Als abonnement op het tijdschrift ‘Vlaanderen’ verwondert het ons het nummer van juli-augustus (106) niet ontvangen te hebben... Jan Vanbellinghen, Halle.
De telefoontjes van soms zeer trouwe abonnees, die - en met reden - hun beklag doen (de ene harder dan de andere) over het lang uitblijven van ‘Vlaanderen’ zijn niet meer te tellen...
Raf De Cock (als secretaris van onze administratie), Roeselare.
Waarom men in ‘Vlaanderen’ verbondsberichten en kunstecho's geeft, heb ik niet verstaan. Straks zullen we, zoals telkens, weer kunnen lezen, dat in de voorbije maanden september-oktober dit en dat gaat plaatsgrijpen. Dit ware nog niet zo erg. Maar dat men in oktober nog zijn nummer van juli-augustus nog niet heeft ontvangen, vind ik toch wel wat overdreven...
Noë Clarysse, Koekelare.
Mag ik u hierdoor in kennis brengen, dat ik sinds geruime tijd het tijdschrift ‘Vlaanderen’ niet meer toegestuurd krijg...
...Tevens wil ik van de gelegenheid gebruik maken om u enkele inlichtingen te vragen. Is het noodzakelijk dat men als dichter een dichtbundel moet uitgeven, of kan men losse gedichten (niet uitgegeven dus) ter publikatie aanbieden aan de redaktie van t.s. Vlaanderen? Zo ja, aan welk adres mag ik ze dan verzenden?
Guillaume Lambrechts, Genk.
Onze rubriek ‘Poëtisch bericht’ staat open voor alle leden van het C.V.K.V. én voor alle debutanten. De ingezonden gedichten worden voorgelegd aan ons leescomité, de opgenomen gedichten worden gehonoreerd à 100 fr./gedicht. Adres: Redactiesecretariaat ‘Vlaanderen’, Pontonstraat, 12, Oostende.
Ik maak er U vriendelijk attent op, dat het laatste nummer dat ik ontving van de huidige jaargang nummer 5 (mei-juni) was... Misschien bent u nog niet klaar met nr. 6, dan wacht ik rustig af. Karel Smets, Kessel-Lo.
...Het boek nr. 106 voor juli-oogst werd mij tot op heden (5 oktober) nog niet toegestuurd...
M.J. Allaert, Petegem.
...Graag zou ik eens vernemen of het nummer 106 van de maanden juli-augustus reeds werd verstuurd. Nu zijn wij reeds in de maand oktober, en nog steeds is het vorige nummer niet binnen.
Eric Vanthournout, Rekkem.
Wij zijn onze lezers - bij wie wij ons om de zeer laattijdige toezending van nr. 106 verontschuldigen - wel degelijk enkele woorden uitleg verschuldigd. De wordingsgeschiedenis van deze aflevering kan veel duidelijk maken.
1) Het nummer werd een jaar van tevoren gepland, maar dan in functie van een grote tentoonstelling ‘Hedendaagse Vlaamse schilderkunst’ (zie trouwens onze folder van de ig. 1969). Pas veel later bleek, dat, wegens gemis aan medewerking vanwege de Belgisch-Nederlandse Akkoorden, deze formule niet aangehouden kon worden en dus moesten wij, ter elfder ure, een andere idee opzetten en bleek dat zóveel voordien gepresteerd werk niet meer kon dienen.
2) De idee '5 × 7' werd geopperd en besproken, maar voor de samenstelling van een dergelijke aflevering dienden wij, per provincie, een beroep te doenoep een aantal specialisten, althans, zo wij de objectiviteit wilden eerbiedigen. Deze specialisten hebben niet steeds met ‘bekwame spoed’ geantwoord en op bepaalde momenten beschikten wij over een ‘rode’ telefoon en een mannetje van de R.T.T., die speciaal al onze spoedbestellingen behandelde...
3) Na deze moeizame selektie, werden onmiddellijk de aangeduide kunstschilders aangeschreven: deze 35 mensen moesten hun akkoord geven, dienden ons teksten en foto's te bezorgen; verscheidene onder hen bleken onvindbaar: op studiereis, aan het bohemeren... Onze Antwerpse verbondssecretaris is volle twee dagen, als een speurder van Scotland Yard, op zoek getogen naar een werkelijk onvindbare schilder (heeft hem uiteindelijk toch gevonden!).
4) Voegen wij bij dit alles nog - maar dit argument weegt niet zo zwaar door - dat vanaf de huidige jaargang bijzondere zorg wordt besteed aan de lay-out van ons tijdschrift, hetgeen merkelijk meer tijd vergt dan voorheen, en u hebt meteen alle ‘verzachtende omstandigheden’. In elk geval: nogmaals verontschuldigingen, maar tevens vraag om een héél klein beetje begrip. En als ‘balsem’ kunnen wij nu, niet lang na het verschijnen van nr. 106, ons Claesnummer aanbieden, een zeer volumineus boekdeel, dat aan velen serieus nachtwerk heeft gekost...