| |
| |
| |
Uit het leven van kunsten en letteren
Berichten voor deze rubriek sturen aan het redactie-secretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, ‘Ter Hoogserleie’, Hondstraat 6, 8880 Tielt. Om in aanmerking te komen voor publikatie in het nr. 222 (septembernummer) moeten de berichten ons bereiken tegen uiterlijk 15/8. Dank voor uw medewerking.
| |
• Antwerpen
In Provinciaal Museum voor Fotografie is een permanente tentoonstelling opgezet. Aan de hand van authentieke historische objecten en documenten wordt het boeiende verhaal van de geschiedenis van de fotografie aanschouwelijk voorgesteld over een oppervlakte van meer dan 1.000 m2. Van camera obscura tot electronica, van de vroegste daguerreotypieën tot maanfoto's en meesterwerken van de moderne fotokunst. Speciale afdelingen zijn gewijd aan de stereofotografie, de evolutie van de filmtechniek en de fotografische druktechnieken.
In de twee galeries op het gelijkvloers wordt een intensief en gevarieerd tentoonstellingsprogramma aangeboden. Retrospectieve ensembles van belangrijke fotografen wisselen af met thematische selecties of recente creaties. Ook nieuwe of minder bekende technologieën worden hier op didactische wijze voorgesteld. Het museum beschikt over een zeer rijke bibliotheek met zowel zeldzame 19de-eeuwse publikaties als de meest recente gespecialiseerde uitgaven. Zij kan worden geraadpleegd door alle belangstellenden. In de leeszaal ligt tevens een ruime keuze aan fotografische tijdschriften ter inzage. Scholen en groepen kunnen voor de begeleiding van hun museumbezoek beroep doen op de educatieve dienst. Hierbij wordt gestreefd naar een experimentele en ervaringsgerichte kennismaking met het medium fotografie in al zijn aspecten. Op verzoek kunnen aangepaste programma's worden uitgewerkt. Voor aanvragen en inlichtingen: Tel.: (03)2162211. Vermelden we nog dat in dit museum van 3/6 tot 28/8 de tentoonstelling loopt ‘Un si grand âge... Voorbij de zomer van het leven’ in het kader van de ‘Zomer van de fotografie 1988’. Deze tentoonstelling is opgezet door de Belgische fotograaf Jean-Marc van Tournhoudt in opdracht van de Franse vereniging ‘Les petits frères des pauvres’. De expositie startte in april 1987 in het gerenommeerde Centre National de Photographie en werd nadien reeds getoond in Turijn, (Italië), Toulouse (Frankrijk), Lissabon (Portugal), Lausanne (Zwitserland) en Barcelona (Spanje). De eerste en enige standplaats in België is Antwerpen, voortgezet naar Frankrijk, Engeland, en de Verenigde Staten. De tentoonstelling geeft een sfeerbeeld over ouderdom en vergrijzing, dat tegelijkertijd optimistisch en realistisch is, maar dat vooral de toeschouwer wil plaatsen voor zijn individuele verantwoordelijkheid tegenover de ouden van dagen, een groep waartoe hij ook ooit eens zal
behoren. De toegevoegde poëziefragmenten, gekozen uit de Nederlandse literatuur, zullen de aandachtige bezoeker en lezer helpen om een synthese te maken van zijn visuele indrukken. Gratis toegankelijk, iedere dag (behalve maandag) tussen 10 en 17 u.
- N.a.v. 30 jaar Jeugdboekengids en 65 jaar Boekengids zal het K.C.L.B. (Mutsaertstraat 32, 2000 Antwerpen) twee naslagwerken publiceren, respectievelijk ‘Schrijver gezocht’ door de redactie van Jeugdboekengids en ‘Geboekstaafd’ samengesteld door de redactie van Boekengids. ‘Schrijver gezocht’ zal 408 pag. en 600 illustraties tellen en brengt informatie over 150 belangrijke jeugdauteurs uit Vlaanderen. Verschijnt in oktober 1988 (bij Lannoo-Tielt) en kost bij voorintekenprijs (tot 30/9) 460 fr. (+ 35 fr. verzendingskosten). ‘Geboekstaafd’ zal 288 pag. tellen en 94 foto's i.v.m. 94 Vlaamse prozaauteurs; het verschijnt in sept. e.k. (bij het Davidsfonds) en kost bij voorintekenprijs (tot 15/9) 395 fr. (+ 35 fr. verzendingskosten). Te bestellen bij het K.C.L.B.
- In het MUHKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen) vinden tot 28/8 drie tentoonstellingen plaats: Richard Deacon, recente sculpturen, Glen Baxter, Keep Smiling en Objectief MUHKA. Deze tentoonstellingen kunnen dagelijks bezocht worden van 10 tot 17 u. (behalve op maandag). Van Richard Deacon worden een 20-tal sculpturen en tekeningen tentoongesteld uit de periode 1986-1988. Van zijn meest recente oeuvre dat qua materiaal en techniek een opvallende uniformiteit vertoont, wordt een representatieve selectie betracht. De tekeningen van Glen Baxter kunnen worden vergeleken met illustraties in jongensboeken uit de jaren '40 en '50. De wisselwerking tussen tekst en tekening verraadt evenwel Baxters genadeloze ironie. Met Objectief Muhka wordt een reportage over het museum getoond, gerealiseerd door de studenten van de afdeling Produktontwikkeling van het Hoger Architectuurinstituut van het Rijk.
- Teneinde de continuïteit niet verloren te laten gaan zal de v.z.w. Filmfestival van Antwerpen, ondanks een enorm korte voorbereidingsperiode, toch een filmfestival organiseren in 1988. De Raad van Beheer van de vereniging is er zich nochtans van bewust dat de editie 1988 noodgedwongen een overgangsfestival zal zijn. In deze optiek zal dit gebeuren dan ook opgevat zijn. Dit 18de Filmfestival van Antwerpen vindt plaats van 12/9 tot en met 15/9 in de zalen Brabo, Tijl en Wapper van het Rex-concern. Het 18de Filmfestival van Antwerpen krijgt een dominerend Beneluxaspect. Films uit Nederland en België, waaronder verscheidene premières, zullen voorgesteld worden in aanwezigheid van auteurs en regisseurs. Per dag zullen drie vertoningen doorgaan, behalve op de openingsavond. De programmatie zal gebeuren in het kader van de samenwerking met de Nederlandse Filmdagen van Utrecht. De openingavond op 12/9 brengt de première voor België van ‘The Unbearable Lightness of Being’ van Philip Kaufman. Info: Filmfestival van Antwerpen, Thonetlaan 110, bus 20, 2000 Antwerpen, tel. (03)219 58 30.
| |
• Bilzen/Rijkhoven
In de Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, kan men terecht tot 27/7 voor de tentoonstelling ‘Contemporary Danish Ceramics’.
| |
• Brugge
Gedurende de gehele maand september vindt in het atelier van Renaat Bosschaert, St.-Annakerkstraat 6, een Documentaire Tentoonstelling over leven en werk van Joost van den Vondel plaats. Toegankelijk iedere dag tussen 10-12 u. en 14-18 u.
- Op 25/9 wordt de Vierde Geschied-, Volks- en Heemkundige Boekenbeurs voor Vlaanderen georganiseerd, deze keer te Brugge in de Stadshalle op de markt. Aan deze beurs kunnen alle kringen en organisaties op het vlak van geschied-, heem-, volks- en familiekunde deelnemen, alsook individuele auteurs en overheidsinstellingen (diensten cultuur en toerisme van stad, provincie, staat; archiefinstellingen, musea, onderwijsinstellingen) die publikaties op dat vlak verzorgen. Deze beurs wordt reeds sinds 1984 ingericht door de Koninklijke Bond der Oostvlaamse Volkskundigen, deze keer i.s.m. de jubilerende Heemkundige Kring Maurits van Coppenolle uit Brugge. Info: K.B.O.V., Boekenbeurs, Kraanlei 65, 9000 Gent, tel. (091)25 64 47.
- Onder de titel Aspecten 80, Actuele Driedimensionele (sic) kunst organiseert de Dienst Cultuur een tentoonstelling in het Stadspark Sebrechts van 2/7 tot en met 3/9. Er is werk te zien van Marc Jambers, Paul Perneel, Piet Stockmans, Renaat Ramon, Yves Vanpevenaege, Jean-Luc Verpoucke, Mario R.G. Callens, Jan Crab, Kris Fierens, Luc Coeckelberghs, Jeroen Daled. Info: Burg 11, Brugge, tel. (050) 44 82 82.
- Van 3/9 tot 12/11 wordt in de Achiel Van Ackerzaal van de Brugse Stadsbibliotheek een tentoonstelling opgezet met de zeldzaamste en mooiste incunabels uit de verzameling van het Historisch Fonds van de Stadsbibliotheek. Het is de eerste maal in de geschiedenis van de Brugse bibliotheek dat de oudste drukken worden getoond. De 36 wiegedrukken die zullen tentoongesteld worden, maken slechts de helft uit van het volledige incunabelbezit van de Stadsbibliotheek. Ter situering van de incunabel in het geheel van de historiek van het boek zullen bovendien enkele handschriften, blokboekpagina's en 16e-eeuwse drukken getoond worden. De tentoonstelling ‘Vlaamse kunst op perkament’ die in 1981 in het Gruuthusemuseum plaatsvond, heeft aangetoond dat er heel wat prachtige handschriften te Brugge bewaard worden. De laatmiddeleeuwse handschriften waren evenwel een luxeprodukt, waardoor de boodschap van het boek slechts een kleine elite bereikte. Het blokboek verhielp dit euvel, want tekst en illustratie werden uit één houten blok gesneden en honderden malen afgedrukt. Voor iedere tekst diende evenwel een ander blok gesneden te worden. De uitvinding van de losse loden letter door J. Gutenberg opende de weg naar een algemene verspreiding van een koopbaar boek. Incunabels of wiegedrukken zijn te situeren in de periode tussen het ontstaan van de boekdrukkunst (± 1455) en 31 december 1500. Men herkent bij de meeste van deze drukken de invloed van het laatgotische handschrift in de letter, de lay-out, de illustratie en de indeling van het boek. Steden die een belangrijke rol speelden op het vlak van de handschriftenproduktie in de late middeleeuwen, waren meestal ook be- | |
| |
langrijk in het begin van de boekdrukkunst. Het is dus ook niet toevallig dat het te Brugge was dat Colard Mansion, William Caxton en Jan Brito actief waren. De prachtdrukken van Colard Mansion die te Brugge bewaard worden (10
verschillende boeken) krijgen dan ook de ereplaats in de tentoonstelling. Indrukwekkend zijn G. Boccacio, De la ruïne des nobles hommes et femmes (1476); Boëtius, De consolatione philosophiae (1477) en Métamorphoses (1484) van Ovidius, die van expressieve houtsneden en een rijke, geschilderde randversiering is voorzien. Dit rijtje wordt aangevuls met: J. Gerson, La doctrine de bien vivre en ce monde; Le jardin de dévotion; Art de bien mourir; J. Boutillier, Somme rurale; A. Chartier, Le quadrilogue; Buonacorso de Pistoja, Controversie de Noblesse; en Dionysius de Aeropagiet, De caelesti hierrarchia. Bovendien zullen drukken te zien zijn van o.a. A. De Keyser uit Gent, A. Koberger uit Nürnberg, U. Zell uit Keulen, P. Van Os uit Zwolle en G. Leeu uit Gouda. De tentoonstelling is gratis toegankelijk 's namiddags, van 14 tot 18 u. Er wordt een catalogus uitgegeven, en rondleidingen zijn mogelijk op aanvraag (Tel.: (050)330050 toestel 20 van de Brugse Stadsbibliotheek, Kuipersstraat 3, 8000 Brugge).
| |
• Brussel
De Federatie van Jeugd en Muziek Vlaanderen publiceerde zijn Jaarverslag 1985-1986 waarin we o.m. lazen dat er in de betreffende periode 582 uitvoeringen werden georganiseerd van 151 Belgische componisten, waarvan 524 uitvoeringen van 140 Vlaamse componisten. Dit verslag kan aangevraagd worden bij J.M.V., Paleis voor Schone Kunsten, Koningstraat 10, 1000 Brussel, tel. (02) 513 07 98.
| |
• Blankenberge - Brussel - De Haan
In het raam van een uitwisselingsprogramma van tentoonstellingen tussen Brabant en West-Vlaanderen, organiseert het ‘Office provincial des Artisanats et Industries d'Art du Brabant, Communauté française’ een gezamelijke tentoonstelling van twee van onze badsteden, Blankenberge en De Haan, onder de titel van ‘Kollektief Blankenberge - De Haan’. Deze tentoonstelling (Grasmarkt 61) groepeert een selectie van schilders, aquarellisten, beeldhouwers en fotografen. De stad Blankenberge zal vertegenwoordigd zijn door: Geertje Allary (beeldhouwer), Sylvère Declerck (schilder), Jin Stragier (schilder), Léo Van Paemel (schilder), Georges Riemaker (kunstsmid). De gemeente De Haan zal vertegenwoordigd zijn door: Paul Decq (aquarellist), Léo Klein (schilder), Martine Labbeke (beeldhouwer), Bart Michiels (fotograaf). De tentoonstelling is toegankelijk van 1 tot 17/7, van maandag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.
| |
• Dranouter
Van 4 tot en met 8/8 vindt het 14e Dranouter Internationaal Folkfestival plaats m.m.v. de BRT en de Europese Radio Unie. Info: Festiphone (057) 44 64 24 of (057) 44 69 33.
| |
• Gent
De Vlaamse Federatie van Jonge Koren richt een aantal cursussen in waarover men meer informatie kan krijgen bij de Federatie op het adres Heirnislaan 38, 9000 Gent. Van 15 tot 25/7 in Brugge de VIIe Internationale Koorleiderscursus; voor deze cursus wordt tevens een oefenkoor gerecruteerd waarvoor men de vier zangstemmen nodig heeft.
- Interbellum, vereniging voor de studie van de vernieuwende creativiteit tussen de twee wereldoorlogen, organiseert dit jaar opnieuw geleide bezoeken aan de Boekentoren van Henry van de Velde, Rozier 9, waarbij de belvédère een schitterend panorama over de stad te bieden heeft. De bezoeken lopen van 17 tot en met 24/7 telkens om 14, 15 en 16 u. Het aantal personen per bezoek max. 12.
- In het Toreken op de Vrijdagmarkt loopt van 2/7 tot 25/7 de tentoonstelling ‘Industrial image: British industrial photography 1843 to 1986’.
| |
• Genk
Tot verwondering en ontsteltenis van velen wordt het plan opgevat om het Limburgs mijnpatrimonium te slopen en te vervangen door een (commercieel uitgebaat) pretpark. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie voert een actie voor het behoud van het Limburgse mijnpatrimonium. De VVIA heeft reeds een gefundeerd bezwaarschrift neergelegd tegen de slopingsaanvraag die ingediend werd voor de volledige mijn van Waterschei. Deze mijngebouwen staan bekend als Europese monumenten voor bedrijf en techniek, en in tal van publikaties worden ze aangehaald als opvallende voorbeelden van vroege betonarchitectuur met art nouveau kenmerken. Ook historisch is de mijn van Waterschei van uitzonderlijk belang: ze werd uitgebaat door André Dumont, de ontdekker van het Kempense bekken.
De VVIA heeft ook een beschermingsaanvraag neergelegd voor de meest relevante delen van het mijnpatrimonium, niet alleen in Waterschei maar ook in Winterslag. De mijn van Winterslag was de eerste die steenkool bovenhaalde in Limburg. De kolenwasserij van Winterslag is een type-voorbeeld van metaalskeletbouw uit de jaren twintig. Men kan ook persoonlijk reageren met -een bezwaarschrift aan het College van Burgemeester en Schepenen van Genk, Dieplaan 2, 3600 Genk; -een bezwaarschrift aan het Hoofdbestuur van de Administratie voor Ruimtelijke Ordening en het Leefmilieu (AROL), Belliardstraat 14-18, 1040 Brussel; -een verzoekschrift aan de Vlaamse Raad Paleis der Natie, Natieplein 2, 1000 Brussel. Informatie en voorgedrukte formulieren kan men krijgen via het VVIA-secretariaat, Postbus 30, Postkantoor Maria-Hendrikaplein, 9000 Gent-12 of op telefoonnummer (056)35 91 02.
| |
• Jabbeke
De terugkeer van de kunstwerken van de Permeke Retrospectieve enerzijds en de voltooiing van de opfrissingswerken anderzijds maken het mogelijk het Provinciaal Museum Constant Permeke opnieuw toegankelijk te stellen voor het publiek. Jaarlijks wordt in het PMCP een zomertentoonstelling georganiseerd waarbij gestreefd wordt de figuur van Constant Permeke beter te leren kennen. In 1988 is Oscar Jespers (1887-1970) aan de beurt, sedert 1920 een goede vriend van Constant Permeke. Deze vriendschap heeft bevruchtend gewerkt voor de artistieke ontwikkeling van beide kunstenaars. In de tentoonstelling zal door directe confrontatie van het werk van Oscar Jespers enerzijds en Constant Permeke anderzijds gelijkenis en verwantschap zoals de zin voor constructivisme en de belangstelling voor de negerplastiek geïllustreerd worden; terzelfdertijd komt ook de eigenheid van elk van beiden duidelijk tot uiting. Deze tentoonstelling loopt van 26/6 tot en met 30/10. Info: PMMK, Romestraat 11, 8400 Oostende, tel. (059)50 81 18.
| |
• Kalmthout
Het Cuylitshof Mecenaat organiseert voor de 4e maal een beeldhouwerssymposium op het recreatiedomein Cuylitshof, Putsesteenweg 38, 2180 Kalmthout, dat loopt van 25/6 tot en met 16/7. Het bijzondere aan dit symposium is dat de deelnemende kunstenaars (max. 10) hun beeldhouwwerk ter plaatse moeten maken. De organisatoren stellen hen daartoe samengeperste lucht, water, elektriciteit en elk een blok ‘Rouge de Flandre’ uit de steengroeve Gauthier & Wincqz van Philippeville ter beschikking.
Het formaat van die steenblok meet ongeveer 100cm bij 50 op 50. Het symposium is dagelijks toegankelijk voor het publiek zodat deze laatste de voltooiing van een beeldhouwwerk kunnen volgen. Ook is het de bedoeling dat de deelnemende kunstenaars, buiten hun werk, één gezamelijk werk maken.
Dit beeld zal op zaterdag 16 juli 1988, sluitingsdag van het symposium, openbaar verkocht worden. De opbrengst van die verkoop gaat naar een project in Mali voor ‘Foster Parents Plan’. Er zijn tevens twee namiddagen voorzien waarop de kunstenaars kinderen zullen inwijden in de geheimen van de beeldhouwkunst. De kinderen krijgen dan de gelegenheid zelf in steen te kappen. Voor het door de jury bekroonde beeldhouwwerk is een prijs voorzien van 25.000 fr. De jury die deze prijs moet toewijzen is als volgt samengesteld: Adriaan Van Hooydonck (Burgemeester van Kalmthout), Mevr. Marain-Peeters (licentiate Kunstgeschiedenis), René Turkry en Lode Van Muylder (Kunstcritici). Met de werken tijdens het symposium gecreëerd, worden vier tentoonstellingen georganiseerd: in het Cuylitshof tot half augustus, in het Keyser Hotel te Antwerpen tot half september, in het cultureel centrum van Bergen (Mons) en op de Citadelle van Namen tot eind oktober.
Tijdens de hele duur van het beeldhouwerssymposium loopt er in het Cuylitshof een tentoonstelling van ontwerpen van architecten onder wie Bob Van Reeth, Ferre Verbaenen, en van binnenhuis- en tuinarchitecten.
| |
• Kortrijk
Op 9 en 10/7 kan men gratis de manifestatie Kortrijk in Klank en Licht meemaken van 21 tot 24 u. 750 jaar geleden stichtte Johanna van Constantinopel het Kortrijkse Begijnhof. 700 jaar geleden stierf Gravin Beatrijs en werd haar hart bijgezet bij het miraculeuze beeldje O.-L.-Vrouw van Groeninge dat zij naar Kortrijk bracht. 200 jaar geleden werd het eerste toneelwerk opgevoerd van de Kortrijkse schrijver J.B. Hofman. 150 jaar geleden verscheen de Leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience. 100 jaar geleden werd het gerestaureerde stadhuis door Koning Leopold II ingehuldigd. Deze kleurrijke personen, net als Guido Gezelle, Robert van Artois, Louis Robbe, Margaretha van Male, Manten en Kalle en vele anderen zullen op zaterdag 9 en zondag 10/7 te Kortrijk aanwezig zijn. Op de vele historische plaatsen zoals het begijnhof, de Broeltorens, de Halletoren, de O.-L.-Vrouwekerk, het hospitaal, enz., laten zij u deel worden van hun lotgevallen. Badend in een zee van muziekklanken komt het feeëriek verlichte en historische Kortrijk weer tot leven.
| |
• Leuven
Het Comité voor Kunstambachten van Brabant nodigt uit tot de tentoonstelling ‘Accent op het kunstambacht te Leuven’, die van 11/6 tot en met 21/8 dagelijks toegankelijk is van 10 tot 18 u. (behalve op dinsdag) in het Provinciemuseum P. Van Humbeeck-M. Piron.
- N.a.v. de 80ste verjaardag van O. Messiaen organiseert de Leraarsvereniging van het Lemmensinstituut op 6 en 7/10 een Meestercursus
| |
| |
rond het orgelwerk van O. Messiaen. De cursus wordt gegeven door Louis Thiry in het Lemmensinstituut te Leuven. Op het programma: L'Ascension, La Nativité, Les Corps glorieux, Messe de la Pentecôte en Livre d'Orgue. Op 6/10 (20 u) speelt de docent La Pentecôte en uittreksels uit het ‘Livre d'Orgue’ van O. Messiaen.
| |
• Londen
Wie tijdens de komende zomer in Londen vertoeft kan de interessante tentoonstelling ‘Le dernier Picasso’ meepikken die loopt in de Tate Gallery, Millbank, Londen van 22/6 tot 20/9. Op 16/9 start dan in de Royal Academy of Arts in Londen een tentoonstelling gewijd aan Henry Moore.
| |
• München (Dtsl.)
Door het Bayerisches Nationalmuseum wordt van 3/12/88 tot en met 26/2/89 de tentoonstelling ‘Kunst des Biedermeier, 1815-1835’ georganiseerd in het ‘Haus der Kunst’, Prinzregentenstrasse 1, München. De tentoonstelling behandelt het Biedermeier als kunststijl van Centraal-Europa, tussen Kopenhagen, Amsterdam, Basel en Wenen. Zowat 500 meesterwerken van de schilderkunst, beeldhouwkunst en het kunstambacht zullen er te zien zijn. In de catalogus zullen alle stukken afgebeeld worden en van een explicatieve tekst voorzien zijn. Gelijktijdig met deze tentoonstelling worden in de Max-Joseph-Saal concerten met muziek uit deze kunstperiode georganiseerd, alsook opera's van Weber, Marshner, Lortzing en Nicolai opgevoerd in het Theater am Gärtnerplatz. Wie meer informatie wil kan terecht bij Dr. Georg Himmelheber, Landeskonservator, Bayerisches Nationalmuseum, Prinzregentenstrasse 3, 8000 München 22, tel. 216 82 16.
| |
• Nijlen
Door de ‘Vrienden van Anton Pieck’ (p/a C. Crokaerts, Korenstraat 10, 2260 Nijlen, tel. (03)4818462) wordt op 300 exemplaren een exclusieve bibliofiele en originele kunstmap uitgegeven onder de titel ‘In Memoriam Anton Pieck’, samen met twee houtgravures van Frank-Ivo van Damme en Antoon Vermeylen, voorafgegaan door gelegenheidsproza van Hans Vogelesang en -poëzie van Bert Peleman en Anton van Wilderode. De prijs bij voorintekening bedraagt 3.200 fr. Wil men de twee houtgravures ingelijst (25,2 × 37,5 cm) dan betaalt men 6.300 fr. en dan wordt de map met de literaire teksten apart bijgeleverd.
| |
• Oostende
De Koning Boudewijnstichting start dit jaar met een programma jeugd en cultuur. In Vlaanderen zullen verschillende musea voor moderne en hedendaagse kunst, met de steun van de Stichting, een eigen museumproject voor jongeren opzetten. De doelgroep zijn georganiseerde en niet-georganiseerde jongeren tussen 15 en 18 jaar. De tentoonstelling ‘Het officie van de vier jaargetijden - Architectuur Borek Sipek - Textielontwerp Muriel Adam’ in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst is de start van het jongerenproject in Oostende. Het project vertrekt vanuit de leefsituatie van jongeren en meer bepaald vanuit hun interesse voor hun eigen kamer, hun eigen leefruimte. In samenwerking met scholen uit Oostende, textielscholen uit West-Vlaanderen en het Provinciaal Technisch Instituut te Kortrijk, zullen jongeren de kans krijgen een leefruimte te creëren in het museum. Na de nodige voorbereiding zullen zij in deze eigen kamer een kunstwerk uit de P.M.M.K. collectie integreren. De tussenkomst van de Koning Boudewijnstichting is hoofdzakelijk gericht op de educatieve begeleiding en het uitstralingseffect naar een grotere groep jongeren. De realisatie wordt voorzien in september-oktober 1988.
- ‘Het Officie van de Vier Jaargetijden’ is een tentoonstelling die van 13/5 tot 19/6 in het PMMK liep, van 20/10 tot 25/10 naar Keulen verhuisd en van 4/11 tot 27/11 opnieuw te gast is in het PMMK.
Elk jaar organiseert het I.T.C.B. een wedstrijd voor textieldesign. Bedoeling is de creativiteit in het textielontwerp aan te moedigen. Via vorige edities van de designwedstrijd werden talenten ontdekt, die nu op een creatieve manier het textieldesign en daarmee de hele textielindustrie een nieuw elan geven.
Daarom wordt deze wedstrijd jaarlijks herhaald, telkens onder een ander thema. In 1987 stond de wedstrijd in het teken van een heel bijzonder thema: het kantoorlandschap. Aan de architect Borek Sipek werd gevraagd een ‘ideologisch kantoor van de toekomst’ te ontwerpen. Dus niet zomaar een kantoor, maar een bureau vol symbolen en emoties. Het bureaulandschap dat Sipek ontwierp, telt drie vleugels. In de ene overheerst het conventionele, in de andere het emotionele en in de derde de exacte indeling. Met deze indeling moest de ontwerper rekening houden, maar hij/zij moest er tegelijk voor zorgen dat zijn/haar creaties eenzelfde sfeer ademden. Hierbij kon hij/zij zich laten leiden door een lastencohier. Wat moest de ontwerper maken? Het grillige kantoor van Borek Sipek vertoonde vele witte vlekken, die door de designer moesten worden ingevuld met textiel. Concreet moest hij/zij stof ontwerpen voor stoelen, kamerschermen, gordijnen, stofdoeken, vlaggen, vaste tapijten, verspreid over de drie vleugels van het kantoorlandschap. 54 ontwerpers beantwoordden deze moeilijke opgave. Een internationale jury bekroonde één werk en gaf vier eervolle vermeldingen. De jury was samengesteld uit Borek Sipek (architect-designer, Nederland), Ron Arad (designer, Groot-Brittannië), Axel Vervoordt (decorateur, België), Isa Tutino Vercelloni (Directeur Casa Vogue, Italië) en Marco Zanini (designer, Italië), in samenwerking met een adviescommissie uit de Belgische textielindustrie. Deze jury bekroonde de inzending van Muriel Adam omwille van haar ‘vernieuwende aanpak. Haar originele ideeën vormen een uitdaging voor de textielindustrie om onbetreden paden te verkennen. De beperkingen van het produktieproces maken bepaalde wijzigingen onvermijdelijk, maar de jury hoopt dat de oorspronkelijke frisheid bewaard zal blijven.’ Het project van Muriel Adam is van een uitzonderlijke originaliteit. De stoffen die in
bas-reliëf moeten worden uitgevoerd, zijn technisch niet zo gemakkelijk te realiseren, maar vormen ongetwijfeld een uitdaging voor de fabrikant. Dank zij een open dialoog tussen ontwerpster en fabrikanten is het project van Adam Muriel uitgevoerd. De realisatie van de tapijten ligt in handen van Associated Weavers Europe en Deweer, het welkomstgordijn wordt gemaakt door Bekaert Textiles afdeling St.-Hubert, de muurtextiel door Dumont-Wyckhuyse, de meubelstoffen door Van Havere A. en voor de realisatie van de vlaggen, stofdoeken en het tafelkleed staat Tant Louis in. De jury heeft verder een eervolle vermelding toegekend aan Dirk Stevens ‘voor de verfijnde elegantie en de professionele kwaliteit van de inzending’, aan Petra Fieuws ‘voor haar coördinatietalent en energie’, aan Els Huygelen ‘voor haar aangename creatie die de vormtaal van jaren '50 goed weergeeft’ en aan Christine Steel ‘voor haar serene en zuivere conceptuele duidelijkheid die een interessante interpretatie biedt van het verhaal’. - Uit de tentoonstellingskalender van het PMMK, Romestraat 11, 8400 Oostende, tel. (059)508118 stippen we volgende manifestaties aan: Costellation Transavantguardia Italiana, Chia, Clemente, Cucchi, Paladino; schilderijen, tekeningen, grafiek. Van 9/7 tot 28/8. - Sigm Art '88: wedstrijd: ontwerp van strandkabine georganiseerd door Sigma Coatings i.s.m. de Stichting voor Kunstpromotie en het PMMK. Een selectie uit de inzendingen van jonge Belgische architecten, binnenhuisarchitecten, designers en kunstenaars. Van 9/7 tot 28/8. - Jongerenproject n.a.v. ‘Het officie van de vier jaargetijden’. Wedstrijd: ontwerp van een eigen leefruimte voor jongeren van 15-18 jaar. Een selectie uit de inzendingen. Van 5/11 tot 27/11. - Jan Cremer: overzichtstentoonstelling van zijn plastische oeuvre. Van 5/11 tot 25/12. - Europaprijs voor Schilderkunst van de Stad Oostende. Tentoonstelling van
laureaten, premiewinnaars en geselecteerden. Van 4/12 tot 15/1/89. - Retrospectieve Gust De Smet. Van 25/2 tot 28/5/89. - 100 jaar Paul Joostens. Van 16/9 tot 3/12/89. - Retrospectieve J. Delahaut. Van 16/9 tot 3/12/89. Het PMMK is iedere dag toegankelijk van 10 tot 18 u. (gesloten op dinsdag).
| |
• Oudenburg
De Romaanse St.-Eligiuskerk biedt van 2/7 tot en met 18/9 onderdak aan de tentoonstelling ‘Kerkschatten uit Oudenburg’, die dagelijks toegankelijk is van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur. De streek van Oudenburg speelde al een rol in de vroege kerstening. Ook in de middeleeuwen en in de nieuwe tijd vervulde de stad een functie in de christelijke beschaving. Het groot aantal kerkelijke voorwerpen getuigt van die belangrijkheid. Aan de hand van liturgische gewaden en dito vaatwerk, van documenten en schilderijen, van maquettes en foto's wordt geprobeerd een overzicht te geven van dit rijke kunstpatrimonium. Tevens zal aandacht worden besteed aan de functie van de tentoongestelde objecten. Een uitvoerige cataloog en een rijk geïllustreerd gidsboekje begeleiden de expositie. Het wordt een ‘must’ voor iedereen die zich interesseert aan onze Vlaamse cultuur. Toegangsprijs 25 fr. Geleide bezoeken en inlichtingen: Stadsbestuur Oudenburg, Stadhuis - Weststraat 24, 8230 Oudenburg - tel. (059)26 60 27.
Vermelden we ook nog dat in Oudenburg op 3/7 de Monumentenwandeling plaatsvindt met tal van activiteiten. Vertrek tussen 10 en 16 u. aan het Abtsgebouw (Markstraat).
| |
• Sint-Martens-Latem
White Art Centre specialiseert zich in de lakkunst en exposeert geregeld lakmeubelen en andere kunstvoorwerpen in lak van Aziatische en Europese makelij. Ter ondersteuning van haar activiteiten werd tevens een studiecentrum opgericht dat de volle medewerking geniet van specialisten terzake. In het kunstcentrum worden eveneens tentoonstellingen van diverse aard georganiseerd.
Internationale musea alsook privéverzamelaars verlenen hierbij hun medewerking. Deze manifestaties worden gesponsord door Rectavit Kunstinitiatieven.
In dit centrum wordt grondig aan wetenschappelijk basisonderzoek gedaan op het vlak van de technologie van de diverse lakmateries en dit in samenwerking met Rectavit Research. Laboratoriumonderzoekingen op gebied van gaschromatografie, infraroodtesten en microscopische analyses geven een idee van de herkomst, de samenstelling en de ei- | |
| |
genschappen van de verschillende lakken. White Art Centre brengt, in het landelijke Latem, kunst in de ruimste zin van het woord. Belangstellenden zullen zich zeker thuisvoelen in de wereld van dit sfeervol kunstcentrum.
Open: donder-, vrij-, zater-, zon- en feestdagen van 14.30 tot 18 u. of op afspraak. Info: Nelemeersstraat 55, 9830 St.-Martens-Latem, tel. (091)82 56 59.
| |
• Sint-Niklaas
In het Stedelijk Museum vindt van 19/6 tot en met 4/9 de tentoonstelling ‘Triënnale 1988’ plaats, dagelijks toegankelijk van 14 tot 17 u., op zaterdag van 9 tot 12 en van 14 tot 17 u. en op zondag van 10 tot 13 en van 15 tot 18 u. Aan deze tentoonstelling hebben 44 Oostvlaamse beeldhouwers hun medewerking verleend wat samen 160 sculpturen betekent. De achtste Triënnale is de laatste in een thematische reeks van grote openluchttentoonstellingen voor beeldhouwkunst en ruimtelijke kunst telkens gebouwd rond kunstenaars uit een Vlaamse provincie. Oost-Vlaanderen, dat dit jaar aan de beurt komt, vormt het sluitstuk. De Triënnales van Sint-Niklaas zijn uitgegroeid tot een soort inventaris van kunstenaars, creatief in de ruimtelijke kunst. De vijf begeleidende catalogi, bewust geconcipieerd als een geheel, geven in methodische soberheid de juiste informatie over elke kunstenaar en tonen via een reproduktie een zo representatief mogelijk beeld van concept, stijl en vormgeving van de individuele kunstenaar. De Triënnales in Sint-Niklaas hebben niet als doel om aan de hand van een vast kunstfilosofisch canon, te selecteren in de brede waaier van het artistiek aanbod in de provincies; veeleer was het de bedoeling een staalkaart te redigeren die de vele naast elkaar levende stijlrichtingen in een zo groot mogelijke objectiviteit aan te bieden. Het typeert de beeldhouwkunst dat inderdaad zovele benaderingen van ruimtelijke vormgeving bestaan, als entiteit een eigen taal spreken en als dusdanig in communicatie gaan met telkens een eigen publiek, en in de groepstentoonstelling ook met een nieuw publiek. In deze zin is een groepstentoonstelling een interessant gegeven; het biedt niet alleen een panoramisch overzicht, maar confronteert vooral.
| |
• Soest-Westfalen (D)
Van 8 tot en met 16/7 organiseert men er de Eerste Internationale Koorweek met als ateliers: V. Nees, Magnificat o.l.v. Michael Scheck - H. Purcell, Funeral Music of Queen Mary o.l.v. Fritz Ter Wey - J. Brahms, Da Vittoria en Scarlatti o.l.v. W.E. Richartz - A. Laporte, Eight Songs of Innocence o.l.v. L. Vanden Broek. De deelname is beperkt tot 70 personen. Info: Grüne Hecke 32, 4770 Soest - tel. 02921-12932.
| |
• Tielt
De openluchttentoonstelling Beelden Buiten 88 die loopt van 2/7 tot en met 30/9 van woensdag tot zondag telkens van 13.30 tot 19 u., vindt plaats in de expo-tuin naast het Stedelijk Zwembad op het Generaal Maczeckplein. Het is de 3e uitgave van dit jaarlijks door het C.C. Gildhof herhaald kunstgebeuren. Met het ideeëngoed van de Europafeesten werd in 86 gekozen voor een internationale uitwisseling met één gastland. In 86 was Nederland gastland, in 87 Frankrijk en deze zomer werden vijf Duitse kunstenaars geïnviteerd. Zij gaan de uitwisseling/confrontatie aan met vijf Belgische kunstenaars. De werken worden gemaakt tegen de achtergrond van een ommuurde, verwilderde tuin. Tien werken die speciaal voor die omgeving werden gecreëerd zijn er te zien. De tien kunstenaars die werden uitgenodigd zijn Patrick Van Caeckenberg, Eric Colpaert, Ann-Veronica Janssens, Guy Rombouts en Philippe Van Snick voor België. Uit Duitsland werd gekozen voor vijf mensen uit Düsseldorf: Sybille Berke, Hilmar Boehle, Gereon Lepper, Heike Pallanca en Wolfgang Robbe. In de lijn van vorige jaren worden een meerderheid jonge, minder bekende kunstenaars een kans geboden een installatie te realiseren. Een andere optie die verdergezet wordt is het tonen van kunstenaars van wie het werk tot volle maturiteit is gekomen en van wie een nieuw werk wordt getoond.
| |
• Utrecht (NL)
Tien dagen muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance, Barok, Klassieke en Vroegromantische periode. Thema's: Italiaanse muziek uit de 14e eeuw - Orlando de Lassus - Muziek ten tijde van William en Mary (Purcell, Blow, Hacquart), C.Ph.E. Bach en zijn broers - Fortepiano. M.m.v. o.m. The Sixteen, Collegium Vocale Gent, Nederlands Kamerkoor, Les Arts Florissants, Ensemble dell'Anima Eterna, Jos Van Immerseel, Huelgas Ensemble. Nadere informatie: Holland Festival Oude Muziek Utrecht, Postbus 734, NL 3500 AS Utrecht; tel. (030) 34 09 21.
| |
• Vilvoorde
De v.z.w. ‘Atelier Geo Sempels’ heeft een kunstboek Geo Sempels uitgegeven dat te koop wordt aangeboden tegen 2.950 fr. (verzending inbegrepen). Bedrag over te maken op rek. nr. 210-0606500-11 van de v.z.w., Leuvensestraat 51, 1800 Vilvoorde.
| |
• Wemmel/Brussel
Jeugd en Muziek-Vlaanderen organiseert zijn 8ste Muziekworkshop van 8 t/m 16/7 onder de titel ‘Kleur in de Muziek’. De workshop biedt 4 instrumentenateliers aan, een opera-atelier en een dansexpressie-atelier met als lesgevers Marcel Ketels (blokfluit), Jan Raes (dwarsfluit), Arne Deforce (gitaar), Guido de Neve (strijkers), Peter Jonckheer en Dirk Baert (opera) en Tijl Bossuyt (dansexpressie). Inschrijvingsgeld (cursus, logies, volpension) bedraagt 6.750 fr. (J. en M.-leden) en 7.750 fr. (voor niet-leden). Plaats van gebeuren: het C.C. ‘De Zandloper’, Wemmel en info en inschrijvingen bij Jeugd en Muziek Vlaanderen, t.a.v. Lut Van der Eycken, Koningsstraat 10, 1000 Brussel.
| |
• Zonnebeke
Vorig jaar ging voor de eerste maal een zomertentoonstelling door in de gemeente. Twee maanden lang konden de bezoekers genieten van het werk van 5 beeldhouwers in de openluchttentoonstelling Sculptuur 17 te Passendale. Dit jaar werd de idee verder uitgewerkt en krijgt een vervolg in het C.C. Kasteel te Zonnebeke. Van 8/7 tot 28/8 staat de benedenruimte van het kasteel ter beschikking van 4 kunstenaars. Camiel Van Breedam koos voor een sculptuur rond de indianenproblematiek. Het wordt een assemblage met diverse materialen. De drie andere kunstenaars brengen enkel grafisch werk. Marc van Haesebroek (Marcase) zal werk brengen in functie van de kasteelruimte. Daarnaast exposeren nog Luc Hoenraet en Gilbert Decock. De zomertentoonstelling is dagelijks toegankelijk van 13.30-18 u. (uitgezonderd de maandag).
| |
Tentoonstellingen
In deze rubriek worden alleen berichten opgenomen die aan ons Redactiesecretariaat toegestuurd worden. Gelieve er rekening mee te houden dat we gebonden zijn door de zgn. deadline voor het afleveren van de kopij aan de drukker. Die data zijn voor nr. 222 (septembernummer): 1 augustus e.k., voor nr. 223 (novembernummer): 15 oktober e.k. en voor nr. 224 (decembernummer): 3 november e.k. Als er bij een tentoonstelling een datum vermeld staat die voorbij is bij het verschijnen van het nummer, betekent dit dat het bericht ons te laat heeft bereikt om het nog in het vorige nummer te publiceren. Met dank voor uw medewerking.
De Redactie
| |
• Nancy Aillery
Juwelen, Jordaenshuis, Reynderstraat 6, 2000 Antwerpen, van 9 t/m 30/4.
| |
• Tiene Algoet
Foto's, Fotogalerij C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 6/5 t/m 8/6.
| |
• Willy Anthierens
Foto's, Kon. Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplein, 2000 Antwerpen, van 2/6 t/m 10/7.
| |
• Herman Baert
Recent werk, Gallerie ‘De peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 17/6 t/m 6/7.
| |
• Gaston Bertrand
Retrospectieve met 218 tekeningen en schilderijen, PMMK, Romestraat 1, 8400 Oostende, van 10/9 t/m 23/10, van 10 tot 18 u. (gesloten op dinsdag).
| |
• John Bulteel
Schilderijen, André Demedtshuis, St.-Bavostraat 15, St.-Baafs-Vijve, van 6 t/m 31/5.
| |
• Hugo Claus
Genesis, samen met Roger Raveel, Galerij XXI, St.-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 4/5 t/m 2/6, van 13 tot 18 u., zaterdags van 10 t/m. 13 u. (zondags gesloten).
| |
• Achilles Cools
Overzichtstentoonstelling, in eigen atelier, Houterveld 5, 2440 Geel, van 4/6 t/m 4/7, dagelijks van 10 tot 21 uur.
| |
• Lieven Decabooter
Schilderijen, BBL, Grote Markt 50, 8500 Kortrijk, van 4 t/m 19/5.
| |
• Franky Deconinck
Schilderijen, Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6A, 8562 Otegem, van 2/4 t/m 26/4.
| |
• José De Guimaraes
Sculpturen en tekeningen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 7/5 t/m 18/6.
| |
• Erik Dejonckheere
Sculpturen, Galerie De Zwarte Maan, Guilleminstraat 1, Geraardsbergen, van 29/4 t/m 5/6.
| |
• Raymond de la Haye
Retrospectieve, Provinciemuseum P. Van Humbeeck - M. Piron, Mechelsevest 108, 3000 Leuven, van 9/4 t/m 1/5.
| |
• Rob Delange
Retrospectieve (1958-88), Rijksstation voor populierenteelt, Gaverstraat-Overboelare, Geraardsbergen, van 15 t/m 30/4.
| |
• Rosette Deleu
Overzichtstentoonstelling, C.C. ‘Anto Diez’, Ryckewaertshof, Bosduivestraat 22, Bredene, van 27/5 t/m 12/6.
| |
| |
| |
• Paul Delvaux
Grafiek, Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, 2690 Temse, van 26/8 t/m 19/9, weekdagen (behalve maan- en dinsdag) van 14 tot 17 u., op zondag van 10 tot 12 u. en van 14 tot 18 u. Eveneens beelden van Georges Grard.
| |
• Georges Demeu
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 2/9 t/m 21/9.
| |
• Dirk De Neef
Fotografie ‘Composita’, C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder van 8/4 tot 4/5.
| |
• Pierre Devreux
Recent werk, Kunstgalerij ‘De Ziener’, Stationsstraat 55, Asse, van 23/4 t/m 22/5.
| |
• Johan De Wit
Tekeningen en objecten, Netwerk Galerij, De Ridderstraat 28, 9300 Aalst, van 4/6 t/m 3/7.
| |
• Frank Dornseif
Sculpturen, PMMK, Romestraat 1, 8400 Oostende, van 10/9 t/m 23/10, van 10 tot 18 u. (gesloten op dinsdag).
| |
• Jan Dries
Beeldhouwwerk, Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 18/6 t/m 24/7, van woensdag tot vrijdag: 14 tot 18 u, zater- en zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 u.
| |
• Jacky Duyck
Ere-genodigde op het Lentesalon 88, Galerie Blaupunkt, bd. Prince Henri 27, Luxembourg (Groot-Hertogdom), van 8 t/m 30/4. Op 3, 4, 10, 11, 17 en 18/12 e.k. houdt de kunstenaar een Opendeurtentoonstelling in eigen atelier, Roelandsveldstraat 30, 1710 Dilbeek, met schilderijen, tekeningen en grafiek (telkens van 14 tot 20 u.).
| |
• Patrick Feys
Schilderijen, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 23/9 t/m 12/10.
| |
• George Francis
Schilderijen, Café-Galerij 'tElluceeke, Poststraat, Diepenbeek, van 6/5 t/m 26/6, dagelijks van 16 tot 24 u. (maandag gesloten).
| |
• Ludo Geysels
Foto's, Stadsschouwburg, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk, tot 5/5.
| |
• André Goezu
Monotypes, etsen en olieverfschilderijen, Westrand Galerij, Kamerijklaan, 1710 Dilbeek, van 14 t/m 29/5.
| |
• Georges Grard
Beelden, Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, 2690 Temse, van 26/8 t/m 19/9, weekdagen (behalve maan- en dinsdag) van 14 tot 17 u., op zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 u. Eveneens grafiek van Paul Delvaux.
| |
• Groepstentoonstelling
Thema ‘Het Paard’, Karel Roelants (tekeningen), Patrick van Hoeydonck (grafiek), Willy Meysmans (sculpturen), Buchmann Art Gallery, van 29/4 t/m 27/5.
| |
• Groepstentoonstelling
Project 7, schilderkunst van Herman Bellaert, Lieven Decabooter, Gery De Smet en Bart Vandevijvere, Gele Zaal, Nonnemeersstraat 26, 9000 Gent, van 6/5 t/m 19/6.
| |
• Groepstentoonstelling
Onder de titel ‘Kunstkamer’ verzamelt Deweer Art Gallery, Tiegemstraat 6, 8562 Zwevegem-Otegem werk (schilderijen, sculpturen en grafiek) van Bach, Balkenhol, Baselitz, Brus, Bunk, Cannella, Ceccobelli, Cucchi, Deconinck, Dessi, Dornseif, Endart, Fabre, Fetting, Gallo, Hacker, Hockelmann, Immendorff, Jung, Koberling, Lange, Muller, Paladino, Panamarenko, Penck, Simon, Vandekerckhove, Virnich en Winters, van 21/5 t/m 26/6, van zaterdag t/m dinsdag van 14 tot 18 u. en op afspraak, (056)64 48 93.
| |
• Groepstentoonstelling
Ter Dilft in Kunstlich 3e editie met werk van Xavier Deleu, Renée Lodewijckx, Ann Van Coppenolle en Luk Van Lent, C.C. ‘Ter Dilft’, St.-Amandsestwg. 41-43, 2680 Bornem van 11/5 t/m 29/5.
| |
• Groepstentoonstelling
Academie Antwerpen, foto's van Mark Landuyt, Annick Botte en Doreen Dierckx, Stadsschouwburg, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk, van 7/5 t/m 7/6.
| |
• Groepstentoonstelling
Frank Decq, Peter De Koninck, Nico Lannoo, grafiek, Studio Gaselwest, Rijselsestraat 57, 8500 Kortrijk, van 23/4 t/m 8/5.
| |
• Groepstentoonstelling
Galerij Depypere, Kerkstraat 59, 8720 Kuurne, met werk van Ger Deltour, Roland Deserrano, Inge Dewilde, Donatella, Rik Dumortier, Moniek Gheysens, Monique Merlin, Bernard Vandenberghe en Dirk Verhulst, van 28/5 t/m 11/6.
| |
• Groepstentoonstelling
Georges Blom (keramiek), Pollie Gregoor (verschillende technieken), Paul Sochacki (fotografie) en Luk van der Hallen (schilderijen), C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 1 t/m 24/4.
| |
• Groepstentoonstelling
‘7 Brugse Grafici’, Johan Boussauw, Horst De Blaere, Pieter Denuwelaere, Marinka D'Hauw, Pat Janssens, Marleen Matthys en Koen Scherpereel, Kunstambachtenzaal, Grasmarkt 61, 1000 Brussel, van 22/4 t/m 7/5.
| |
• Groepstentoonstelling
Grafiek, Alain Hautekiet, Lieve Noreille en Geert Opsomer, Westrand Galerij, Kamerijklaan, 1710 Dilbeek, van 16/4 t/m 10/5.
| |
• Groepstentoonstelling
Fusion, Artistes-Peintres du Sud-Ouest met Bailey, Meekers, Moccetti, Ryath en Rademakers stellen tentoon in de St.-Augustinuskerk, Antwerpen (18/6-21/8), in C.C. Bornem (9/9-25/9), C.C. Kortrijk (30/9-23/10), C.C. Heusden-Zolder (4/11-27/11) en in C.C. Strombeek-Bever (23/12-16/1/89).
| |
• Groepstentoonstelling
In de Galerij ‘De Ziener’, Stationsstraat 55, Asse, onder het thema ‘...op papier’, werk van Fred Bervoets, Etienne De Vis, Anton Heyboer, Werner Mannaers en Frans Minnaert, van 4 t/m 26/6.
| |
• Jean-Pierre Guynelly-Maes
Tekeningen, schilderijen, gemengde technieken, C.C. ‘Anto Diez’, Bosduivestraat 22, 8401 Bredene, van 18/6 t/m 3/7, telkens van 14 tot 21 u (behalve op maandag).
| |
• Pierre Hendrix
N.a.v. zijn 75e verjaardag, ‘Huize Hellemans’, Gemeentelijk Kunstcentrum, Strijdersstraat 14, 2520 Edegem, van 10/9 t/m 2/10.
| |
• Marianne Houzet
Foto's, Fotogalerij C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 8/7 t/m 6/9 (gesloten van 11/7 t/m 31/7).
| |
• Jef Innegraeve en Lieve Van Loo
Beelden en schilderijen, ‘De Valckenaere’, Lisseweegsvaartje 1, Lissewege, van 9/7 t/m 15/8.
| |
• James Janicek
Grafiek en tekeningen, Galerie De Zwarte Maan, Guilleminlaan 1, Geraardsbergen, van 30/4 t/m 5/6.
| |
• Floris Jespers
Tekeningen, Stedelijk Museum St.-Niklaas, van 17/4 t/m 23/5.
| |
• Oscar Jespers
Overzichtstentoonstelling, Prov. Museum Constant Permeke, Gistelsteenweg 341, 8220 Jabbeke, van 26/6 t/m 30/10.
| |
• Niel Kemps
Beeldhouwwerk, Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam, van 19/6 t/m 7/8, dinsdag-zaterdag van 10 tot 17 u, zon- en feestdagen van 11 tot 17 u.
| |
• Juul Keppens
Schilderijen, eigen atelier, Konkelgoedstraat 29, 9370 Lebbeke, van 2 t/m 17/4.
| |
• Theo Kuijpers
Schilderijen, Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 7/5 t/m 12/6.
| |
• Thomas Lange
Schilderijen, PMMK, Romestraat 1, 8400 Oostende, van 10/9 t/m 23/10, van 10 tot 18 u. (gesloten op dinsdag).
| |
• Luc Le Bon
First time back in Antwerp, Galerie Francis Van Hoof, Reyndersstraat 12-18, 2000 Antwerpen, van 29/4 t/m 29/5.
| |
• Agnes Leunen
Foto's (over China), Fotogalerij van C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 8/6 t/m 6/7.
| |
• Adolf Loos
Architectuur, De Singel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen, van 22/4 t/m 29/5.
| |
• Fred Maës
Schilderijen, tekeningen, grafiek en installaties, Galerij ‘Montjoie’, Ernest Allardstraat 21 (Zavel), 1000 Brussel, van 30/8 t/m 16/9.
| |
• Alfred Mandeville
Keramiek, Kunstambachtenzaal, Grasmarkt 61, 1000 Brussel, van 12/5 t/m 5/6.
| |
• Michel Martens
Glaskunst, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 7/5 t/m 18/6.
| |
• Frans Masereel
In de Rotonde van de Gemeentelijke Kleuterschool, Ridder Berthoutlaan, Niel, van 28/6 t/m 31/7, alle dagen van 14 tot 17 uur.
| |
• Marc Melsen
Objecten, Galerij XXI, St.-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 30/4 t/m 28/5.
| |
• Hubert Minnebo
Bronzen beelden, White art Centre, Nelemeersstraat 55, 9830 St.-Martens-Latem, van 2/6 t/m 10/7, van donderdag t/m zondag en op feestdagen van 14.30 tot 18 u. en op afspraak, tel. (091)26 89 41).
| |
• Hugo Minnen
Foto's, Stadsschouwburg, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk, van 9/7 t/m 7/9.
| |
• Renée Odou
Schilderijen op zijde, Kunstam- | |
| |
bachtenzaal, Grasmarkt 61, 1000 Brussel, van 12/5 t/m 5/6.
| |
• Cel Overberghe
Schilderijen, Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 1, 9831 Deurle, van 18/6 t/m 24/7, van woensdag tot vrijdag van 14 tot 18 u, zater- en zondag van 10 tot 12 u en van 14 tot 18 u.
| |
• Roland Pelfrene
Tekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen, Gustaaf van Loon Stichting, Museumlaan 17, St.-Martens-Latem, van 20 t/m 23/5.
| |
• Marcel Rademakers
Tekeningen en schilderijen, A.S.L.K.-agentschap, Gemeentestraat 6-8, 3202 Linden, van 1 t/m 27/5.
| |
• Roger Raveel
Genesis, samen met Hugo Claus, Galerij XXI, St.-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen, van 4/5 t/m 2/6, van 13 tot 18 u., zaterdags van 10 t/m 13 u. (zondags gesloten).
| |
• Reinhoud
Sculpturen en etsen, C.C. ‘De Werf’, 9300 Aalst, van 19/8 t/m 25/9, dagelijks van 10 tot 22 u.
| |
• George Rickey
Sculpturen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 7/5 t/m 18/6.
| |
• Sabine Rommens
Recent werk, Rotonde Galerij, Sint-Sebastiaan, Karmelietenlaan 11, 8500 Kortrijk, van 9 t/m 27/5.
| |
• André Schoeters
Schilderijen, Galerij ‘Oude Leeuw’, Oude Leeuwrui 52, 2000 Antwerpen, van 26/8 t/m einde september.
| |
• Maria Scrayen
Schilderijen, C.C., Dekenstraat 40, 3540 Heusden-Zolder, van 29/4 t/m 22/5.
| |
• Johan Spilliaert
Recent werk, Gallerie ‘De Peperbusse’, Prins Boudewijnstraat 7, 8400 Oostende, van 17/6 t/m 6/7.
| |
• Malou Swinnen
Foto's, Schouwburg, Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk, van 9/6 t/m 7/7.
| |
• Roger Van Belleghem
Recent werk, vanaf Pasen, alle weekends, Zeedijk 743, Knokke-Zoute.
| |
• Suzy Van Bever
Schilderijen, Trotse Hoeve, Rot 53, 3221 Nieuwrode, op 21 en 22/5.
| |
• Malou Van Braeckel
Grafiek, Museum Dhondt Dhaenens, Museumlaan 14, 9831 Deurle, van 18/6 t/m 24/7, van woensdag tot vrijdag van 14 tot 19 u, zater- en zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 u.
| |
• Willy Van Buggenhout
Recente schilderijen, Hotel Charlemagne, Karel de Grotelaan 25, 1040 Brussel, van 15/4 t/m 30/5.
| |
• Anne van Canneyt
Beelden-in-brons, EBES-Galerij, Lippenslaan 149, Knokke-Heist, van 3/7 t/m 4/9, toegankelijk op werkdagen (kantooruren) en op vrije dagen tussen 14 en 18 uur.
| |
• Bert Van Den Broeck
Schilderijen, BUSO, Heiveld 15, 1890 Opwijk, op 8, 9 en 10/4.
| |
• Herman Vandendriessche
Schilderijen, C.C. ‘Anto Diez’, Ryckewaertshof, Bosduivestraat 22, Bredene, van 24/4 t/m 8/5.
| |
• Edgard Van der Herten
Schilderijen, tekeningen en aquarellen, V.T.B. - Jan Van Eyckgalerij, Kalandeberg 7, 9000 Gent, van 22/4 tot 8/5.
| |
• Jean-Remy Van der Looven
Overzichtstentoonstelling, C.C. Brussel, Voormalige St.-Nikolaaskerk, Neder-Over-Heembeek, van 27/5 t/m 10/7, dagelijks van 15 tot 19 u. (op maandag gesloten).
| |
• Noël Vandorpe
Jubileumtentoonstelling, landschapsschilderijen, O.C. Geluveld, op 24 en 25/9 en van 1/10 t/m 10/1/89 in het Zwitsers Chalet ‘Rabit’, Rodeberg, Westouter. Vermelden we nog dat een schilderij van Noël Vandorpe (Molen te Leisele) als postogram nr. 38 werd gereproduceerd.
| |
• Frida Van De Winkel & Ilse Van Eepoel
Respectievelijk grafiek en gedichten, Galerij ‘Paraf’, Dendermondse Steenweg, Lebbeke, van 6/5 t/m 29/5.
| |
• Jef Van Grieken
Aquarellen en schilderijen, Kunstgalerij Capitel, Grote Markt 13, 2300 Turnhout, van 21/4 t/m 23/5.
| |
• Jan van Munster
Schouwburgproject Rotterdam, ontwerptekeningen, foto's en objecten, Museum Boymans-van Beuningen, Mathenesserlaan 18-20, Rotterdam, van 29/4 t/m 19/5.
| |
• Pieter Vanneste
Beeldhouwwerken, Galerij-Atelier, Oud-Gemeentehuis, Breendonk Dorp, 2659 Puurs-Breendonk, van 22/4 t/m 15/5.
| |
• Walter Vaes
Retrospectieve, C.C. St.-Niklaas, tot 10/4.
| |
• Sophia Vari
Sculpturen, Stichting Veranneman, Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem, van 7/5 t/m 18/6.
|
|