Godelieve Rommelaere-Ruytinx
mozaïkkunstenares
o Gentbrugge, 1 november 1921, Lagere onderwijzeres, Normaalschool Eeklo (1940). Kunstvorming aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent (tot 1949). In 1949: diploma tekenlerares (middenjury) en vertrek naar Congo. Tekenlerares te Jadotstad tot in 1953. Verblijf in Congo tot tot 1960, daarna voorlopige vestiging in Sint-Martens-Latem, terwijl haar man in Congo achterbleef. Na de overrompeling van Katanga door de Gurka's, uitwijking naar Zuid-Afrika, waar de artistieke activiteit, na een periode van aanpassing en stabilisatie in een nieuw vaderland, werd hernomen, maar ditmaal in een nieuwe uitdrukkingsvorm, nl. de mozaïek.
Godelieve Ruytinx ontwerpt en voert mozaïekpanelen uit voor binnen- en buitenhuisversiering. Ze vervaardigt ook decoratieve paneeltjes op fibroglas en schetsen van Kaapse landschappen in waterverf.
Trouwens, haar gezin is een ‘schilderend’ gezin: haar man is kunstschilder en twee van haar drie kinderen hebben het tekenen en schilderen in het bloed.
Het antwoord van de kunstenares op onze vragen draagt ergens wel een pessimistische ondertoon:
‘Na de inneming van Katanga door de U.N.O.-Hindou's en -Senegalezen, bleek de veiligheid van de onafhankelijke koloniaal het felst bedreigd, de toekomst scheen hopeloos, ook in het moederland, omwille van de sociale wetten, die de onafhankelijken niet beschermen.
A. Rommelaere: ‘Druivenoogst’.