| |
Uit het leven van kunsten en letteren
• Berichten voor deze rubriek sturen aan het redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8880 Tielt.
Om in aanmerking te komen voor publikatie in het nr. 224 (januarinummer) moeten de berichten ons bereiken tegen uiterlijk 15 december 1988. Dank voor uw medewerking.
| |
• Aalst
In het C.C. ‘De Werf’, Molenstraat 51, vinden van 24/11 tot en met 15/1/89 drie tentoonstellingen plaats. ‘Een terugblik op de tentoonstellingen “Beeldende Kunst” van galerij Coecke vanaf 1969’ is de titel van de eerste tentoonstelling en ze presenteert werk van: G. Bertrand, M. Bayens, J. Cobbaert, J. Cluysenaar, A. Debois, S. Depuydt, P. Delvaux, G. De Cock, Ch. Delporte, J. De Nijs, L. De Pelsmaecker, J.P. Ghijsels, K. Heeremans, P. Horvath, A. Jörn, V. Gentils, G. Holmens, B. Lindström, G. Leclercq, A. Mortier, P. Mara, F. Minnaert, J. Miro, R. Monteyne, L. Peire, J. Rets, R. Raveel, Y. Rahay, Reinhoud, G. Sempels, R. Somville, W. Schelfhout, M. Van Saene, L. Van Lint, S. Van der Cam, A. Van Ransbeeck, W. Van Hecke, G. Van den Brande, M. Wijckaert, O. Zadkine, K. Appel, Adami, Baj, Balderi, Baruchello, Berrocal, Boero, Calder, Carmi, Cavaliere, Christo, Cordero, Crida, Del Pezzo, Dova, Folon, Fontana, Niki de St. Phalle, Panamarenko, Pericoli, Plessi, Poggiali, Pomodoro, Pozzati, Rotella, Sarri, Tadini, Tarantino,... De tweede tentoonstelling kreeg als titel mee ‘Een terugblik op 25 jaar schilderkunst van Herwig (Van Holsbeeck)’ met schilderijen, gouaches, aquarellen, tekeningen en collages. Nummer drie is ‘Een overzicht van het design-meubel van 1850 tot op heden’ met modellen van o.a. Thonet, Mackintosh, Rietveld, Breuer, Aalto Stam, Mies van der Rohe, Ponti, J. Colombo, V. Panton, Piretti, Le Corbusier, Zanuso, Saarinen, Eames, Bertoia, Jacobsen, Castelli, Mari, Magistretti, Offredi, Paulin,...
| |
• Antwerpen
Van 10/11 tot en met 15/1/89 kan men in Antwerpen terecht voor een tweeledige expositie over het historisch zilver uit het Antwerpen van de Renaissance, de barok, het rococo en het klassicisme. De eerste tentoonstelling heet ‘Zilver uit de Gouden Eeuw van Antwerpen’ en wordt georganiseerd in het museum Rockoxhuis door het provinciebestuur van Antwerpen en de Kredietbank. De tweede onder de titel ‘Antwerps huiszilver uit de 17de en de 18de-eeuw’, heeft plaats in het Museum Rubenshuis en wordt gerealiseerd door het stadsbestuur en de IPPA-bank. De catalogus (twee delen samen ca. 400 blz., rijk geïllustreerd) kost 800 BF en er worden rondleidingen voorzien. Info: Rubenshuis, secretariaat voor de beide tentoonstellingen: tel. (03) 232 47 47.
- Op 21/10 jl. werd het ‘Provinciaal Diamantmuseum’ op zijn nieuw adres: Lange Herentalsestraat 31-33 in 2018 Antwerpen, opnieuw opengesteld.
Het nieuwe Diamantmuseum zal nog beter en vollediger zijn meervoudige taak kunnen vervullen. Als themamuseum verwijst het duidelijk naar de vooraanstaande plaats die Antwerpen in de diamantsector bekleedt, waardoor het museum een promotiefunctie krijgt bij het brede publiek. De verzameling wordt thans als het ware geïntegreerd in de diamantwijk, waardoor de diamantairs zelf er veel meer gebruik zullen van maken bij ontvangst van hoog bezoek en belangrijke klanten. Niet in het minst heeft het nieuw museum een educatieve taak. Het Diamantmuseum (dat vlak bij het Centraal Station ligt) is dagelijks toegankelijk van 10 tot 17 uur (gesloten op 25-26 dec. en 1-2 jan.). Elke zaterdag van 14 tot 17 u kan men er demonstraties van diamantslijpers bijwonen. De Museumgids kost 120 fr. Info: tel. (03) 231 85 46.
- Tot 8/1/89 kan men in het Museum van Hedendaagse Kunst (MUHKA), Leuvenstraat 32 de tentoonstelling ‘Imi Knoebel/Gerard Merz’ gaan bekijken. U ziet er werk van twee Duitse kunstenaars die omwille van het sterk individuele karakter van hun oeuvre moeilijk binnen een ruimer groepsverband of onder eenzelfde gemeenschappelijke thematische noemer geëxposeerd kunnen worden.
Naast het feit dat beiden op een zeer persoonlijke manier uitdrukking gegeven hebben aan de opeenvolgende stromingen en stijlfasen die het sculpturaal discours van de jaren '60-'70 en '80 bepaalden, bevat het oeuvre van deze beeldhouwers twee belangrijke punten van overeenkomst, namelijk de sterke nadruk op planmatig sculptuur en het vervagen van de grens tussen de autonome sculptuur en de ruimte waarin deze zich bevindt en functioneert.
In de tentoonstelling ‘Overbooking’ toont Bruneau portretten van 32 auteurs. De tekeningen die hij maakte van Joyce, Twain, Gide en Beckett vertonen enerzijds een verrassende gelijkenis met de historische documenten die ons van hen bekend zijn, terwijl anderzijds de zuivere sobere taal van Bruneau ze bijna synthetisch verbetert. Zijn werk is niet te herleiden tot comics, illustraties of karikaturen. Info: 03/238.59.60.
- Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Plaatsnijdersstraat 2) nodigt uit tot twee belangrijke tentoonstellingen. Van 23/10 tot 8/1/89 kunt u er terecht voor de tentoonstelling ‘Henri De Braekeleer’. Honderd jaar geleden overleed Henri De Braekeleer (o 1840) te Antwerpen. Hij wordt beschouwd als één der belangrijkste 19de-eeuwse kunstenaars. Sommigen erkennen hem als een voorloper van het impressionisme, fauvisme en expressionisme. Anderen noemen hem een moderne Pieter De Hoogh of een Vlaamse Vermeer. Een universeel picturaal talent, dat niet aan stijlwisselingen onderhevig is. De Braekeleer blijkt tevens een weerbarstige figuur en schepper van een paradoxaal oeuvre. Zijn legendarische levensloop bevat enkele betekenisvolle blinde vlekken. Was hij werkelijk die eigenzinnige, door familie en confraters miskende tobber, wiens groeiende introversie leidde tot een artistieke impasse, een psychische crisis en zijn vroegtijdige dood? Zijn professionele ambities hebben alleszins nooit geleid tot openlijke conflicten met de gevestigde artistieke instituten. Als schilder van genrestukken kon hij zich verwachten aan de reserve van critici, officiële opdrachtgevers en de geringschatting van de academische wereld. Van 1869 tot 1876 sluit hij een contract met de Brusselse kunsthandelaar Gustave Coûteaux, waardoor hij zijn maatschappelijk succes vergroot. Zijn werk wordt op vele tentoonstellingen bekroond en gekocht. Hij schildert in deze periode zijn meest karakteristieke werken maar ook talloze studies in en rond Antwerpen, aan de Schelde of een enkele keer aan de kust. Dan is er de beruchte mentale crisis (1879-83), die hem belet hetzelfde produktietempo aan te houden. Van nu af zullen jongere Brusselse en Antwerpse collega's en critici de miskenning van zijn talent aanklagen. Zijn werk wordt door de Brusselse avant-gardekring Les XX getoond. Hij schildert in deze periode stillevens,
‘wild’ uitgevoerde studies van vrouwen en realistische interieurs. Aan de hand van zijn bekendste werken, het vroege werk, de landschappen en stillevens, tekeningen en etsen biedt de tentoonstelling stof tot een nieuwe en genuanceerde confrontatie met De Braekeleer. Vermits een degelijke publicatie niet meer beschikbaar is, zal de uitvoerig gedocumenteerde en geïllustreerde catalogus deze leemte trachten op te vullen.
Van 5/11 tot 5/2/89 vindt dan de tentoonstelling ‘Gouden licht. Meesterwerken der Ikonenkunst’ plaats. Voor deze tentoonstelling werden een 160 geschilderde ikonen van de 13de tot de 17de eeuw en een 25-tal kunstvoorwerpen en ikonen in textiel, metaal of ivoor vanaf de vroeg-christelijke tijd geselecteerd. De ikonen komen zowel uit openbare als uit privé-verzamelingen in België, Zwitserland en Duitsland.
Sinds een goed decennium is de ikonenkunst bij het grote publiek in ons land bekend geworden door een hele reeks van tentoonstellingen. De tentoonstelling Gouden Licht onderscheidt zich van andere door de
| |
| |
strenge selectienormen: enkel stukken van vóór 1700, van hoge esthetische kwaliteit en een gave bewaringstoestand komen in aanmerking. Tevens wordt er naar gestreefd een zo groot mogelijke variëteit van scholen en onderwerpen te presenteren. Zo kan de bezoeker een duidelijk en boeiend beeld krijgen van alle aspecten van de ikonenkunst uit de bloeitijd.
Voor de meer ingewijde kunstliefhebbers zijn er ikonen uit Novgorod, Moskou en Pskov vanaf de 14de-eeuw, Stroganov-ikonen van rond 1600, Byzantijnse ikonen van de 13de tot de 15de eeuw, een reeks werken uit de Kretenzische school, waaronder ikonen gesigneerd door Angelos, Georgios Klontzas, Emanuel Tzanes en Marinos Moschos, ikonen uit Ohrid en uit andere streken. Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven waarin alle geschilderde ikonen in kleur zullen afgebeeld worden.
- Vijf jaar geleden ging in Antwerpen uitgeverij Kartoenfabriek van start. Kartoenfabriek publiceert uitsluitend postkaarten en legt zich voornamelijk toe op zwart/witfotografie. Treffende beelden, bizarre humor en spitse satire zijn kenmerkend voor de Kartoenfabriekstijl. In die vijf jaar werd werk gepubliceerd van zowat 30 Belgische fotografen. Enkele namen: Marcel Mariën, Carl Uytterhaegen, Greta Buysse, Arlette Stubbe, Willy Dé, Edgard Alsteens, Michel Vanden Eeckhoudt, Frank Peeters. Kartoenfabriek publiceert niet alleen postkaarten maar is ook importeur en distributeur van kaarten uit Nederland, Duitsland en de USA. Kartoenfabriek-kaarten worden dan weer geëxporteerd naar Italië, Nederland, Duitsland, Engeland. Voor originele ideeën houdt Kartoenfabriek zich altijd aanbevolen. Geïnteresseerde fotografen of grafici kunnen contact opnemen met de uitgeverij: Kartoenfabriek, Verbondstraat 82, 2000 Antwerpen, tel. (03)216 31 08.
| |
• Brugge
In de 22e reeks van de literaire verkenningen van Moritoen voor volwassenen wordt op 22/1/89 Claude Van den Berge geïnterviewd door Jooris Van Hulle n.a.v. zijn boek ‘Attu’. Op 23/2/89 is Gaston Van Camp aan de beurt in een interview met Jet Marchau n.a.v. zijn Pakistaanse reisroman ‘Tot aan de brug naar nergens’. Leonard Nolens wordt op 23/3/89 geïnterviewd door Luc Decorte n.a.v. zijn dichtbundel ‘Geboortebewijs’. Ook aan de jeugd werd gedacht met een programma waarin op 18/1/89 Kristien Hemmerechts aan de beurt is in een interview met Jet Marchau n.a.v. haar verhalenbundel ‘Weerberichten’. Op woensdag 1/3/89 neemt Jooris van Hulle een vraaggesprek af van Frans Depeuter n.a.v. zijn roman ‘Groene zwanen, witte zwanen’. Info: Moritoen vzw, Eekhoutstraat 66, 8000 Brugge. De volwassenen komen samen in de vergaderruimte van An-Hyp (2e verdieping), Zuidzandstraat 41 telkens van 19.30 tot 22.15 u. en de jongeren in het Onthaalcentrum van de Bank Brussel Lambert, Markt 19, telkens van 16 tot 18.45 u.
| |
• Brussel
In de ASLK-Galerij, Kreupelenstraat 12, 1000 Brussel wordt van 28/10 tot en met 15/1/89 de tentoonstelling ‘De Fifties in België’ gehouden. Gratis toegankelijk, iedere dag van 10 tot 18 uur.
- Tijdens haar statutaire Algemene Vergadering die op zondag 23 oktober 1988 gehouden werd in het Stadhuis te Tienen heeft de Federatie van Jeugd en Muziek Vlaanderen eenparig Fred Brouwers herkozen tot algemeen voorzitter. Luc Leytens werd gehuldigd omdat hij 25 jaar het mandaat van secretaris-generaal waarneemt. Tijdens het voorbije seizoen hebben de 42 plaatselijke afdelingen samen 2.232 concerten en andere manifestaties georganiseerd voor 65.343 aangesloten leden. 1.405 scholen werden bereikt en 7 symfonische jeugdorkesten werken permanent in de schoot van de Federatie.
- Als tegenhanger van het Wereld Jeugdorkest wil Jeugd en Muziek ook een Wereld Jeugdkoor tot stand brengen. Dit gebeurt voor het eerst in 1989 en als gastland zal Zweden fungeren. Het Wereld Jeugdkoor zal bestaan uit 120 zangers, tussen 17 en 23 jaar, verdeeld over de 4 partijen: sopraan, alt, tenor en bas. Deze jongeren worden gerecruteerd in alle landen waar Jeugd en Muziek actief is. Elk land mag twaalf koorzangers afvaardigen: 3 sopranen, 3 alten, 3 tenors en 3 bassen. De selectie voor België vond plaats in november jl. Het is de bedoeling een koor samen te stellen van hoog muzikaal en vokaal niveau waarin jonge mensen uit verschillende landen samen zingen om zo tot meer begrip en vrede te komen. De deelnemers aan het Wereld Jeugdkoor worden in Zweden verwacht op 5 augustus 1989. Van 6 tot 16 augustus wordt een studiesessie georganiseerd. Naast de instudering van het repertoire is er tijd voorzien voor seminaries, verkennen van de streek en ontspanning. Hoofdbrok van het repertoire is een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werk. Tussen 17 en 25 augustus 1989 heeft een eerste concerttournee plaats in de hoofdsteden van Scandinavië en in enkele andere steden van Noord-Europa. De eerste uitvoering is voorzien op 19 aug. in de ‘Berwaldhallen’ in Stockholm, de thuishaven van het Zweedse Radiokoor en -orkest. Verder worden nog concerten gepland tot in de lente van 1989.
- In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten te Brussel vindt van 22/10 tot 1 januari 1989 een tentoonstelling plaats, getiteld ‘De eerste groep van Latem’.
Deze tentoonstelling zal in een latere fase eventueel overgenomen worden door buitenlandse musea.
| |
• Den Haag
Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis voegt zich met de documentaire tentoonstelling ‘Betwiste Schilderijen van de Koning-Stadhouder’ in de reeks van manifestaties, die dit jaar in het kader van de Willem en Mary-viering plaatsvindt. Deze bescheiden doch belangrijke tentoonstelling is tot en met 26 januari 1989 te bezichtigen in de zogenaamde ‘Potterzaal’ van het museum. Info: Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, 2513 AB Den Haag, tel. (070) 46 92 44.
| |
• Dilbeek
De uitgeverij Dilbeekse Cahiers werd opgericht door Wilfried de Boeck, Frans Cornelis, Willem M. Roggeman, Jeroen Kuypers en Eddy Timmermans. De bedoeling van de uitgeverij is debuterende dichters en schrijvers, zowel als gevestigde waarden, te helpen bij de uitgave van hun boeken en bundels. De uitgeverij beschikt over een ISBN-nummer en CIP-gegevens en depots in de Koninklijke Bibliotheek Albert 1, Depot Nederlandse Publikaties en het Nationaal Fonds Letterkunde. Om de kwaliteit te verzekeren, wordt er samengewerkt met twee drukkerijen met naam in de literaire wereld en met diverse mensen die kunnen instaan voor eventuele illustraties of kaftontwerpen voor de bundels of boeken. De uitgeverij bezorgt alle bundels, uitgezonderd de exemplaren die nodig zijn voor bovenvermelde instellingen en recensies. De uitgeverij zorgt voor de verspreiding hiervan. Manuscripten kunnen in drievoud worden opgestuurd naar het redactiesecretariaat, waarna ze door een leesraad worden gelezen. Info: Spanjebergstraat 9, 1710 Dilbeek. Tel. (02) 569 71 56 en Redactiesecretariaat: Dr. Jozef Vermijlenstraat 22, 2890 Schriek (Heist-Op-Den-Berg). Tel. 015/23.42.03.
| |
• Gent
De nieuwe reeks Middagen van de Literatuur te Gent, die in 1987 terug werden opgestart en aansluiten bij de traditie van de Middagen van de Poëzie, biedt de literatuurliefhebber de mogelijkheid ook in het seizoen 1988-1989 enkele boeiende confrontaties mee te maken met bekende en actuele Vlaamse en Nederlandse schrijvers die het literaire klimaat van de laatste jaren in sterke mate mede hebben bepaald. Het programma ziet er uit als volgt: op 19/1/89: Miriam Van Hee over eigen werk; op 2/2/89: Kristien Hemmerechts over eigen werk; op 23/2/89: Herwig Leus over L.P. Boon en op 9/3/89: Bart Moeyaert over eigen werk. De Middagen van de Literatuur te Gent hebben plaats in de Openbare Bibliotheek aan het Zuid (Graaf Van Vlaanderenplein 36) te Gent, telkens op donderdag van 12.30 u tot 13.15 u. Prijzen: 40/50 fr. De presentatie wordt verzorgd door Frank Degruyter.
| |
• Kortrijk
De vzw De Gulden Sporen organiseert o.a. twee tentoonstellingen i.v.m. de Vlaamse kunst: van 10/2 tot 11/3/89 kan men terecht in de BBL, Grote Markt 50, voor de tentoonstelling ‘Vlaamse Kunst 1900-1950 in privé bezit’ en van 7/4 tot en met 29/4 voor de expositie ‘Vlaams expressionisme hier en nu’. Tevens zet de vereniging literaire lezingen op touw: op 14/12 gaat het over ‘Kortrijk en de moderne Nederlandse Letterkunde’, in de Concertstudio om 20.30u. Op 17/3/89 huldigt men ‘Gaston Durnez’ voor zijn 60e verjaardag, eveneens in de concertstudio om 20.30 uur.
- Honderdvijftig jaar na zijn overlijden wordt de Kortrijkse historicus en bilbiofiel Jacques Goethals-Vercruysse herdacht met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum, Broelkaai6 die loopt van 29/10 tot 18/12/88. Zij navorsingswerk blijft tot op vandaag van groot belang en verdient alle aandacht. De boeken en handschriften die hij oordeelkundig verzameld heeft, zijn van onschatbare waarde. Zijn grafisch werk getuigt van zijn zin voor kunst en verfijning. Deze diverse aandachtspunten komen ruimschoots aan bod in de tentoonstelling. Dit alles kadert in een bewogen tijd (1759-1838) met achtereenvolgens de regeringen van Maria-Theresia en Jozef II, de Brabantse omwenteling, de Oostenrijke restauraties en Franse bezettingen, het Franse Keizerrijk onder Napoleon, het Koninkrijk der Nederlanden en de Belgische Onafhankelijkheid. Allemaal historische gebeurtenissen die J. Goethals-Vercruysse beleefd en dag na dag genoteerd heeft en die de tentoonstelling een extra dimensie geven. Info en rondleidingen: tel.(056)21 19 92.
- Moritoen houdt zijn 16e reeks literaire werkgemeenschap voor jongeren met de auteurs Leo Pleysier en Elisabeth Marain. Pleysier wordt op 25/1 geïnterviewd door Nicole Deblauwe en Rita Vandenbroucke n.a.v. zijn roman ‘Shimmy’. N.a.v. haar roman ‘Rosalie Niemand’ wordt Elisabeth Marian geïnterviewd door Fred Six en Bernard Verstraete. Leo Pleysier is te horen en te zien in het Instituut van de H. Familie, Hulstplein 32, 8880 Tielt en Depeuter in de aula van de K.U.L. Campus Kortrijk, telkens van 16 tot 18.45 uur.
| |
| |
| |
• Landen
In het Provinciaal Trefcentrum ‘Rufferdinge’, Molenberg2, blijft tot 18/12 de tentoonstelling ‘Kunstambachten uit Brabant’ dagelijks toegankelijk van 14 tot 18 uur.
| |
• Leuven
Twaalf jaar geleden werd de voordien in verschillende gebouwen verspreide Faculteit van de Letteren en de Wijsbegeerte helemaal ondergebracht in een volledige nieuwbouw. Sinds twaalf jaar worden in dat Faculteitsgebouw middagconcerten georganiseerd, een zestal per jaar. Gedurende deze periode hebben de meest gekwalificeerde musici met een zorgvuldig samengesteld programma steeds opnieuw het talrijk opgekomen publiek weten te boeien. De organisatie van deze middagconcerten sluit nauw aan bij de Afdeling Muziekwetenschap van het Departement Archeologie en Kunstwetenschap. Benevens het in contact brengen van de eigen studenten met de praktijk van de muziekvertolking, is het ook de bedoeling om de universitaire gemeenschap en de bevolking van de Leuvense regio inzicht te verschaffen in de evolutie van de muziek en in de hedendaagse muziektrends. Het programma wordt steeds samengesteld in samenspraak met de uitvoerende kunstenaars. Het enige criterium daarbij is de kwaliteit van de composities.
In de mate van het mogelijke sluit de concertprogrammatie ook aan bij de geanalyseerde werken door de studenten in de Afdeling Muziekwetenschap. Zijn nog te beluisteren: op 21/12: Beatrijs De Vos, Dina Grossberger, Myriam Van Acker (piano); op 11/1/89: Blazerskwintet van de Munt; op 15/2/89: Ursula Gorniak (viool), Edmond Carlier (cello) en André Grignard (piano); op 15/3/89: Heidi Hendrickx en Levente Kende (pianoduo). Steeds om 12 uur in de Justus Lipsiuszaal (8e verdieping) van het Erasmushuis, Blijde Inkomststraat 21.
- Van 18/11 tot en met 31/12 presenteert het Stedelijk Museum Vander Kelen-Mertens, Savoyestraat 6, de tentoonstelling ‘De Slag bij Woeringen en hertog Jan I van Brabant’ toegankelijk van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 u.
| |
• Oostende
Uit de tentoonstellingskalender van het PMMK noteren we: nog tot 16/1/89: Stichting Gaston Bertrand, een retrospectief overzicht; tot 26/12: Jan Cremer: 1955-1988; tot 16/1/89: Europaprijs voor schilderkunst van de stad Oostende; Hedendaagse juwelen in België; Panamarenko, Multiples; Barbara en Michaël Leisgen: foto's; van 25/2/89 tot 29/5/89: retrospectieve Gust De Smet.
- De verdere uitbouw van de PMMK-collectie is gebaseerd op het uitbreiden van het historisch gedeelte waarbij aanwezige leemtes binnen de basiscollectie worden aangevuld, alsook representatieve ensembles van belangrijke kunstenaars worden samengesteld. Daarnaast wordt de actuele kunst op de voet gevolgd. Dergelijk beleid draagt bij tot het zeer eigen en specifiek karakter van de PMMK-verzameling, waardoor tevens haar referentiekader wordt vergroot. Binnen deze optiek werd dan ook voor 1988 overgegaan tot volgende aankopen: Pierre Flouquet: Portret van Pierre Bourgeois 1921 - Kurt Lewy: Glasraam (schenking) - Gilbert Swimberghe: Zee met gebouwen en strandkabientjes 1951; Ledepoppen 1956; Twee vrouwen 1956; Ledepoppen 1957 (schenkingen); Zonder titel (diptiek) 1988; Map met 8 zeefdrukken 1988 - Michel Martens: 7 studies tot en met het nieuwe glasraam (schenking) - Robert Devriendt: Hommage aan het landschap (triptiek) 1987 - Luc Martinsen: Het gesprek omtrent de muze 1987 - Daniel Dewaele: Toeëigeningen 1977-1988 - Jan Fabre: Installatie met badkuipen 1987 - Marie-Jo Lafontaine: Les larmes d'Acier 1987 - Panamarenko: Pastillemotor 1987. Binnen de context van het uitbreiden van de keramiekverzameling, met het oog op de inrichting van een Museum voor Toegepaste/Gebonden Kunsten in het nieuwe museumgedeelte, en los van de reeds genomen opties, de collectie heeft reeds werk van José Vermeersch, Carmen Dionyse, Jo Delahaut, Sleppe, Patrick Van Hoeydonck,... werd eveneens werk aangekocht van: Philippe Bouttens en Tjok Dessauvage.
| |
• Rotterdam
De tentoonstelling ‘Tekeningen van Rembrandt en zijn School’ vindt plaats van 6/11 tot en met 22/1/89 in het Museum Boymans-van Beuningen. Het materiaal werd geput uit de eigen collectie van het museum. Eveneens uit de eigen collectie zullen 27 schilderijen van Rembrandt en zijn leerlingen geëxposeerd worden. Het museum is toegankelijk van dinsdag tot zaterdag tussen 10 en 17 uur en op zon- en feestdagen van 11 tot 17 uur. Er is tevens een catalogus te verkrijgen. Van 5/11 tot 8/1/89 loopt er onder de titel ‘...verworven met steun van de Vereniging Rembrandt’ nog een andere tentoonstelling die een selectie van 35 schilderijen, sculpturen en kunstnijverheidsobjecten, daterend uit de periode vanaf de klassieke Oudheid tot de tegenwoordige tijd bevat.
- In datzelfde museum loopt van 5/11 tot en met 18/6/89 de tentoonstelling ‘Communicerende vaten: beeldtaal van slibversiering op laatmiddeleeuws aardewerk in de Nederlanden’. Versieringsmotieven op laat-middeleeuws gebruiksaardewerk zijn niet altijd louter decoratief maar hadden voor de gebruikers vaak een diepere betekenis. Men probeerde er goed en kwaad, geluk en ongeluk mee te manipuleren. Op de tentoonstelling is te zien hoe de vorm van die ‘tekens’ op het aardewerk zich ontwikkelde en welke betekenis deze hadden.
De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie pre-industriële gebruiksvoorwerpen van het museum (bruikleen Van Beuningen-de Vriese) en is aangevuld met prenten uit eigen collectie. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk-geïllustreerde catalogus, 64 p. (afb. in kleur en zwart/wit). Toegankelijk van dinstot zaterdag van 10-17 u; op zon- en feestdagen van 11-17 u.
| |
• Sint-Niklaas
Door het Stadsbestuur werd het nieuw museumcomplex ‘Salons voor Schone Kunsten’ aan de Stationsstraat 73, opengesteld en tevens de catalogus van het Stedelijk Kunstbezit uitgegeven.
| |
• Torhout
Naar aanleiding van de tentoonstelling Gilbert Jonckheere te Torhout, in de Consciencezaal, verschijnt bij V.K.H. de kunstmap ‘Gedagvaard’ (thematitel van de tentoonstelling, de poëziebundel en de brochure; titel ontleend aan het ingestuurde gedicht van Renaat Ramon). Diverse dichters hebben de opdracht aanvaard een gedicht te schrijven waarvan verwacht werd dat het een zoektocht naar zichzelf, naar hun tweede ik, hun onderbewustzijn, hun dieper wezen,... zou inhouden: even jezelf de spiegel voorhouden kan nuttig zijn om jezelf te ontdekken, jezelf terug te wijzen naar de plaats waar je hoort, je tot de werkelijkheid terug te roepen,...; en gezien de therapeutische waarde van dergelijke uitdaging weten wij dat de neerslag ervan menig lezer zal boeien.
De kunstmap bevat acht illustraties van: Gilbert Jonckheere een gedicht van: Mark Braet, Jan Busschaert, Hendrik Carette, Hervé J. Casier, Marc Debuysere, Alain Delmotte, Raoul Maria de Puydt, Fernand Laforce, Herman Leenders, Gwy Mandelinck, Renaat Ramon, Paul Rigolle, Willy Spillebeen, Jan van der Hoeven, Marcel Vanslembrouck, Bart Vonck en een inleiding van: Fernand Bonneure. Het geheel wordt aangeboden in een doorkijkdoos met twee spiegelzijden: enerzijds peilend naar het bekende en anderzijds naar het onbekende van de waarnemer. Tevens werd er een mini-keramiek van Gilbert Jonckheere aan toegevoegd. Samenstelling en vormgeving: Fernand Laforce. Luxe-uitgave: 60 exemplaren, genummerd en gesigneerd. Bestellen kan door 400 fr. te storten op rekening nr. 088-2047042-46 van V.K.H. Revinze 24, 8100 Torhout.
| |
• Wilrijk
Het Cultureel Centrum programmeert in samenwerking met de Stedelijke Muziekacademie en de Literaire Kring Kofschip Poëzie in het Kasteel. Op 18/12 dragen voor uit eigen werk: Bert Deben, Edith Oeyen en Ugi Verbeke. Info: CC De Kern, tel. (03) 828 40 55.
| |
Tentoon-stellingen
In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan ons Redactiesecretariaat toegestuurd worden. Gelieve ermee rekening te houden dat we gebonden zijn door de zgn. deadline voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die data zijn voor nr. 224 (januarinummer): 15 december 1988; voor nr. 225 (maart-april 1989): 15 januari 1989. Als er bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die bij het verschijnen van het nummer voorbij is, betekent dit dat het bericht ons te laat bereikt heeft om het nog in vorig nummer te publiceren. Met dank voor uw medewerking.
De Redactie
| |
• Tiene Algoet
‘Kijken... Terug kijken’, foto's, Oude Dekenij, St.-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, van 9/11 t/m 7/12.
| |
• Paul Baeteman
Beeldhouwwerk, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 19/11 t/m 4/12/88.
| |
• Gaston Bertrand
Retrospectieve, Prov. Museum voor Moderne Kunst, Romestraat 11, 8400 Oostende, van 15/10 t/m 16/1/89.
| |
• Ditmar Bollaert
India '87, foto's, C.C. Heusden-Zolder, van 7/10 t/m 6/11.
| |
• Michel Bracke
Etsen en lino's, Galerij Derave, Onderstraat 65, 9000 Gent, tot 15/12.
| |
• Achilles Cools
Recente schilderijen, Lakenhalle (stadhuis), Grote Markt, 2410 Herentals, van 4 t/m 28/11.
| |
• Jan Cremer
Werk uit de periode 1955-1988, P.M.M.K., Romestraat 11, 8400 Oostende, van 5/11 t/m 26/12. Gelijktijdig de tentoonstelling ‘Eigen leefruimte in het museum’ Jongerenproject.
| |
• Christine Comijn
Aquarellen, Galerij Hotel Thermae Palace, Zeedijk, 8400 Oostende,
| |
| |
van 10/12 t/m 15/1/89, dagelijks toegankelijk van 10 tot 22 uur.
| |
• Gustaaf C. De Bruyne & oudleerlingen
Schilder- en beeldhouwwerken van G.C. de Bruyne, M. Mutsaers, J. Cornelis, L. Van Hove, G. Mariman, E. Chaffart, J.-P. De Coster, W. Brems, G. van Puyenbroeck, R. Veris, L. Peeters en O. Crab, Kasteel Bel-Air, Mechelsesteenweg, Willebroek, van 1 t/m 23/10.
| |
• Bert De Clerck
Schilderijen, Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 22/10 t/m 27/11.
| |
• Riko Degryze
Kleur- en pentekeningen, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 22/10 t/m 6/11.
| |
• Jo Delahaut
Retrospectieve, PMMK, Romestraat 11, 8400 Oostende, van 16/9 t/m 4/12/89.
| |
• Karel De Meester
Totaalproject ‘Klank-Ruimte’, Gele Zaal, Nonnemeersstraat 26, 9000 Gent, van 29/10 t/m 18/12.
| |
• Gaston De Meyer
Recente aquarellen, Kunstgalerij De Bosgalm, Kriekenbergdreef 4, 9831 Deurle, van 28/10 t/m 20/11.
| |
• Gust de Smet
Retrospectieve, PMMK, Romestraat 11, 8400 Oostende, van 25/2/89 t/m 29/5/89.
| |
• Patrick De Vlieger
Schilderijen, BBL, Grote Markt 50, 8500 Kortrijk, van 15/11 t/m 10/12.
| |
• Fons De Vogelaere
Tekeningen, Vormingscentrum De Ceder, Parijsestraat 34, 9800 Astene-Deinze, van 20/11 t/m 3/1/89.
| |
• Georges Devroy
Geschilderde iconen, Provinciemuseum P. Van Humbeeck-M. Piron, Mechelsevest 108, 3000 Leuven, van 5 t/m 27/11.
| |
• Jean-Jacques Deweerdt
Schilderijen, Cultureel Centrum, Rue du Beau-Chêne, 7700 Moeskroen, van 29/10 t/m 6/11.
| |
• Carmen Dionyse
Keramiek, Vormingscentrum De Ceder, Parijsestraat 34, 9800 Astene-Deinze, van 20/11 t/m 3/1/89.
| |
• Robert Droulers
Schilderijen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 29/10 t/m 10/12.
| |
• James Ensor
Grafiek uit het Museum voor Schone Kunsten van Oostende, Grote Voorzaal van het Stadhuis, Leuven, van 1/12 t/m 15/1/89.
| |
• Hubert Foulon
Tekeningen, Vormingscentrum De Ceder, Parijsestraat 34, 9800 Astene-Deinze, van 20/11 t/m 3/1/89.
| |
• Gerard Garouste
Schilderijen en installaties, Stedelijk Museum, P. Potterstraat 13, Amsterdam, van 14/1 t/m 26/2/89.
| |
• Vic Gentils
Miniatuur-schilderijen, tekeningen en sculpturen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 29/10 t/m 10/12.
| |
• Groepstentoonstelling
Drie American Graffiti: Blade, Quick en Seen, Gallery Christ Delaet, Ernest van Bijckkaai 19/20, 2000 Antwerpen, van 6/11 t/m 31/12.
| |
• Nina Haveman
Schilderijen en tekeningen, Galerij XXI, St.-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 21/10 t/m 18/11.
| |
• Louis Hendrickx
Foto's, C.C. Heusden-Zolder, Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 8/11 t/m 6/12.
| |
• Dolf Henkes
Schilderijen, Museum Boymansvan Beuningen, Mathenesserlaan 18-20, Rotterdam, van 30/10 t/m 18/12.
| |
• Martine Hennebel
Beeldhouwwerk, bronzen, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 22/10 t/m 6/11.
| |
• Gerty Hoewaer
Schilderijen, Galerij Anhyp, Meir 24, 2000 Antwerpen, van 15/10 t/m 23/11.
| |
• Paul Joostens
Retrospectieve, PMMK, Romestraat 11, 8400 Oostende, van 16/9/89 t/m 4/12/89.
| |
• Bart Laerenbergh
Grafiek, BBL, Grote Markt 50, 8500 Kortrijk, van 20/12 t/m 14/1/89.
| |
• Geert Lap
Keramiek, Tuinzaal Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam, van 20/11 t/m 15/1/89.
| |
• Barbara en Michael Leisgen
Foto's, PMMK, Roemestraat 11, 8400 Oostende, van 4/12 t/m 16/1/89.
| |
• Agnes Leunen
‘China’, foto's, Oude Dekenij, St.-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, van 9/12 t/m 9/1/89.
| |
• William Mackendree
Schilderijen en tekeningen, Gallery De Gryse, Rameplein 22-23, 8880 Tielt, van 8/10 t/m 31/10; daarna wordt werk van Fabrizio Plessi geëxposeerd en in permanentie werk van Beuys, Bertrand, Blais, Bram Bogart, Leo Copers, Raoul de Keyser, M.J. Lafontaine, Lucassen, A. Maes, Maet, Mortier, Pladino, Partenheimer, Raveel, Scarpulla, David Vande Kip, Ph. Vandenberg en C. Visser.
| |
• Yves Malfait
Tentoonstelling Provinciale Prijs Keramiek 1988, Prov. Oost-Vlaanderen, Museum voor Sierkunst, Jan Breydelstraat 7, 9000 Gent, van 11/11 t/m 4/12.
| |
• Theo Mariens
Schilderijen, Cipierage, Grote Markt 45, 2700 Sint-Niklaas, van 5/2 t/m 26/2/89.
| |
• Frans Masereel
Tentoonstellingsruimte van de Provinciale Bibliotheek, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt, van 10/11 t/m 10/12.
| |
• Gust Michiels
Sculpturen en schilderijen, Museum voor schone kunsten, Wapenplein, 8400 Oostende, van 5/11 t/m 8/1/89.
| |
• Anne Mortier
Tentoonstelling Provinciale Prijs Keramiek 1988, Prov. Oost-Vlaanderen, Museum voor Sierkunst, Jan Breydelstraat 7, 9000 Gent, van 11/11 t/m 4/12.
| |
• Panamarenko
Multiples, PMMK, Romestraat 11, 8400 Oostende, van 4/12 t/m 16/1/89.
| |
• Frans Pince
Schilderijen, Cipierage, Grote Markt 45, 2700 Sint-Niklaas, van 14/5 t/m 10/6/89.
| |
• Marcel Praet
Aquarellen en etsen, Buchman Art Gallery, Antwerpsesteenweg 49, 2080 Kapellen, van 19/11 t/m 17/12.
| |
• Alfons Proost
Retrospectieve, Stedelijk Museum, Sint-Niklaas, van 8/1 t/m 19/2/89.
| |
• Patrick Pruvoost
Schilderijen, BBL, Grote Markt 50, 8500 Kortrijk, van 6/6/89 t/m 1/7/89.
| |
• Lucie Pauwels
Recent werk, schilderijen, Benedengalerij, van het C.C., Hazelaarstraat 7, 8500 Kortrijk, tot 21/11.
| |
• Pavlos
Reliëfs (Champs-Marines), Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 29/10 t/m 10/12.
| |
• Leon Spilleart
Retrospectieve, Stedelijk Museum, Sint-Niklaas, van 26/2 t/m 19/3/89.
| |
• Jan Strobbaerts
Retrospectieve, Stedelijk Museum, St.-Niklaas, van 26/11 t/m 31/12/89.
| |
• Lucas Vandeghinste
Schilderijen, Benedengalerij van het C.C., Hazelaarstraat 7, 8500 Kortrijk, van 26/11 t/m 19/12.
| |
• Philippe Vandenberg
Schilderijen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 29/10t/m 10/12.
| |
• Frank Van Den Berghe
Schilderijen, in huize St.-Jacobus, Proveniersstraat 11, 9000 Gent, van 2 t/m 30/10.
| |
• Jan Vandendriessche
Schilderijen, Kunstforum, 9241 Schelderode (Merelbeke), van 8 t/m 30/10.
| |
• Theo Van Doesburg
Schilder en architect, Museum Boymans-van Beuningen, Mathenesserlaan 18-20, Rotterdam, van 18/12 t/m 12/2/89.
| |
• Paul Van Gijsegem
Beelden, grafisch werk, Galerie De Verbeelding, Klokkenstraat 12, 2338 Baarle-Hertog-Nassau, van 29/10 t/m 27/11.
| |
• Agnes Van Ransbeeck
Bronssculpturen, Juweel- en Kunstgalerij, Muylaert-Hofman, Nieuwstraat 36, 9300 Aalst, van 7 t/m 29/10.
| |
• Jozef van Ruyssevelt
Schilderijen, Stedelijk Museum, St.-Niklaas, van 3/9 t/m 30/9/89.
| |
• Willy Verbrugge
Schilderijen, Atelier ter Linde, Lindenlaan 10, 8880 Tielt, van 8 t/m 30/10.
| |
• Emo Verkerk
Schilderijen, tekeningen en grafiek, Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam, van 19/11 t/m 1/1/89.
| |
• Erna Verlinden
Schilderijen, Huize St.-Jacobus, Provenierstersstraat 11, 9000 Gent, van 6/11 t/m 27/11.
| |
• Ludo Vets
Schilderijen, Molenstraat 47, 2018 Antwerpen, van 5/11 t/m 26/11.
| |
| |
| |
• Carel Visser
Werken op papier, Stedelijk Museum, P. Potterstraat 13, Amsterdam, van 11/2 t/m 27/3/89.
| |
• Laurence Weiner
Tekeningen, etsen, boeken, video en film, Stedelijk Museum, P. Potterstraat 13, Amsterdam, van 20/11 t/m 1/1/89.
| |
• Ferdinand Willaert
Retrospectieve, Stedelijk Museum, St.-Niklaas, van 25/6 t/m 26/8/89.
| |
• Paul Wintermans
Stoelen, Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam, van 5/11 t/m 18/12.
Robert Declerck
|
|