Marcel Notebaert: Detail van een altaarstuk, uitgevoerd in aluchromie.
Dit laatste is naar mijn mening gedeeltelijk te wijten aan het feit dat aluchromie tamelijk duur uitkomt, terwijl zij meestal ook nog moet geconcipieerd worden in een bepaalde functie, zodat een kunstenaar er veelal tegen opziet voldoende te investeren voor het maken van kunstwerken in aluchromie, waarvan de afzet niet verzekerd is.
Meent U dat de uitvinding van de aluchromie een verrijking inhoudt voor de schilderkunst of ziet U het eerder als een nieuwe vorm van toegepaste kunst? Het betekent ongetwijfeld een verrijking voor de schilderkunst, alleen al omdat het nieuwe interpretatiemogelijkheden van de kleur inhoudt. De gladheid, de geringe absorptie en het hoog weerkaatsingscoëfficient van de drager noopt tot het bedenken van andere werkwijzen, waardoor de vormgeving ook wel beïnvloed wordt. Dat deze ervaringen het verder exploreren van de vormen- en kleurenwereld bevorderen, spreekt voor zich. Dat de aluchromie vooral als een nieuwe vorm van toegepaste kunst zal uitgroeien is evenwel meer dan waarschijnlijk. Haar specifiek uitzicht en haar uitgebreide toepassings- en intergratie- mogelijkheden, tot in de bouwkunst zelf, zullen uiteraard meestal leiden tot een toegepaste functie. Ten andere, als schilderij werd de aluchromie reeds vóór tien jaar door verschillende kunstenaars beproefd en tentoongesteld. Moest zij daarin haar definitieve weg gevonden hebben, dan zou men haar als dusdanig reeds vaker ontmoet hebben.
Dus in elk geval zit er toekomstmuziek in op het gebied van de toegepaste kunst. Welke afzetgebieden komen, volgens U, in aanmerking?
Deze afzetgebieden zijn zeer verscheiden en de vindingrijkheid der kunstenaars schept er geregeld nieuwe, door het uitdenken van andere toepassingen. Hoeveel gebruiksvoorwerpen, die een decoratieve interpretatie verdragen, kunnen met aluchromie opgelost worden! Velen denken, ten onrechte, niet verder dan het platte vlak van een wand, een deur, een tafelblad of een windscherm. Nochtans, het gealuchromeerde barmeubeltje met dito bekertjes, sodafles, ijsemmer en schalen voor versnaperingen, onlangs gezien, was verrassend mooi! Ook in de gewijde kunst zijn er toepassingsmogelijkheden bij de vleet: altaar, kruis, kandelaar, tabernakel, doopvont, godslamp, preekstoel, kruisweg, lezenaar, enz. Ook de RESICHROMIE - translucied, gekleurd polyester, vindt daar mooie toepassingen, waarvan de knapste wel het vervaardigen van polychrome ramen is, die, benevens het feit dat ze onbreekbaar zijn, in vergelijking met gewone kleurglas-