. Gesloten op 15/8. Toegang gratis. Catalogus met 244 zw.-w. en 42 kleurenillustraties, 296 blz., 500 frank. Sinds mensenheugenis prijkt de vorst op zijn munten. Voor de Perzische koningen, de Romeinse keizers, de Middeleeuwse vorsten en de 17de- en 18de-eeuwse absolute machthebbers, maakte het muntportret deel uit van hun aanwezigheidspolitiek. Toen Leopold van Saksen Coburg zich vanaf 1832 als eerste Belgische koning op zijn munten liet portretteren, knoopte hij aan bij een eeuwenoude traditie. Deze traditie werd door zijn opvolgers op hun munten, later ook in mindere mate op hun biljetten, verdergezet. Voor de Belgische kunstenaars die de eer te beurt viel het portret van de koning te ontwerpen was dit over het algemeen de bekroning van een welgevulde loopbaan; de gemiddelde leeftijd van de achttien kunstenaars bedraagt bij het verschijnen van hun eerste vorstenportret op munt of biljet vijftig jaar. Zowel de Koninklijke Munt als de Nationale Bank van België hebben vrijwel steeds een beroep gedaan op een gevestigde artistieke waarde die op een uitgebreid oeuvre kon bogen. De tentoonstelling die het Museum voor Geld en Geschiedenis van de Nationale Bank organiseert naar aanleiding van de koninklijke verjaardagen, geeft een representatief beeld van dit oeuvre. De bezoeker kan er zich met eigen ogen van de veelzijdigheid van de kunstenaars vergewissen. De eerste ontwerpers van het koningsportret Joseph-Pierre Braemt (1796-1864). Adolphe Jouvenel (1798-1867) en Leopold Wiener (1823-1891) waren vrijwel uitsluitend gespecialiseerd in het graveren van munten en medailles. Hun opvolgers waren polyvalenter: de meesten hebben zich niet beperkt tot de
graveerkunst; ze waren of zijn tegelijk ook beeldhouwer, decorateur, ceramist, schilder of tekenaar. Louis Buisseret (1888-1956) bij voorbeeld ontwierp niet alleen de bankbiljetten van de zg. eeuwfeestreeks met het portret van de eerste drie koningen, hij was daarnaast ook als schilder erg actief en medestichter van de groep Nervia. Thomas Vinçotte (1850-1925) portretteerde Leopold II op munten, maar hij is wellicht beter bekend door de monumentale beelden die onder meer het stadsbeeld van Brussel helpen bepalen. De biljetten met de portretten van koning Albert en koningin Elisabeth van de hand van Emile Vloors (1871-1952) worden door het publiek vooral geassocieerd met de geldhervorming van 1944, beter bekend als de ‘operatie-Gutt’. Zijn werken, die tot de collecties van de musea van Antwerpen en Brussel behoren, bewijzen dat hij een van onze meest vooraanstaande art-deco-kunstenaars was, tegelijk schilder en beeldhouwer. Ook voor Harry Elstrom, Antoon Luyckx, Roger Duterme, Paul Huybrechts en Jean-Paul Laenen vormt het koninklijk muntportret dat ze ontworpen hebben slechts één, weliswaar belangrijk, onderdeel van hun nog dagelijks aangroeiend, gevarieerd oeuvre. Deze tentoonstelling vormt van dit alles het bewijs.
- Nog tot 18/8 kan men in de KB-Galerij, Grote Markt 19, 1000 Brussel een kijkje nemen in de tentoonstelling ‘Tafelbestekken van gotiek tot art nouveau’, toegankelijk (gratis) van dinsdag tot zondag van 11 tot 18 uur (gesloten op maandag). De 300 exemplaren die te kijk liggen stammen uit de collectie van Jacques Hollander, een collectioneur die een privé-verzameling van ca. tweeduizend stuks bezit.
- D.m.v. een open brief, gericht aan mevr. Els Witte, voorzitter van de Raad van Bestuur van de BRT, bezweert de Federatie van Jeugd en Muziek - Vlaanderen de BRT-verantwoordelijken niet over te gaan tot de opheffing van het BRT-Koor en het BRT-Filharmonisch Orkest. De Federatie somt in die brief de onvervangbare rol die het BRT-Orkest te vervullen heeft: creaties van nieuwe werken; het aanboren van minder bekende repertoires en de verdediging en verspreiding van de werken van eigen componisten uit het heden en verleden van de Vlaamse muziek. Het C.V.K.V. sluit zich graag bij de stellingname van Jeugd en Muziek aan.
| |
• Diest
De reeks Literatuur op zondag die telkens op de eerste zondag van de maand van 11 tot 12 uur een auteur aan het woord laat in het Begijnhof, gaat verder met Brigitte Raskin op 1/9, Willie Verhegghe op 6/10, Rudi Hermans op 3/11 en Rob Goswin op 1/12. Info: Ina Stabergh, tel. 103/33 39 94.
| |
• Diksmuide / Mechelen
I.s.m. V.T.B.-V.A.B. organiseert de Stichting Monumenten- en Landschapszorg nog twee Wandelen fietstochten langs Monumenten; nl. op zondag 28/9 in Diksmuide en op zondag 27/10 in Mechelen. Een wandelroute is tussen 5 en 8 km en de fietsroute 30 km. Met de wandel-brochures ‘Langs Vlaamse wegen’ kan men heel wat informatie opdoen i.v.m. de monumenten en landschappen van het traject. Info: Stichting Monumenten- en Landschapszorg, Bergstraat 72, 1000 Brussel (tel. 02/512 40 97).
| |
• Gent
Nog tot 28/7 kan men in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9 (091/22 07 62) de tentoonstelling ‘Craft Today USA’ bezoeken. Er wordt werk van 183 kunstenaars getoond, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse specialisten in klei, glas, textiel, hout en metaal. Met de meer dan 200 getoonde voorwerpen vormt deze tentoonstelling een zeer belangrijk overzicht van de hedendaagse Amerikaanse toegepaste kunsten. Dagelijks open van 10-17 uur, behalve op maandag (wel open op 22 juli) en de toegangsprijs bedraagt 80 fr. of 40 fr. met reductie.
- In het raam van Europalia 91 Portugal wordt van 29/9 tot 5/1/92 de tentoonstelling ‘Hoogtij der Middeleeuwen - Portugese kunst 12e-15e eeuw’ getoond in de St.-Pietersabdij. O.m. zullen uitzonderlijke grafsculpturen, waardevol edelsmeedwerk uit de schatkamers van kathedralen, zeldzame paneelschilderijen, liturgische objecten, verluchte manuscripten, keramiek en Hispano-Arabische tegels kunnen bewonderd worden. Dagelijks toegankelijk van 10-17 u. Gesloten op maandag, op 25 en 26 dec. en op 1 en 2 januari 1992.
- Met het erg uitgebreide pakket cursussen omtrent beeldende kunst en randverschijnselen heeft Amarant, het Centrum voor Artistieke Confrontatie, zich een stevige reputatie overal te lande weten te verwerven. Daarnaast is stilaan een uitgebreid aanbod aan kunstreizen en -uitstappen ontwikkeld die een publiek dat vooral in kunst en cultuur geïnteresseerd is het neusje van de zalm biedt. In het najaar 1991 zijn nog daguitstappen gepland naar Düsseldorf (19 oktober) om er de grote Max Ernst-retrospectieve te bekijken, naar Parijs (16 november) voor o.m. de veelbelovende Gericault-tentoonstelling en natuurlijk naar Amsterdam (7 december) om er de tweeledige Rembrandt-manifestatie te bezoeken. In het voorjaar van '92 kondigt zich alweer Parijs aan voor de retrospectieve Marcel Broodthaers in het vernieuwde Jeu de Paume. En er zijn natuurlijk de langere reizen. In 1991 staan zo nog Rome en Umbrië (14-27 aug.), Praag (26 okt.-3 nov.) en Egypte (10-24 nov.) op het programma. Ze onderscheiden zich van het doorsnee-aanbod door hun originele programmatie die soms afwijken van de platgetreden toeristische paden en door de enthousiaste en deskundige begeleiding door Amarantdocenten. Voor 1992 staan nu al meerdere reizen naar de Documenta te Kassel op het programma, samen met Madrid, Italië (in het teken van Piero della Francesca), London en New York. Het leuke is dat het gezelschap altijd meevalt gezien de gemeenschappelijke belangstelling en de fijne sfeer. Alle reizen worden uitgewerkt in samenwerking met erkende reisbureaus. Wie meer wil weten kan best schrijven of telefoneren naar Amarant vzw, Hoogpoort 50, 9000 Gent, tel. 091/33 03 24.
- De werkgroep Oost-Vlaanderen van de vereniging ‘Levende molens’ heeft het initiatief genomen om verschillende wind- en watermolens in de provincie open te stellen voor het publiek. Deze openstelling heeft plaats op iedere laatste zondag van de maanden mei, juni, juli en augustus, evenals op de Open Monumentendag op zondag 15 september, en dit telkens van 14 tot 18 uur. Op genoemde zondagen zijn volgende Oostvlaamse wind- en watermolens in werking te bezichtigen: Balegem (Oosterzele): Klepmolen en Windekemolen - Ertvelde (Evergem): Stenen molen - Herzele: Molen Ter Rijst en molen te Rullegem - Knesselare: Pietendriesmolen - Lembeke (Kaprijke): Westermolen - Mater (Oudenaarde): Tissenhovemolen - Meerbeke (Ninove): Fonteintjesmolen - Nukerke (Maarkedal): Molen Ter Hengst - Oordegem (Lede): Fauconniersmolen - Poeke (Aalter): Hartemeersmolen - Sint-Martens-Latem: Koutermolen - Sint-Niklaas: Witte Molen en Zwijnaarde (Gent): Sonnevilles molen. Bijkomende informatie i.v.m. de Molenzondagen 1991 is te bekomen bij: Jan Bauwens, Processieweg 11, 9620 Sint-Maria-Oudenhove (tel. 091/60 74 42); Firmin Standaert, Abdijstraat 75, 9400 Ninove (tel. 054/33 16 73); Provincie Oost-Vlaanderen, 9e Directie - Afdeling 91, Culturele Aangelegenheden, Vogelmarkt 17, 9000 Gent (tel. 091/25 30 01).
- In juli programmeert het theater ARCA vier produkties: ‘Ruzie voor beginners’ van Paul Jacobs met Tine Ruysschaert en Gerd De Ley (Ar- | |
| |
cazolder, op 20, 21, 22, 23 juli, om 20.30 u.); ‘Zie ik hou van je’ (Arcazolder, op 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 juli om 12 u.); ‘Lavuiten vangen’ (Arcazolder, op 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 en 29 juli, om 17 u.); ‘Shirley Valentijn’ van Willy Russell met Doris van Caneghem (Arca, op 24, 24, 26, 27, 28 en 29 juli, om 20.30 u.). Info en plaatsbesprekingen: ARCA, St.-Widostraat 3, 9000 Gent, tel. 091/25 1860.
- Rik Lanckrock wil de motor zijn achter de oprichting van een Johan Daisne-Genootschap en kijkt uit naar belangstellenden. In het tijdschrift ‘De Gemeenschap’ publiceerde hij hieromtrent een artikel. Wie belangstelling voor dit initiatief heeft kan Rik Lanckrock contacteren (tel. 091/22 35 83).
- Als blijvende herinnering aan de 60/40-viering van de Koning werd door de Provincie Oost-Vlaanderen een CD/cassette op de markt gebracht. Hierop zingt Johan Verminnen, samen met een jongerenkoor, twee liederen: ‘Zo aardig, zo klein’ en ‘Toekomstboogie’; Dirk Brossé componeerde ‘Prelude to a new age’ en ‘Kingsize Music’. De CD en cassette kosten respectievelijk 300 fr. en 200 fr. Per verkochte CD en/of cassette gaat 100 fr. naar de Provincie, de rest (200 fr. en 100 fr.) is integraal voor de organisatie die de CD's en/of cassettes verkoopt. Info: 60/40-secretariaat, Provinciehuis, Gouvernementstraat 1 te 9000 Gent, tel. 091/23.38.11 (tijdens de kantooruren).
| |
• Gent - Venetië
Op 8/9 start de Vo Internationale Architectuurbiënnale van Venetië en loopt tot 6/10. Het programma bevat een aantal parallel lopende manifestaties. In het indrukwekkend Corderiagebouw van het Arsenalecomplex zijn er drie exposities: een overzicht van de inzendingen van de internationale open architectuurwedstrijd ‘Una Porta per Venezia’ - tien ontwerpen van internationaal gerenommeerde architecten voor het Palazzo del Cinema, en een presentatie van 40 architectuurscholen uit de gehele wereld. Het centraal gebeuren vindt plaats in de Giardini van de Biënnale, een grote tuin waarin in de loop van deze eeuw maar liefst 28 landen hun eigen tentoonstellingspaviljoen bouwen. België richtte als eerste land in 19ë7 haar eigen paviljoen op. De Stichting Architecteuurmuseum v.z.w. (S/AM), opgericht in 1983, kreeg van Patrick Dewael, Gemeenschapsminister van Cultuur, de opdracht om in het Belgisch paviljoen een expositie samen te stellen voor de belangrijkste internationale manifestatie van dit jaar in Europa. De beslissing om aanwezig te zijn op de Biënnale van Venetië past binnen Minister Dewael's beleid om het kultureel gebeuren in Vlaanderen een grotere buitenlandse uitstraling te geven. Architect Marc Dubois, voorzitter van Stichting Architectuurmuseum v.z.w. en docent aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas werd aangesteld als commissaris voor deze Biënnale. De Stichting Architectuurmuseum v.z.w. selecteerde projecten en realisaties van de volgende architecten: Stéphane Beel, Architectenwerkgroep A.W.G. en bOb Van Reeth, Luc Deleu, Paul Robbrecht en Hilde Daem, Marie-José Van Hee, Eugeen Liebaut, Henk De Smet en Paul Vermeulen en Xaveer De Geyter. In de inkomruimte wordt ook het ontwerp gepresenteerd voor het Belgisch paviljoen voor de Expo 92 te Sevilla, een project van de archtecten Giedo Driesen, Jan Meersman en Jan Thomaes. Architect
Christian Kieckens staat in voor de vormgeving van de tentoonstelling en van de bijhorende publikatie. Voor verdere informatie. Stichting Architectuurmuseum v.z.w., Drabstraat 12, B-9000 Gent, tel. 091/25 66 76.
| |
• Hasselt
Van 14/6 tot 31/10 kan men een bezoek brengen aan de tentoonstelling van het atelier ‘Vrije Grafiek’ in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, Kunstlaan 12, 3500 Hasselt (tel. 011/22.78.32). Op dins-, donder- en vrijdag van 18.30 tot 21.30 u. op woensdag van 14 tot 21.30 u., en op zaterdag van 14 tot 17 u. Gesloten op zondag en maandag en tijdens de vakantiemaanden juli en augustus.
| |
• Leuven
Op 8/9 van 14 tot 18 u. viert het Psycho-Sociaal Centrum van Leuven, een kleinschalige kliniek voor psychiatrische deeltijdsbehandeling, zijn Tweede Poëziefeest. Hieraan voorafgaand werd een poëziewedstrijd uitgeschreven rond het thema ‘Psychiatrie en Poëzie’ onder het motto ‘Ver-verzen’. Bekende en minder bekende dichters lezen voor uit hun werk. Daarnaast is er een programma rond de poëzie van Jotie 't Hooft, is er de uitreiking van de Poëzieprijs en speelt Erik Willems een stukje uit zijn theaterproduktie ‘Ogion’. P.S.C. Mechelsestraat 84, 3000 Leuven. Info: Jo Smet, tel. 016/23 89 60. Toegang: 80 fr. (voorverkoop), 100 fr. (aan kassa).
| |
• Malmö (Zweden)
De dichter Stefaan van den Bremt is uitgenodigd op de Internationale Poëziedagen in Malmö (Zweden). Dit jaarlijkse festival, dat nu aan zijn vijfde jaargang toe is, vindt plaats van 21 tot 26 mei e.k. Dichters uit Catalonië, Cuba (o.m. de bekende dissident Heberto Padilla, die nu in de V.S. woont), Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland (de gerenommeerde Paul Muldoon), Israël (Yehuda Amichal), Lithouwen, Luxemburg, Schotland, Spanje, de V.S. en uiteraard ook het gastland Zweden zullen uit eigen werk lezen in hun eigen taal; de organisatoren zorgen voor vertalingen in het Zweeds. Het is de eerste keer dat er een dichter uit Vlaanderen deelneemt aan deze Zweedse versie van Poetry International.
| |
• Oudenburg
Van 27/7 tot en met 6/10 loopt in het voormalig abtsgebouw te Oudenburg (Marktstraat) de tentoonstelling ‘Eeuwige rust, vereeuwigd leven. Gallo-Romeinse grafheuvels in Haspengouw’, waarbij vooral aandacht wordt besteed aan Romeinse tumuli. Tumuli zijn hoge aarden grafheuvels die een typisch plattelandsfenomeen vormen en in feite de omliggende landerijen beheersten. Aan de doden die hier bijgezet werden, gaf de familie vaak rijke bijgaven mee als teken van blijvend respect voor de overledene: naast crematieresten in een urne, aarden en bronzen vaatwerk, glas, juwelen en andere gebruiksvoorwerpen. De bezoeker krijgt de indruk dat hij een wandeling maakt door een ‘tentoonstellingslandschap’, met unieke objecten afkomstig uit de collectie van het Provinciaal Gallo-Romeins Museum van Tongeren. De expositie is dagelijks toegankelijk van 14 tot 18 uur. Info: Dienst voor Cultuur & Toerisme, Weststraat 24, 8230 Oudenburg; tel. 059/26 71 71.
| |
• Terneuzen (Nederland)
Van 11 tot en met 28/9 vindt het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen plaats, georganiseerd in nauwe samenwerking met het Festival van Vlaanderen in België. In oude kerken en historische gebouwen in Zeeuws-Vlaamse stadjes en dorpen worden zestien concerten gegeven door vermaarde ensembles als het Orkest van de 18de Eeuw, The Amsterdam Baroque Orchestra, het Gulbenkian Koor en Orkest van Lissabon, het Huelgas Ensemble, het Ricercar Consort, het Nederlands Kamerkoor, het Koor van de Nederlandse Bachvereniging alsmede het solistenensemble daaruit, Cappella Figuralis, het Radio Symfonie Orkest, het BRT Filharmonisch Orkest en andere. In het kader van een ‘Muzikaal Kerkenpad’ georganiseerd in samenwerking met de NCRV Radio, werken ook twee Zeeuwse koren aan het festival mee: het Hulster Gemengd koor, dat onder leiding van Jo Ivens het Requiem van Duruflé zal uitvoeren, en het Middelburgs Kamerkoor. Het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen kiest voor zijn derde editie opnieuw voor een thematische aanpak. Stond bij de twee eerste festivals muziek uit respektievelijk Oost-Europa en Scandinavië centraal, ditmaal is in samenwerking met het festival Europalia Brussel gekozen voor muziek uit Portugal. De Portugese muziek, die bij ons ten onrechte weinig bekendheid geniet, heeft met name in de zeventiende en achttiende eeuw een periode van grote bloei gekend. Voorbeelden van die muziek zullen tijdens diverse concerten in het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen te horen zijn. Zo brengt het Gulbenkian Koort en Orkest van Lissabon onder leiding van barokspecialist Michel Corboz het avondvullende ‘Te Deum’ van de 18de-eeuwse Portugese componist Joao Sousa Carvalho. Het oude muziek-ensemble Segreis de Lisboa presenteert Portugese muziek uit de 16de, 17de en 18de eeuw. Maar ook in de programma's van Nederlandse en Vlaamse ensembles als Cappella Figuralis, het Huelgas Ensemble en het Radio Symfonie Orkest komen Portugese
componisten aan bod. Zo voert het Radio Symfonie Orkest de eerste symfonie uit van Bomtempo, die omstreeks 1800 het Conservatorium van Lissabon oprichtte. Speciale vermelding verdient in dit kader ook een orgelconcert in de Basiliek in Hulst, waar - bij wijze van ‘opmaat’ voor het festival - de Nederlandse organiste Dorthy de Rooy een programma met uitsluitend werken van Portugese componisten zal uitvoeren. Het tweede belangrijke thema van het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen 1991 is ‘Het Requiem’. Met de uitvoering van liefst negen verschillende toonzettingen van de ‘Missa pro defunctis’ (Dodenmis) herdenkt het festival op een bijzondere wijze de sterfdag van Mozart. Diens Requiem KV 626 wordt onder leiding van Ton Koopman uitgevoerd door The Amsterdam Baroque Orchestra en het Koor van de Nederlandse Bachvereniging met een kwartet vooraanstaande solisten. Maar daarnaast staan Requiems op het programma van Ockeghem - het oudst overgeleverde -, de Nederlandse componist Benedictus a Sancto Josepho, familienaam Buns, de Duitse barokcomponist Biber, diens Franse tijdgenoot Charpentier en uit deze eeuw het ‘Berliner Requiem’ van Kurt Weill en de Requiems van Duruflé, Ligeti en Andrew Lloyd Webber. Alle informatie over het programma van het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen is te vinden in een gratis brochure, die vanaf heden verkrijgbaar is bij het Zuidlandtheater in Terneuzen, bij de bureaus van het Festival van Vlaanderen in de diverse festival-steden, bij de kantoren van De Stem in Zeeland en West-Brabant, bij de kantoren van de Rabobanken in Zeeuwsch-Vlaanderen en bij diverse schouwburgen en concertzalen in heel Nederland. Een exemplaar van de brochure kan telefonisch worden aangevraagd bij het Zuidlandtheater in Terneuzen: 01150-95555 (vanuit België 00 31 1150 95555).
| |
| |
| |
• Veurne
De vzw ‘Fugato de Furnis’ organiseert de 22ste jaargang van het Internationaal Orgelfestival Veurne waarbij vier internationale solisten een zeer gevarieerd programma brengen, telkens om 20.30 u. in de St.-Walburgakerk. Op 11/7 opent Nigel Allcoat (Engeland) de reeks met een buitengewoon improvisatieconcert. De Nederlander Kees van Eersel uit Goes (zusterstad van Veurne) is op 25/7 te beluisteren met werk van Bach, Vivaldi, Mozart en de Vlamingen Van Den Gheyn en Loeillet. Peter Thomas (Vlaming) verzorgt het derde concert op 8/8 met werk van Frescobaldi, Lübeck, Bach, Mozart, Franck en Marcel Dupré. Kamiel D'Hooghe brengt (al voor de 22ste keer!) het slotconcert op 22/8 en vertolkt daarbij werk van Mozart, Du Mage, Bach, C. Saint-Saëns en van de Vlamingen Jan Van Landeghem en Flor Peeters. Toegangsprijs 150 fr. (130 fr. met reductie). Info: 058/31 21 54 van de Dienst voor Toerisme.
| |
• Watou
Tijdens de zomermaanden van 1991 wordt in het beschermde Westhoekdorp Watou een groot project uitgewerkt rondom enkele hoogtepunten uit de Nederlandstalige poëzie, periode 1950-1990; Vijfentwintig dichters uit Vlaanderen en Nederland worden plastisch benaderd door evenveel beeldende kunstenaar: een schilder, een beeldhouwer of een fotograaf legt een link met een poëet, probeert hem alluderend naar een eerder uitdagend vers van Slauerhoff een tweede woning te geven. Maar ook de omgeving kan zorgen voor een onderdak. De gedichten worden gevisualiseerd over heel het dorpscentrum. Het plastisch werk krijgt dan uiteraard een (vind)plaats in de directe omgeving van die gevisualiseerde poëzie. Dat project is elke dag (van 29 juni tot en met 8 september '91) te bezichtigen van 14 uur tot 19 uur. Op zondag 8 september krijgt de poëziezomer een slotapotheose met een ‘Codadag’. De belangrijkste dichters uit Vlaanderen en Nederland zullen dan het dorp creatief bezetten en onder het thema ‘Poëzie in levende lijve’ hun verzen lezen van 14 tot 18 uur in een gestileerde tuin, nadat ze zijn geïnterviewd door Martin Coenen, terwijl een jazzensemble zorgt voor verademing en/of passende interpretatie. Om 18.39 u. wordt die Codadag feestelijk afgerond met de creatie van tien composities rondom tien hedendaagse gedichten uitgewerkt door hedendaagse Belgische componisten. Die creatie wordt gebracht door het Nieuw Vlaams Symfonieorkest onder leiding van Patrick Peire. Info: Wek/Roep Kultuur, p/a Gwij Mandelinck, Kapelaanstraat 2, 8978 Watou (tel. 057/38 80 93).
R.D.
| |
Tentoonstellingen
In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan het redactiesecretariaat toegestuurd worden. Gelieve rekening te houden met onze tijdslimiet voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die datum is voor nr. 238 (sept.-okt. 1991) vastgesteld op 16/8/91. Als er bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die bij het verschijnen van dit nummer voorbij is, betekent dit dat we het bericht te laat ontvangen hebben om het nog in het vorige nummer te kunnen opnemen.
Met oprechte dank voor uw medewerking.
De Redactie
| |
• Eduardo Arroyo
Schilderijen, Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 25/5 t/m 22/6.
| |
• Marc Baudery
Recent werk, eigen atelier, Baasrodestraat 45, 9200 Baasrode, op 13 en 14/4.
| |
• Marc Beerden & Vera Vandeurzen
Recent werk, Inkomhal en cafetaria van het Virga Jesseziekenhuis, 3500 Hasselt, van 2/5 t/m 20/7.
| |
• Ansuya Blom & Keith Brumberg
‘Scanning 1991’, Deweer Gallery, Tiegemstraat 6A, 8553 Otegem, van 31/8 t/m 29/9, van zaterdag tot dinsdag van 14-18 u.
| |
• Bernard Bosschaert & Godfried Theunynck
Schilderijen, 't Hof te Puttens, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, tot 26/5.
| |
• Jan Broekmans
Recent werk, CIAP, Zuivelmarkt 44, 3500 Hasselt, tot 6/7, open van dinsdag tot vrijdag, van 14-18 u, zaterdag tot 17 u.
| |
• Rik Brouwers (1904-1978)
Retrospectieve met olieverfschilderijen, aquarellen, penseelschilderingen in oostindische inkt en polygrafie, Stedelijk Museum, Zamanstraat 49, Sint-Niklaas, van 9/6 t/m 28/7.
| |
• Bruneau
Grootste zeefdruk van België (202 × 160 cm), Gallery Christ Delaet, E. van Dijckkaai 19/20, 2000 Antwerpen, van 31/5 t/m 14/7, op donder- en vrijdag: 11-18 u, op woens-, zater- en zondag: 14-18 u.
| |
• Daniel Buren & Michel Parmentier
Schilderijen, Paleis voor Schone Kunsten, Koningsstraat 10, 1000 Brussel, van 7/6 t/m 20/7, elke dag, behalve maandag, van 10 tot 16.45 u.
| |
• Rob Buytaert
Grafische ontwerpen, 't Elzenveld, Mechelseplein 5, 2000 Antwerpen, van 10-26/5.
| |
• André Callebaut
Recent werk, Art Gallery Branzinni, Fortenstraat, 111, 9170 Waasmunster, van 5/4 t/m 14/5.
| |
• L. Camus & Jan De Groef
Bronzen beelden, Galerij Belarte, Kortestraat 3, 3000 Leuven, van 1/9 t/m 30/10.
| |
• Georges Carrey
Recent werk, P.M.M.K., Romestraat 11, 8400 Oostende, van 19/5 t/m 24/6.
| |
• Gino Cenedese
Glas van Murano, Galerij Belarte, Kortestraat 3, 3000 Leuven, van 1/8 t/m 30/8.
| |
• Marie-Claire Ceyfs
Aquarellen, Gallerij Indigo, Kerkstraat 15, Damme, tot 23/6.
| |
• Clark Clarysse
Schilderijen en tekeningen, Kunsthuis Ingrith Desmet, Kortrijksestraat 33, 8501 Heule/Kortrijk, tot 27/4.
| |
• Mark Cloet
‘Fragmenten’, integratie van tekeningen en objecten, Galerie Fortlaan 17, 9000 Gent, van 16/6 t/m 1/9, weekdagen (behalve dinsdag) open van 10.30-12 en 14-18.30 u; zater- en zondag van 10.30-18.30 u. Galerie gesloten van 15/7 tot 15/8.
| |
• Madeleine Colaço
Wandtapijten, Elzenveld, Mechelseplein 5, 2000 Antwerpen, van 31/5 t/m 16/6.
| |
• Hendrik Coudijzer
Schilderijen, tekeningen, Kultuurcentrum ‘De Schakel’, Schakelstraat 8, 8790 Waregem, van 29/3 t/m 14/4.
| |
• Dees De Bruyne
Een plastische confrontatie met de psychiatrie, School voor Psychiatrische Verpleegkunde Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent, tot 9/6.
| |
• Staf De Bruyne
Schilderijen en gravures, Kunstcentrum Pro Arte Christiana, Prosperdreef 9, 3054 Vaalbeek, van 12 t/m 26/5.
| |
• Liliane De Cock
Foto's, Museum voor fotografie, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen, tot 12/5.
| |
• Christine Comyn
‘Abstract’ - aquarellen, Galerij Frame, Brugstraat 188, 9880 Aalter, tot 29/6.
| |
• Jo Delahaut
Recent werk, Roussel Blancquaert Art Gallery, Oude Burg 4, 8000 Brugge, van 14/4 t/m 30/6.
| |
• Broeder Adrien Devos
‘Met de bijbel op zolder 2’, Museum Br. Max, Stationsstraat 36, Tessenderlo, tot 26/5.
| |
• Lebuïn D'Haese
Sculpturale keramiek, Galerij Resonans, Zuidstationstraat 20, 9000 Gent, tot 12/5.
| |
• Ignace Dierickx
Recent werk, Netwerk, De Ridderstraat 28, 9300 Aalst, tot 31/5.
| |
• Dany Dubois
Recent werk, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 1/6 t/m 20/6.
| |
• Irenée Duriez & Adi Steurbaut
Recent werk, Kunstcentrum Galerij 't Hof te Putten, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, van 30/8 t/m 29/9.
| |
• Leon Engelen
Schilderijen: landelijke taferelen, C.C. Gildhof, St.-Michielsstraat 9, 8700 Tielt, tot 16/6.
| |
• Mieke Everaert
Keramiek, Kunsthuis Ingrith Desmet, Kortrijksestraat 33, 8501 Heule/Kortrijk, tot 27/4.
| |
• Prosper Feyaerts
Schilderijen, Gemeenteschool, Overstraat, Veltem-Beisem, tot 20/5.
| |
• Lieven Florizoone
Schilderijen, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 20/4 t/m 5/5.
| |
• Tom Frantzen
Beeldhouwwerk, Kunstforum, 9820 Schelderode (Merelbeke), van 17/5 t/m 9/6.
| |
• Gaspar
Recent werk, AD Gallery, Romestraat 6, 8400 Oostende, tot 9/6.
| |
• Daniel Gendron
Recente schilderijen, Simons Art, Thonissenlaan 14, 3500 Hasselt, tot 25/5.
| |
• Vic en Frans Gentils
Recent werk, Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 2/6 t/m 30/6.
| |
• Zsuzsa Gjürli
Hongaarse grafiek, Galerij Belarte, Kortestraat 3, 3000 Leuven, van 1/9 t/m 30/10.
| |
| |
| |
• Rafael Gorsen
Recent werk, Kunstgalerij Branzinni, Fortenstraat 111, 9250 Waasmunster, van 17/5 t/m 25/6.
| |
• Frans Haest (1902-1977)
Landschappen, Galery Haeste, Lange Doornikstraat 27, 2000 Antwerpen, tot eind juni.
| |
• Ado Hamelrijck
Recent werk, CIAP, Zuivelmarkt 44, 3500 Hasselt, van 29/3 t/m 27/4.
| |
• Injas
Schilderijen, Kunstforum, 9820 Schelderode (Merelbeke) van 17/5 t/m 9/6.
| |
• Iréne Judong
Flux en Reflux, recente schilderijen en tekeningen, Galerie 32/20, Schaluin 27, 3200 Aarschot, van 19/4 t/m 19/5.
| |
• Stan Kenis
Foto's, C.C. Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, tot 6/5.
| |
• Juul Keppens
Schilderijen, eigen atelier, Konkelgoedstraat 29, 9280 Lebbeke, van 30/3 t/m 14/4.
| |
• Kurt Kocherscheidt
Schilderijen en werken op papier, Galerie Fortlaan 17, 9000 Gent, van 16/6 t/m 1/9, open op weekdagen (behalve dinsdag) van 10.30-12 en 14-18.30 u; zaterdag en zondag 10.30-18.30 u; Galerie Fortlaan 17 gesloten van 15/7 t/m 15/8. Schilderijen van Kocherscheidt gelijktijdig in Museum Hedendaagse Kunst in Gent, van 15/6 t/m 1/9.
| |
• Felix Labisse
Recent werk, Forum Gallery-Contemporary Art, Romestraat 20, 8400 Oostende, van 13/4 t/m 26/5.
| |
• Jaak Lagrou
Schilderijen, Galerij Jan Van Eyck, VTB-VAB, 9000 Gent, van 30/3 t/m 14/4.
| |
• Eugène Leroy & Eugène Dodeigne
Schilderijen en sculpturen, P.M.M.K., Romestraat 11, 8400 Oostende, van 18/5 t/m 24/6, dagelijks open van 10-18 u, behalve op dinsdag.
| |
• Marie-José Maes
‘Schalen’, Ten Huize van Marleen en Pol, Zeger van Heulestraat 33, Heule, tot 16/6.
| |
• Raoul Marnef
Foto's, C.C. Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, van 9/5 t/m 3/6.
| |
• Gothard Martens
Recent werk, Jan Van Zyckgalerij, Kalandeberg 7, 9000 Gent, van 20/4 t/m 5/5.
| |
• Albert Mastenbroek
Recent werk, Forum Gallery-Contemporary Art, Romestraat 20, 8400 Oostende, van 6/4 t/m 12/5.
| |
• Tina Modotti
Foto's, Provinciaal Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen, van 17/5 t/m 23/6, van dinsdag t/m zondag tussen 10 en 17 u.
| |
• Hans Mortelmans
Foto's, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, van 4/7 t/m 2/9.
| |
• Nicole Melis
Recent werk, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 14/9 t/m 3/10.
| |
• Johan Messely
Schilderijen, 't Hof te Puttens, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, tot 1/5.
| |
• Joris Minne
Gelegenheidsgrafiek en potloodtekeningen, Art Gallery Den Heeck, L. De Baerdemaekerstraat 54, 2880 Bornem-Hingene, van 8/5 t/m 21/7, open op vrijdag, zater- en zondag van 14-19 u.
| |
• Dedee Naert & Herman Hertogs
Recent werk, De Schelde, Rijselsestraat 37, 8500 Kortrijk, tot 12/6.
| |
• Maria Nordman
Recent werk, Galerij Micheline Szwajcer, Verlatstraat 14, 2000 Antwerpen, van 30/5 tot 30/7, open van woensdag t/m zaterdag van 14-18 u.
| |
• Claude Pire
Pentekeningen en aquarellen, Galerij ‘Bleekhofke’, St.-Maartensberg, 2820 Rijmenam, van 1/5 t/m 30/6.
| |
• Gio' Pomodoro
Schilderijen, sculpturen en aquarellen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 25/5 t/m 22/6.
| |
• Leen Pyl & Jean-Pierre De Bock
Schilderijen, Stedelijk Museum, Zamanstraat 49, St.-Niklaas, van 9/6 t/m 28/7.
| |
• Eric Roets
Schilderijen, Gemeentehuis De Pinte, Koning Albertlaan 1, 9720 De Pinte, tot 28/4.
| |
• Eric Snell
Werken met verbrand hout, Galerie Fortlaan 17, Fortlaan 17, 9000 Gent, van 5/5 t/m 9/6.
| |
• Paul Sochacki
Recent werk, CIAP, Zuivelmarkt 44, 3500 Hasselt, tot 1/6.
| |
• Sorina
Olieverven, pastels en houtskool, Galerij 't Kapelleke, Oever 27, 2000 Antwerpen, van 23/3 t/m 8/4.
| |
• Jenny Steenkiste
Retropoppen, pachwork en kant, Kantcentrum, Peperstraat 3a, 8000 Brugge, tot 30/9.
| |
• Hans Vandekerckhove
Olieverfschilderijen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8553 Otegem, tot 23/6.
| |
• Marcel Rademakers
Schilderijen, pastels en tekeningen, Galerij Louiza, Louizastraat 29, 2800 Mechelen, van 6/9 t/m 23/9.
| |
• Sonja Toye
Foto's, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, van 6/6 t/m 1/7.
| |
• Rita Vandekerckhove
Stilte van het licht, AD Gallery, Romestraat 6, 8400 Oostende, tot 28/4.
| |
• Jan Van Den Driessche
Schilderijen, Argo Modern and Contemporary Art Gallery, Zeedijk 734, 8300 Knokke-Zoute, van 14/6 t/m 10/7, dagelijks open van 11-13 en 14-19 u. (behalve op dinsdag).
| |
• Willy Van de Velde
Recent werk, Kunstgalerij Marksheym, Bredabaan 840, 2170 Merksem, tot 31/5.
| |
• Dorothea Van de Winkel
Wandtapijten, Galerij Resonans, Zuidstationstraat 20, 9000 Gent, tot 12/5.
| |
• Noël Vandorpe
Schilderijen, Bank van Roeselare, Noordstraat 24, Veurne, van 31/5 t/m 15/6.
| |
• Daan van Golden
Recent werk, Arti et Amicitiae, Rokin 112, 1012 LB Amsterdam, tot 19/5.
| |
• Renée van Hekken
Textielschilderijen, Kunstgalerie Marksheym, Bredabaan 840, 2170 Merksem.
| |
• Frans Van Immerseel (1909-1978)
Retrospectieve, brandglasramen, tekeningen, houtsneden, tot 7/6 in de F. Collin-zaal van de KB-Toren, 2000 Antwerpen.
| |
• Jan van Munster
Objecten, beelden, pyrografieën, Galerie Fortlaan, Fortlaan 17, 9000 Gent, van 5/5 t/m 9/6.
| |
• Pieter Vanneste
Beeldhouwwerken, Galerij Indigo, Marktplein, Kerkstraat 15, Damme, tot 23/6.
| |
• Laurent Verfaillie
Recent werk, Geo Gyselinck Galerie, Wijngaardstraat 26, 8500 Kortrijk, van 7/6 tot 6/7, dagelijks van 10-12 en 14-18 u., gesloten op zonen maandag.
| |
• José Vermeersch
Juwelen, Kunsthuis Ingrith Desmet, Kortrijksestraat 33, 8501 Heule/Kortrijk, tot 27/4.
| |
• Pieter Vermeersch
Schilderijen, Ten Huize van Marleen en Pol, Zeger van Heulestraat 33, Heule, tot 16/6.
| |
• Antoon Vermeylen
Glasramen en grafiek, Initiatief, Mercuriusstraat 23, Berchem-Antwerpen, tot 30/9.
| |
• Dario Villalba
Recent werk, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 25/5 t/m 22/6.
| |
• Kai Vöckler
Nieuwe schilderijen, Galerie Transit, Tiensevest 39, 3010 Leuven, van 3/5 t/m 9/6.
| |
• Lawrence Weiner
Livres & Boeken, Paleis voor Schone Kunsten, Koningsstraat 10, 1000 Brussel, van 7/6 t/m 20/7, elke dag, behalve maandag, van 10 tot 16.45 u.
| |
• Zacharias
Juwelen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 25/5 t/m 22/6/91.
| |
• Groepstentoonstelling
‘Na 45 jaar... De Kring 46 leeft nog’, met werk van Jules Gonthier, Leo De Koninck, Maurits Dousselaere, André Algrain, Constant Cosyn, Leon Dieperinck, Walter Jonckheere, Jan Kellner, André Penninck en Adriaan Vandewalle, Onthaalcentrum BBL, Markt 19, 8000 Brugge, van 7 t/m 21/9, open op weekdagen 9-12 en 14-16.45 u.
- Derde Biënnale Beeldend West-Vlaanderen met grafiek van H. De Blaere, Frans en Franck, C. Goethals, E. Hoorne en G. Swimberghe en ruimtelijk werk van R. Delbarge, A.M. Joncheere, P. Perneel, R. Vandekerckhove en K. Vercaemer, André Demedtshuis, St.-Bavostraat 15, 8710 St.-Baafs-Vijve (Wielsbeke), van 4 t/m 26/5.
- Gesmolten, gelast en genageld, met werk van Marc De Roover, Dré Peeters en Dany Tulkens, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, van 6/4 t/m 5/5.
- Recente schilderijen van Nicole Baert, Lena Recour en Trees Leroy, Très Galeria, Zwevegemstraat 30, 8500 Kortrijk, tot 3/6.
- Zomersalon, met werk van Anto Diez, Simone, J.M. Boomputte,
| |
| |
Rob De Man, Jozef De Coninck, Alfons Van Meirvenne, Marcel Corten. Vanaf 12/6 ook werk van Jan Hoogsteyns, Patricia Askri, Bernard Bosschaert, Godfried Theunynck en Marc Deltour, Kunstcentrum 't Hof te Puttens, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, van 31/5 t/m 25/8, open vrijdag van 19-22 u, zater-, zon- en feestdagen van 14-22 u.
- Kunstkring ‘Takkebank’, met werk van Maria Aerts, Jozef Gestels, Rosa Gijbels, Marcella Kerkhofs, Georgette Kempeneers, Annie Kuppens, Lode Raymaekers, Katlijne Vancluysen, Maria Vandebeek, Bernadette Vanhove, Maurits Vos, Bob Vincke, Irène Schreurs, Jozef Sinko en Janny Stijntjes, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, Heusden-Zolder, tot 23/6.
- ‘Ruimte in het beeld’ met beeldhouwwerk van Aerie Berkulin, Sjoerd Buisman, John Claassen, Marijke de Goey, Herman Makkink, Loes van den Putte, Carel Visser en Auke de Vries, Museum van Bommel-van Dam, Deken van Oppensingel 6, 5911 AD Venlo, van 15/5 t/m 8/9, van dinsdag t/m vrijdag van 10-16.30 u. en zater- en zondag van 14-17 u.
- ‘De Vijfhoek’ met recent werk van Etienne Devis, Jan D'Haene, Paul Reniere, Storms, Rik Vandewege, in de marge van de Poëziezomer '91, Vijfhoekstraat 10, 8978 Watou, van 9/6 t/m 8/9, open op zaterdag en zondag van 14 tot 19 uur.
R.D.
|
|