Verantwoording
Samensteller: Arthur Verthé
Met dit Europa-nummer heeft het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond gemeend zijn stem te mogen laten horen en zijn verantwoordelijkheid te moeten nemen in deze boeiende periode waarop Europa een belangrijke bocht neemt, zowel het Europa der Twaalf als het Europa van de Atlantische Oceaan tot aan de Oeral.
Europa herrijst stilaan, materieel, uit het door interne oorlogen verstoorde evenwicht. De ene helft heeft het beter gedaan dan de andere helft, die thans zijn falen erkent. Het wantrouwen tussen beide helften maakt voorzichtig plaats voor een opportune solidariteit.
Er wordt gewerkt aan nieuwe structuren, er wordt gezocht naar nieuwe evenwichten, en dit op een ogenblik dat de hele wereld een culturele schok ondergaat en een technologische revolutie. Dit samenvallen verhoogt de uitdaging voor de mens, die er niet alleen getuige van is, maar ook een al dan niet actief betrokkene. Het blijft derhalve niet bij het herstel van een materieel evenwicht, maar de aan gang zijnde evolutie raakt de diepste roerselen van de Europese mens. Naast de flexibiliteit van de structuren zijn er de vaste waarden die persoons- en gemeenschapsgebonden zijn.
We kunnen ons verheugen over de politieke en economische éénwording van Europa, die vrede en welvaart beoogt, onder voorbehoud echter dat de betrokken mens er geestelijk niet onder lijdt, dat hij in zijn levenspatroon en de uiting ervan, ondermeer via de kunst, niet bedreigd of afgeremd wordt, dat zodoende ook zijn welzijn behartigd wordt binnen zijn concrete en vitale waardeverhoudingen.
Er zijn honderden facetten aan het huidige Europa-gebeuren, doch in dit nummer beperken we ons tot het cultureel domein, en wel bepaald tot wat binnen de opdracht ligt van het C.V.K.V., namelijk het beschermen en bevorderen van het christelijke, het Vlaamse (de eigen volksgemeenschap) en het kunstbeleven.
De verscheidene bijdragen beogen samen dat volledig domein te bestrijken: zoeken naar onze Europese en tegelijk onze Vlaamse identiteit, en het beveiligen ervan tijdens de structurele, technologische en ideologische (r)evolutie die we meemaken.
De rode draad die we door het nummer laten lopen is deze van de culturele eenheid van Europa, van de gegroeide verscheidenheid binnen Europa, en van het respect voor en de waarde van deze verscheidenheid.
We gebruikten reeds het begrip uitdaging; inderdaad, wat we thans meemaken biedt zowel onvermoede mogelijkheden als versmachtende gevaren. Het is voor een vereniging als het C.V.K.V. een dwingende opdracht om de mens tijdens dit politiek-economisch proces te laten primeren en zijn intiemste belangen te verdedigen, zowel informatief als begeleidend: als christelijke organisatie, als Vlaamse gemeenschapsvereniging, en als kunstenaarsverbond.
In dit nummer wordt dan ook gepoogd zich te bezinnen van uit deze drievoudige opgave. Dit gebeurt met het oog op de ontgrenzing van het Europa der Twaalf, nu reeds vermoedend dat heel vlug - wat zijn enkele jaren bij continentale ontwikkelingen - deze embryonale olievlek zich zal uitbreiden, en dat het wellicht een nieuwe stap is in de richting van een meer vreedzame wereldorde. Het C.V.K.V. wil hieraan meewerken, opdat het materieel nieuwe Europa tegelijk een geestelijke renovatie moge kennen.
De grenzen gaan via de haast grenzeloze media ook voor de geest open: het wordt verruiming of afstomping, het wordt nooit meer zoals voorheen. Een boom die afstompt, verdort en vergaat. Een boom die groeit blijft dezelfde vruchten dragen, maar grotere en betere.