| |
Prijskampen en Onderscheidingen
Berichten voortaan alleen nog sturen naar het Redactiesecretariaat van het tijdschrift ‘Vlaanderen’, Ter Hoogserleie, Hondstraat 6, 8880 Tielt. Het vroegere adres in Oostende werd opgegeven.
Er worden geen individuele bekroningen opgenomen. Gelieve dus de volledige uitslag mee te delen, met alle bekroonde en onderscheiden kunstenaars (plus zo mogelijk de adressen).
| |
Muziek
• Antwerpen
De provincie Antwerpen organiseert een wedstrijd voor muziekcomposities van een kameropera. Hiervoor kunnen Belgische componisten, wonend of geboren in de Antwerpse gouw, zich inschrijven. Aan deze wedstrijd is een prijs van 150.000 fr. verbonden. De voorgestelde werken hebben een minimumduur van 30 minuten en bevatten geen koor- of balletgedeelten. Enkel oorspronkelijke, niet uitgegeven en nog niet uitgevoerde composities komen in aanmerking. Indien de tekst en de muziek door verschillende auteurs werden opgesteld, dient bij de inzending een toelating van de tekstdichter of zijn rechthebbende(n) gevoegd, zodat het om een tekst gaat waarop een auteursrecht rust.
De inzendingen moeten uiterlijk op 1 november 1988 toekomen op het provinciebestuur van Antwerpen, 8ste directie Cultuur, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen (tel. 03-237.28.00 - toestel 1476).
- De Provinciale Solistenwedstrijd, die dit jaar voorbehouden is aan strijk-, tokkel- en percussieinstrumenten zal plaatsvinden tijdens de maanden november en december 1987. De deelnemers mogen bij hun inschrijving vier vrij te kiezen composities voorstellen, die origineel voor deze instrumenten werden geschreven. De keuzewerken zijn van de hand van verschillende componisten, waarvan tenminste één gerealiseerd werd door een Belgisch toondichter; twee van deze ingediende werken behoren tot het repertoire van de 19e of 20e eeuw. De vijf eerste gerangschikten van elke reeks kunnen deelnemen aan een facultatieve wedstrijd voor instrumentaal lezen. Muziekverenigingen die wensen deel te nemen aan de provinciale solistenwedstrijd, kunnen inschrijvingsformulieren aanvragen bij hun federaties en dienen deze terug in te leveren. De federaties maken de inschrijvingen uiterlijk op 26 juni 1987 over aan de provinciale cultuurdienst, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen. Voor meer inlichtingen kunnen belangstellenden steeds terecht bij de provinciale cultuurdienst op volgend telefoonnr.: (03) 237 28 00.
| |
• Brussel
Voor de Koningin Elisabethwedstrijd 1987 zijn 156 pianisten uit 28 landen ingeschreven, onder wie 28 Japanners, 19 Amerikanen, 17 Belgen, 13 Westduitsers, 11 Fransen en 8 Italianen. De eerste schiftingsproef heeft plaats op 4 mei in het conservatorium, de finale op 22 mei in het Paleis voor Schone Kunsten. Het opgelegde werk voor de eerste proef is ‘Zes variaties op Salve Tu Domine’ van Mozart, K.V. 398. Voor de tweede proef is het Paesaggii con Bach van de Brugse componist Willy Caron (1942), leraar in de muziekteorie aan het conservatorium in Gent. Zijn werkstuk werd door een jury onder voorzitterschap
| |
| |
van Eugène Traey gekozen uit de 21 partituren die werden ingezonden voor de betreffende compositiewedstrijd. Behalve de prijzen voor de twaalf finalisten van de Elisabethwedstrijd wordt dit jaar de prijs Gina Bachauer uitgeloofd voor een kandidaat die na de tweede schifting de finale niet bereikt, een studiejaar aan de Juilliard School, bekostigd door de stichting Bachauer.
- ‘SABAM’ kende Sabamprijzen (1986) voor toneel toe aan René Swartenbroekx en Paul Francy (bekroning van een loopbaan) en het Eremetaal Michel de Ghelderode aan Ruud De Ridder (Het Echt Antwaarps Teater) en René Verreth (Het Mechels Miniatuurtheater).
| |
• Brussel/Belgrado
Voor de 17e Internationale Muziekwedstrijd Jeugd en Muziek die van 22/9 tot l/10 in Belgrado (Joegoslavië) plaats vindt zijn de disciplines klarinet en houtblazerskwintet. De wedstrijd staat open voor musici van elke nationaliteit die op 15 september 1987 niet ouder zijn dan 30 jaar. Inl.: Jeugd en Muziek Vlaanderen, Koningsstraat 10, 1000 Brussel.
| |
• Hulste/Harelbeke
Ten einde het componeren van kamermuziekwerken in eigen land te bevorderen, schrijft de raad van bestuur van de Muizelhuisconcerten voor de 2de maal een compositiewedstrijd uit. Alle componisten van eigen bodem die op 1-1-87 de leeftijd van 40 jaar niet hebben bereikt, mogen deelnemen. Onderwerp van de wedstrijd: een kamermuziekcompositie geschreven voor 2 à 6 instrumenten, met een duur van minimum 84 tot maximum 24 minuten. Het werk mag vroeger reeds zijn uitgevoerd, maar voordien niet bekroond op een nationale of internationale wedstrijd. Werken reeds in drukvorm verschenen worden eveneens geweigerd. Eenzelfde componist mag maximum drie werken inzenden. Een jury zal één werk uitkiezen en tevens een ensemble aanduiden dat zal instaan voor de uitvoering of de creatie ervan, die zal doorgaan in het Muizelhuis in de loop van 1988. De geldprijs verbonden aan deze wedstrijd bedraagt 30.000 fr. De partituren worden ingewacht ten laatste op 1 januari 1988. Bekendmaking van de uitslag op 15 februari. Inlichtingen: secretariaat van de Muizelhuisconcerten vzw, Muizelstraat 50, 8750 Hulste-Harelbeke, tel. (056) 66 94 33.
| |
Plastische kunsten
• Antwerpen
In 1961 werden voor het eerst de prijzen voor toegepaste kunst en industriële vormgeving uitgeschreven. Sedert 1972 is de prijs voor industriële vormgeving gescheiden van deze voor toegepaste kunst. Sedertdien werd de wijze van opdeling in categorieën, de opeenvolging en de benaming nog gewijzigd, om uiteindelijk te komen tot een jaarlijkse Prijs voor Kunstambachten, telkens uit te schrijven voor maximum twee disciplines. Alle personen van Belgische nationaliteit, geboren of wonend in de provincie Antwerpen die tijdens het jaar van uitschrijving niet ouder worden dan 40 jaar, kunnen eraan deelnemen met ten hoogste vijf werken, gerealiseerd tijdens de laatste vier jaren. Voor de categorie monumentale kunst wordt de leeftijdsgrens opgetrokken tot 50 jaar. In 1986 kwam de textielkunst aan de beurt. De tweede uitgeschreven prijs was bestemd voor een ontwerp voor een monument, te plaatsen voor het nieuwe Provinciaal Museum voor Fotografie op de Waalse Kaai in Antwerpen. De prijs werd ‘Categorie B Monumentale kunst’ genoemd en stond dus open voor deelnemers tot 50 jaar. De prijs wordt in 1987 uitgeschreven voor de keramiek en eventueel een tweede, nader te bepalen discipline.
Inlichtingen en reglementen zijn te bekomen op volgend adres: Provinciale Prijs voor Kunstambachten, Provinciaal Museum Sterckshof, Hoofdvunderlei 160, 2100 Deurne - tel. (03) 324 02 07 en 3247176. In 1986 werd een premie toegekend aan François Blommaerts (Edegem) en Marleen Van Sande (Herentals) voor de discipline textielkunst. Voor de afdeling Monumentontwerp ging de prijs naar Zjos Meyvis (Hemiksem) en werd een premie toegekend aan Walter Jouret (Deurne).
- De eerste Provinciale Fotowedstrijd werd door de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen in 1970 uitgeschreven ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘De fotografie in België 1839-1940’ in het Provinciaal Museum Sterckshof. In 1974 werd beslist om de twee jaar een prijs voor fotografie uit te schrijven. Alle in het Nederlandstalige gedeelte van België of in de Brusselse agglomeratie geboren of wonende personen van Belgische nationaliteit, die in het jaar van uitschrijving niet ouder worden dan 40 jaar kunnen eraan deelnemen met minimum drie, maximum tien foto's. Tot 1982 waren twee categorieën voorzien, zwart-wit en kleuren. In 1984 werd overgegaan tot het overbrengen van alle inzendingen onder één noemer. Naast de prijzen wordt een bedrag ter beschikking gesteld dat door de jury als premie aan één of meer verdienstelijke inzenders kan worden toegekend. In 1986 werd Dirk Braekman bekroond met de prijs en ging de premie naar Johan Mangelschots.
- Door de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen werd in 1969 de Provinciale Prijs plastische kunst in het leven geroepen, beurtelings bestemd voor beeldhouwkunst, schilderkunst en prentkunst. Alle in de provincie Antwerpen geboren of wonende kunstenaars van Belgische nationaliteit, die in het jaar van uitschrijving niet ouder worden dan 40 jaar kunnen eraan deelnemen met ten hoogste vijf werken, gerealiseerd tijdens de laatste drie jaren. In 1986 was de prentkunst voor de zesde maal aan de beurt en kwamen werken in aanmerking die in 1984, 85 of 86 waren voltooid. Naast de prijs wordt een bedrag ter beschikking gesteld dat de jury als premie aan één of meer verdienstelijke inzenders kan toekennen. In 1987 is de provinciale prijs plastische kunst voorbehouden aan de beeldhouwkunst. Inlichtingen en reglementen zijn te bekomen op volgend adres: Provinciale prijs voor plastische kunst, Provinciaal Museum Sterckshof, Hoofdvunderlei 160, 2100 Deurne - Tel. (03) 324 02 07 en 324 71 76. In 1986 ging de prijs naar Dirk Vander Eecken (Borgerhout) en de premie werd toegekend aan Werner Hauters (Ekeren).
- De Franstalige essayist en cultuurhistoricus Eugène Baie (Anderlecht 1874-1963), lid van de Académie Royale de Belgique, is vooral bekend door zijn zesdelig werk Le Siècle des Gueux, histoire de la sensibilité flamande sous la renaissance, 1928-1953. Dit magistrale lyrische fresco van het leven en de cultuur in de Zuidnederlandse gewesten tijdens de 16de eeuw is tevens een loflied op het internationaal cultuurcentrum Antwerpen en op de Vlaamse artistieke scheppingskracht. Als kind van zijn tijd gebruikte hij, evenals b.v. Verhaeren, de Franse taal als expressiemiddel. Maar ten zeerste gehecht aan de Vlaamse aard, heeft de auteur de ‘Vlaamse’ kunst en cultuur willen bevorderen door twee stichtingen die zijn naam dragen. De eerste stichting beoogt het verlenen van de Eugène Baieprijs, waarvoor reeds in 1933 de nodige fondsen ter beschikking van de provincie Antwerpen werden gesteld. Na zijn dood zou een jaarlijkse prijs van 100.000 fr. worden toegekend aan een ‘Vlaams’ kunstenaar, om de beurt aan een architect, een graveur, een componist, een beeldhouwer, een schilder of een letterkundige, waarvan de werken getuigen van een buitengewone begaafdheid. De prijs is niet bedoeld als aanmoediging voor een beloftevol jongere, noch als bekroning van een lange kunstenaarsloopbaan. De stichting wordt beheerd door een comité, waarin naast de gouverneur, een gedeputeerde en de griffier van de provincie Antwerpen, de burgemeester van Antwerpen en de conservator van het Museum Plantin-Moretus, ook een aantal vooraanstaanden bij coöptatie zitting nemen. In overeenstemming met de stichtingsakte werd de prijs 1986 voorbehouden aan een beeldhouwer en gewonnen door Denmark (pseudoniem voor Mark Robbroeckx).
| |
• Brugge
Brugge wint de wedstrijd Vereniging van Historische Steden met gerestaureerd pand in Geldmuntstraat ontwerp van Erik Van Biervliet. De vereniging heeft dit jaar weer architectuurprijzen toegekend, dit voor waardevolle winkelpuien in historische binnensteden. Voor winkelpuien die op een smaakvolle wijze geïntegreerd werden in een waardevolle gevel. De gevel in de Geldmuntstraat 48 dateert uit de vorige eeuw en het ontwerp ervan uit 1860 is van de hand van de toenmalige stadsarchitect Jean Brumo Rudd. Vóór de restauratiewerken bevond dit hoekpand zich in een zorgwekkende toestand. Deze gevels werden met de meeste zorg hersteld door architect Van Biervliet. Verschillende onderdelen in blauwe hardsteen, o.m. op de benedenverdiep zijn weer vrijgemaakt, hedendaagse inbreng van de raampartijen, verder werd het geheel herpleisterd, maar belangrijk was hier de kleurenkeuze. Na grondig verwijderen van alle verflagen kwamen bepaalde elementen terug in hun eigen terra-cotta kleur. Daarvan uitgaande kregen ook alle belangrijke architectonische lijsten deze kleur, terwijl vlakke lijsten en pilasters in een lichtere zalmkleur en de vlakke gevelpartijen in een gebroken wit werden geschilderd. De sierornamenten die oorspronkelijk de volutetoppen bekroonden en die verdwenen waren zijn opnieuw gemaakt in koper. Deze restauratie is zeker een verrijking voor het stadsbeeld en de bekroning bevestigt dit nog. In elk geval maakt duidelijk dat ook een winkelpand met grote ramen smaakvol kan gerestaureerd worden.
| |
• Buggenhout
De gemeente organiseert opnieuw een Prijs van Buggenhout voor plastische kunsten (20.000 fr.), die dit jaar voorbehouden is aan de ‘schilderkunst’. De kunstenaars, die aan de wedstrijd wensen deel te nemen, dienen de provincies Antwerpen, Brabant of Oost-Vlaanderen te bewonen of er geboren zijn. Iedere kunstenaar kan maximum twee werken voorstellen en de prijs kan toegekend worden voor de gehele inzending of voor één bepaald werk. Het bekroonde werk blijft eigendom van de kunstenaar. De ingezonden werken worden tentoongesteld ter gelegenheid van junikermis te Buggenhout-Centrum nl. 19, 20, 21 en 22/6 en dit in de zaal ‘Vierhuizen’, Sporthal, Vierhuizen, Buggenhout. De werken dienen binnengebracht op 16/6 in bovenvermelde zaal tussen 10 en 12, 14 en 16 of 19
| |
| |
en 20 u. De prijsuitreiking is voorzien vrijdag 19/6 om 20 u en dan wordt ook de samenstelling der jury kenbaar gemaakt. Inlichtingen bij Pieter Vanneste, Weiveld 16, 9360 Buggenhout (052-33 49 89) of Guido Durinck, Maricolleweg 36, 9360 Buggenhout (052-33 11 66). Het reglement kan men ook bij hen bekomen of in het gemeentehuis, Kerkstraat 109, 9360 Buggenhout (vragen naar Nelly Saelemans).
| |
• Brussel
De Nationale Hembecca wedstrijd die tweejaarlijks wordt uitgeschreven is voor 1987 voorbehouden aan de schilder-, beeldhouwkunst, fotografie, grafiek en andere disciplines en de kandidaten moeten Belg zijn en max. 35 jaar worden in de loop van 1987 (en niet jonger dan 20 jaar). Er dient 500 fr. inschrijvingsgeld gestort te worden op rek. 000-0299222-74 (voor 15/6) t.n.v. C.C. Brussel, St.-Niklaasplein 28, 1120 Brussel en men schrijft in voor 15/6 bij dhr. Filip Roland, p/a Marjoleinstraat 10, 1120 Brussel. Werken worden ingediend op 2 of 3/9 in het C.C. Brussel.
- De vijfjaarlijkse wedstrijd voor jonge schilderkunst georganiseerd door het Willemsfonds Provinciaal Verbond Brabant onder de titel Imago 87, staat open voor jonge schilders niet jonger dan 18 jaar en niet ouder dan 35 jaar in september 1987, en woonachtig in de provincie Brabant. Eerste luik (wedstrijd): prijzenpakket van 100.000 fr. (1ste prijs; 50.000) - inlevering, selectie en proclamatie in de A.S.L.K. - galerij te Brussel, begin september 1987. Tweede luik (promotie): rondreizende tentoonstelling van het werk der laureaten en een 30-tal andere geselecteerde werken doorheen de provincie (5 plaatsen) - tijdens deze ommegang, met telkens een vernissage: vervoer en verzekering door de organisator. Het wedstrijdreglement en de inschrijvingsformulieren kunnen schriftelijk bekomen worden bij: Imago 87, Willemsfonds Brabant, Martelarenplein 21 - 1000 Brussel.
| |
• Haacht
De Culturele Vereniging Kulturama schrijft een wedstrijd voor beeldende kunsten uit onder de naam Kulturamaprijs - Herfstsalon 1987. Komen voor deelname in aanmerking: alle plast. kunstenaars van Belg. nationaliteit met min. leeftijd van 18 jaar op 1/1/87. Disciplines: schilderkunst, tekening, fotografie en grafiek. Eerste prijs: 20.000 fr. Werken in te leveren op 24/10. Inschrijvingsformulier en reglement aan te vragen op het adres Mercatorlaan 23, 2840 Haacht. Inschrijven voor 10/10.
| |
• Kortrijk/Marke
Stimulans 87 is een wedstrijd voor jonge Westvlaamse kunstenaars (disciplines: schilderijen, beeldhouwwerk, keramiek, grafiek, textiel en ruimtelijke vormgeving) die op 15/5/87 niet ouder zijn dan 35 jaar, gevormd zijn in het Nederlandstalig Kunstonderwijs in België en geboren, wonend of werkend zijn in West-Vlaanderen. Voor iedere discipline wordt een laureaat aangeduid. Reglement en inschrijvingsformulieren: Culturele Dienst, Van Belleghemdreef 6, 8510 Kortrijk-Marke.
| |
• Mechelen
Door het stadsbestuur wordt jaarlijks een prijs voor plastische kunst uitgeschreven van 100.000 fr. om de beurt en achtereenvolgens bestemd voor schilderkunst, voor beeldhouwkunst en voor grafiek. Dit jaar: grafiek. Komen in aanmerking voor deze prijs, de plastische kunstenaars die lessen gevolgd of gegeven hebben aan de Kon. Academie voor Beeldende Kunsten van de Stad Mechelen. Zij moeten bovendien ten minste 21 jaar geworden zijn in het jaar voorafgaand aan de uitschrijving. De aanvraag tot deelneming moet vóór 1 juli in het jaar van uitschrijving worden ingediend bij het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Mechelen, met opgave van naam, adres, datum en plaats van geboorte en opgave van het in te zenden werk. Elke kandidaat moet 3 werken inzenden, welke van recente datum zijn, eigendom van de inzender en nog niet in een andere wedstrijd bekroond. Voor de discipline ‘beeldhouwkunst’ volstaat één werk, met daarnaast maquettes en/of foto's van twee andere werken. De door de kandidaten voorgestelde werken moeten tussen 20 augustus en 1 september van het jaar van uitschrijving worden ingeleverd op de dienst Musea, tijdens de normale diensturen. De werken moeten gesigneerd en gedateerd zijn. Zij moeten degelijk ingelijst zijn. Het met de prijs bekroonde werk wordt eigendom van de Stad Mechelen. Voor inlichtingen contacteer de Dienst Musea, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen. Tel. (015) 20 21 25.
| |
• Mol
De driejaarlijkse Jacob Smitsprijs voor schilderkunst, ingericht door de gelijknamige vzw, wordt dit jaar voor de vierde maal toegekend. De vorige laureaten waren: in 1978 Renaat Veris uit Grobbendonk, in 1981 Bruno Van Dijck uit Antwerpen en in 1984 Annette Ong uit Amsterdam.
Deze prijs heeft ‘het aanmoedigen en bevorderen van de beeldende kunst in de Benelux’ tot doel. Iedere kunstschilder of -schilderes die de kunst beroepshalve beoefent of als een essentiële bezigheid beschouwt, tenminste 21 jaar oud is en - ongeacht zijn/haar nationaliteit - in België, Nederland of Luxemburg woont, kan meedingen naar de Jacob Smitsprijs, groot 50.000 fr. De preselectie door de jury gebeurt aan de hand van dia's van de werken waarmee wordt meegedongen. Zij dienen tussen 1 en 13 juni 1987 toe te komen bij Jan Vande Broek, Bristolhof 30, 2400 Mol. In de eerste week van september krijgen de mededingers bericht of ze al dan niet geselecteerd zijn. De weerhouden werken worden in het Jacob Smitsmuseum verwacht op 17, 18 en 19 oktober. Inlichtingen: H. Van der Werf, Wenen 32, 2470 Retie of bij K. Van Overstraeten, voorzitter, Jacob Smitslaan 52, 2400 Mol. De plechtige uitreiking van de Jacob Smitsprijs 1987 heeft plaats in het Jacob Smitsmuseum op zondag 25 oktober. Ze wordt gevolgd door een tentoonstelling van de geselecteerde werken.
| |
• St.-Niklaas
Aan de Internationale Exlibriswedstrijd 1987 namen 255 grafici uit 27 landen deel. Vooral Tsjechoslowakije, Frankrijk, Polen, Roemenië, de Sovjet Unie en België telden heel wat inzendingen. Uiteindelijk resulteerde dit in 645 exlibrisinzendingen, waaronder 271 diepdruk, 241 hoogdruk en 142 vlakdruk. De Prijs van de Stad St.-Niklaas voor diepdruk ging naar Josef Dudek (C.S.S.R.) voor zijn exlibris ‘Anna Lerperger’, idem voor hoogdruk van Zdzislaw Milach (Polen) voor het exlibris ‘Wojciech Empel’ en de prijs voor vlakdruk werd toegewezen aan Martin Baeyens (België) voor zijn exlibris ‘Theo Maes’.
| |
• Turnhout
De Stripgidsprijs '87 of de Adhemar '87 - de belangrijkste stripprijs in Vlaanderen - gaat naar de 23-jari-ge Erika Raven, pseudoniem van Erika De Ceukeleire. Erika Raven debuteerde dit jaar bij de Antwerpse uitgeverij Den Gulden Engel met ‘Moessonregens’, het eerste verhaal in de reeks ‘Thomas Rindt’. Het scenario is van Marcel Rouffa. Erika De Ceukelaire volgde drie jaar vrije grafiek en schilderen aan het Sint-Lucas instituut in Brussel. Ze brak die studie af om zich volledig toe te leggen op de strip. Ze publiceerde kortverhalen in de stripverhalen ‘Kuifje’ en ‘Wordt vervolgd’. Haar voorliefde voor realistisch tekenen en technische decors leidde tot ‘Moessonregens’, het ongewoon relaas van twee oorlogscorrespondenten in Mesotham, een soort Vietnam. Volgens de jury van de Stripgidsprijs (striptekenaars Marc Sleen, Rob De Moor, Hec Leemans, graficus Frank-Ivo Van Damme, schrijver Walter Van den Broeck, Stripgids-uitgever Kees Coenders, bibliothecaris Manu Manderveld, journalist Patrick Van Gompel en jury-voorzitter Jan Smet) is Erika Raven een jong grafisch talent met kansen op een internationale carrière. De jury heeft bewondering voor haar realistische tekenkwaliteiten die nog in volle ontplooiing zijn. Erika documenteert zich zeer goed en de opbouw van haar tekeningen is zondermeer uitstekend.
| |
Letterkunde
• Antwerpen
De Coremanskring organiseert een wedstrijd voor korte verhalen waarvan de inschrijvingstermijn loopt tot 15 augustus 1987. Er is geen opgelegd thema en de lengte van het verhaal bedraagt minimum drie en maximum vijf bladzijden. De jury is samengesteld uit Amanda Jordaens, Hugo Coveliers, Henri Floris Jespers, Maurits Van Liedekerke, Ugo Verbeke en Willy Verheggen. Alle inlichtingen en het wedstrijdreglement zijn te bekomen op het secretariaat van de wedstrijd korte verhalen, p.a. J. Moens, Kruishofstraat 16, 2020 Antwerpen, tel. (03) 238 56 87.
- De Provinciale Commissie voor Geschiedenis en Volkskunde werd door de Bestendige Deputatie in 1925 opgericht. Als bijzondere activiteiten van deze commissie dienen vermeld: - de maandelijkse vergaderingen waarop telkens door een lid een lezing wordt gehouden over een historisch of volkskundig onderwerp; - de uitgave van historische bronnen: cartularia; - het uitbrengen van advies bij de Bestendige Deputatie voor het verlenen van provinciale prijzen voor geschiedenis en volkskunde. In 1929 werd voor de eerste maal een premie toegekend voor een uitgegeven werk. Sinds 1950 werden elk jaar twee premies verleend: één voor een handschrift en één voor een uitgegeven werk met als opzet geschiedschrijving en de studie van de volkskunde in de provincie Antwerpen te bevorderen. In 1976 werden nieuwe reglementen opgesteld, waarin prijzen voor een uitgegeven werk en een onuitgegeven werk worden voorzien aan auteurs, die in de provincie Antwerpen geboren zijn of er wonen. De prijs voor een onuitgegeven werk wordt, afwisselend, het ene jaar voorbehouden aan de houders van een diploma van universitair onderwijs van ten minste 4 jaar studie of van hoger onderwijs van het lange type, het volgende jaar aan het werk van een auteur die geen enkel van deze diploma's bezit. In 1986 ging de prijs voor een uitgegeven werk naar Helma Houtman-De Smedt en voor een onuitgegeven werk naar Nathalia Bekx.
- De Provinciale Commissie voor Openbare Bibliotheken en Vlaamse Letterkunde werd in 1911 door de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Antwerpen opgericht. De doelstelling was tweevou- | |
| |
dig: 1. de bibliotheken aanmoedigen door het verlenen van subsidies en het zenden van boeken; 2. de Vlaamse letterkunde bevorderen door de aankoop van werken van Vlaamse auteurs. In 1926 werd een nieuw reglement opgesteld, waarin volgende premies worden voorzien aan auteurs geboren of woonachtig in de provincie Antwerpen: een premie voor een verdienstelijk kinderboek; een premie voor een verdienstelijk jeugdboek; een premie voor een verdienstelijk toneelwerk, televisieof radiospel; een premie voor een verdienstelijke verzenbundel; een premie voor een verdienstelijk werk in het beschouwend genre; een premie voor een verdienstelijk werk behorend tot het niet-beschouwend proza; een premie aan een auteur voor zijn gezamenlijk literair oeuvre en bij een uitzonderlijke gelegenheid. Bij besluit van de Bestendige Deputatie d.d. 29 december 1967 werd bovengenoemde Commissie gesplitst in een Provinciale Commissie voor het Bibliotheekwezen en een Provinciale Commissie voor de Vlaamse Letterkunde. Vanaf 1982 geldt de benaming Provinciale Commissie voor Letterkunde. De Provinciale Premies voor Letterkunde werden door deze commissie als volgt verdeeld: voor een kinderboek: Gommaar Timmermans; voor een jeugdboek: Gerda Van Erkel; voor een verzenbundel: Herman De Coninck; voor een toneelwerk, T.V.- of radiospel: Paul Koeck; voor een werk in het beschouwend genre: Gaston Durnez; voor een werk behorend tot het nietbeschouwend proza: Walter Van den Broeck; voor een gezamelijk oeuvre: Bert Decorte.
- De Antwerpse auteur Bart Holsters (in 1985 reeds laureaat van de Havank-prijs) werd verkozen door de leden van de Grote Jury als eerste laureaat van de Trofee van de Grote Jury voor zijn roman ‘Geld maakt niet gelukkig’ (uitg. Bruna). Door het uitreiken van de jaarlijkse Trofee voor het beste Vlaamse moord-, speurders, spionage-, of thrillerverhaal, willen de leden van de Grote Jury de aandacht vestigen van het publiek zowel als de uitgevers op een genre dat wel populair is maar in eigen land weinig of geen onderscheidingen telt.
Voor hun eerste Trofee hadden de juryleden de keuze uit 14 titels verschenen in 1986.
- De bestendige deputaties van Antwerpen, Brabant, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen hebben de prijs voor een prozawerk 1986 ten bedrage van 100.000 fr. toegewezen aan Monika van Paemel voor haar roman ‘De vermaledijde vaders’. De prijs 1986 voor het gezamenlijk oeuvre van een auteur, eveneens ten bedrage van 100.000 fr., wordt toegewezen aan Anton van Wilderode. De prijs 1986 voor het gezamenlijk oeuvre van een auteur zal worden uitgereikt door het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen. De prijs voor een prozawerk werd uitgereikt tijdens de cultuurdag van de provincie Antwerpen op 19 maart in Turnhout.
| |
• Brugge
De Provincie West-Vlaanderen schrijft in 1988 een prijs voor volkskunde uit. Alle personen die de Belgische nationaliteit bezitten, in West-Vlaanderen geboren zijn of er op 15 juni 1988, tenminste vijf jaar zullen gedomicilieerd zijn en die nog geen Prijs voor Volkskunde van de Provincie West-Vlaanderen ontvangen hebben, kunnen meedingen. Oorspronkelijk, in het Nederlands gestelde, ofwel niet-gepubliceerde, ofwel tussen 1 januari 1982 en 31 december 1987 gepubliceerde en nog niet bekroonde studies over een Westvlaams volkskundig onderwerp kunnen ingestuurd worden vóór 15 juni 1988 (5 exemplaren). De Provincie West-Vlaanderen stelt 80.000 fr. ter beschikking voor prijzen en premies. Er is een prijs van 30.000 fr. voorzien voor studies, geschreven door academisch gevormden en een gelijkwaardige prijs voor studies, geschreven door niet-academisch gevormden. Studies van ambtswege geschreven of in opdracht van een openbaar bestuur komen niet in aanmerking. Het reglement en verdere inlichtingen kunnen bekomen worden bij de Provinciale Dienst voor Cultuur, P.A.C. Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Brugge, tel. (050) 38 69 01.
- De Provinciale Prijs voor Letterkunde was in 1986 bestemd voor de roman. Er werden 17 gepubliceerde romans en 31 nog niet gepubliceerde manuscripten ingediend. De jury was samengesteld uit de h. Nic Bal, dr. Hugo Bousset, drs. Aarnout de Bruyne (Nl.), prof. dr. Marcel Janssens en Anne-Marie Musschoot. Op voorstel van de jury heeft de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen in zitting van 4 december de volgende uitslag goedgekeurd.
Bij het gepubliceerd werk werd de Provinciale Prijs, ten bedrage van 30.000 fr. en de zilveren medaille van de provincie toegekend aan mevr. Elisabeth Marai geboren te Brugge en woonachtig in Muizen voor haar roman ‘Uitgestelde thuiskomst’.
Een premie ten bedrage van 15.000 fr. en de bronzen medaille van de provincie werd verleend aan de h. Luc Vanclooster (pseudoniem Johny Van Tegenbos) geboren in Roeselare en woonachtig in Grimbergen voor zijn roman ‘Een Opvoeder’.
De provinciale prijs voor niet-gepubliceerd werk werd niet toegekend. Een eerste premie van 15.000 fr. en de bronzen medaille van de provincie was voor Hans Devroe geboren in Brugge en woonachtig in Leuven voor zijn roman ‘Het schaakspel van Leuven’. Een tweede premie van 10.000 fr. en de bronzen medaille van de provincie werden ex-aequo toegekend aan Johan D'haenen uit Middelkerke voor zijn roman ‘De Stalen Kathedraal’ en aan Fred Vandenbussche uit Middelkerke voor zijn roman ‘Het ware Noordoosten’.
| |
• Haacht
De Culturele Vereniging Kulturama organiseert de Poëziewedstrijd 1987 die voorbehouden is aan Nederlandstalige auteurs. Er is geen opgelegd thema en de deelnemers moeten voor 13/9 max. twee gedichten insturen op het adres van M. Van der Speeten, Mercatorlaan 23, 2840 Haacht, onder schuilnaam en identificatieomslag. De laureaat ontvangt 5.000 fr. en er zullen ook twee eervolle vermeldingen toegekend worden (à 3.000 en 2.000 fr.). Inschrijvingsgeld 300 fr. Info op bovenvermeld adres.
| |
• Houthalen-Helchteren
De Mathias Kemp Prijs, de enige officiële literatuurprijs van beide Limburgen, zal in 1987 uitgeloofd worden voor Toneelteksten in ruime zin. De teksten moeten gesteld zijn in het Nederlands. Mededingers kunnen zijn: a) geboren Limburgers - b) niet Limburgers, die minstens vijf jaar in een der beide Limburgen woonachtig zijn. De werken moeten oorspronkelijk zijn en niet vóór 1 januari 1982 gepubliceerd. De prijs bedraagt 2.500 gulden. Reglement aan te vragen aan de secretaris van de Stichting: N. Droogmans-Hoewaer, Brelaarstraat 36, 3530 Houthalen-Helchteren; ook op dat adres moeten de werken aangetekend en in drievoud ingezonden worden vóór 1 augustus 1987. Alle correspondentie moet gericht worden aan het secretariaat van de Stichting.
| |
• Keerbergen
De uitslag van de Vierde Poëziewedstrijd, uitgeschreven door de gemeente Keerbergen luidt als volgt: Eerste prijs: Marc Tritsmans uit Borsbeek; 15.000 fr. en kunstwerk - Tweede prijs: Diana Wynants uit Eindhoven; 10.000 fr. en kunstwerk - Derde prijs: Herman Vanderplaetse uit Ieper; 5.000 fr. en kunstboeken. - Eervolle vermeldingen: Marc Coussement uit Kruishoutem - Jean-Pierre De Bock uit Sint-Niklaas - Mark Meekers uit Heverlee (Leuven) - Patricia Opsomer uit Oostende - Romain-John Van De Maele uit Heverlee (Leuven) - Leopold Van Den Brande uit Mechelen - Gust Van Huyck uit Keerbergen. De map met de winnende gedichten kan verkregen worden tegen storting van 100 fr. op banknummer: 068-2026323-20 van de Kultuurkrant Keerbergen, A. Cleynhenslaan 8, 2850 Keerbergen.
| |
• Kortrijk
De grootoudersactie (GOA) van de BGJG gewest Kortrijk heeft het initiatief genomen tot een poëziewedstrijd rond het thema ‘Grootouder’ en de problematiek er omtrent. Rond dit thema kon elke deelnemer één of twee gedichten insturen. Iedereen kon deelnemen met in het Nederlands gestelde poëzie. Naast een algemene klassering voorzag het inrichtend comité speciale prijzen voor ‘plus-vijftigers’. De jury beklemde dat zij het grootste respect heeft voor die vele inzendingen waaruit emoties en warmmenselijkheid tot uiting kwamen. Hun gewetensplicht noopte ze evenwel in eerste instantie te jureren volgens de literaire waarde van het ingezonden werk. Onder de 496 inzendingen waren o.a.: 46 gedichten uit het gewest Kortrijk, 90 gedichten uit Nederland, 4 gedichten uit Frankrijk, 4 gedichten uit Wallonië, 1 gedicht uit U.S.A. De uitslag: 1e prijs: (Grootoudersactie gewest Kortrijk) Rik Dereeper, Koekelare. Gedichten: De gelaarsde man en Als meisjesjaren. - 2e prijs: (Gewest bestuur BGJG Kortrijk) Gie Van den Vonder, Duffel. Gedicht: Standpunten. - 3e prijs: (Grootoudersactie Nationaal) Achilles Cools, Geel. Gedichten: Herfsttijloos en Gouden loopkever. - Eerste eervolle vermelding: Marcel Rademakers, Heverlee. Gedichten: Na weken van ontwijken en Onder de zege. - Verder eervolle vermeldingen: ex-aequo: Joris Denoo, Heule. Gedicht: Blauw lied. - Bernard Dewulf, Etterbeek. Gedicht: Boswachter.
Uitslag ‘Plus-Vijftigers’: 1e prijs: (Grootoudersactie Provincie West-Vlaanderen) Fernand Florizoone, Koksijde (o 1925). Gedichten: Met je kleinkind en Grootouders. - 2e prijs: (Heer Craenen, nationaal Voorzitter GOA) Hennie Roth, Ridderkerk (N.) (o1934). Gedicht: Aftakeling.
| |
• Leiden
Dimensie (stichting voor letterkundige en wetenschappelijke uitgaven) schrijft voor 1988 een Opstellen-Prijsvraag uit betreffende het Klassiek erfgoed in de Nederlandse Letteren. Belangstellenden kunnen het reglement met een nadere themaomschrijving aanvragen op het adres: Secretariaat Dimensie-Opstellen-Prijsvraag 1988, Postbus 11227, 2301 EE Leiden, Nederland.
| |
• Leuven
De jury van de Vlieberghprijs, onder voorzitterschap van professor Marcel Janssens, kende zopas de Vlieberghprijs voor de roman (100.000 fr.) toe aan de 41-jarige Antwerpse advocaat Ivo van Orshoven voor ‘Het lied van Iram’. Dit verhaal, waarin de hoofdpersonages embryo's zijn, is een allegorische fantasie met hoge literaire kwaliteiten. Men kan verwachten dat
| |
| |
het originele basisgegeven ruime belangstelling zal wekken nu de biologische revolutie talrijke perspectieven opent en controverses oproept. Ivo van Orshoven schreef totnogtoe, naast toneelstukken, vooral kortverhalen, waarvan er reeds verschillende bekroond werden, o.m. ‘Mensen aan het werk’ en ‘De brief van Guffa’. Kortverhalen van zijn hand werden gepubliceerd, in o.m. Anderland, Paracelsus, OH-magazine en Gazet van Antwerpen. In zijn werk zet Van Orshoven op intelligent-humoristische wijze de lezer aan tot nadenken. De prof. Emiel Vlieberghprijs voor de roman werd in 1925 door het Davidsfonds ingesteld met de bedoeling de Nederlandse literatuur te bevorderen en vooral jonge Vlaamse schrijvers aan te moedigen. Het is een van de oudste (62 jaar) en van de belangrijkste (100.000 fr.) Vlaamse literaire prijzen. In de galerij prijswinnaars ontmoeten we bekende namen zoals Emiel van Hemeldonck, Monda de Munck, Gaston Dubrieux, Leo Mets, Gaston Claes, Cor Ria Leeman, Julien van Remoortere, Henri van Daele,... Het laatste bekroonde werk (1985) was ‘Thuiskomen in Comboukrou’, een psychologische Afrika-roman van de jonge Antwerpse schrijfster Gerda van Erkel. Bij gebrek aan kwaliteitsaanbod kon de prijs in het verleden verschillende keren niet uitgereikt worden. Door de organisatoren wordt het als hoopvol voor de Nederlandse literatuur ervaren, dat er dit keer 24 meestal goed geschreven inzendingen waren, waaronder heel wat bekende namen, zowel van oudere als jongere auteurs.
| |
• Mortsel
Om de geest van Conscience levendig te houden en literair talent aan te moedigen, schrijft de Stichting Hendrik Conscience een wedstrijd uit voor een televisie-scenario. De prijs bedraagt min. 75.000 fr. Het scenario dient opgevat te worden in de geest van Conscience, nl. als een gebeuren met Vlaamse inslag. De BRT overweegt realisatie en uitzending van het bekroonde werk. Het volledige reglement kan aangevraagd worden bij het secretariaat van de Stichting Hendrik Conscience, Kristus-Koninglaan 56, 2510 Mortsel, tel. (03) 449 85 33.
De sluitingsdatum voor het insturen van de scenario's is 31 januari 1988.
| |
• St.-Truiden
Het literaire tijdschrift Appel, Houtstraat 37, 3800 St.-Truiden organiseert drie literaire prijzen: 1. Jaarlijks de Poëzieprijs van de stad Sint-Truiden m.m.v. de Cultuurraad. De stadsmagistraat schenkt een kunstwerk. Uitreiking in oktober. Inzendtermijn: 1 maart van ieder jaar. - 2. Jaarlijks de Hendrik Prijs-prijs voor korte verhalen m.m.v. Het Belang van Limburg en de Kredietbank. De prijs is een beeldhouwwerk. Uitreiking in maart. Inzendtermijn: 1 november van ieder jaar. - 3. Twee-jaarlijks de Blauwe Vogel-prijs voor reisverhalen. Als prijzen zijn er drie reiswaardebons geschonken door de Blauwe Vogel (25.000, 15.000, 10.000 fr.). Uitreiking voor 't eerst op 11.12.1987. Inzendtermijn: 1 september 1987, 1989...
Manier van inzenden: 1. Iedere auteur mag per keer niet meer dan 5 gedichten of 3 verhalen inzenden. De verhalen mogen niet langer zijn dan 10 bladzijden van 30 regels van 60 aanslagen. Duidelijk vermelden voor welke prijs men inzendt. - 2. Inzenden getypt in drie-voud en onder schuilnaam of kenspreuk. - 3. In een bijgevoegde, gesloten envelop waarop de schuilnaam of kenspreuk: twee antwoordzegels of -coupons; de belofte dat de teksten ongepubliceerd zijn en origineel; personalia (naam, adres, telefoon...). - 4. Inzendingen worden nooit teruggezonden. - 5. Over de beslissing van de respectieve jury's - die kunnen beslissen één of meer prijzen niet toe te kennen - wordt niet gediscussieerd. - 6. Redactieleden en vroegere winnaars komen niet in aanmerking. - 7. De geselecteerde teksten worden in Appel gepubliceerd. De auteurs behouden alle rechten om filantropische redenen. - 8. Alle inzenders verklaren zich akkoord met dit reglement en worden tijdig geïnviteerd op de uitreiking.
|
|