Groeiend belang van de volksgemeenschappen
De geschiedenis van de nieuwe werelden heeft het belang van de volksgemeenschappen mede aan het licht gebracht. Met nieuwe werelden bedoelen we de grote emigratie-gebieden van de laatste paar eeuwen: de V.S.A., Canada, Australië, Zuid-Afrika. In deze heterogene gemeenschappen behouden de immigranten naast hun nieuw staatsburgerschap de historische persoonlijkheid, een binding met de volksgemeenschap waar zij in zekere zin nog toe behoren en waarvan zij hun levenspatroon kregen. De integratie, en zeker de assimilatie lopen over generaties. Aanvankelijk voerden sommige van deze nieuwe werelden een melting pot-politiek. Tot men via de ervaring tot het inzicht kwam dat dit, bij hen die hun verleden trachtten te verloochenen en zich in het nieuw milieu, de smeltkroes, onderdompelden, tot een identiteitscrisis en persoonlijkheidsverarming leidde, met vervlakkende weerslag op de hele maatschappij. Van dan af is men het sociaal-cultureel leven van de etnische groepen gaan beschermen en aanmoedigen.
In de gebieden waar grotere concentraties van etnische gemeenschappen leven, voeren deze een strijd voor het behoud van hun gemeenschap als zodanig, met alle nodige sociale en culturele infrastructuren, denken we aan de China Towns of de Mexicanen in Noord-Amerika, of aan de elf zwarte gemeenschappen in Zuid-Afrika. Een behouds-strijd die soms uitmondt in een machts-strijd. Het eenwordend Europa kan hieruit een les trekken: er hoeft geen culturele melting potpolitiek gevoerd te worden, zoniet leidt dit tot vervlakking en rivaliteit.
Hier past een detail-bedenking, namelijk over de taal, die een der wezenlijkste elementen en een der vitaalste instrumenten is van een volksgemeenschap. Er wordt trouwens in dit nummer, wegens het belang ervan, een afzonderlijke bijdrage gewijd aan het Nederlands in het eenwordend Europa.
Taalfilosofisch werd vastgesteld dat iemand die naar een andere taal overschakelt onbewust ook anders gaat denken. In elke taal bezitten de woorden eigen nuancen. Daarom betekent een andere taal gebruiken in zijn normaal verloop ook anders beginnen denken, dus een verschuiving inzetten van wat zowel persoonlijkheidsbepalend is als gemeenschapsbepalend. Het denken volgt een bepaald patroon, mede getekend door premissen uit het verleden. Het aanwenden van een andere taal verbreekt gedeeltelijk de binding met het verleden, en zodoende is het proces van persoonlijkheidswijziging ingezet.
Aan de taal is bovendien een kracht verbonden. Leopold Senghor zei het met een lapidair voorbeeld dat doet nadenken: ‘Altijd is er in het lot van Frankrijk een betrekking geweest tussen zijn taal en zijn macht. Frankrijks plaats in het concert der volkeren hangt voor een groot deel af van de draagwijdte van zijn stem’.
Uit de verzamelde gegevens en bedenkingen mogen de realiteit en de waarde blijken van de volksgemeenschap, zowel voor het individu als voor de politieke maatschappij, die we even naar Cicero's De Legibus willen verwijzen: ‘Salus populi suprema lex esto. - Het welzijn van het volk is de opperste wet’. Europa krijgt thans een nieuwe kans om zijn neerwaartse structuren, namelijk de regio's of gewesten - waaraan in dit nummer ook afzonderlijk aandacht wordt geschonken - zoveel mogelijk te laten gelijk lopen met de volksgemeenschappen, en zodoende Europa bewoonbaarder en menselijker te maken, en voor de volksgemeenschappen niet langer een doolhof. Is het een utopie hiervan te dromen? De derde bijeenkomst van enkele tientallen Europese regio's, die in oktober 1990 in Frankrijk plaatsvond, houdt ons lichtjes bij deze droom, omdat men daar de vraag aangedurfd heeft of bepaalde verwante gebieden, die nu grensoverschrijdend zijn, tot één Europese regio kunnen uitgroeien. Dit zou de entiteit volksgemeenschap valoriseren en conflicthaarden uitdoven. De rivaliteit zou plaats maken voor een gezonde competitie. De loten van de Europese cultuurboom zouden in een gunstig klimaat en in rijke verscheidenheid mekaar kunnen inspireren en voortstuwen, ten bate van een Europa dat aan rust en herbronning toe is.
De volksgemeenschap is een schakel in de grote maatschappij, en die wordt slechts zo sterk als elk van haar schakels. De mensenrechten zijn te boek gesteld en maken opgang, maar nog niet de rechten van de volksgemeenschappen. Het is in het belang van Europa's mogelijkheden zijn volksgemeenschappen meer te erkennen, te beschermen en armslag te geven.