urbain mulkers
38. 39.
38. Groen schilderij’, 1971, acryl op doek, 100 × 80 cm.
39. ‘Rood volume’, 1971, acryl op doek, 200 × 80 cm.
Geboren op 29 september 1945. Afgestudeerd aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Architectuur en Toegepaste kunsten Kunsten te Hasselt. Studiereizen naar Parijs, Amsterdam, Duitsland, Zürich, Basel, Rome, Florence, Tunesië. Laureaat illustratiewedstrijd Belgische vereniging der Banken 1965. Laureaat affichewedstrijd Breugheljaar 1969. Laureaat grafische wedstrijd ‘B.M.W. zoekt jong talent’ 1969. Ontwerpen geselecteerd in de grafische wedstrijd naar aanleiding van de zevende internationale Triënnale van de Arbeids- en Nijverheidsfilm te Knokke 1971. Speciale Vermelding in de Prijs van Kortenberg voor Tekenkunst 1971. Schilderijnen en/of grafiek in volgende tentoonstellingen: Tekeningen in galerij ‘Nu’ te Bree. Facetten van de Jonge Limburgse Kunst in het Prov. Begijnhof te Hasselt en in het Casino te Oostende 1970. Limburgse grafiek te Vesprem in Hongarije 1970. Facetten van de Jonge Vlaamse Kunst te Antwerpen, Gent en Hasselt 1971. Provinciale selectie Jonge Vlaamse Schilderkunst in de Kredietbank te Hasselt 1971. Limburgse Textiel Dommelhof Neerpelt 1971. Cultureel Centrum Begijnhof Diest december 1971. Hedendaagse Tekeningen, Reizende tentoonstellingen ingericht door het Ministerie van Ned. Cultuur 1972. Bekroonde en Geselecteerde Limburgse Kunstenaars, Prov. Begijnhof Hasselt 1972. Werk in bezit van de Belgische Staat, Provincie Limburg, partikuliere verzameling in België en Duitsland te Giessen en Hamburg.
Statiestraat 3, Schulen.
Wat Urbain Mulkers tegenwoordig het meest beroert is te komen, en dit zonder toegiften aan smaak en mode, tot composities waarin de beweging van de lijn het vlak een andere dimensie geeft. Dit doorbreken van de vlakke ruimte geeft aanleiding tot voorstellingen die abstract gedacht soms ongewild naar het figuratieve kunnen overgaan.
Belangrijk eveneens bij Mulkers is het bewegend element dat hier zuiver schilderkundig wordt gebruikt en geen optische functie vervult.
De zware opgave die deze kunstenaar zich daarenboven stelt is te streven naar een volledig gebruikmaken van de mogelijkheden van vlak, lijn en kleur. Hij wil als het ware al het overbodige weren om aldus uitsluitend met de essentie van zijn werk, in dit geval de ruimtelijke werking van de lijn in het vlak, naar voor te komen. Dat de nauwkeurige afwerking in dit geval een onmisbaar element is spreekt voor zichzelf. Het sobere palet in warme kleuren geeft van zijn kant een poëtische rijkdom aan dit werk dat in het kader van de hedendaagse abstracte kunst als een uitdieping, een vernieuwing mag gezien worden.
L.R.