ontmoetingen
Gewijde kunst 62 te Brugge
Het Huidevettersplein ligt in het bedrijvig centrum van toeristisch Brugge. Daar staat het Huidevettershuis waarin het expositiecentrum van het Provinciaal Comité voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving in West-Vlaanderen is ingericht. De werking van dit Comité, onder voorzitterschap van Mr. A.M. Botte en waarvan de heer G. Schelpe met ijver het secretariaat waarneemt, is niet alleen op het practische gebied voor geïnteresseerden richtinggevend gebleken, maar door een aanhoudende reeks van merkwaardige tentoonstellingen werd meteen het grote publiek vertrouwd gemaakt met de geest en de schoonheid van het moderne ambachtstuk.
Van 14 april tot 7 mei had in beide heerlijk-aangepaste zalen van dit huis een tentoonstelling plaats: Gewijde Kunst 62. Onder het groot aantal bezoekers mocht men Eerste-Minister Th. Lefevre en Minister A. Declerck - bemoedigende belangstelling - noteren. De inleiding werd gebracht door Z.E. Heer Dr. A. Smeets uit wiens toespraak ons de passage opviel over werk en invloed van Z.E.H. Michiel English. (Het ware volgens de inleider wenselijk dat een bedreven kunsthistoricus een synthese zou realiseren van de zeer verspreide geschriften van M. English; - hieruit zou een verzamelwerk van grote documentaire waarde ontstaan: een spiegel van het levenswerk van de West-Vlaamse vorser. Ook zou de bibliotheek van M. English, met haar waardevolle boeken en documenten, niet voor Brugge en West-Vlaanderen mogen verloren gaan).
De tentoonstelling Gewijde Kunst 62 - aangepast aan de sfeer van Pasen - is een selectie uit het werk van binnen- en buitenlandse kunstenaars, aangevuld met enkele waardevolle stukken van oude kunst. Voorbeelden van de thans heersende voorliefde voor glas en beton vinden wij bij de beloftevolle Jan Patoor, de degelijke Michiel Anneesens en het huis Perignem, pvba, dat ook voorwerpen in keramiek tentoonstelt. Andere deelnemers zijn Lucien De Gheus, met keramiek en houtsculptuur, Cyriel Maertens, met een sobere kruisweg, August Michiels, Joz. Noreille, Michel Olyff en Rogier van de Weghe: bemoedigend keramiek en kunstsmeedwerk. Een mozaïekstuk van Gilbert Swimberghe, een fraai stukje volkskunst van Jules Traen, drie kruiswegstaties van José Vermeersch en een wijwatervat van Jan Nolf vragen bijzondere aandacht.
Roger Bonduel stelt vier stukken smeedwerk voor, waarvan vooral een tinnen paneel en een tabernakel opvallen. Dit laatste, vervaardigd voor de collegekapel van Wevelgem, zal eerlang tentoongesteld worden op een internationale tentoonstelling te Salzburg. Deze kunstenaar heeft hiermede aan zijn opmerkelijke reeks tabernakels een indrukwekkend exemplaar toegevoegd.
Ook het buitenland, beperkt tot Zwitserland en Duitsland is, veelal door afbeeldingen, vertegenwoordigd. Wij citeren de namen van Burch-Korrodi (Zürich), Elis. Treskow (Keulen) en Otto Zweifel (Luzern). Van deze laatste is dokumentatie tentoongesteld van een reeks miskelken.
Inzendingen, die zowel sfeer als voornaamheid bepalen, werden gedaan door de uitgeverij Desclée de Brouwer, het Huis Grossé en de uitgeverij Lannoo. Een vergelijkende indruk met de religieuze kunst uit vroegere eeuwen werd mogelijk gemaakt door borduurwerk en enkele oude beelden uit de verzamelingen van Luc. Carton, E.H. Anneesens, Albert Lebbe, Gerard Vermeulen en de kerk van Fosses-bij -Namen.
Deze tentoonstelling onderlijnt de belangrijke werking van het Comité voor Kunstambachten die tot hiertoe eerder té schaars in het licht werd gesteld.
Lucien Dendooven