op korte golf [vervolg]
hogere jaren. Inleider was letterkundige Emiel Ramoudt.
Bij Verlag Ludwig Auer, Donauwörth, West-Duitsland, verscheen een studie over de Chinese Communistische Partij en haar leiders (104 p.) van Pater Dries Van Coillie. Het werk dat oorspronkelijk in het Duits verscheen onder de titel: ‘Rotchina: die Partei und ihre Führer’ werd uit het Nederlands vertaald door Georg Hermanowski en kreeg algemeen in Duitse pers en radio gunstige besprekingen.
Van 30 november tot 12 december stelde kunstschilderes Anita Vandamme uit Leuven, Comacina-aquarellen en olieverfschilderijen ten toon in de V.T.B.-Studio Rik Wouters te Brussel.
‘Verwondering’, een klein keramiekstuk van de Kortrijkse kunstenaar Jan Vandekerekhove, werd aangekocht voor het museum van zijn stad.
Van 23 november tot 6 december exposeerde kunstschilder Lucien Van den Driessche uit Anderlecht in de Galerie Helikon, Havermarkt, 19, te Hasselt. Hij nam ook deel - o.m. met Willy Bosschem - aan een groepstentoonstelling, die van 7 december tot 4 januari doorging in de ontvangstzaal van de maatschappelijke zetel van de n.v. BP Belgium, Jan Van Rijswijcklaan, 162, te Antwerpen.
Onze redactieleider-toneel Antoon Vander Plaetse verzorgde de uitgave van een bundel gedichten, die o.m. inhoudt ‘Valavond’, ‘Nocturnen’, ‘Andere peper’ en ‘Grafgedichten’. Een eerste editie van zestig genummerde exx. kwam klaar op 30 december, verjaardag van de auteur. Zij bevat etsen van Leo Vancraynest en een omslag van Gilbert Ferras; velijnpapier, lettertype Gracia, met de hand gezet en gedrukt op oude pers. Deze oplage werd reeds vóór de verschijning volledig onderschreven, maar zal door een gewone uitgave gevolgd worden. Antoon Vander Plaetse bereidt eveneens een belangrijk werk over Verschaeve voor, onder de titel ‘Een andere Verschaeve’.
Letterkundige Paul Vanderschaeghe uit Sint-Kruis komt als dichter en spreker steeds meer op de voorgrond. Bij gelegenheid van de geboorte van zijn dochtertje verscheen begin 1963 een klein boekje ‘Verzen voor Mieke’, uitgegeven bij de Uitgeverij Dewilde te Handzame, enkel voor vrienden en verwanten; het is trouwens intussen reeds uitverkocht. Daarna verscheen bij Desclée De Brouwer de novelle ‘De Angstbel’, die door menig eminent criticus bijzonder geprezen wordt. Het thema van