ontmoetingen
Toneel in West-Vlaanderen
‘In Gods Handen’ van Jozef Storme
Jozef Storme
Het is geweten dat onze Voorzitter, de h. Bestendig Afgevaardigde Jozef Storme, naast zijn bijzondere voorliefde voor de Schilderkunst, ook een deel van zijn hart heeft verpand aan de Toneelspeelkunst. Enkele jaren geleden schreef hij voor de stad Wervik, waar hij woont, een groots openlucht H. Hartspel dat trouwens door hemzelf geregisseerd werd en meerdere succesrijke opvoeringen kende. Sindsdien is de h. Storme meer en meer in kontakt gekomen met de Vlaamse Toneelspeelkunst, niet in het minst door het feit dat hij talloze keren als jury-voorzitter fungeerde bij Provinciale Toneelprijskampen en de jongste jaren deel uitmaakte van de jury, belast met de beoordeling der jaarlijkse Landjuwelen.
Het verwonderde ons dan ook niet zo zeer, toen hij ons enkele weken geleden heimelijk een brochure in de hand stopte, te kunnen konstateren dat de h. Storme opnieuw aan het toneel-schrijven was gegaan.
Zeer geïnteresseerd hebben we het werk een paar keer doorgenomen. Als inspiratiebron citeert de schrijver Kerckelycke Historie van Nederlandt van Heribertus Rosweydus, waarin de auteur een wonder gebeuren te Poperinge beschrijft, dat zich in de 15de eeuw zou hebben voorgedaan. Een doodgeboren kind herleefde door de voorspraak van Maria, op 't smeken van zijn moeder en ‘andere Godt-vruchtige vrouwen’, om na gedoopt te zijn geworden opnieuw te sterven. Alhoewel men na een eerste lezing de indruk krijgt dat de auteur van In Gods Handen het mirakel slechts als voorwendsel gebruikte, blijkt het bij dieper inzicht toch het kernpunt van de handeling te zijn. Handeling, in haar tweeledig facet, ongekompliceerd maar wel geritmeerd en toneelmatig uitgebouwd.
We vermoeden dat het stuk er zou bij gewonnen hebben had de schrijver de aktie niet in ons hedendaags tijdsgebeuren gesitueerd. In ieder geval heeft de h. Storme dan toch met dit toneelwerk bewezen over artistieke capaciteiten te beschikken, die hem geenszins als voorzitter van onze artisten-vereniging ontsieren.
H.D.