[vervolg visser-neerlandiaprijs voor Luc verbeke]
Zijn taak van redakteur van het literaire tijdschrift ‘Nieuwe Stemmen’ heeft hij - zolang als hij daarvoor de tijd had - ernstig opgenomen. Wie dit tijdschrift sedert jaren volgt zal weten dat ‘Nieuwe Stemmen’ zijn beste tijd heeft gekend toen Luc Verbeke, Johan van Mechelen, Lieven Rens, Marcel Brauns en enkele anderen het blad leidden en bezielden.
In 1951 debuteerde Luc Verbeke als dichter met de bundel ‘Gezangen in de deemstering’. De titel wijst meteen op de weemoedige sfeer van deze verzen die zich zeer vrij bewegen en de eenzaamheid, de twijfel en de vreugde van deze diepgelovige en eerlijke mens onder woorden brengen. Sedertdien heeft Luc Verbeke zijn gedichten niet meer gebundeld en ik betreur dat zeer. Want de verzen die men hier en daar in tijdschriften van hem kan lezen blijven de autentieke mens Verbeke verraden die zich, ouder wordend, steeds meer voor een zaak inzet, in de overtuiging dat niets nuttelozer is dan woorden wanneer het er op aankomt te leven en zich dienstig te maken.
Samen met André Demedts en de leden van het Waregems Kunstverbond organiseerde hij in 1948 een eerste Frans-Vlaamse dag, waaruit de intussen zeer bekend geworden jaarlijkse Frans-Vlaamse kultuurdag is gegroeid. Als sekretaris van he ‘Komitee voor Frans-Vlaanderen’ heeft hij samen met André Demedts en enkele vrienden een belangwekkend aandeel gehad in het tot stand komen in 1951 van het Frans-Vlaamse tijdschrift ‘Notre Flandre’, dat tot op heden levendig is gebleven en waarvan Luc Verbeke tot in 1957 het beheer en de korrespondentie voor Vlaanderen en Nederland waarnam. Samen ook met André Demedts heeft hij de diverse initiatieven, zoals het optreden sedert 1955 van het ‘Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen’ in de Westhoek, de organisatie van een Frans-Vlaamse dag in Nederland en in Frans-Vlaanderen én vooral het geven van de vrije Nederlandse kursussen in dit gebied metterdaad helpen realiseren. Vrijwel alle initiatieven die voor de instandhouding van het Nederlands in Frans-Vlaanderen werden genomen, werden mede door Luc Verbeke geïnspireerd. Hij is een van die weinige mensen die zich onbaatzuchtig kunnen inzetten voor een zaak die door de gemakkelijke optimisten is verloren gegeven. Hij is trouwer dan de trouwen. Daarom juist is het zo prijzenswaardig dat het ‘Algemeen Nederlands Verbond’ de enorme verdiensten (ik overdrijf niet wanneer ik dit adjektief gebruik, want ik meen te weten wat hij voor de Nederlandse zaak doet!) van deze stille werker én vriend een openbare erkenning heeft gegeven.
Jozef Deleu