⚫ Een interessante suggestie werd gestuurd naar een lid van onze redactieleiding:
Waarde Heer,
Wanneer je aan iets hebt meegewerkt sta je ineens dichter in contact met opmerkingen, en ben je ook gevoeliger voor kritiek. Dit is het geval geweest met ‘mijn’ nummer, en ik neem het sportief op.
Wat ik zo links en rechts opvang komt neer op een enkele vraag die doorloopt: ‘Kan Vlaanderen niet wat volkser, wat sympathieker, niet zo hermetisch opgevuld met een enkel, vaak al te streng thema?’
Daar ik het blad goedgezind ben, en er de absolute noodzaak van erken (en aanvoel) meen ik dat het niet zo moeilijk is terwille van nog meer abonnees, af en toe van de hoge toren af te stappen. De toenadering tot de lezer is niet een poging om ‘te overleven’ maar gewoon de lezer op te nemen in uw hoogstaande actie. Ik meen tenslotte dat geen enkele abonnee het dramatisch neemt zo de prijs met 100 fr. verhoogt? Een zondagnamiddag met vrouw en kinderen in een wafelkraam met koffie kost reeds meer! Met voorname groeten.
Frans Defour
Noot van de Redactie: Het is niet de eerste maal dat voorgesteld wordt dat ‘Vlaanderen’ geheel of gedeeltelijk van zijn thematisch karakter zou afstappen. Maar wegen de voordelen van een wijziging op tegen de nadelen?
‘Vlaanderen’ heeft dit thema-karakter reeds vanaf zijn stichting. Het is zowat het eigen gelaat van ons tds., iets waarvan men niet zo maar afscheid neemt zonder vele lezers te ontgoochelen. Het thema-karakter maakt dat niemand ‘Vlaanderen’ weggooit, in tegenstelling tot de meeste bladen die met hun actualiteit ook hun waarde verliezen. Het is ook geen hinder gebleken voor de spreiding: integendeel zelfs, vermits ‘Vlaanderen’ de hoogste oplage heeft van alle literaire en artistieke bladen van ons taalgebied. Dat relatief hoge oplagecijfer laat ons trouwens toe typografisch fijn werk te bieden aan een zeer democratische prijs, die ook voor jongeren en voor weinig-bemiddelden makkelijk kan betaald worden.
Het thematisch systeem is helemaal geen versleten procédé: toen ‘Vlaanderen’ gesticht werd was het het enige blad, dat zo was opgevat maar met de jaren werd het door andere tijdschriften meer en meer nagevolgd. Er is ook echt geen tekort aan boeiende thema's: telkenjare staat de redactieraad opnieuw voor een moeilijke keuze van zes onderwerpen uit een lange reeks. Trouwens het thema-systeem wordt in ‘Vlaanderen’ steeds gecorrigeerd door de andere rubrieken, die niet thema-gebonden zijn, zoals ‘Poëtisch Bericht’, ‘Binnenlands actueel’, ‘Buitenlands actueel’, ‘Kunst en geest’, ‘Korte golf’, ‘Kunstecho's’ en ‘Wij huldigen’. Wij zouden die rubrieken misschien nog meer moeten gebruiken en met nog meer variatie. Er wordt aan gewerkt.
Een ander voordeel van het thema-systeem is dat ‘Vlaanderen’ niet afhankelijk is van het aanbod van gelegenheidsmedewerkers: onze redactie kiest zelf de medewerkers in functie van de thema's. Dat maakt het blad minder toegankelijk voor mercantiele intriges vanwege sommige kunstenaars en kunstmanagers, die het blad voor eigen belangen weleens zouden zoeken te misbruiken.
Vergeten we vooral niet dat ‘Vlaanderen’ het tds. is van een Kunstenaarsverbond van bij de 1.500 leden-kunstenaars, die allen zoniet dezelfde waarde dan toch dezelfde rechten hebben. Overigens wat is ‘waarde’, wat is ‘kwaliteit’ in een tijdvak dat geen ‘normen’ meer wenst te kennen?
(A.S.)