| |
Uit het leven van kunsten en letteren
Berichten voor deze rubriek sturen aan het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8700 Tielt. Om in aanmerking te komen voor publikatie in nr. 235 (maart-april 1991) moeten de berichten ons bereiken vóór 15 februari 1991. Met dank voor uw medewerking.
| |
• Amsterdam
De Maatschappij Arti et Amicitiae (Rokin 112, 1012 LB Amsterdam) organiseert een manifestatie waarin een hernieuwde belangstelling voor het zogenaamde ‘klassieke genre’, zoals het stilleven, het landschap en het portret, centraal staat. De manifestatie bestaat uit twee tentoonstellingen: ‘Paradise and other parks’: zondag 3 februari t/m zaterdag 9 maart 1991 en ‘The private eye’: zondag 17 maart t/m zondag 14 april 1991. De manifestatie wordt begeleid door lezingen. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Jaap Witzenhausen of Karin Baars, tel. 020-260819/233508.
| |
• Antwerpen
Het Koninklijk Museum wil op passende wijze de vereniging Kunst van Heden (1905-1959) huldigen met een overzichtstentoonstelling van haar voornaamste activiteiten tijdens de glansperiode van haar bestaan: het Interbellum (1920-1940). Het doel van Kunst van Heden was de promotie van de eigentijdse kunst met respect voor de Meesters van het verleden. Daartoe werden vooral tentoonstellingen georganiseerd, zowel in binnen- als buitenland, niet zelden in samenwerking met de overheidsinstanties of andere gevestigde instellingen. Er werden in het totaal negentig volwaardige tentoonstellingen gehouden, waarop meer dan vijfhonderd exposanten aanwezig waren. De vereniging beheerste het plaatselijk kunstleven tot aan W.O. II. Ze groepeerde in haar schoot vooraanstaande figuren uit de politieke sfeer, de hoge ambtenarij, het zakenleven, maar vooral ook uit de artistieke en intellectuele wereld. Door het dynamisme van enkele verlichte individuen slaagde men er in een vaste greep te krijgen op het openbare kunstleven. Drijvende kracht was Frans Franck (1872-1932), die samen met zijn broer Louis, er in slaagde burgers en kunstenaars rond zich te verenigen ter promotie van de moderne kunst. Aan de stichtingsvergadering op 1 maart 1905 namen ook deel: Emmanuel De Bom, Pol De Mont, C. Grisar, Georges Serigiers, Richard Baseleer, Victor Hageman, Charles Mertens en Walter Vaes. De nieuwe vereniging heeft een modernistisch getint, eclectisch programma, dat het pluralisme huldigt en kwaliteitsnormen doet primeren. Oud en nieuw worden gerespecteerd, in de strijd van ‘anciens en modernes’ wordt - principieel - geen partij gekozen. Grote individuele tentoonstellingen huldigen de ‘tenoren’ van de nationale school: Henri Leys en Henri De Braekeleer (1905), Willem Linnig Jr. en Juliaan Dillens (1906), Alfred Stevens (1907), Rik Wouters en Jakob Smits, maar ook Vincent Van Gogh (1914), Charles Mertens en Jan Stobbaerts (1919),
James Ensor (1921), en verder, gedurende de jaren -20-30, belangrijke ensembles van de protagonisten van het ‘Vlaams Expressionisme’, Constant Permeke en Gustave De Smet, Frits Van den Berghe, Edgard Tytgat, Hippolyte Daeye, Floris Jespers, e.a. In de groepstentoonstellingen (‘Salons’) worden soms indrukwekkende ensembles gebracht van zowel binnen- als buitenlandse kunstenaars: de Münchener School (1913), de Franse School (1926), de Finse (1931), de Franse en Italiaanse
| |
| |
(1933) en de Zweedse (1934). Ook individuele meesters komen aan bod, zoals Zadkine (1933), Vlaminck en Modigliani (1933) of Dufy (1934). Van cruciaal belang waren de grote nationale overzichtstentoonstellingen, waarin in een proces van selectie/consecratie geleidelijk gestalte wordt gegeven aan het ‘pantheon’ van de moderne kunstgeschiedenis. Kunst van Heden trad ook op als sponsor van de moderne kunst. Inzonderheid het Koninklijk Museum was de begunstigde van een groot aantal schenkingen en legaten, w.o. die van de familie Franck, maar ook door toedoen van de in de schoot van Kunst van Heden opgerichte Vereniging van Vrienden van de Moderne Kunst. De herdenkingstentoonstelling wordt drieledig opgevat: een documentair-historisch gedeelte evoceert de werking van de vereniging en de er bij betrokken personaliteiten door middel van documenten, brieven, foto's, catalogi, affiches, publicaties, etc.; gedeelte met een overzicht van het legaat-Franck; tweeledige overzichtstentoonstelling van de nationale en internationale tentoonstellingen die door Kunst van Heden werden ingericht. Bij de tentoonstelling wordt een uitgebreide en rijk geïllustreerde catalogus gepubliceerd waarin een ruime documentatie wordt samengebracht. Daarnaast worden wetenschappelijke bijdragen opgenomen die deelaspecten van de werking van Kunst van Heden belichten, inzonderheid met betrekking tot de ‘beeldvorming’ van de moderne kunst. De tentoonstelling loopt van 17/2 tot en met 21/4/91 in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplein, dagelijks toegankelijk (prijzen 200, 120 en 80 fr.) van 10 tot 17 u. (maandag gesloten). In vier lessen wordt n.a.v. deze tentoonstelling een gelijknamige cursus georganiseerd op de zondagen 24/2, 3, 10 en 17/3, telkens van 10.30 (door Paul Van Beek) en op de donderdagen 28/2, 7, 14 en 21/3 (door Jeannine Ruymaekers om 10.30 u. en door Nancy Schrijvers om 14.30 u.). Voor 20/2 in te
schrijven; deelname: 800 fr. Info: tel. 03/238.78.09. De reeks wintervoordrachten worden tevens verdergezet: op 17/2: ‘Hoe publiek in een museum?’ door L. de Jong (hoofd educatieve dienst); 3/3: ‘Het Museumbeleid in Vlaanderen’ door een leidend ambtenaar van het Min. van de Vlaamse Gemeenschap. Telkens op zondagmorgen van 11 tot 12.30 u. Gratis toegankelijk.
- Het Bestendig Dotatiefonds voor de Stadsbibliotheek en het Museum Plantin-Moretus zal naar jaarlijkse traditie ook in 1991 twee concerten organiseren. Op 8/2/91 zal Yves Storms een gitaarrecital geven rond de thema's ‘Muziek aan de Europese vorstenhuizen’ en ‘Duitse muziek uit drie eeuwen’, terwijl op 8/3/91 het duo Dejan Mijajev en Luc Vanvaerenbergh enkele sonaten voor viool en klavecimbel van Wolfgang Amadeus Mozart zal brengen. Beide concerten vinden plaats in het Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen, telkens om 20.30 u. Info: 03/233.02.94.
- Het 54ste Vlaams Nationaal Zangfeest, dat georganiseerd wordt door het ANZ (Algemeen Nederlands Zangverbond) in samenwerking met VTB-VAB, het Davidsfonds en de VVKB zal plaatsvinden op zondag 3 maart 1991 te 14.30 uur in het Sportpaleis te Antwerpen onder het motto: ‘Vlaanderen moet nog een eeuwigheid mee’. Het Vlaams Symfonisch Orkest, de koorgroep samengesteld uit Con Amore (Ekeren), Cantate (Maasmechelen), Mariakantorij (Sint-Niklaas) en Clara Voce (Hooglede) en dirigenten Bart De Mylle, Lode Dieltiens, Michael Scheck en Juliaan Wilmots schragen muzikaal het programma; als solisten treden Marco Bakker, Frank Cools, de cabaretgroep De Frivole Framboos, de close harmonygroep Pink Passion, de groep Zakdoek en Gust Teugels op. Deze laatste voert ook de kindergroepen aan, die uit verschillende Vlaamse scholen zijn samengesteld. Voor de bewegingen zorgen de kunstgroep Incar (Lebbeke) en volkskunstgroepen van de VVKB (Vlaamse Volkskunstbeweging). Mark Wachters componeert een nummer voor de jeugdmuziekkapellen van Hanske De Krijger-Oudenaarde, Padvinders Sint-Joris Izegem, Tijl Uilenspiegel-Antwerpen en VNJ. De teksten worden geschreven door Jot Theys en Marc Van Caelenberg; voordracht en presentatie zijn in handen van Mieke Bouve en Chile Vanlerberghe. Videoprojecties op grote schermen zullen er opnieuw voor zorgen dat iedere aanwezige, waar ook in het Sportpaleis direct betrokken wordt bij het gebeuren. Toegangskaarten kan men bekomen of reserveren op het nationaal ANZ-secretariaat, Baron Dhanislaan 20 bus 2, 2000 Antwerpen, tel. 03/237.93.92 en 237.96.43, waar men ook affiches kan bekomen, bij het Sportpaleis-Antwerpen, tel. 03/326.10.10 (de reservatiekosten bedragen 20 fr. per plaats) of bij Ticketel, tel. 02/219.10.10 (de reservatiekosten bedragen 10% op de prijs van de toegangskaarten).)
- W.G. De Kesel (firma Rectavit uit Drongen) is een actief sponsor in kunstkringen. Als specialist in 17de-en 18de-eeuwse lakkunst (waarover hij al verschillende boeken publiceerde) gaat zijn aandacht vooral naar de restauratie van zeldzame 17de-eeuwse met lak versierde meubels, de zgn. kunstkabinetten. Na het Stadsmuseum te Oudenaarde en het Gentse Bijlokemuseum, werd het Museum Plantin-Moretus te Antwerpen aangeduid als nieuw project van de kunstsponsoring van de firma Rectavit. De restauratie van het bijzonder fijn, Antwerps kunstkabinet, daterend van ca. 1675 en oorspronkelijk behorend tot het familiebezit van de Moretussen, werd door de firma Rectavit aan restaurateur E. De Buycker (Mariakerke), toevertrouwd en volledig gefinancierd. Het meubel met op marmer geschilderde tafereeltjes, is vervaardigd uit een withouten constructie met marqueterie van palissander, zwarte lakversiering en schildpadschelp. Om een wetenschappelijk verantwoorde restauratie te realiseren werden de 17de-eeuwse technieken en materialen ten volle gerespecteerd. Momenteel is het prachtig herstelde kunstkabinet opnieuw te bewonderen in het grote salon van het Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22-23, Antwerpen.
- In het Amnesty Internationaal Jaarboek 1990 staan 138 landen vermeld waar de mensenrechten geschonden worden, waar arbeiders, boeren, studenten en intellectuelen gevangen zitten, gefolterd en/of vermoord worden, gewoon omdat ze voor hun mening opkomen of pech hebben tot een minderheid te behoren. Amnesty International-Vlaanderen doet andermaal een oproep om via een briefschrijfactie een eind te helpen maken aan dat onrecht. Voor meer informatie verwijzen we naar Amnesty International-Vlaanderen, Kerkstraat 156, 2060 Antwerpen 6 (tel. 03/271.16.16), waar men ook een exemplaar van de ‘Actiekrant’ kan aanvragen of zich als lid kan opgeven. Giften worden dankbaar aanvaard op het rek. nr. 000-0008990-66.
- De musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen brengt zijn tweede musical in een reeks van vier (waarvan ‘Dear Fox’ nummer 1 was), onder de titel ‘Broadway Baby’, een nieuwe musical-revue in beeld en beweging gebracht door regisseur-choreograaf Barrie Stevens met muziek van Jerry Herman, George Gershwin, Leonard Bernstein, Stephen Sondheim, Andrew Lloyd Webber en andere musical-hitmakers. Vijf acteurs (Daan Van den Durpel, Marloes Van den Heuvel, Myriam Bronzwaar, Luc Rogiest en Marc Meersman) en het concert-trio CD-Live zorgen voor een hartverwarmend spektakel met diepgaande karaktertekeningen en spetterende muziek. Onvergetelijke momenten uit Evita, Phantom of the Opera, My Fair Lady, Jesus Christ Superstar, Hello Dolly, The Sound of Music, Porgy and Bess, Annie, West Side Story, Les Misérables, Cats e.a. worden in een gevarieerd totaalspektakel op de scène gebracht. De musical-revue ging van start in Strombeek-Bever en kwam daarna in Antwerpen, Jezus-Eik, Leiden, Weert, Lokeren, Zutphen, Bornem, Menen, Roeselare, Amersfoort, Diksmuide en Haarlem. Nog te bekijken en te beluisteren in Genk (23/2, C.C.), Beringen (1/3, Casino), Beersel (8/3, C.C.), Houthalen (9/3, C.C.), Aalst (15/3, C.C.), Lanaken (16/3, C.C.), St.-Truiden (23/3, C.C.), St.-Niklaas (28/3, Schouwburg De Witte Molen), Leopoldsburg (5/4, C.C.), Zolder (6/4, C.C.), Bocholt (13/4, C.C.) en Gent (26 en 28/4, Kunstcentrum Vooruit).
- Op 19/3 (19.30 u.) wordt in de St.-Carolus Borromeuskerk de Matthäus-Passion van J. Bach uitgevoerd met de Koren en Orkesten van het Lemmensinstituut o.l.v. P. Schollaert. Reserv.: 03/233.71.60.
- In het Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, 2000 Antwerpen kan men iedere dag (behalve op maandag) een kijkje nemen in de tentoonstelling ‘Twintig Sowjet fotografen 1917-1940’ en dit van 21/12/90 tot en met 24/2/91. Open van 10 tot 17 uur.
- Het februari-programma van deSingel bevat theater, dans en muziekuitvoeringen. Op 21, 22 en 23/2 (om 20 uur) brengt het Théâtre du Rideau ‘Woyzeck-Büchner Fragments forains’. Choreograaf Philippe Decouflé presenteert op 7, 8 en 9/2 (om 20 u.) de dansact ‘Triton’. Het Koor en Barok orkest van de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Immerseel voeren de ‘Missa Sanctae Caeciliae’ van Haydn en Mozarts' Vesperae solennes de Confessore’ uit op 9/2 (om 20 uur). Op 12/2 (om 20 uur) kan men er luisteren naar de Hongaarse Bartokvertolker Deszö Ranki met pianocomposities van Stravinsky, Kurtag en Bartok. ‘La Petite Bande’ treedt aan op 18/2 (om 20 uur) o.l.v. Sigiswald Kuijken met de uitvoering van de symfonieën nr. 88 en 92 van Haydn. Tussendoor zingt de sopraan Nancy Argenta enkele aria's en cantates. Ook Scandinavische componisten zijn van de partij, want op 20/2 (om 20 uur) brengt het Kamerorkest Sinfonia o.l.v. Dirk Vermeulen muziek van Nielsen, Sibelius, Larsson en Grieg. Op 22/2 (om 20 uur) weerklinkt er werk van Franz Schubert: liederen tussen 1812 en 1814 gecomponeerd; uitgevoerd door Nancy Argenta (sopraan), Adrian Thompson (tenor), Richard Jackson (bariton) en Graham Johnson (piano). Het Amerikaanse pianotrio Guild Trio is er te gast op 28/2 (om 20 uur) met werk van Grieg, Ives, Lubman en Brahms. Info: 03/248.28.00.
| |
• Beringen
Het theaterprogramma van het Casino, Kioskplein 25, 3582 Beringen (011/42.15.26) brengt: op 12/2/91 (om 20 u.): ‘The Bath’ (komedie); wat de muziek betreft: 28/2/91: Kegelstatt Trio (klarinet, piano, viool), om 20 u.; op 1/3/91 treedt
| |
| |
het Ballet van Vlaanderen op met de musical ‘Broadway Baby’ (20 u.).
| |
• Brugge
Via de tentoonstelling ‘Rijkdom bedreigd’ in de Biekorf-bibliotheek, A. Van Ackerzaal, Kuiperstraat 3, 8000 Brugge, wil men aandacht vragen voor het gevaar dat onze papieren en perkamenten documenten uit ons verleden lopen om bestand te blijven tegen de ‘tand des tijds’. De tentoonstelling is toegankelijk tot 16/2, iedere dag behalve op zondag van 9.30-12 u. en van 14 tot 18 u. De toegang is gratis en de catalogus kost 500 fr. De meeste archieven, bibliotheken en musea in Vlaanderen bezitten heel wat waardevolle documenten, handschriften, boeken en prenten die een essentiële bijdrage betekenen voor ons cultuurpatrimonium. Maar hoe wordt die rijkdom bewaard, geconserveerd? Weinig of geen van deze instellingen beschikken over voldoende financiële mogelijkheden en personeel om deze bedreigde rijkdom afdoende te beschermen en te revaloriseren. Recent worden wij ons bewust van een ‘stille’ dreiging die catastrofale gevolgen zou kunnen hebben, namelijk de verzuring en het uiteenvallen van boeken en documenten die op industrieel vervaardigd papier tot stand kwamen. In het eerste luik van de tentoonstelling worden diverse vormen van bedreiging verduidelijkt door originele, beschadigde documenten: losgekomen en verkleurde boekbanden, schimmelvorming van diverse aard, gescheurde en afgeknaagde bladen, vrijwillige of onvrijwillige beschadiging door gebruikers, enz. Het tweede luik stelt de rijkdom tentoon die in de archieven, bibliotheken en musea van West-Vlaanderen aanwezig is. En dat is heel wat: van een fragment van een Merovingische koopakte uit de Brugse Stadsbibliotheek, het oudste papieren document in Brugge uit het Stadsarchief, rijk verluchte handschriften afkomstig van o.a de voormalige Duinenabdij, de Godelieve-abdij en de Potterie, tot en met het gekende Gruuthuse-handschrift met o.a. het Egidiuslied. Maar ook recente handschriften, zoals de wetenschappelijke nota's van Teilhard de
Chardin en het 19de-eeuwse Roeselaarse verslagboek van ‘De Vriendschap’ verdienen meer dan gewone aandacht. In een derde luik worden enkele recent gerestaureerde boeken geëxposeerd. Deze verantwoorde restauraties gebeurden op kosten van het Brugse Stadsbestuur.
- De Bestendige Deputatie heeft de provinciale werkingstoelagen aan de erkende beroepstheatergezelschappen in West-Vlaanderen voor het jaar 1990 vastgesteld op een totaal bedrag van 2.500.000 fr. De gezelschappen waaronder dit bedrag verdeeld wordt zijn: Theater De Korre - Brugge, Westvlaams Teaterkollektief Malpertuis - Tielt en Westvlaams Theater Antigone - Kortrijk.
| |
• Brussel
Sinds eind 1990 beschikt het Algemeen Rijksarchief over zeven nieuwe computerzalen. Door de ingebruikneming van deze zalen wil het Rijksarchief zijn wens om een betere publieke dienstverlening te waarborgen en om betere wetenschappelijke instrumenten ten behoeve van de geïnteresseerden (ambtenaren, archivarissen, onderzoekers) af te leveren, verzekeren. Het zal in de toekomst mogelijk zijn op beeldscherm en online op te zoeken over welke onderwerpen of van welke instellingen of besturen archief bewaard wordt. Verder mag in het vooruitzicht gesteld worden dat de bezoekers van de lees- en studiezalen van het Rijksarchief onmiddellijk ingelicht kunnen worden over de openbaarheid en de beschikbaarheid van bepaalde archiefbestanden of -bescheiden. In het Rijksarchief wordt dan ook momenteel werk gemaakt van het systematisch verzamelen van alle gegevens en beschrijvingen van het bewaarde archief. Voor verdere informatie kan men terecht bij het Algemeen Rijksarchief, Ruisbroekstraat 2-10, 1000 Brussel (tel. 02/513.76.80) of bij een van de volgende rijksarchieven in de Vlaamse provincies: Rijksarchief te Antwerpen, Door Verstraeteplein 5 - 2018 Antwerpen - 03/236.73.00, Archief van de instellingen van de provincie Antwerpen. Rijksarchief te Beveren, Kruibekesteenweg 39 - 9120 Beveren - Tel. 03/775.38.39, Archief van de instellingen van de streek ten oosten van Sint-Niklaas, nationaal hulpdepot voor hedendaags archief. Rijksarchief te Brugge, Academiestraat 14-18 - 8000 Brugge-Tel. 050/33/72.88, Archief van de instellingen van de provincie West-Vlaanderen, met uitzondering van de arrondissementen Kortrijk en Tielt. Rijksarchief te Gent, Geraard de Duivelstraat 1 - 9000 Gent - Tel. 091/25.13.38, Archief van de instellingen van de provincie Oost-Vlaanderen, met uitzondering van het arrondissement Oudenaarde en de streek ten oosten van Sint-Niklaas.
Rijksarchief te Hasselt, Bampslaan 4 - 3500 Hasselt - Tel. 011/22.17.66, Archief van de instellingen van de provincie Limburg. Rijksarchief te Kortrijk, G. Gezellestraat - 8500 Kortrijk - Tel. 056/21.32.68, Archief van de instellingen van de arrondissementen Kortrijk en Tielt. Rijksarchief te Ronse, Biezenstraat 2 - 9600 Ronse - Tel. 055/21.19.83, Archief van de instellingen van het arrondissement Oudenaarde.
- Van 1/2 tot en met 6/4/91 loopt in het Algemeen Rijksarchief, Ruisbroekstraat 8, 1000 Brussel, de tentoonstelling ‘De Jezuïeten in de Nederlanden en het Prinsbisdom Luik (1542-1773)’, dagelijks gratis toegankelijk van 9.30 tot 16 u., behalve op zon-, maandag en feestdagen. De catalogus kost 100 fr. (50 fr. verzendingskosten) en een rijkelijk geïllustreerd dossier n.a.v. de tentoonstelling (met syntheseartikelen over de verschillende deelonderwerpen) kost 650 fr. Deze tentoonstelling brengt een gevarieerd beeld van de brede waaier aan activiteiten die de jezuïeten in onze gewesten aan de dag hebben gelegd. Daarbij komen achtereenvolgens aan bod: de interne organisatie van de orde, de stichtingsgeschiedenis, het onderwijs in de colleges, de pastorale activiteiten, de publikaties en de missionering. Een laatste onderdeel is gewijd aan de afschaffing in 1773.
- Het Paleis voor Schone Kunsten (Koningsstraat 10, 1000 Brussel, 02/507.85.10) kondigt voor februari volgende avondvoorstellingen aan: in de reeks ‘Vox Populi’: ‘Stemmen uit de Wereld’ op 16/2 om 20.30 u. en op 26/2: ‘Jane's Minstrels’ (klassieke folksong uit Groot-Brittannië). De reeks ‘Muziek Anders’ brengt op 19/2 om 20.30 u. ‘Piano’ met Robert Groslot, CD-Live, Clarence Barlow en het Belgisch Pianokwartet. In februari kan men ook nog een aantal lunchvoorstellingen meepikken (telkens om 12.40 u. tot ca. 14 u.): 12/2: ‘The Bath’: humorshow; 19/2: Eriek Verpale, ingeleid door Johan De Haes; 26/2: ‘Mouchette’ van Arne Sierens. Plaatsbespreking voor alle voorstellingen (avond of middag: Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel, dagelijks (behalve op zondag) van 11 tot 19 u. (niet telefonisch).
- Een 100-tal van de mooiste antieke werken uit het museum Barbier-Mueller te Genève zullen onder de titel ‘Metamorfosen van de Antieke Kunst’, van 21/2 tot 28/4, tentoongesteld worden in de Generale Bank, Ravensteinstraat 29, te Brussel. Deze nog nooit tentoongestelde kunstwerken van een grote esthetische waarde, zullen het de bezoeker mogelijk maken de oorsprong van de westerse beschaving, duizenden jaren oud, te ontdekken. Zij dateren van de late prehistorie tot aan de val van het Romeinse Rijk. Het museum Barbier-Mueller is een privémuseum. Het werd opgericht te Genève in 1977. De verzameling telt heden meer dan 5500 primitieve en antieke kunstwerken. De uit deze verzameling geselecteerde voorwerpen illustreren een drievoudige metamorfose: deze ontstaan uit de samensmelting van of de confrontatie van verschillende culturen, deze veroorzaakt door de tand des tijds of door mensen en tenslotte deze ontsproten aan het oordeel dat de mens over de artistieke creaties uitspreekt. Het voorstellen van een privé-verzameling stelt juist de houding van personen die, door hun keuze, deze confrontatie met de kunst vastgelegd hebben, in het licht. De tentoonstelling is opgebouwd rond drie thema's die de ontluiking, de vorming en de uitstraling van de antieke culturen illustreren: de symbolische kunst bij de dageraad van de beschavingen (5de-2de millennium v.Chr.), de dieren- en krijgskunst (1000-500 v.Chr.) en de stuwkracht van de veroveraars (550 v.Chr. - 250 na Chr.). De tentoongestelde kunstwerken zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en het Nabije Oosten. Deze thema's zullen uitvoerig aan bod komen in een prachtig kunstboek (1200 BF, 184 pp., 105 afb.: G.B., Persdienst, Warandeberg 3, 1000 Brussel) waarin tevens alle tentoongestelde voorwerpen zullen opgenomen zijn. Dr. J.-L. Zimmermann, docent aan de universiteit van Genève, is er de auteur van; de zeer mooie foto's werden gemaakt door
Pierre-Alain Ferrazzini. Openingsuren: van maandag tot vrijdag: 9-18 u., weekend: 10-18 u. (Gesloten op feestdagen.) Gratis toegang. Geleide bezoeken (niet op zondag) op aanvraag: tel. 02/516.21.34.
| |
• Diest
Ook in 1991 loopt het programma ‘Literatuur op Zondag’, een maandelijks cultureel gebeuren in het C.C. van het Diesterse Begijnhof, iedere eerste zondag van 11 tot 12 u. (met uitzondering van juli en augustus). Samenstelling en presentatie gebeur(d)en door Ina Stabergh (013/33.39.94). Het programma omvat: januari: Gerda Van Cleemput; februari: Stefaan Van Den Bremt; maart: Daniel Billiet; april: Walter Van Den Broeck; mei: Mireille Cottenje; juni: Hans Devroe; september: Brigitte Raskin; oktober: Willie Verhegghe; november: Rudi Hermans en december: Rob Goswin. op zaterdag 22 juni: Dieste Nacht van de Poëzie: ‘Midzomernachtpoëzie’.
| |
• Genk
In de Limburghallen treedt op 26/2 (om 20 uur) het Symfonisch Orkest Lemmensinstituut o.l.v. E. Saveniers op met werk van J. Brahms (Symfonie 1), C. Reinecke (Concerto in D voor fluit en Orkest), R. Wagner (Vorspiel und Isoldes Liebestod uit Tristan und Isolde). Solist is B. D'Hollander (dwarsfluit). Reservatie: 011/35.13.16.
| |
• Gent
Stichting Logos bouwde een spectaculaire concertzaal, geschikt voor 150 toeschouwers. Deze zaal is gelegen in de Bomastraat 28 te 9000 Gent en paalt aan de achterzijde aan de huidige concertstudio (Kongostraat 35, 9000 Gent). Ook deze nieuwe concertzaal zal door Stichting Logos uitsluitend gebruikt worden voor het brengen van hedendaagse experimentele muziek. Er is
| |
| |
geopteerd voor een unieke vormgeving: de tetraeder of een viervlak (te vergelijken met een piramide, doch op driehoekig i.p.v. vierkantig grondplan). De plaatsing van de tetraeder in de scharnier tussen de beide gebouwen van de Stichting, verleent het geheel een gewild sacraal karakter, dat het concert als sociaalritueel gebeuren moet bevorderen. De nieuwe tetraede-vormige-Logosconcertzaal (Bomastraat 26-28 te 9000 Gent) zal in januari 1991 geopend worden.
- Het februari-programma van het Nieuwpoortteater (Nieuwpoort 35, 9000 Gent) bestaat uit zes voorstellingen, die telkens om 20.30 u. aanvangen: 6, 7, 8 en 9/2: ‘Mussen’ (Les Ballets C. de la B.); 11 en 12/2: ‘Measure for Measure’ (Discordia, NL); 13 en 14/2: ‘Twelfth Night’ (Discordia, NL); 16 en 17/2: ‘Hoge bomen wind 2’ (Speelteater; info: 091/25.10.78); 19 en 20/2: ‘Marche funèbre pour chat’ (Van Dijck, Turbiasz & Dehollander); 22, 23 en 24/2: ‘Een man alleen is in goed gezelschap’ (Van Dijck, Turbiasz & Dehollander). Het maart-programma bestaat uit: 1 en 2/3: ‘La Nuit est une sorcière’ (info en reservaties: 091/24.31.21); op 5/3 en 6/3: ‘Wolk’ in het kader van 25 jaar NTG (Wissel theater); op 8 en 9/3: ‘Mouchette’ (info en reservaties: 091/25.37.32); op 22 en 23/3: ‘Landschap van Laura’ (Speelteater; info, reservaties: 091/25.10.78; op 27,28 en 29/3: A.L.I.S. met ‘Catalogue d'un bonheur sans histoire’. Telkens om 20.30 u. en reserveren bij FNAC: 091/23.40.80.
- Het februari-programma van Arca, teater aan de Lieve, St.-Widostraat 3, 9000 Gent omvat vier stukken: ‘Shirley Valentijn’ van Willy Russell: 2, 8 en 9/2 (Theater ‘Roeland’); ‘De Coburger’ van Mark De Bie: 18, 19 en 20/2 (Zwarte Zaal) en 28/2, 1 en 2/3 (Sabbattini-zaal); ‘Huwelijk Spel’ van Edward Albee: 1/2 (C.C. Lokeren) en 23/2 (C.C. Tielt-Winge) en ‘Krankheit der Jugend’ van Ferdinand Bruckner: 1,2, 6, 7, 8, 9, 13, 14, 15, 16, 22 en 23/2 (Zaal Arca). ‘Revue van de Balie’ wordt op 1 en 2/3 in Arca gebracht en op 27/2 weerklinken in Arca nog ‘Spaanse Monologen’.
| |
• Kortrijk
Uit de Culturele kalender stippen we voor februari-maart-april aan: theater: 26/2: ‘Les Grillons de glace’ (Temps Fort Théâtre uit Fr.); 7/3: ‘Amadeus’ naar Peter Shaffer; 19/3: ‘De Kaukasische Krijtkring’ van B. Brecht (door Antigone Kortrijk); 25/3: ‘Het spel van liefde en toeval’ van Marivaux (door Nieuw Ensemble Raam Teater); 30/4: ‘Vaders en Zonen’ van Ivan Toergenjev (door De Tijd). Dans en ballet: 1/3: ‘Noir Salle’ (door Cie Charles Cré-Ange, Fr.); 8/3: ‘Carmina Burana’ (Cie Aimé de Lignière); 21/3: ‘Apollon la Nuit’ (José Besprosvany, Mex.); ‘Rapta-Duo’ (door Vincente Saez Garcia, Sp.). Het programma ‘Op de koffie...’ vangt steeds om 14.30 u. aan en brengt: 18/2: Kathy Lindekens met ‘Onder de Linden’; 4/3: Vier op 'n rij (blokfluitensemble); 25/3: ‘Het spel van liefde en toeval’ van Marivaux (zie ook: 25/3: theater). Voor info: Secretariaat C.C., Doorniksestraat 16, 8500 Kortrijk, 056/22.07.68.
- Op 20/3 (19.30 u.) wordt in de O.-L.-Vrouwekerk de Matthäus-Passion van J.S. Bach uitgevoerd door de Koren en Orkesten van het Lemmensinstituut o.l.v. P. Schollaert. Reservatie: 056/22.56.04.
| |
• Leuven
De Concertvereniging van het Lemmensinstituut programmeert een gevarieerd aanbod van muzikale uitvoeringen met de diverse ensembles van het Lemmensinstituut, die alle plaatsvinden in de Concertzaal van het Lemmensinstituut, Herestraat 53, 3000 Leuven (016/23.75.46 en 22.08.03): op 7/2/91 leidt Bert Joris de Big Band en Ludo Claesen het Percussie-Orkest; op 14/2 (20 u.): Oratorium ‘Israël in Egypte’ door Koor van de Vlaamse Federatie van Jonge Koren en Orkest van het Lemmensinstituut o.l.v. Johan Duijck; op 21/2 (20 u.): Ensemble Oude Muziek Lemmensinstituut o.l.v. Erik Van Nevel (vroeg-barokke muziek); 26/2 (20.30 u.): Koorconcert met Leuvens Univ. Koor, Koor Lemmensinstituut en De Tweede Adem (hedendaagse koormuziek); op 28/2 (20 u.): Symfonisch Orkest Lemmensinstituut o.l.v. Edmond Saveniers (Brahms en Wagner); op 7/3 (20 u.): Ensembles Kamermuziek Lemmensinstituut; op 21 en 22/3 (om 19 u.): Matthäus-Passion van J.S. Bach met Koren en Orkesten Lemmensinstituut o.l.v. P. Schollaert.
| |
• Lier
Zopas kwam het 18de jaarboek van het Felix Timmermans-genootschap van de pers. Hoofdbrok is de oorspronkelijke versie van de moeizaam ontstane roman ‘Anna-Marie’. Bovendien wordt Timmermans' boek door de samensteller Louis Vercammen vergeleken met de toneelbewerking en de opera, waarvan het libretto werd opgenomen. Interessant zijn de teksten van de auteur zelf over zijn roman en het toneelstuk, terwijl José de Ceulaer de recensies verzamelde die in 1921 en later verschenen. Twee jongeren, Karl Hendrickx en Marleen Kerstens, verwoorden hun indruk bij het lezen van ‘Anna-Marie’, terwijl Frans Verstreken de tv-verfilming in herinnering brengt. Aansluitend bij het dramatische einde van Timmermans' roman, behandelt Ignaas Dom sterfscènes in het oeuvre van de Lierse schrijver. Jef Arras schreef een uitvoerige bijdrage over zijn oom, de letterkundige Jozef Arras, die precies een eeuw geleden geboren werd en tot de vriendenkring van Felix Timmermans behoorde. Verstreken memoreert Paul van Morckhoven, die ‘Leontientje’ voor televisie bewerkte. Naar aanleiding van de Sint-Gummarusfeesten van 1990 onderzocht Marc Mees hoe de Lierse stadspatroon de schrijverschilder heeft geïnspireerd. Het artikel is rijkelijk geïllustreerd. In de vertrouwde en interessante rubrieken heeft Frans Sillis, zoals steeds, het grootste aandeel. Het boek ‘Omtrent Anna-Marie’ telt 232 pagina's. Het is een uitgave van de firma J. van In te Lier. U kan ook lid worden van het genootschap door overschrijving van 500 fr. op rekening nr. 413-8086411-63 van het Felix Timmermans-genootschap, Lier. Als lid krijgt u het jaarboek gratis toegestuurd. Nadere informatie over nog beschikbare jaarboeken kunt u schriftelijk aanvragen op het administratie-adres Felix Timmermans-genootschap, Lisperstraat 10, B3, 2500 Lier.
| |
• Mol
De Big Band Lemmensinstituut en Pink Passion o.l.v. Carl Van Eyndhoven zijn te gast in Zaal Nuclea (S.C.K.) met compositie-arrangementen van L. Cambré, N. Hefti, B. Joris, S. Nestico e.a. Reservatie: 014/31.38.21.
| |
• Oostduinkerke/Koksijde
Van 2/7 tot en met 12/7/91 vindt in de Gemeentelijke Feestzaal ‘Witte Burg’ in Oostduinkerke de Zomeracademie voor Koorkunst plaats met als inhoud het bestuderen en realiseren van koorleiding en koorzang op artistiek niveau. Het geheel van de cursus vormt een eenheid, maar de deelnemers kunnen toch een keus maken tussen drie afdelingen met aangepaste begeleiding: Professionele en semi-professionele dirigenten met concertervaring - niet-professionele dirigenten of studenten koordirectie met ervaring - koorzangers (ontwikkelde koorstem, vaardigheid in het lezen). Het studieprogramma omvat stemvorming, koorzang, dirigeertechniek, analyse, methodiek, uitvoeringspraktijk en practicum. Tijdens een 30-tal ateliers, met inbegrip van een slotconcert, wordt een uitgebreid en afwisselend repertoire ingestudeerd en uitgediept: profane en religieuze werken uit de laat-renaissance en vroeg-barok; koorliteratuur uit de romantiek en de 20ste eeuw. Als docenten werken mee: Sabine Horstmann (kantor en stempedagoge, Schwelm, BRD), Michael Scheck (prof. koorleiding Kon. Muziekconservatorium, Gent en dirigent Antwerps Bachkoor), Juliaan Wilmots (prof. Koorleiding, Muziekconservatorium, Brussel, dirigent vokaal en instrumentaal ensemble Henric Van Veldeke), Ignace Thevelin (assistent koorleiding, Conservatorium, Gent; dirigent Beauvarletkoor) en Patrick Peire (prof. Lemmensinstituut en Muziekconservatorium, Gent; dirigent Westvlaams Vokaal Ensemble). Cursusbijdrage 2500 BF voor dirigenten en 1500 BF voor koorzangers. Logies, ontbijt en middagmaal naar eigen keuze. Info: Zomeracademie voor Koorkunst, Gemeentehuis, Zeelaan 44, 8670 Koksijde, of telefonisch 058/51.63.41 (vragen naar Mevr. Boeve, Dienst Toerisme).
| |
• 's-Hertogenbosch
Van 15 dec. tot 10 maart 1991 loopt in het Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41 (Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch) de tentoonstelling ‘Flora's Schatkamer’ die laat zien hoe in de Westeuropese kunst en kunstnijverheid vanaf de zestiende eeuw bloemmotieven een onuitputtelijke bron van inspiratie vormen. En niet alleen in de schilderkunst. De expositie omvat een grote verscheidenheid aan objecten: porselein en aardewerk, zilver en glas, wandtapijten en rijk geborduurde kleding. Daarnaast fraai geïllustreerde botanische werken, die vaak dienden als inspiratiebron of als voorbeeld voor kunstenaars. En tenslotte schilderijen, prenten en tekeningen, uit de verschillende stijlperioden. De vele kostbare voorwerpen vormen samen een echte schatkamer, waarin Flora de scepter zwaait. De hedendaagse kunst is evenmin vergeten: het is opvallend hoe het bloemmotief in de avant-garde kunst een heel nieuwe gestalte krijgt. De expositie is samengesteld door het Nationaal Museum voor Kunstnijverheid te Kopenhagen, ter gelegenheid van zijn honderdjarig bestaan. Het Noordbrabants Museum is als enige in de gelegenheid gesteld de tentoonstelling over te nemen, en wel vanwege zijn lange traditie op het terrein van de bloemschilderkunst. Het Noordbrabants Museum bezit daarvan een eigen collectie, die een aanvulling vormt op de tentoonstelling. De meer dan tweehonderd voorwerpen waaruit de tentoonstelling is samengesteld zijn afkomstig uit grote musea en particuliere collecties uit de Scandinavische landen, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland. Voor de presentatie in Nederland is het overzicht aangevuld met werken van Nederlandse kunstenaars en met voorwerpen uit Nederlandse musea. De tentoonstelling is open van dins- tot en met vrijdag van 10-17 u.; op zat.-, zon- en feestdagen van 12-17 u. Gesloten op 10, 11 en 12 februari. Toegangsprijzen: f 10 (volwassenen), kinderen f 5. Info: tel. 073-139664 of
133834.
| |
• Venlo (Ndl.)
Direct na de Tweede Wereldoorlog startten Maarten van Bommel en zijn echtgenote Reina van Bommel van Dam hun verzamelactiviteiten
| |
| |
op het gebied van de Nederlandse beeldende kunst. Hun in meer dan twee decennia bijeengebrachte kunstcollectie werd in 1967 geschonken aan de gemeente Venlo en vormde daarmee de rechtstreekse aanleiding tot de bouw van het naar hen genoemde museum, dat in 1971 werd geopend. De collectie bevat een groot aantal werken van bekende Nederlandse kunstenaars. Daarnaast wordt de verzameling gevormd door grafiek van vooral ook buitenlandse kunstenaars; Japanse prentkunst; en etnografica. In de jaren na de overdracht van de collectie aan de gemeente Venlo werd de verzameling ondermeer aangevuld met kunstwerken van recenter datum alsmede met werk van kunstenaars uit de regio Limburg. Onder de titel ‘Met betrekking tot een collectie’, zijn door het Museum Van Bommel-Van Dam, 20 jaar na het ontstaan van dit museum, een tiental mensen uitgenodigd hun eigen keuze te maken uit deze toch al zo persoonlijke collectie. Met elk een deel van het gebouw tot hun beschikking tonen zij hoe ze op verschillende wijze nauw betrokken zijn bij het museum, haar stichters of haar collectie. De tentoonstelling onder de titel ‘Met betrekking tot een collectie’ loopt van 12/1 t/m 3/3 in het Museum Van Bommel-Van Dam, Deken van Oppensingel 8, 5911 AD Venlo; open van dinsdag tot vrijdag van 10-16.30 u. en op zater- en zondag van 14-17 u. Gesloten op maandag en op 10, 11 en 12/2.
| |
• Waregem
In het C.C. ‘De Schakel’ treedt op 10/2 (om 20 u.) het Symfonisch Orkest Lemmensinstituut o.l.v. E. Saveniers op met werk van Brahms (Symfonie 1), C. Reinecke (Concerto in D voor fluit en orkest), R. Wagner (Vorspiel und Isoldes Liebestod uit Tristan und Isolde). Als solist werkt B. D'Hollander (dwarsfluit) mee. Reserv.: 056/60.09.18.
| |
• Zichem
Uit contacten met Polen is de Culturele Kring Ernest Claes erin geslaagd mevrouw Malgorzata Piotrowka ertoe te bewegen het boek van Ernest Claes ‘Sinterklaas in de Hemel en op de Aarde’ in het Pools te vertalen. De publikatie verscheen op Sinterklaasdag 1990 en de oplage bedroeg 20.000 exemplaren. Het boek kan besteld worden door overschrijving van 200 fr. op rek. 000-0397600-94 van Hugo Noé, Oranjestraat 51, 3271 Zichem; tel. 013/77.69.09.
| |
Tentoonstellingen
In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan het Redactiesecretariaat toegestuurd worden. Gelieve rekening te houden met onze tijdslimiet voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die datum is voor nr. 235 (maart-april 1991) vastgesteld op 15/2/91. Als er bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die bij het verschijnen van dit nummer voorbij is, betekent dit dat we het bericht te laat ontvangen hebben om het nog in het vorige nummer te kunnen opnemen.
Met oprechte dank voor uw medewerking.
De Redactie
| |
• Peter Anseeuw
Recent werk, C.C. Anto Diez, Ryckewaertshoeve, Bosduivestraat 22, Bredene, van 30/11 t/m 16/12.
| |
• Georg Baselitz
Houtsneden ‘45’, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8553 Otegem, van 2/3 t/m 30/3/91.
| |
• Vincent Beague & Tom Fantl
Recent werk, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 9/2 t/m 28/2/91.
| |
• Monique Becue
Aquarellen en olieverfschilderijen, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 19/1 t/m 3/2.
| |
• Willy Bijn
Gentse Sites, Jan van Eyckgalerij, Kalandeberg 7, 9000 Gent, tot 23/12/90.
| |
• Philippe Bouttens
Keramiek en schilderijen, Kunsthuis Ingrith Desmet, in de Witte Kamer, Kortrijksestraat 33, 8501 Heule, tot 29/12/90.
| |
• Harry Buyck
Olieverfschilderijen, eglomise, grafiek en tekeningen, Galerij 't Ven, Kievitstraat 23, Kalmthout, van 27/11 t/m 15/12/90.
| |
• Walter Cabes
Foto's ‘Mensen 1980-90’, Cultuurcentrum, Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, tot 6/1/91.
| |
• Jorge Castillo
Schilderijen, sculpturen, tekeningen en aquarellen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 19/1 t/m 16/2, elke dag van 14-18 u. Gesloten op maandag, zon- en feestdagen.
| |
• Achilles Cools
Natuurschilderijen, Museum van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29 / Waversesteenweg 260, 1040 Brussel, van 14/12 t/m 13/1/91.
| |
• Marc Daniels
Schilderijen, Galerij Louiza, Louizastraat 29, 2800 Mechelen, van 23/11 t/m 10/12.
| |
• Rob Delange
Recent werk, ‘Elzerhuize’, Elzenstraat 8, 9500 Geraardsbergen, van 1 t/m 31/90.
| |
• Jos Delbroek
Recent werk, CIAP, Zuivelmarkt 44, 3500 Hasselt, tot 12/1/91.
| |
• T'Jok Dessauvage
Keramiek, Kunsthuis Ingrith Desmet, in de Witte Kamer, Kortrijksestraat 33, 8501 Heule, tot 29/12/90.
| |
• Noël Drieghe
Schilderijen 1990, Centrum Netwerk, De Ridderstraat 28, 9300 Aalst, van 8/12 t/m 11/1/91.
| |
• Jan Dumortier
Kleisculpturen, Kunstcentrum 't Hof te Puttens, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, van 30/11 t/m 20/1/91.
| |
• Jan Fabre
Recent werk, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8553 Otegem, van 6/4 t/m 12/5/91.
| |
• Piet & Margit Florizoone
Bronzen beelden, Kunstcentrum Alsput, J. Ameysstraat 61, 1600 St.-Pietersleeuw, van 21/12 t/m 27/01/91, op zaterdag en zondag van 10 tot 18 u.
| |
• Günther Förg
Monumentale schilderijen en tekeningen, bronzen reliëfs en sculpturen, Museum van Hedendaagse kunst, Citadelpark, 9000 Gent, van 19/1 t/m 31/3, elke dag van 9-12.30 en van 13.30-17.30 u. Gesloten op maandag.
| |
• M. Franssens
Recent werk, CIAP, Zuivelmarkt 44, 3500 Hasselt, van 18/1 t/m 16/2.
| |
• Zsuzsa Gjurli
Grafiek, Galerij Belarte, Kortestraat 3, 3000 Leuven, van dins- t/m zaterdag van 10.30-13.30 en van 14.30 tot 18 u.
| |
• Jan Hoogsteyns
Schilderijen, Kunstcentrum 't Hof te Puttens, Wichelsestraat 20-22, 9340 Lede, van 30/11 t/m 20/1/91.
| |
• Jos Jans
Recente schilderijen, Simons Art, Thonissenlaan 14, 3500 Hasselt, van 8/12 t/m 19/1/91.
| |
• Brigitte Kowanz
Light-works, Galerie Fortlaan 17, Fortlaan 17, 9000 Gent, van 12/1 t/m 24/2/91, dagelijks (behalve op dinsdag) van 10.30 tot 12 en van 14 tot 18.30u., op zater- en zondag van 10.30 tot 18.30 u.
| |
• Eugeen Liebaut
Architectuur, deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen, van 28/2 t/m 31/3/91, van dinsdag tot zondag van 14 tot 18 u.
| |
• Marcase
Schilderijen, Art Gallery, Oude Burg 4, 8000 Brugge, van 15/12 t/m 13/1/91.
| |
• Linda Molleman
Recent werk, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 8/3 t/m 28/3/91.
| |
• Ursula Mumenthaler
Photo-works, Galerie Fortlaan 17, Fortlaan 17, 9000 Gent, van 12/1 t/m 24/2/91, dagelijks (behalve op dinsdag) van 10.30-12 en van 14-18.30 u., op zater- en zondag van 10.30-18.30 u.
| |
• Bruce Nauman
Grafiek (1970-89), video-installaties, Museum Hedendaagse kunst, Citadelpark, 9000 Gent, van 19/1 t/m 31/3, elke dag van 9-12.30 en van 13.30-17.30 u. (gesloten op maandag).
| |
• Cel Overberghe
Schilderijen, Kunst in Huis, Centrale van Openbare Bibliotheken, Lange Nieuwstraat 105, 2000 Antwerpen, van 24/11 t/m 15/12/90.
| |
• Paul Panhuysen
Recent werk, Arti et Amicitiae, Rokin 112, 1012 LB Amsterdam, van 12/1 t/m 27/1.
| |
• Guido Perilleux
Schilderijen, Inkomhal en cafetaria Virga Jesseziekenhuis, 3500 Hasselt, van 1/12 t/m 15/1/91.
| |
• Patrick Pottier
Recent werk, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 11/1/91 t/m 31/1/91.
| |
• Arne Rein-Art
Schilderijen, Kunst in Huis, C.C. Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt, van 5/1/91 t/m 3/2/91, elke dag (behalve maandag) van 9-12 en van 13-17 u.
| |
• Jacques Sonck
Foto's, C.C. Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 8/1 t/m 5/2.
| |
• Joris Taeymans en Marek Olszynski
Recent werk, C.C. Dekenstraat 40, 3550 Heusden-Zolder, t/m 3/2.
| |
| |
| |
• Hans Vandekerckhove
Schilderijen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8553 Otegem, van 25/5 t/m 30/6/91.
| |
• Jan Van Den Driessche
Schilderijen, Montjoie Galerij, E. Allardstraat 21 (Zavel), 1000 Brussel, van 12/2 t/m 3/3/91, dagelijks (behalve maandag en feestdagen) van 13 tot 18 u., zaterdag van 10.30 tot 18 u., zondag van 10.30 tot 13 u.
| |
• Manu Vandereycken
Schilderijen, tekeningen en beelden, Galerij van het Casino van Beringen, Kioskplein 25, 3582 Beringen, van 15/2 t/m 3/3.
| |
• Dorothea Van De Winkel
Wandtapijten, Kunstcentrum Alsput, J. Ameysstraat 61, 1600 St.-Pieters-Leeuw, van 21/12 t/m 27/1/91, dagelijks van 10 t/m 18 u.
| |
• Noël Vandorpe
Sneeuwlandschappen, Kasteel van Zonnebeke, op 23/2/91 en 24/2. Van 1/3 tot 30/3 in galerij ‘Buro Market’, Maalbeekweg 35, Zaventem, open van ma. tot vrijdag van 8.30-18.30 u. en op zaterdag van 9 tot 13 u.
| |
• Pieter Vanneste
Beelden, Galerij Louiza, Louizastraat 29, 2800 Mechelen, van 23/11 t/m 10/12.
| |
• José Vermeersch
Juwelen, Kunsthuis Ingrith Desmet, in de Juwelenkamer, Kortrijksestraat 33, 8501 Heule, tot 29/12/90.
| |
• Thomas Virnich
Beelden (periode 1984-90), Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8553 Otegem, van 2/2 t/m 24/2/91.
| |
• Groepstentoonstelling
- | Kunstgalerij Branzinni, Fortenstraat 111, 9170 Waasmunster, met werk van André Callebaut, Rafaël Gorsen, Robert Stadius, Simone Vermeulen en Walter Wanten, van 8/12/90 t/m 19/2/91, open op zater-, zon-, maan- en dinsdag van 14 tot 19 u. |
- | Kerstentente met werk van Anne Deglain, Marie Framhout, Ingrid Hoste, Nicolas, Louise-Marie Preux, Véronique Sabban en Hubert Verbruggen, C.C. Brussel, Oude St.-Nikolaaskerk van Nederover-Heembeek, van 7/12 t/m 27/1/91. |
- | Moskou - Mockba '90, werk van actuele Russische kunstenaars, PMMK, Romestraat 11, 8400 Oostende, van 2/12 t/m 28/1/91. |
- | Laureaten Provinciale Wedstrijd Schilderkunst 1990, met werk van Brigitte Claeys, Laurent Claeys en Daniel Castelein, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, tot 6/1/91. |
- | Schilderijen van J.J. Deweerdt, Jan Leenknegt, J.P. Lefebre, Ann Speybrouck, Lieven Dermaut en Nicole Debruyne, sculpturen van Annie Maes en een project van Christoph Bruneel, Très Galeria, Zwevegemsestraat 30, 8500 Kortrijk, van 11/1 t/m 4/2. |
- | Frank Beeusaert, Lieven Decabooter, Arne Reyaert. Respectievelijk schilderijen, tekeningen en grafisch werk, Vooruit, St.-Pietersnieuwstr. 23, 9000 Gent, van 12/1 t/m 27/2 (kafee en brygzalen), dagelijks van 11.30 t/m 24 u. |
- | ‘Vier om te zien’ met werk van Omer Crab, Jos Vandemoortele, Rik van Dijck en Maria Vleminckx, van 19/1 t/m 3/2, iedere werkdag van 13-16 u., woensdag van 19-22 u., zondag van 10-12 en van 14-19 u. |
- | ‘Naakte Schoonheid’, Kunstenaars uit München: Angelika Bader & Dietmar Tanterl, Albert Hien, Ulrich Horndasch, Stephan Huber, Verena Kraft & Kurt Petz, Otto Künzli en Peter Vogt, MUHKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen, van 19/1 t/m 17/3, dagelijks van 10-17 u. Gesloten op maandag. |
- | Zeventiende Groepstentoonstelling van de V.T.B.-Kunstkring Gent, Jan van Eyckgalerij, Kalandeberg 7, 9000 Gent van 26/1 t/m 10/2, met werk van William Beun, Willy Bijn, Gustaaf Blommaert, Henri Coessens, Lucien Coppens, Theo De Wilde, Rose De Zutter, Jozef Janssens, Julien Lybaert, Constant Mirik, Roland Pelfrene, Veronique Poppe, Richard Pringels, Jef Vanderborcht en Germain Vermassen, open op weekdagen van 10-12.30 u. en van 13.30-17.30 u., zaterdag van 10-12.30 u. en van 14-18 u., op zondag van 10-13 u. |
- | ‘Mensenfoto's’ met werk van Rudi Bogaerts, Carine Demeter, Benoît Lefevre, Nadine Tasseel en Thomas Thys, Gele Zaal, Nonnemeersstraat 26, 9000 Gent, van 15/2 t/m 31/3, open van 9-17 u., weekends van 14-18 u. |
R.D.
|
|