| |
Uit het leven van kunsten en letteren
Berichten voor deze rubriek sturen aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8700 Tielt.
Om in aanmerking te komen voor publikatie in nr. 236 (mei-juni 1991) moeten de berichten ons bereiken vóór 15 mei 1991. Met dank voor uw medewerking.
| |
• Antwerpen
Van 12/5 tot en met 1/9 wordt in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplein, 2000 Antwerpen de tentoonstelling ‘David Teniers de Jonge’ (1610-1690) georganiseerd, n.a.v. de 300ste verjaardag van het overlijden van de kunstenaar. Dit is meteen de eerste grote overzichtstentoonstelling aan zijn werk gewijd. De musea uit Leningrad, Londen, Berlijn, Dresden, Amsterdam, Parijs, Madrid, Wenen en New York, naast belangrijke privé-verzamelaars, staan meesterwerken in bruikleen af. De toegangsprijs bedraagt 200 BF (met de gebruikelijke kortingen) en de tentoonstelling is toegankelijk dagelijks van 10 tot 17 u. en op woensdag tot 22. Gesloten op maandag. Een catalogus in Engelse en Nederlandse versie is beschikbaar. Info: tel. 03/238.78.09.
- In het Museum Plantin-Moretus/Stedelijk Prentenkabinet op de Vrijdagmarkt 22, loopt tot 23 juni de prestigieuze tentoonstelling ‘Rondom Rubens: tekeningen en prenten uit eigen verzameling’. Dagelijks toegankelijk van 10 tot 17 uur.
Op 30 mei 1640 overleed Pieter Paul Rubens in zijn woning aan de Antwerpse Wapper. In de loop van 1990 werden, n.a.v. de driehonderdvijftigste verjaring van zijn sterfdag, in vele steden in Europa en de Verenigde Staten herdenkingstentoonstellingen en manifestaties op het getouw gezet. Deze grootmeester van de barok mag dan ook met Giotto, Michelangelo, Velasquez, Goya, Picasso en andere grootmeesters worden gerekend tot één der hoogtepunten in de kunstgeschiedenis. Thans is het echter duidelijk dat Rubens een bijzonder omvangrijk plastisch oeuvre heeft nagelaten waarvan hij geenszins geheel persoonlijk de uitvoering verzorgde. Om aan de vele bestellingen en opdrachten te voldoen, organiseerde hij een ‘schildershuys’ of atelier waarin talrijke ‘discipelen’ hun vorming genoten en werden opgeleid tot volwaardige medewerkers. Sommigen onder hen ontgroeiden echter snel het zuivere kopieerwerk en ontwikkelden zich tot volwaardige meesters. Hun werk leunt doorgaans nauw aan bij dat van Rubens. Daarnaast deed de meester veelal een beroep op begaafde kunstenaars die Rubens' ‘inventie’, door hemzelf vastgelegd in rake ‘modelli’, gestalte gaven aan groot formaat. Met 46 vakkundig geselecteerde tekeningen en prenten uit eigen verzameling wordt het tekenkundig en grafisch meesterschap getoond van kunstenaars uit de onmiddellijke omgeving van Rubens. Vrijwel alle ondergingen ze de invloed van de grote meester. Slechts van Deodaat del Monte, Jacob Moermans, Justus van Egmont en
| |
| |
Willem Panneels is met zekerheid bekend dat zij hun opleiding effectief in het atelier van Rubens genoten. Bijzonder goed ingelicht daarentegen zijn we over de talrijke kunstenaars op wie hij vaak een beroep deed om bepaalde opdrachten uit te voeren. Zo verzorgde Jan Breughel I veelal de bloemenpartijen in zijn schilderijen, terwijl Frans Snyders en Paul de Vos stillevens of dieren schilderden. Jan Wildens realiseerde dan weer het landschap en Antoon van Dyck was ongetwijfeld de voornaamste figurenschilder ooit werkzaam in het ‘schildershuys’ van Rubens. Deze samenwerking uit commerciële noodzaak kwam wellicht het best tot uiting in de opdracht die Rubens ontving voor de decoraties bij de Blijde Intrede van de Kardinaal-Infant Ferdinand in Antwerpen in 1635 en de realisatie van een 60-tal mythologische voorstellingen bestemd voor de Torre de la Parada, het jachtslot van Filips IV, koning van Spanje. Hiervoor deed hij een beroep op o.m. Jacob Jordaens, Cornelis de Vos, Cornelis Schut, Jan Boeckhorst, Erasmus Quellinus II en Theodoor van Thulden. Deze kunstenaars zijn op de tentoonstelling vertegenwoordigd d.m.v. één of meerdere bladen van hun hand. Verder zijn er fraaie tekeningen te zien van Rubens' vriend Hendrik van Balen I, en Filips Fruytiers, die de kinderen uit het tweede huwelijk van de meester portretteerde.
De tentoonstelling toont eveneens een aantal van de beste prenten die vrijwel alle werden gegraveerd naar inventies van Rubens. Bij het aanschouwen van reproduktiegrafiek naar Italiaanse meesters, moet Rubens het belang van dit medium hebben ingezien. Toch was hij niet onverdeeld gelukkig met de wijze waarop pareltjes van schilderkunstige picturaliteit, zoals de werken van Titaan, werden in prent gebracht. Hij stelde dan ook alles in het werk om dit euvel te verhelpen. Zijn bemoeienissen met betrekking tot de grafiek waren dan ook bijzonder verregaand en veeleisend t.o.v. de vaak jonge graveurs. Deze intense samenwerking heeft er dan ook voor gezorgd dat het grafisch oeuvre van Christopher Jegher, Lucas Vorsterman en Paul Pontius thans tot het beste mag worden gerekend van wat de Rubensgrafiek in het bijzonder en de prentkunst in het algemeen heeft voortgebracht. Toegangsprijs 75 fr. - Info: tel. 03/233.02.94 en 232.24.55.
- Kunstrecensent en dichter Remi de Cnodder meldt dat begin april 1991 volgende publikaties van zijn hand verschijnen: dichtbundel ‘Hontenisse’ met illustraties van Frans Van Loock (bij ‘Esprit’, Clinge, Zeeuws-Vlaanderen); kunstmappen ‘Aurora’ vier litho's van Frans van Roosmaelen en vier gedichten van R. de Cnodder (50 ex., prijs 8.000 fr.), ‘Evasione’ met vier aquarellen van Maya Wildevuur en opnieuw vier gedichten van hemzelf (30 ex., prijs 8.250 fr.) en ‘Amabile’ met vier litho's van Karl Heeremans en vier gedichten van R. de Cnodder (30 ex., prijs 10.000 fr.). Info: R. de Cnodder, Italiëlei 219, bus 7, 2000 Antwerpen, tel. 03/32.80.62.
| |
• Beerse
Op 22/2/91 werd de v.z.w. Vlaamse Vereniging voor Cultuurdiensten (V.V.C.D.) opgericht. Deze nieuwe vereniging in het culturele veld stelt zich tot doel de cultuurdiensten en -ambtenaren van de diverse overheidsbesturen (gemeentebesturen, provinciebesturen en Vlaamse Gemeenschap) te verenigen in een koepelorganisatie die zal uitgebouwd worden op provinciaal gestructureerde afdelingen. De Vlaamse Vereniging voor Cultuurdiensten (V.V.C.D.) streeft naar een integraal en geïntegreerd cultuurbeleid, in overleg en in samenwerking met de andere sectoren binnen het algemeen welzijnsbeleid. Ze pleit dan ook voor de oprichting van een cultuurdienst in elke Vlaamse gemeente en de opname van de functie cultuurambtenaar in het personeelskader van de gemeentelijke administratie. De vereniging hoopt haar steentje te kunnen bijdragen tot een volwaardig cultuurbeleid door het nemen van initiatieven zoals het inrichten van bijscholings- en vormingsactiviteiten; het uitbouwen van een documentatie-, een inventarisatie- en een informatiecentrum; het uitgeven van een tijdschrift; het bieden van kansen tot ontmoeting en uitwisseling van ervaringen; het begeleiden van beginnende ambtenaren bij de uitbouw van cultuurdiensten en het opzetten van gezamenlijke (gemeente-overschrijdende) initiatieven. Voor meer informatie kan U steeds terecht bij: Prov. Antwerpen: Paul Neef, Korenbloemstraat 7 te 2340 Beerse, tel. 014/61.34.63 (pr.) - 014/61.19.71 (8-16 u.); Claire Bolsens, C. Van Goeystraat 40 te 2070 Zwijndrecht, 03/252.57.77 (pr.) - Prov. Oost- en West-Vlaanderen: René De Pauw, Molenhoek 17 te 9185 Wachtebeke - Prov. Limburg en Brabant: Stan Bresseleers, Grote Hoef 2 te 3920 Lommel.
| |
• Brugge
Bij de vzw Archeo-Brugge (Mariastraat 36a, 8000 Brugge; rek. nr. 476-2043381-71) verschijnt in mei e.k. een opmerkelijk boek i.v.m. de opgravingen in de omgeving van de Burg in Brugge, waar men imposante muurresten (vanaf de 10e eeuw) van de voormalige Sint-Donaaskerk en -klooster en de stenen burcht uit de 10e eeuw heeft ontdekt. Het boek dat in een redactie van Hubert De Witte, de titel ‘De Brugse Burg. Van grafelijke versterking tot moderne stadskern’ meekreeg, kan verkregen worden bij voorintekening (tot 30/4) tegen 1.050 BF (daarna 1.250 BF). Het zal ca. 200 zw.-w. en 8 pp. vierkleuren reprodukties bevatten en 224 blz. tellen.
| |
• Brugge (St.-Andries)
In Amphora Finippon (Oudstrijderslaan 14, tel. 050/38.83.42) loopt tot 31/5 de tentoonstelling ‘Tribale kunst van de Konds’ (Centraal-Indië). Dagelijks (behalve op maandag) van 10-12 en van 14 tot 18 u. Op zon- en feestdagen van 16-18 u.
| |
• Brussel
De Vlaamse Vereniging in het Paleis voor Schone Kunsten (Koningsstraat 10, 1000 Brussel) zet van 15/3 t/m 28/4 de tentoonstelling ‘Nieuwe Namen’ op: een tekst- en fototentoonstelling, alle dagen vrij toegankelijk tussen 10 en 19 u. Het gaat over durf en branie, verontwaardiging, kwaliteit en kwantiteit, over de onmisbaarheid van de kritiek en de opdringerigheid van de media, over Geert Van Istendael, Charles Ducal, Tom Lanoye, Herman Brusselmans, Kristien Hemmerechts, Dirk Van Babylon, Stefan Hertmans, Rita Demeester, Patricia De Martelaere, Eric De Kuyper, J.M.H. Berckmans, Luc Boudens, Willy Van Poucke, Bob Van Laerhoven, Gilbert Grauws, Dirk Van Bastelaere, Erik Spinoy, Herman Portocarero, Pol Hoste, Brigitte Raskin en Guido Van Heulendonck. Met teksten van Daniël Robberechts, Jos Borré, Leo de Haes en Marc Reynebeau en foto's van Filip Claus en Patrick de Siegelaere.
- Uit het programma van de lunchvoorstellingen in het Paleis voor Schone Kunsten noteren we voor de tweede helft van april nog twee voorstellingen: 23/4 (om 12.45 u.): ‘Les Funambules’ door Joseph Collard en J.-L. Danvoye; op 30/4 (om 12.45 u.): ‘De Coburger’ van Mark De Bie, door Jo De Meyere. Tickets tegen 100 fr.
- In het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel loopt van 1/3 tot en met 12/5 de tentoonstelling ‘1951-1991: een tijdsbeeld’ en dit n.a.v. de 60ste verjaardag van Koning Boudewijn. Binnen deze periodes komen telkens de volgende thema's aan bod: de internationale context, de sociale en politieke geschiedenis en de economie, de wetenschap en de technologie, ontwikkelingen die, aan de hand van voorheen nooit samengebrachte archiefbeelden van de BRT en de RTBF, doorheen de tentoonstelling op een videomontage worden getoond. Voor de beeldende kunsten werd werk samengebracht van 40 Belgische kunstenaars die in deze periode vernieuwend waren. De vertegenwoordigers, hoofdstromingen en voornaamste initiatieven op het vlak van de architectuur en de stedebouw, de Vlaamseen Franstalige literatuur en het theater, de ernstige en populaire muziek, de dans, de mode, worden alle geïllustreerd door België's meest gerenommeerde fotografen en aan de hand van objecten, maquettes, klankband, enz. Een overzicht tenslotte van de voornaamste filmprodukties wordt audiovisueel weergegeven in een aparte zaal, parallel met een festival van de Belgische film in het Filmmuseum.
Toegangsprijs: 200 fr. met de gewone reducties. Ingang via Ravensteinstraat 23 en Koningstraat 10. Groepen moeten zich vooraf melden op 02/507.84.68. Rondleidingen voor groepen van max. 15 pers. (scholen: 1050 BF, volwassenen 1200 BF). Er is een begeleidend wetenschappelijk boek uitgegeven in het Nederlands, Frans en Engels.
- In het Koninklijk Circus loopt op 25, 26, 27, 28, 29 en 30/4 (telkens om 20 u. en op 28/4 ook om 15 u.) de anti-apartheidsmusical ‘Sarafina’ van dichter-componist Mbongeni Ngema en saxofonist Hugh Masekela. Sarafina! kende een overrompelend succes in Johannesburg, New York, Berlijn, Amsterdam, Rome, Tokyo, Parijs en andere wereldsteden. De musical richt zich tot een bewust publiek, met een jonge en eigentijdse mentaliteit, tot al wie openstaat voor de wereldproblematiek. Maar bovenal is Sarafina! een spetterende theatershow, wervelend en meespelend. Tickets: van 500 tot 1300 BF. Reservaties: Koninklijk Circus: 02/218.20.15 - Paleis voor Schone Kunsten: 02/507.82.00 - Ticketel: 02/219.10.10.
- In de ASLK-Galerij, Kreupelenstraat 12 in 1000 Brussel loopt van 15/3 tot en met 2/6 de tentoonstelling ‘Fin de Siècle - Belgische tekeningen, pastels en prenten van 1885 van 1905’. Dagelijks toegankelijk van 10 tot 18 u. (ook op zon- en feestdagen). Gratis toegang.
- De Dienst Beeldende Kunst en Musea (tel. 02/510.36.63: Maureen Vervloesem) van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap maakte in een omzendbrief, ondertekend door de heer W. Juwet, inspecteurgeneraal, de mogelijkheden tot steun bekend, die via de Administratie Kunst, Bestuur Beeldende Kunst en Musea, ter beschikking staan van kunstenaars. De Vlaamse Gemeenschap heeft immers op de begroting een krediet voorzien voor de aankoop van kunstwerken, voor werkbeurzen, reisbeurzen en toelagen allerhande. Elke kunstenaar kan een aanvraag indienen bij deze Administratie. Wel wordt er verwacht dat de aanvraag iets vertelt over het waarom van de vraag, over de omvang van de verwachte steun of tussenkomst, over de aard van het werk waarmee de kunstenaar zich wenst te manifesteren. Het spreekt vanzelf dat vooral bij een eerste aanvraag bijkomende informatie gewenst is en dan best foto's van degelijke kwaliteit bij het dos- | |
| |
sier zijn gevoegd. Al deze vragen, foto's en gegevens zullen vervolgens worden besproken, volgens een strikte procedure, door de leden van de Vlaamse Commissie voor de Beeldende Kunst, die advies dienen uit te brengen over het aldus samengestelde dossier. De procedure voorziet dat, in het volgende stadium, dit advies wordt voorgelegd aan de Gemeenschapsminister van Cultuur die de eindbeslissing neemt. Een bijzondere mogelijkheid tot ondersteuning en promotie van de beeldende kunstenaar vormt de organisatie van de lezeingen en de atelierbezoeken. Een toelage van 4.000 BF per lezing of per atelierbezoek wordt rechtstreeks aan de kunstenaar verleend die door een organisator werd aangesproken. Belangstellende kunstenaars kunnen zich bereid verklaren tot het houden van lezingen of tot het openstellen van hun atelier, door middel van een geschreven bericht dat gestuurd wordt aan de Administratie Kunst. Als enige voorwaarde wordt gesteld dat de Vlaamse Commissie van Advies voor de Beeldende Kunst
minstens één keer een gunstig advies heeft uitgebracht over het werk van de kandidaat of dat deze minstens aan een paar positief geadviseerde tentoonstellingen zou hebben deelgenomen.
| |
• Dalfsen (NL)
Voor de elfde keer wordt van 5 tot en met 10/8 door de Christian Artists Europe-vereniging een Internationaal Congres voor muziek, dans, toneel en beeldende kunst georganiseerd. De congresprijs bedraagt f 295 / 5.860 BF per persoon. Info en inschrijving: Postbus 81065, 3009 GB Rotterdam.
| |
• Diest
Sinds enige tijd werpt Diest zich op als de bakermat van het Brabantse literaire gebeuren. Zo is er de maandelijkse ontvangst van een auteur in het Cultuurcentrum van het Begijnhof: ‘Literatuur op zondag’ (elke eerste zondag van de maand - van 11 u. tot 12 u.).
En dan een primeur: De ‘Eerste Diesterse nacht van de poëzie’ op 22 juni 1991, eveneens in het Cultuurcentrum van het Begijnhof. Dit is meteen de eerste grote manifestatie in een uitwisselingsproject met Nederland. Onze Noorderburen zullen tijdens deze ‘Midzomer-Poëzienacht’ een groep auteurs en musici afvaardigen uit de omgeving van Harderwijk. Ook een aantal bekende auteurs uit Vlaanderen zijn inmiddels gecontacteerd, dit alles met medewerking van de Taalunie en het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De presentatie is in handen van BRT-Radio en TV medewerker Johan Van Cauwenberghe. Organisatie: Ina Stabergh, Papenbroekstraat 217, 3290 Diest. Info: tel. 013/33.39.94.
| |
• Galmaarden
In een organisatie van de Kunststichting Perspektief vzw heeft een groepstentoonstelling plaats in het Provinciaal Trefcentrum Baljuwhuis te Galmaarden van 6 t.e.m. 21 april 1991. Voor deelname aan deze tentoonstelling werden geselecteerd: Johan De Fré (Antwerpen), Christiane Meeuwis (Geetbets), Paul De Vleminck (Rixensart), Jean-Marie Swerts (Neerheylissem), Emiel Uytterhoeven (Kalmthout), Christian Nicaes (Wezembeek-Oppem) en Ingegert De Smet (Blanden).
| |
• Gent
Aan componist Jan Douliez werd in Goiâna (Brazilië) postume hulde gebracht door aan een zaal van het kunstinstituut, waaraan hij jarenlang verbonden was, de naam ‘Jean François Douliez’ te geven. Op die manier wil men zijn grote inzet en verdiensten als musicus en pedagoog huldigen. Prof. Jan Douliez, die in 1987 schielijk overleed te Brussel in de zaal ‘Jacques Brel’ van Sabam, tijdens een vergadering, stichtte te Goiânia een Conservatorium, Faculteit der Federale Universiteit, waarvan hij Directeur werd. Na meer dan 15 jaar in Brazilië te hebben verbleven, kwam hij - na zijn op ruststelling - terug naar België, waar hij tot aan zijn dood actief deelnam aan het muzikale leven: als jurylid bij het afnemen van examens aan onze Vlaamse Conservatoria en Muziekacademies; als voorzitter van de ‘Raad der Wijzen’ bij Sabam; als redactielid van het tijdschrift ‘Vlaanderen’; als componist van talrijke vocale en instrumentale werken en als stichter-dirigent van het ‘Gents Symfonisch Studie-Orkest’ (GESO), dat hij oprichtte in 1981 met de bedoeling aan muziekstudenten en -liefhebbers de kans te geven in groepsverband te musiceren. Dit orkest staat nu onder de professionele leiding van L. Soudan en aanvaardt nog steeds nieuwe leden. (Voor inlichtingen: tel. 091/23.11.36).
- Wie interesse heeft voor Industriële archeologie moet in het Museum voor Industriële archeologie en textiel de tentoonstelling ‘Industriële archeologie: hoe eraan te beginnen’ gaan bekijken tussen 6/4 en 31/12 (Oude Vest 20, ingang Minnemeers, tel. 091-23.59.69). Stap voor stap wordt uitgelegd hoe industrieel archeologisch onderzoek kan worden verricht in de eigen stad of het eigen dorp. Vrijwilligers en leerlingen in schoolverband wordt de mogelijkheid geboden om samen met het Museum op zoek te gaan naar het eigen industrieel verleden. Dit thema kadert weliswaar in een ruimere opstelling, die een overzicht geeft van de industriële archeologie in België.
- In het Centrum voor Kunst en Cultuur (St.-Pietersplein 9, tel. 091/22.07.62) vindt van 31/5 tot en met 28/7 de tentoonstelling ‘Craft Today USA’ plaats: een overzicht van de artistieke ontwikkelingen in de toegepaste kunsten in de Verenigde Staten in de jaren tachtig. De getoonde werken behoren tot het beste wat de Verenigde Staten te bieden heeft in de artistieke verwerking van klei, glas, kunststoffen, hout en metaal. Paul Smith, Directeur-emeritus van het American Craft Museum te New York, maakt de selectie. Zijn keuze toont vooral de vitaliteit, de creativiteit en de grote diversiteit die zo kenmerkend zijn voor de toegepaste kunsten aldaar. Dagelijks (behalve op maandag) tussen 10 en 17 u.
- In het Museum van Hedendaagse kunst (Citadelpark) loopt van 17/5 tot en met 1/6 de tentoonstelling ‘Time Festival’ met hedendaagse Amerikaanse kunst. Naast een installatie van Dara Birnbaum zullen video ‘The Kitchen’ en een performance door Constance de Jong en Tony Oursler te zien zijn. Open: dagelijks (behalve op maandag) van 9 tot 12.30 en van 13.30 tot 17.30 u. Info: tel. 091/21.17.03).
- In het Museum voor Schone Kunsten (Citadelpark) kan men tussen 1/7 en 31/10 een kijkje gaan nemen in de tentoonstelling ‘Restauratie voor het Museum’, dagelijks tussen 9 en 12.30 en 13.30 en 17.30 u., behalve op maandag. Recente restauraties en conserveringsbehandelingen van werken uit de eigen collectie worden aan het publiek voorgesteld. Naast werk van eigen restaurateurs staan vooral de meest ingrijpende behandelingen die door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium werden uitgevoerd in de kijker. Aan de hand van fotografische opnamen voor, tijdens en na de restauratie, röntgenen infra-roodopnamen wordt een duidelijk beeld gegeven van de diverse technieken. Daarenboven krijgt het publiek de kans om probleemgevallen aan een groep deskundigen voor te leggen.
- De bedoeling van de overzichtstentoonstelling ‘Vijfentwintig Jaar Aanwinsten’ van 1/6 tot 25/8 in het Bijlokemuseum (Godshuizenlaan 2, tel. 091/25.11.06, dagelijks van 9.30-12.30en van 13.30 tot 17.30 u.; gesloten op maandag) is tweeërlei. Enerzijds wil ze de speciale aandacht vestigen op de kunstwerken die in de verlopen kwart eeuw verworven werden door het Museum. Anderzijds is deze manifestatie een inventarisatietentoonstelling die de wetenschappelijke gegevens over de in de laatste 25 jaar verworven werken via een rijk geïllustreerde catalogus eens en voorgoed zal vastleggen. Tot de voornaamste aanwinsten behoren de zogenaamde ‘Schenking Grandmoulin’ die bijna alle takken van de kunstnijverheid omvat, drie 16de-eeuwse prachtige wandtapijten die te Brussel werden geweven in opdracht van François d'Avroult, abt van de Sint-Pietersabdij, en tal van uitzonderlijke stukken Gents zilver- en koperwerk.
- ‘Bundel te buiten’ is een poëziemanifestatie georganiseerd door het Poëziecentrum en het Noordstarfonds in de Gele Zaal, Nonnemeersstraat 26, 9000 Gent (091/35.37.03) met de dichters Patrick Lateur (Catacomben), Frans Denissen (De Schuld van Newton), Fernand Florizoone (Een zee van naamloosheid) en Rita Geys (Een vinger in het oog), terwijl Stefan Hertmans en Roland Jooris voorlezen uit eigen werk. Marcel van Nieuwenborgh interviewt en Marleen van Remoortere presenteert en draagt voor. Luk Callens en Luc Van Loo staan in voor de muzikale omlijsting. Toegangskaarten (bij Fnac en Poëziecentrum) tegen 250 en 200 fr. Enige datum: 20/4 om 20 u. Op 24/4 om 20.30 u. is het blaaskwintet Arcane in de Gele Zaal te gast. De muzikanten zijn Francis Poskin (fluit), Piet van Bockstal (hobo), Philippe Saucez (klarinet), Christophe Feron (hoorn), Paul Everaert (fagot), Geert Dhondt (basklarinet) en Paul Voet (trompet). Op het programma werk van Jolivet, Hindemith, Barber en Janacek. Kaarten: 200 en 250 fr. (voorverkoop: Fnac).
| |
• Knokke-Heist
Het C.C. ‘Scharpoord’, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist (tel. 050/61.37.61) verleent van 23/4 tot en met 19/5 onderdak aan de tentoonstelling ‘André Garitte Foundation’, dagelijks (behalve op maandag) toegankelijk tussen 10 en 10 u. Door André Garitte werden uit zijn collectie volgende kunstenaars geselecteerd voor deze tentoonstelling: abstrakte jaren '20: Marcel-Louis Baugniet, Felix de Boeck, Jan Cockx, Cesar Domela, Emond van Dooren, Marc Eeman, Ernest Engel-Pak, Pierre-Louis Flouquet, Willy Kessels, Jan Kiemeneij, Jos Leonard, Karel Maes, Jozef Peeters, Jules Schmalzigaug, Victor Servranckx, Michel Seuphor, Edmond Vandercammen, Hubert Wolfs. - surrealisme: Paul Colinet, Paul Delvaux, André Deroo, Marc Eemans, Alexis Keunen, Felix Labisse, Yves Laloy, René Magritte, Marcel Mariën, E.L.T. Mesens, Max Servais, Roland Topor en Villas. - figuratie: Martin Baeyens, Ben, Fred Bervoets, Etienne Elias, Jack Godderis, René Guiette, Paul van Hoeydonck, Floris Jespers, Paul Joostens, Jacques Lennep, Claude Lyr, Frans Masereel, Panamarenko, Roger Raveel, Félicien Rops, Rik Slabbinck, Léon Spilliaert, Yvan Theys, Jan Vanriet, Wout Vercammen. - abstrakte jaren '50: Willy Anthoons, Gaston Bertrand, André Beullens, Maurice Boel, Bram Bogart, Silvano Bozzolini, Jan Burssens, Georges Carrey, Geneviève Claisse, John Cluyse- | |
| |
naar, Georges Collignon, Amedée Cortier, Gilbert Decock, Jo Delahaut, Paul Franck, Ray Gilles, René Guiette, Francine Holley, Richard Kayler, Leopold Leclercq, Jean Leppien, Kurt Lewy, Antoon Marstboom, Vincent van den Meersch, Gaston de Mey, Jean Milo, Victor Noël, Luc Peire, Leopold Plomteux, Jean Rets, Jan Saverys, Gilbert Swimberghe, Guy Vandenbranden, Stella Vanderauwera, Jef Verheyen, Ferdinand Vonck, Fritz Wybaux, Maurice Wyckaert.
| |
• Leuven
Davidsfonds/Uitgeverij en Infodok Leuven/Amsterdam gaan voor hun jeugdboekenfonds samen onder de naam Davidsfonds/Infodok. De nieuwe Leuvense uitgeverij zal dan de belangrijkste uitgever van kinder- en jeugdboeken in Vlaanderen zijn. Door de synergie tussen de cultuurbeweging met haar 115-jarige uitgeeftraditie en de dynamiek van een onderneming die in de jaren '70 ontstond uit de jeugdbeweging, wil Davidsfonds/Infodok op de eerste plaats de kwaliteit en de aanwezigheid van het Vlaamse kinder- en jeugdboek bevorderen. Dank zij zijn vaste acteurs, het grote aantal kwaliteitstitels en de hoge oplagen, beschikt Davidsfonds/Infodok bovendien over een ongemeen sterke vertrekpositie met het oog op de Nederlandse markt. Jos Baeckens, een van de stichters en sinds jaren de dragende kracht van Infodok, blijft directeur. Norbert D'hulst, secretaris-generaal van het Davidsfonds, wordt gedelegeerd bestuurder. In de zomer en het najaar zal Davidsfonds/Infodok werk publiceren van onder meer Marc de Bel, Patrick Bernauw, Daniël Billiet, Nicole Boumaâza, Etienne Bruneel, Babette Cole, Wim Daems, Luc Depondt, Claude Dubois, Bettie Elias, Kolet Janssen, Gregie de Maeyer, Sven Nordqvist, Robert Swindels, Lydia Verbeeck, Karel Verleyen, Detty Verreydt, Liva Willems... Contactpersonen: Norbert D'hulst, secretaris-generaal Davidsfonds, Blijde-Inkomststraat 79-81, 3000 Leuven (016/22.18.01) en Jos Baeckens, directeur Infodok, Brabançonnestraat 95A, 3000 Leuven, tel 016/22.87.44.
- De Stedelijke Academie voor Schone Kunsten verhuist naar de Koning Albertlaan 50, 3000 Leuven en het nieuwe telefoonnummer luidt: 016/22.21.21.
- Het Dertiende Europees Poëziefestival vindt plaats van 22/11 tot en met 1/12 onder het motto ‘Het Europa van de Dichters’ met de bedoeling tussen dichters uit Oost en West, Noord en Zuid een interne dialoog op te zetten rond de toekomst van Europa, m.a.w. een fundamentele kritische reflexie over de toekomst van de Europese cultuur op het einde van de 20ste eeuw. Naast colloquia zijn er debatten, readings en muzikale opluisteringen voorzien. Info: Blijde Inkomststraat 9, 3000 Leuven, tel. 016/23.53.51.
- In een organisatie van de Kunststichting Perspektief (Mercatorlaan 25, 3150 Haacht, tel. 016/60.33.35) vindt in het P. Van Humbeek-M. Pironmuseum, Mechelsevest 108, 3000 Leuven, van 28/6 tot en met 28/7 de tentoonstelling ‘Beeldhouwkunst-Grafiek’ plaats. Het is de bedoeling via deze tentoonstelling de band tussen beide kunstvormen te benadrukken en door het tegenover elkaar stellen ervan hun beider ‘ruimtedimensie’ te bekrachtigen. Aan deze nationale tentoonstelling nemen deel: Annie Andriessen (beeldhouwen), Emiel Uytterhoeven (beeldhouwen), Patrick Crombé (beeldhouwen), Marc Decker (beeldhouwen), Christian Nicaese (beeldhouwen), Maurice Haccuria (beeldhouwen-grafiek), Els Vos (grafiek), Katrien Caymax (grafiek) en Martin R. Baeyens (grafiek).
| |
• Sint-Amands
Van 2/3 tot en met 27/10 biedt de tentoonstelling ‘Emile Verhaeren en James Ensor’ in het Provinciaal Verhaerenmuseum, Kaai 22 in St.-Amands een fascinerende kijk op twee eminente kunstenaars uit ons land, respectievelijk kunstcriticus en graficus.
Emile Verhaeren heeft als geen ander in onze literatuur het Vlaamse landschap, van de Kempen tot de Noordzee en vooral dan het indrukwekkende gebied langs de oevers van zijn geliefde Schelde, bezongen. Zijn werk werd in zowat elke wereldtaal vertaald en heruitgaven verschijnen nog elk jaar. De dichter werd in 1855 geboren te Sint-Amands-aan-de-Schelde op enkele passen van de rivier. Het provinciebestuur van Antwerpen bouwde in dit Kleinbrabantse dorp het provinciaal Verhaerenmuseum uit. Het gerestaureerde pand - prachtig gelegen aan de bochtige Scheldeoever - straalt iets bijzonders uit. Kunstschilders zoals Theodoor Van Rysselberghe, Fernand Knopff en James Ensor behoorden tot de vriendenkring van Emile Verhaeren. De dichter schreef immers lange tijd recensies van tentoonstellingen alvorens, grote, gestructureerde monografieën te brengen. Van in de jaren tachtig verdedigde Verhaeren consequent het oeuvre van Ensor. Diens werk werd toen geweigerd in de Antwerpse en Brusselse ‘salons’. Een hoofdstuk uit de monografie die Verhaeren over Ensor schreef, werd vertaald in het Nederlands en in de catalogus van de tentoonstelling opgenomen. In deze tekst geeft Verhaeren zijn visie op 17 etsen van Ensor. Het Stedelijk Prentenkabinet van Antwerpen gaf deze originele etsen in bruikleen waardoor ze konden worden opgenomen in de tentoonstelling. In de kelderruimte zijn een vijftigtal foto's uit het leven van James Ensor te bewonderen. De foto's werden door het gemeentebestuur van Sint-Amands ontleend bij het stadsbestuur van Oostende. Ze zijn van de hand van de Oostendse fotograaf Antony die deze historische foto's voor het nageslacht met veel zorg bewaarde. Het museum is geopend van 1 maart tot 30 juni en van 16 september tot 27 oktober op zaterdag en zondag; van 1 juli tot 15 september alle dagen (uitgezonderd maandag en vrijdag); telkens van 12 tot 19 uur.
| |
• Sint-Niklaas
Om de twee jaar organiseert het stadsbestuur een internationale wedstrijd voor kleingrafiek. Dit jaar was het thema ‘Eros’. 476 kunstenaars uit 31 landen namen aan deze befaamde wedstrijd deel. Dat leverde een totaal op van 1128 originele exlibris-inzendingen, verdeeld over drie disciplines: diepdruk, hoogdruk en vlakdruk, met onder andere fotografische technieken.
In het kader van de biënnale worden drie tentoonstellingen georganiseerd, telkens van 24 maart tot 28 april: De tentoonstelling ‘Internationale exlibris-wedstrijd 1991’ loopt in het stadhuis. Het gaat om een selectie van de beste inzendingen voor de wedstrijd, met in de eerste plaats de werken die bekroond werden. De expositie maakt duidelijk dat de stad Sint-Niklaas een vooraanstaande plaats heeft verworven in de exlibris-wereld. De internationale bezetting, de mundiale verspreiding en vooral de artistieke en technische sterkte van de ingezonden werken bevestigen het belang van het Exlibriscentrum. De tentoonstelling ‘Hedendaagse Turkse grafiek’ toont het werk van twaalf Turkse kunstenaars in het Stedelijk Museum, Zamanstraat 49. De tentoonstelling toont grafisch werk van Marc Wyckers, Mir Van Nyvelseel en Claudine De Vogelaere en staat opgesteld in de de Cipierage op de Grote Markt.
| |
• Tielt
N.a.v. de ‘Internationale Dag van de Beiaard’, op 16/06 geeft stadsbeiaardier Jozef A.M. Van Maele om 16 u een beiaardconcert dat in het teken staat van het Mozartjaar en waaraan ook een jachthoornensemble zijn medewerking verleent. Na het concert is er gelegenheid om de Halletoren te bezoeken waar de beiaardier nog demonstraties zal geven.
| |
• Vlaardingen (NL)
De Stichting Internationale Orgelweek Vlaardingen organiseert van 5 t/m 10 augustus 1991 weer een Internationale Orgelweek rond het 18e-eeuwse Van Peteghem-orgel. Het programma vermeldt concerten door: Kamiel D'Hooghe, Jean Boyer, Aad Zoutendijk, Ronny Plovie (tangentenvleugel) en een strijkkwartet; een interpretatiecursus met als docenten Kamiel D'Hooghe (‘Bach en de Italiaanse stijl’) en Jean Boyer (‘De Grigny en Roberday’); een lezing door Paul Cré (‘Mozart op de orgellessenaar’) en een fototentoonstelling. Inlichtingen bij het secretariaat: Coornhertstraat 26, 3132 GJ Vlaardingen, Holland, tel: 010-434.65.27 of 010-435.61.77.
| |
Tentoonstellingen
In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan het Redactiesecretariaat toegestuurd worden. Gelieve rekening te houden met onze tijdslimiet voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die datum is voor nr. 236 (mei-juni 1991) vastgesteld op 15/5/91. Als er bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die bij het verschijnen van dit nummer voorbij is, betekent dit dat we het bericht te laat ontvangen hebben om het nog in het vorige nummer te kunnen opnemen.
Met oprechte dank voor uw medewerking.
De Redactie
| |
• Ernest Albert (1900-1976)
Schilderijen, Galerie d'Art d'Haudrecy, Rue de la Poterie 1, 7000 Mons/Bergen, van 2 t/m 24/3.
| |
• Dana Andreev
Tekeningen en prenten, John Galt Book. C.D. Art-Gallery, Guldenberg 1, 2000 Antwerpen, van 22/3 t/m 7/5, di. t/m zon. tussen 10-18 u.
| |
• Roger Anseel
Recent werk, Stedelijke Academie voor Schone Kunsten ‘De Leie’, Koning Albertlaan, 3000 Leuven, van 18/1 t/m 7/2.
| |
• Paul Baert
Schilderijen en tekeningen, Lakenhalle, Grote Markt, 2200 Herentals, van 9 t/m 31/3.
| |
• Georg Baselitz
Houtsneden ‘45’, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8553 Otegem, van 2 t/m 30/3.
| |
• Odette Berghmans
Grafiek, Academie Galerij, Mutsaertstraat 29, 2000 Antwerpen, op 22, 25 en 26/2.
| |
• Benard Bosschaert
Recent werk, Kunstcentrum-VTB-VAB-Galerij, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, van 3 t/m 26/5.
| |
• Willy Bosschem
‘Van toen en nu’ - 1955-1991 -,
| |
| |
Museum Schone Kunsten, Wapenplein, 8400 Oostende, van 23/3 t/m 12/5, dagelijks open tussen 10-12 en 14-17 u. Op dinsdag gesloten.
| |
• Christine Branden
‘Jardins secrets’, schilderijen, Cipierage, Grote Markt 45, 9100 St.-Niklaas, van 1 t/m 17/3.
| |
• Elisabeth Broekaert
Foto's, C.C., Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, van 7/3 t/m 3/4.
| |
• Daniel Buren & Michel Parmentier
‘Voorlopige titel’, Paleis voor Schone Kunsten, Koningsstraat 10, 1000 Brussel, van 7/6 t/m 20/7.
| |
• Francky Cane
Recent werk, Galerie S. & H. De Buck, Zuidstationsstraat 25-27, 9000 Gent, van 15/3 t/m 7/4.
| |
• Christian Christel
Email op koper (Limoges), Galerij Belarte, Kortestraat 3, 3000 Leuven, van 13/4 t/m 18/5, open van dinsdag t/m zaterdag van 10.30-13.30 en van 14.30 tot 18 u.
| |
• Wouter Coolens
Recent werk, Centrum Netwerk, De Ridderstraat 28, 9300 Aalst, van 25/1 t/m 1/3.
| |
• Leo Copers & Patrick Corillon
Antichambres I-Affinités Sélectives VIII, Paleis voor Schone Kunsten, Koningsstraat 10, 1000 Brussel, van 22/2 t/m 24/3.
| |
• Chris Declercq
Schilderijen, Jan van Eyckgalerij, Kalandeberg 7, 9000 Gent, van 9 t/m 24/3.
| |
• Marc Deltour & Roland Deserrano
Respectievelijk brons en schilderijen en brons, klei, grafiek en juwelen, 't Hof te Puttens, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, van 22/2 t/m 17/3. Steeds werk van Anto Diez in permanentie.
| |
• Joël De Rore
Schilderijen, AD Gallery, Romestraat 6, 8400 Oostende, van 2/2 t/m 17/3.
| |
• Lydia Deveen-De Pauw
Schetsen en aquarellen, C.C. Brussel, Oude St.-Nikolaaskerk van Neder-over-Heembeek, St.-Nikolaasplein 5, van 22/2 t/m 7/4.
| |
• Jeffrie Devriese & Kris Van der Biest
Respectievelijk bronzenbeelden en kunstborduurwerk, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 16/2 t/m 3/3.
| |
• Herman Diels
Schilderijen, aquarellen en tekeningen, Galerij Rivierenhof, Turnhoutsebaan 242, 2100 Deurne, van 15/3 t/m 28/4.
| |
• Eugène Dodeigne, Eugène Leroy & Georges Carrey
P.M.M.K., Romestraat 11, 8400 Oostende, van 19/5 t/m 24/6.
| |
• Eddy Donckers
Fotografie, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, van 7/2 t/m 5/3.
| |
• Agnes Dupont
Aquarel en zijdetechnieken, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 16/3 t/m 31/3.
| |
• Günther Förg
Tekeningen, Museum van Hedendaagse Kunst, Citadelpark, 9000 Gent, van 19/1 t/m 31/3.
| |
• Jakob Gasteiger & Frank Voet
Recent werk, Galerie Transit, Tiensevest 39, 3010 Leuven, van 2/2 t/m 3/3.
| |
• Keith Haring
Recent werk, P.M.M.K., Romestraat 11, 8400 Oostende, van 2/3 t/m 1/4.
| |
• Gerty Hoewaer
Olieverfschilderijen, aquarellen en pastels, Galerij ANHYP, Dieplaan 1, 3600 Gent, van 2 t/m 17/3.
| |
• Ottmar Hörl
Sculpturen, Galerie Transit, Tiensevest 39, 3010 Leuven, van 15/3 t/m 28/4, vr., za. en zo. tussen 14-18 u.
| |
• Nic Jonk
Schilderijen en beelden, Stedelijk Museum, Zamanstraat 49, 9100 Sint-Niklaas, van 17/2 t/m 17/3.
| |
• John Knight & Haim Steinbach
Objecten, Paleis voor Schone Kunsten, Koningsstraat 10, 1000 Brussel, van 5/4 tot 19/5.
| |
• Louis Le Brun & Felix Labisse
P.M.M.K., Romestraat 11, 8400 Oostende, van 14/4 t/m 13/5.
| |
• André Loriers
Recent werk, C.C. ‘De Bogaard’, Minderbroedersstraat 29, 3800 St.-Truiden, van 2 t/m 10/3.
| |
• Antoon Luyckx
Tekeningen, aquarellen, olieverfschilderijen, beelden, muntstukken en portretten, Gemeentelijk Kunstcentrum ‘Huis Hellemans’, Strijdersstraat 14, 2520 Edegem, van 16/2 t/m 10/3.
| |
• Fred Maës
Recent werk, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 23 t/m 24/5.
| |
• Hubert Malfait
Recent werk, Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 10/2 t/m 10/3.
| |
• Romuald Marecaux
Schilderijen, C.C. Anto Diez, Ryckewaertshof, Bosduivestraat 22, 8450 Bredene, van 23/2 t/m 10/3.
| |
• Monique Martens
Olieverschilderijen en pastels, Dansschool, Rose De Leyn, J. Wautersstraat 109, 8200 Brugge, van 17/2 t/m 31/3.
| |
• Albert Mastenbroek
Recent werk, Forum Gallery, Romestraat 20, 8400 Oostende, van 7/4 t/m 5/6.
| |
• Nick Meiresone
Aquarellen, schilderijen, pastels, etsen en monotype, Vrije Galerij in 't Stamcaféken, Nieuwstraat, Sint-Niklaas van 16/3 t/m 28/4.
| |
• Johan Messely
Recent werk, Kunstcentrum-VTB-VAB-Galerij, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, van 19/4 t/m 1/5.
| |
• Mathieu Meyers
Schilderijen, CIAP, Zuilvelmarkt 44, 3500 Hasselt, van 22/2 t/m 23/3.
| |
• Sabine Monbailliu
Schilderijen, Jan van Eyckgalerij, Kalandeberg 7, 9000 Gent, van 16/2 t/m 3/3.
| |
• Bruce Nauman
Prints 1970-'89, Museum van Hedendaagse Kunst, Citadelpark, 9000 Gent, van 19/1 t/m 31/3.
| |
• Jacques Neve
Schilderijen, Labyrint Gallery, Grote Markt 73, St.-Niklaas, van 1/3 t/m 12/4.
| |
• Jean Nouvel
Architectuurtentoonstelling, de Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen, van 19/4 t/m 19/5, open van dinsdag tot zondag van 14 tot 18 u.
| |
• Jef Seynaeve
Recent werk, Galerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 5/4 t/m 24/5.
| |
• Walter Swennen
Tekeningen 1990, Galerij Micheline Szwajcer, Museumstraat 15, 2000 Antwerpen, van 28/2 t/m 6/4.
| |
• Jos van den Abeele
Schilderijen, Kunstcentrum-VTB-VAB-Galerij, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, van 22/3 t/m 14/4.
| |
• Jan vanden Driessche
Schilderijen, Galerie Montjoie, Ernest Allardstraat 21 (Zavel), 1000 Brussel, van 13/2 t/m 3/3.
| |
• Cecile Vandoorne
Etsen, Stadhuis Izegem, van 2 t/m 10/3.
| |
• Noël Vandorpe
Olieverfschilderijen, thema: de winter, Creation Corner, Pierre Moorkens, Buro Market, Maalbeekweg 35, 1930 Zaventem, van 2 t/m 30/3.
| |
• André Van Eeghem
Retrospectieve, Hallezaal Jan Garemyn - benedenverdieping, Brugge, van 1 t/m 15/4.
| |
• Paul Van Hoeydonck
Huldetentoonstelling, Provinciaal Centrum Arenberg, Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen, van 16/3 t/m 28/4, open tijdens de voorstellingen in de schouwburg.
| |
• Kathleen Van Houtte
Grafisch werk, Art Gallery, Oude Burg 4, 8000 Brugge, van 14/2 t/m 1/4.
| |
• Jos Van Moorhem
Schilderijen en grafiek, Galerij Belarte, Kortestraat 3, 3000 Leuven, van 3 t/m 30/7, open van dinsdag t/m zaterdag: 10.30-13.30 u. en van 14.30-18.00 u.
| |
• Jozef van Ruyssevelt (1941-1985)
Etsen, aquarellen, gouaches en olieverfschilderijen, Kunstgalerij 't Ven, Kievitstraat 23, 2920 Kalmthout, van 22/2 t/m 10/3.
| |
• Geert van Weyenberg
Recent werk, Huize St.-Jacobus, Provenierstersstraat 11, 9000 Gent (Elisabeth Begijnhof), van 17/2 t/m 10/3.
| |
• Marcel Veldeman
Recent werk, Oude Pastorij, Dorpsstraat 45, 2950 Kapellen, van 6 t/m 15/4, op weekdagen tijdens de kantooruren en in weekends van 13.30 tot 18 u.
| |
• Emile Verhaeren en James Ensor
Provinciaal Museum Emile Verhaeren, Scheldekaai 22, 2890 St.-Amands-aan-de-Schelde, van 2/3 t/m 27/10. Open van 1/3 t/m 30/6 en van 16/9 t/m 30/10 op zater- en zondag; van 1/7 t/m 15/9 alle dagen (behalve maandag en vrijdag); telkens van 12 tot 19 u.
| |
• Florent Vermeiren
Recent werk, Forum Gallery, Romestraat 20, 8400 Oostende, van 3/3 t/m 1/4.
| |
• Carla Vervoort
Beelden en tekeningen, Kunst in Huis, Kunstuitleen vzw, Centrale Openbare Bibliotheken, Lange Nieuwstraat 105, 2000 Antwerpen, van 2 t/m 23/3.
| |
• Thomas Virnich
Sculpturen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8553 Otegem, van 2 t/m 24/2.
| |
• Els Vos
Recente etsen, Bank Brussel Lambert, Grote Markt 50, 8500 Kortrijk, van 28/1 t/m 14/3.
| |
| |
| |
• Adrian Wiszniewski
Schilderijen, tekeningen en objecten, Galerie Fortlaan 17, 9000 Gent, van 2/3 t/m 28/4, open ma., wo., do. en vrijdag: 10.30-12.00 u. en 14.00-18.30 u.
| |
• Groepstentoonstelling
- | Marc Jennard (werk op papier: in de Witte Kamer), Duncan Wylie (keramiek - in de Witte Kamer) en José Vermeersch (in de Juwelenkamer), Kunsthuis Ingrith Desmet, Kortrijksestraat 33, 8501 Heule, van 17/2 t/m 2/3. |
- | In galerij Simons Art, Thonissenlaan 14, 3500 Hasselt, van 23/2 t/m 23/3, ‘Avenue Art - New York’ met werk van Mike Bidlo, Greer Lankton, Stephen Lack, Adam Fuss, Louis Renzoni, David Wojnarowicz, Peter Nagy, Richard Phillips, Carl Ostendorp, John Zinzer, Judy Glantzman, Sur Rodney Sur, Keiko Bonk, Oswaldo Romberg en Philip Pocock. |
- | Meubelcreaties van Wouter Cottijn, Jan Godijns, Jan Hoekstra, Gerard Kuypers, Casimir Reynders en Koen Vandebergh, C.C., Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, van 11/2 t/m 3/3. |
- | In de toegangshal van het Virga Jesseziekenhuis, schilderijen van Daniëlle De Doelder, Georges Bex, Marc Vanvoorden, Raymond Frenssen en Willy Ketelslagers, van 17/1 t/m 5/3. |
- | Huldetentoonstelling Firmin Van der Poorten 70 jaar onder de titel ‘Het Innerlijke landschap in de poëzie, muziek en beeldende kunst’ in de feestzaal van de Generale Bank, Nieuwstraat 20, 9300 Aalst, van 1 t/m 9/3, m.m.v. Luc Arijs, Gerrit Baten, Etienne Bauwens, Rene Bekaert, Godelieve Cooreman, Gisele De Backer, Luc De Mot, Karl Heeremans, Martine Loran, Guido Muylaert, Monique Muylaert, Walter Schelfhout, Marc Schollaert, Roland Snel, Paul Van den Abeele, Marijke Van der Elst, Vera Van Looy en Marc Wauters. |
- | Mensenfoto's, werk van Rudi Bogaerts, Carine Demeter, Benoît Lefèvre, Nadine Tasseel, Thomas Thys, Gele Zaal, Nonnemeersstraat 26, 9000 Gent, van 15/2 t/m 31/3. |
- | Schilderijen, tekeningen, grafiek en ruimtelijk werk, Très Galeria, Zwevegemstraat 30, 8500 Kortrijk, van 1 t/m 25/3 met werk van Pol Deblauwe, Roger Anseel, Paul Vandekerckhove, Geert Vanherzeele en Karien Vandekerkhove. |
- | Museum voor Schone Kunsten, Citadelpark, 9000 Gent, beelden en tekeningen van de expressionistische beeldhouwer Wilhelm Lehmbruck in relatie tot George Minne en Joseph Beuys, van 2/3 t/m 5/5, open van 10 tot 17 u. (behalve op maandag) en op woensdag van 10 tot 21 u. |
- | Vijf kunstenaars die een staalkaart bieden van de actuele aristieke scene: René Heyvaert, Georg Herold, Herbert Brandl, Kurt Kocherscheidt en Erik Frandsen, Museum van Hedendaagse Kunst, Citadelpark, van 15/6t/m 1/9, open van 9-12.30 u. en 13.30-17.30 u., gesloten op maandag. |
- | Galerij Micheline Szwajcer, Verlatstraat 14, 2000 Antwerpen, werk van Seamus Farrell, Filippo di Giovanni en Manfred Jade, van 28/2 t/m 6/4, open van woensdag tot zaterdag van 14-18 u. |
- | Nina Haveman, Vincent Spaas en Herman Vanbrabant (schilderijen), C.C., Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, van 8/3 t/m 1/4. |
- | Cesar (sculpturen), Michael Bastow (pastels), Ger Lataster (schilderijen) en Victore Pasmore (schilderijen), Stichting Veranneman, Van de Voordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 9/3 t/m 20/4, dagelijks (behalve zo., ma. en feestdagen) tussen 14-18 u. |
- | Herman Hertogs (schilderijen), Armand Blondeel (tekeningen), Annemie Lippens (wandtapijten), Gallery Kerkgate 35, 9700 Oudenaarde-Mater, van 16/3 t/m 29/4, van maandag t/m donderdag tussen 14-19 u. |
R.D.
|
|