Prof. ir. arch. Paul Felix: Woning van beeldhouwer Roger Bonduel te St.-Andries-Brugge.
Kunsten). Hij handelde er op 22 december jl. over het functionalisme in de moderne architectuur, een uiterst belangrijk en actueel onderwerp dus, waarover wij heden echter niet verder zullen uitweiden, daar wij hopen het referaat in één van de volgende nummers van ons tijdschrift te kunnen publiceren.
Paul Felix, die, zoals aan onze lezers genoegzaam bekend, reeds sedert tien jaar redactielid is van ons tijdschrift, studeerde Grieks-Latijnse Humaniora aan het O.L. Vrouwcollege in zijn geboortestad en behaalde daarna aan de Katholieke Universiteit te Leuven het diploma van burgerlijk ingenieur-architect. Het ‘plus est en vous’ was hem beslist niet vreemd en in 1952 werd hij aan de hogervernoemde universiteit professor aan de faculteit der toegepaste wetenschappen, afdeling architectuur.
Deze titels worden echter gedragen en geschraagd door een reeks werken, die niet alleen verbaast door haar grootte, maar evenzeer door haar verscheidenheid. Wij noemen voor de vuist weg: het Clarissenklooster te Oostende, één van de mooiste en markantste voorbeelden uit onze gouw van wat de huidige kerkelijke architectuur aan mogelijkheden biedt, verder de Pedagogie Pius X te Leuven (in samenwerking met Professor Pepermans), de watertoren te Melle, het O.L. Vrouwcollege te Gistel, de kerk Haacht-station (in collaboratie met zijn stadsgenoot, architect Jan Tanghe) en de polykliniek Volkszorg in zijn geboortestad (samen met architect Nolf). Onder de woningen, die deze vruchtbare bouwmeester ontwierp, dienen wij in de eerste plaats het huis van beeldhouwer Roger Bonduel te Sint-Andries, te vermelden, alsmede de woningen van Dr. Hofman te Koksijde en van Dr. Debrabandere te Desselgem. Op de lijst treffen wij ook nog twee appartementsgebouwen te Oostende aan.
Samen met de architecten Christiaan Vander Plaetse, Jan Tanghe en Dejaeger, maakt Paul Felix eveneens deel uit van de architectengroep, belast met het ontwerpen van het provinciaal zwembad te Kortrijk.
Profaan en religieus, kerken, kloosters en woningen, watertoren en zwembad... een rijke verscheidenheid, die de veelzijdigheid van Felix' kunnen en kunst veel beter in het licht stellen, dan een bondige portretschets kan doen, want wààr meer dan in de architectuur kan men zeggen, dat het werk van en voor de maker getuigt?
Julien Van Remoortere