Kortrijk bereidt grootse Guldensporenfeestelijkheden voor 7-11 juli 1962
In 1962 zal het tien jaar geleden zijn dat het Guldensporenspel van onze betreurde Kortrijkse dramaturg Willem Putman werd opgevoerd en zo'n geestdrift wekte, dat de laatste vertoning van 14 juli 1952 een bijkomende opvoering in de nacht was. Dit jaar moet het nog grootser en schoner. De algemene regie van de volledige nieuwe creatie werd toevertrouwd aan Antoon Vander Ptaetse; zijn repititor is K. Verhelst. Kunstschilder Marcel Notebaert ontwierp het podium, kostuums en decorum. De muziek, van Prosper Van Eeckhaute, is opnieuw, met medewerking van de B.R.T., volledig op band opgenomen. De h. stadsadviseur H. Sap staat in voor de coördinatie en wist ons vóór enkele dagen de laatste inlichtingen te geven.
De h. Sap verheugde zich over de grote belangstelling die in het ganse land en ook buiten onze landsgrenzen wordt gewekt voor deze enige cultuurmanifestatie. Dagelijks komen tientallen bestellingen binnen en aankondigingen van groepsreizen, zodat duizenden kaarten reeds werden verkocht.
Op 2 mei werd met het oprichten van het prachtig podium begonnen op Kortrijks Grote Markt. Het is zeer ruim opgevat zodat er anderhalve maand zal nodig zijn om het volledig af te werken. De totale breedte bedraagt 35 m en de talrijke speelvlakken naast en boven elkaar hebben een totale diepte van 17 m. Tenslotte bedraagt de hoogte van het podium 15 m en wordt de toren van St.-Maartenskerk een deel van het decorum. De tribune wordt eveneens deze maand opgericht en is 41 m breed, 37 m diep, langsachter 53 m breed en 12 m hoog en zal plaats bieden aan 6.000 toeschouwers.
De recrutering van 900 acteurs en figuranten is voltooid en de herhalingen zijn reeds begonnen, die vanaf 1 juni in open lucht op het podium doorgaan.
De h. Sap meldde ons tevens dat de h. Corneel Mertens persoonlijk zal instaan voor de nieuwe muziekopname, die gerealiseerd wordt door het versterkt omroeporkest van de B.R.T., onder leiding van Leonce Gras, het versterkt omroepkoor, het St. Jan Berchmanskoor van Brussel en het koor ‘Singhet ende weset vro’. De solisten zijn: Lian Jespers, sopraan, in de rol van Machteld, Marie-Louise Hudsijn, mezzo, in de rol van Kathelijne, Jan Joris, bariton, in de rol van Seger en vertolker van het meilied, Marc Claerhout, tenor, in de rol van de nar en Marcel Druart, pianist voor de koorherhalingen, orgelist.