Harold van de Perre
Oud-Kloosterstraat 50. 9330 Dendermonde
Geboren te Ninove op 1 januari 1937. Studiën aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Plastische Kunsten Sint-Lucas Gent, specialisatie: glasramen, mozaïek. Sedert 1964 leraar aan hogervermeld instituut. Stage als glazenier te Linnich, W.-Duitsland.
De voornaamste glasraamrealisaties bevinden zich (merendeels in kerkgebouwen) te Gent, Brugge, Dendermonde, Oudenaarde, Diksmuide, Ninove, Ertvelde, Nederboelare, Tongeren, Zwijndrecht, Meschede (W.-Duitsland), Rosseau (Antillen) en Sint-Martens-Latem. Daarnaast evenzeer bekend als vrije tekenaar, eerder monumentale formaten. Een dertigtal individuele tentoonstellingen, naast talrijke groepsexposities. Tekeningen in privaat-bezit, in binnen- en buitenland.
Over zijn glasramen schreef hij zelf: ‘Het is
Laatste Avondmaal, glasraam, kerk van St.-Martens-Latem.
met schroom dat ik dit glorieuze ambacht beoefen, zijn traditie erken en bewonder en het edelste onder alle materialen hanteer. Ik poog voortdurend deze doorproefde traditie in bedachtzaam evenwicht te verbinden met wat in de laatste decennia als vernieuwing qua materiaal en opvatting is toegevoegd.
De glasschilderkunst bestaat mijns inziens bij de genade van drie elementen:
- | de glasscherf of kleur; |
- | de loodlijn als bouwstaaf; |
- | het tot leven wekkende licht, dat de glasmaterie tintelend doet ontwaken, doorgloeien, haar opvoert tot de hoogste schittering, en haar langzaam uitdooft tot de donkerte van de nacht. |
De “bijschildering” en mogelijke picturale bewerking zijn volkomen ondergeschikt, hoewel
Piëta, glasraam, kerk van St.-Martens-Latem.
niet onbelangrijk, op voorwaarde dan dat men vertrekt van deze regels: glasschilderkunst is “schilderen”
met glasscherven,
met loodlijnen, en
met licht, en
niet: schilderen
op glas, hoe dan ook.
De inherente beperking - tot het minimale toe - van deze elementen eist een uiterste inzet, maar resulteert finaal in dit unieke plastisch gebeuren:
“het licht zelve” te grijpen, en te hersmeden tot één gloeiende of smeulende vuurhaard van kleur, tot één nieuwe regenboog, tot een dag, als uit de hemel gevallen, in de ruimte van het beglaasde bouwwerk.
Graag vermeld ik dat al mijn glasramen werden uitgevoerd, in perfect onderling overleg, in het atelier Mestdagh in Gent.’