mark deltour
12. 13. 14.
12. ‘De eenzame’, 1971, olieverf, 60 × 60 cm. Foto Messely, Moorsele.
13. ‘Ontdekken’, 1971, olieverf, 60 × 60 cm. Foto Messely, Moorsele.
14. ‘De afgrond’, 1971, olieverf, 60 × 60 cm. Foto Messely, Moorsele.
Geboren te Moeskroen op 2 mei 1941. Hij volgde lager onderwijs te Risquons-Tout en is vanaf 1955 werkzaam bij de N.V. Louis de Poortere te Aalbeke. Zijn belangstelling voor de schilderkunst werd in niet geringe mate gestimuleerd door zijn vader, de landschapschilder Arthur Deltour. Pas vanaf zijn vijfentwintigste jaar is hij metterdaad zelf gaan schilderen.
Voor de Prijs Hoppeland werd hij in 1968 geselekteerd. Verder nam hij op diverse plaatsen aan groepstentoonstellingen deel. Tot op heden heeft hij nog geen persoonlijke tentoonstelling gehouden.
Triloy 95, Rekkem.
Mark Deltour was vijfentwintig toen hij zijn eerste doeken maakte. Hij schilderde niet, hij zocht met kleuren een harmonie van vormen te bewerken. Dat bevredigde hem niet lang, want dat soort warmabstrakt bracht weinig nieuws. Zijn belangstelling voor de menselijke figuur deed hem andere technieken ontdekken, hij kreeg meer métier. Vanuit deze betere technische vaardigheid is bijna als vanzelf de zo noodzakelijke artistieke roekeloosheid voortgevloeid: een persoonlijke en uitgesproken aandacht voor het mikroskopische, voor het schijnbaar onbelangrijke, maar toch belangrijke, want zeer intens levende. De insekten die Deltour thans schildert zijn vernielers, treden als dusdanig op in het schilderij en zaaien de kanker van de ontbinding om zich heen. De motieven die deze bijzondere belangstelling kunnen verklaren zijn voorlopig nog niet duidelijk formuleerbaar. Misschien is het een ondanks alles doorstotende bewondering voor het leven, zelfs in de vernietiging. leder schilderij is een glansmoment dat uitzwermt en dat tevens dé aantrekkingskracht uitmaakt voor het levende wezen, het insekt. Een bijzondere transparante en miniaturistische nauwkeurigheid verleent aan dit werk een mysterieuze charme die gelijktijdig enige huiver verwekt.
Wie na nauwelijks vijf jaar schilderen, en dus evolueren, reeds kan terugzien op deze resultaten, wekt verwachtingen. Het komt er voor de schilder op aan onverbiddelijk zijn weg te gaan, niet toe te geven aan ‘la loi du moindre effort’. Ik heb de indruk dat we dat van Deltour kunnen verwachten.
Jozef Deleu.