| |
| |
| |
kunstecho's [vervolg]
Verleye - samengesteld uit F.R. Boschvogel, mr. Alain de Caluwe, Lucien Dendooven, Antoon De Candt, Fernand Etienne en Raf Seys - verschijnt binnenkort het gunstig bekende toneelwerk van de overleden letterkundige: ‘Een handvol dokters’. Het comité overweegt verder ook nog om ander onuitgegeven werk van deze auteur posthuum uit te geven. Om deze en andere initiatieven tot een goed einde te kunnen brengen, meent het comité dat het passend is nogmaals een warme oproep te doen om steun. Stortingen kunnen steeds geschieden op giro 5162.94 van mr. Alain de Caluwe, Verwersdijk, 8 te Brugge, met vermelding: ‘Huldecomité Verleye’.
| |
* Literaire Tafelstonden
De jonge vereniging voor letterkundigen ‘Literaire Tafelstonden’ legt nog steeds een drukke activiteit aan de dag. In nauwelijks tien maanden tijd richtte zij vijf boekenbeurzen in: Mechelen, Brugge, Duffel, Blankenberge en Eeklo. Begin september kwam dan Koekelare aan de beurt. De letterkundige F.R. Boschvogel sprak daar het openingswoord uit. Er werd tevens werk geexposeerd van de kunstschilders Marcel Coolsaet en Andy Allemeersch. Verdere boekenbeurzen worden in het vooruitzicht gesteld.
De eerste bijeenkomst van het winterseizoen 1962-63 had plaats op 23 september, ten huize van de Brugse dichter Philippe van den Abeele. Onze Redactieleider André Demedts sprak aldaar over de Zuidafrikaanse literatuur.
Ook de pocketreeks, uitgegeven door de Literaire Tafelstonden, wordt voortgezet, en inmiddels verscheen een nieuwe titel: ‘Miniaturen van Sint-Maria-Oudenhove’, door de dichter Albe.
| |
* Toneel voor allen
De Brugse kunstkring ‘Toneel voor Allen’ heeft tijdens het seizoen 1962-63 een groots opgevat internationaal toneelfestival ingericht. In oktober werden ‘De getemde feeks’ en ‘William Conrad’ voor het voetlicht gebracht, alsmede ‘Efigineia in Taurië’, op 19 december volgt ‘Het huwelijk van de heer Mississippi’, op 23 januari ‘Thomas More, een man van alle getijden’, op 6 februari een optreden van de kunstgroep Thor, op 8 maart ‘Andorra’ en op 13 maart een namiddagvertoning met een nog nader te bepalen klassieker. Al deze stukken worden opgevoerd in de Brugse stadsschouwburg (tel. 381.67), waar tevens alle nuttige inlichtingen omtrent abonnementen en plaatsbewijzen kunnen ingenwonnen worden.
| |
Eeklo
Kunstsalon Beatrijs
In de lijn van een culturele en artistieke traditie, die in zeven jaar tijd op reeds meer dan 150 prestaties kan bogen, ontwierpen de Vrienden van Beatrijs voor 1962-63 een welgevuld programma, waaruit wij volgende punten in het licht willen stellen: Boekenbeurs en literaire tentoonstelling door de leden van de Literaire Tafelstonden (14 tot 28 oktober); op 16 oktober werd deze expositie aan het publiek voorgesteld door ons Redacteraadslid Fernand Etienne.
Op 17 november gaat voor de vierde maal ‘Met kunstenaars aan de dis’ door, een verbroederingsavond met avondmaal en gezellig samenzijn voor alle kunstenaars en kunstvrienden.
Vermelden wij nog, op 27 november, de voordracht- en debatavond over ‘Het expressionisme een overwonnen standpunt?’.
| |
Gent
* Literaire Prijzen
Voor 1962 worden door het Provinciaal Bestuur van Oost-Vlaanderen volgende prijzen uitgeschreven: Paul de Montprijs voor toneelwerk (10.000 F), prijs voor dramatische letterkunde (15.000 F) en voor het jeugdboek (7.500 F). Alle nadere inlichtingen bij: Dienst voor Culturele en Sociale Aangelegenheden, Bisdomplein 3, Gent.
| |
* La Pro Civitate Christiana
In Assisië werd 20 jaar geleden een zeer ruim opgezet centrum opgericht: La pro civitate christiana. In dit centrum wordt er een zeer speciale aandacht besteed aan de religieuze kunst in al haar vormen. Er is een blijvende Galleria d'arte christiana contemporanea en verder een Documetario inconografico, dat verschillende tienduizenden foto's omvat van kunstwerken uit alle landen met de Kristusfiguur als onderwerp.
Bij het doorbladeren van het Belgisch album ergerde het ons dat Vlaanderen omzeggens niet vertegenwoordigd was, behalve de eerste Kruisweg van Servaes en enige werken van Poels. Reeds verscheidene malen werd kontakt gezocht met Vlaamse kunstenaars. Het resultaat was nihil. Wellicht omdat zij niet genoeg het belang ervan inzagen? Nochtans is de zaak van groot belang; daarom wensen wij langs deze weg een oproep te doen om de lacune aan te vullen. Wij vragen de kunstenaars een drietal foto's van hun beste religieus werk te willen insturen, minstens op formaat 13×18. Op de achterzijde vermelden: naam en adres, geboortedatum, datering van het werk en titel. Dit alles mag worden gezonden per adres: G. Homblé, Sint-Pietersnieuwstraat 71, Gent. Na verzameling wordt alles verder naar Assisië doorgestuurd.
| |
Harelbeke
Belangrijke tentoonstellingen
Na de expositie, die gewijd was aan Vincent van Gogh (6 tot 15 oktober), richten de Kunstvrienden van Harelbeke en Leiestreek nog twee belangrijke tentoonstellingen in: ‘Kunstwerken in Staatsbezit’ (Zaal Andleie, 3-18 november) en ‘Expo Jeugd 62’ (Gemeentelijke Feestzaal, 22-31 december).
| |
Knokke
* Xe Provinciaal Zangtornooi 1962
Onze Provincie richtte op 4 november het Xe Provinciaal Zangtornooi in voor koren uit Tweede en Derde Afdeling en voor nieuwe deelnemers, in de zaal ‘Capitole’ te Knokke.
Volgende dertien zangkoren namen er aan deel:
A. Nieuwe deelnemers: 1. ‘Hoger Op’ uit Anzegem; 2. ‘Die Boose’ uit Izegem; 3. ‘Sint-Jozefskoor’ uit Roeselare; 4. ‘De Mandelgalm’ uit Roeselare; 5. ‘De Gezellen van de H. Michiel’ uit Sint-Michiels.
B. Derde Afdeling: 6. ‘Sint-Omaarskoor’ uit Bissegem; 7. ‘Karel Mestdaghkring’ uit Brugge; 8. ‘Cantabile’ uit Knokke; 9. ‘Saint-Amand’ uit Luingne; 10. ‘Saint-Robert’ uit Moeskroen.
C. Tweede Afdeling: 11. ‘De Kerels’ uit Emelgem; 12. ‘Sint-Janskoor’ uit Oostende; 13. ‘Sint-Pieters’ uit Tielt.
| |
Kortrijk
‘Avondvreugde’ van de B.R.T. West-Vlaanderen
Tijdens het huidig seizoen zendt de B.R.T. West-Vlaanderen, telkens op zaterdagavond te 21 h, een reeks literaire programma's uit, onder de titel ‘Avondvreugde’. Daarin lichten onze Westvlaamse dichters hun mooiste gedichten persoonlijk toe, waarna deze gedichten worden voorgedragen door bekende voordrachtkunstenaars. De uitgezonden tek- | |
| |
sten worden aan de geïnteresseerden graag toegezonden mits schriftelijke aanvraag aan: B.R.T. West-Vlaanderen, ‘Avondvreugde’, Rijselstraat 36, Kortrijk.
| |
Roeselare
* Herdenkingsfeest A. Willaert
Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van het overlijden van de Vlaamse polyfonist Adriaen Willaert ging zaterdag, 22 september, in de zaal Patria een groot huldekoncert door, ingericht door het Roeselaarse stadsbestuur in samenwerking met de BRT. Op het programma stonden werken van A. Williaert, Giovanni Gabrielis en een verkorte versie van Monteverdi's Vespers. Voor de geslaagde uitvoering zorgden de koren en het orkest van de BRT met als solisten Maria Ceuppens, sopraan; Liane Jespers, sopraan; Louise Hudsijn, alt; Frans Mertens, tenor; Bernard De Pauw, tenor; Eddy Loopmans, bas; Jan Joris, bas. De algemene leiding berustte bij Leonce Gras. De gelegenheidsrede werd uitgesproken door Dr. Marcel Boereboom, Prof. aan het koninklijk Conservatorium te Gent. Dit zeer hoogstaand kunstkoncert kende grote belangstelling. Talrijke plaatsaanvragen dienden geweigerd te worden.
| |
* Opening Stedelijk Museum voor Folklore en Plaatselijke Geschiedenis.
Zaterdag, 30 september, had in de gemeenteraadszaal de openingsplechtigheid plaats van het Stedelijk Museum voor Folklore en Plaatselijke Geschiedenis. Rijksarchivaris Et. Sabbe voerde er het woord en schetste er de rol welke de stad Roeselare doorheen haar duizendjarige geschiedenis speelde. Volksvertegenwoordiger H. Callebert, Schepen van Onderwijs van de stad, hield een uiteenzetting over het ontstaan van het museum en bracht hulde aan de talrijke schenkers en aan de mensen welke het initiatief hielpen realiseren. We vernoemen in het bijzonder het plaatselijk Verbond voor Folklore en Geschiedenis. Het museum is ondergebracht in de bovenzalen van het Arsenaal. Het is elke zondagvoormiddag toegankelijk van 10 tot 12 h. Ingangsprijs 5 F. Een kleine maar interessante brochure met de nodige toelichting is ter beschikking tegen de prijs van 20 F. Bijzonder interessant. En niet enkel voor specialisten.
| |
* Onthulling herdenkingsteken Jules Lagae
Zaterdag 6 oktober werd hulde gebracht aan de nagedachtenis van een ander Roeselaars kunstenaar met wereldfaam: beeldhouwer Jules Lagae. Dit jaar is het immers precies 100 jaar geleden dat Jules Lagae geboren werd te Roeselare in een huis dicht bij de Ooststraat. Het stadsbestuur meende het best dit heuglijk gebeuren te herdenken door een retrospektieve in te richten in de bovenzaal van het stadhuis waar naast beeldhouwwerken, medaillons e.a. ook foto's en persknipsels werden tentoongesteld, die alle herinnerden aan het werk van de kunstenaar. De tentoonstelling kende bij de opening een overrompelende belangstelling. De gelegenheidstoespraak werd gehouden door ons redaktielid, Hilaire Gellynck, direkteur der Stedelijke Akademie te Kortrijk. Een herdenkingsteken, dicht bij het Roeselaarse station, werd onthuld door de h. Depondt, afgevaardigde van de Minister voor Kultuur, de h.R. Van Elslande.
H.D.
N.v.d.R. We houden ervan onze redaktieleden de hh. Oud-Minister Robert De Man, Jos Hanoulle en Jos Seaux hier speciaal te vermelden, omwille van het ruime aandeel dat ze hadden bij de inrichting van deze belangrijke Roeselaarse kultuurmanifestaties.
| |
Sijsele
Gedenksteen Medard Verleye
Op 23 september werd, op initiatief van het Huldecomité Medard Verleye een gedenksteen onthuld op het graf van deze West-Vlaamse letterkundige. Het monument is het werk van Marcel Coolsaet uit Wevelgem. Tijdens een academische zitting in het gemeentehuis te Sijsele, werd door m. Alain de Caluwe de figuur van de overledene belicht, terwijl Gerard Vermeersch voordroeg uit zijn werk. Verder greep in de gemeenteschool tevens een tentoonstelling plaats, gewijd aan het leven en het werk van Medard Verleye.
| |
Sint-Andries - Brugge
Algemeen Westvlaams Toneel
Onze medelid Julien Declercq, propagandaleider van het A.W.T., meldt ons dat in ons jongste nummer (nr. 65), op blz. 374, verkeerdelijk werd vermeld dat de tweede prijs in de NVKT-wedstrijd 1962, ‘Beker van de Kardinaal’, werd behaald door ‘Deugd en Vreugd’, Kortrijk, daar waar het moet zijn ‘Deugd en Vreugd’, Wilrijk. Verder werd Raf De Cock niet te Mechelen vereremerkt, doch wel te Brussel. Wij brengen deze rechtzettingen graag onder de aandacht van onze lezers. Vermelden wij ook nog dat tijdens de proclamatie van de Kardinaalsbekerwedstrijd te Brussel tevens nog twee andere Westvlamingen gedecoreerd werden met het gouden ereteken van het St.-Genesiusgild, nl. de heren Marcel Sercu, gouwvoorzitter, en Gilbert Libbrecht, gouwondervoorzitter van het A.W.T. Julien Declercq was als enige Westvlaming medejurylid in genoemde wedstrijd.
Wij vernemen verder dat het A.W.T. momenteel 106 aangesloten toneelkringen centraliseert en niet minder dan 2.000 kringleden telt. Voegen wij hierbij dat het A.W.T., dat einde april zijn 25-jarig bestaan herdacht, binnenkort een herinneringsbrochure zal uitgeven en een toneelletterkundige wedstrijd uitschrijven. Ook ging op 2, 3 en 4 november een AWT-studie-weekeinde door te Brugge, waarin als lesgevers o.m. optraden: Remi Van Duyn met ‘Regie en spelleiding’ en Fernand Etienne met ‘Drama en dramatische vormgeving’.
Bij het ter perse gaan vernemen wij nadere bijzonderheden over de toneelletterkundige prijskamp, uitgeschreven door het A.W.T. ter gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan. Gevraagd wordt een oorspronkelijk Nederlands toneelspel, komedie, of blijspel in 3 bedrijven voor gemengd, dames- of herentoneel. Prijzen: 10.000, 6.000 en 4.000 F, vóór 31 januari 1963, onder schuilnaam, aan: Gouwsecretariaat A.W.T., Stationlaan 97, Roeselare, alwaar het volledig reglement te verkrijgen is.
| |
Waregem
XVde Fransvlaamse Cultuurdag
De XVde Fransvlaamse Cultuurdag, die te Waregem doorging op 26 augustus jl., boekte een zeer ruime en enthousiaste belangstelling. Na het inleidend woord door voorzitter André Demedts, hield A. Deveyer een toespraak over ‘Le peuple flamand dans la Flandre française’. Verder vermeldde het programma een hulde aan Pro Westlandia, een optreden van de zangeres Francine Lepage, voorlezing door Zuidvlaamse dichters uit eigen werk, declamatie door Antoon Vander Plaetse uit het werk van Emmanuel Looten, een toespraak over de herleving van de Vlaamse taal in Frankrijk door E.H.A. Lescroart, een spreekbeurt over ‘Het Landschap bij Stijn Streuvels’ door Kan. Maxime Deswarte, een optreden van leerlingen van de Nederlandse leergangen in Frans-Vlaanderen en de voorlegging van het jaarverslag door Jozef Declercq, beheerder van ‘Ons Erfdeel’. Deze rijkgevulde dag werd besloten met de opvoering van een fragment uit ‘Karel de Blauwer’ door ‘De Jonge Troostverwachters’ uit Roesbrugge-Haringe.
|
|