[Kunstschilder Lucien Vandendriessche, vervolg]
Hoe en waarom zijn werk nu precies ontwikkelde tot de huidige vorm? Lucien kan het zelf niet nauwkeurig uitdrukken. Ik ben tegenstander van al die omschrijvingen omtrent schilderijen, zegt hij. Er is contact of niet en al de rest is literatuur, waarin de kijker zichzelf uitlegt.
Toch geeft hij nadien enkele aanduidingen. Het nogal kubistisch schilderen bracht mee dat hij zijn doeken vulde met kleurvlakken en spontaan greep hij dan naar onderwerpen, die zich tot een dergelijke uitdrukkingsvorm leenden, zoals steden, constructies en machines.
Een schilder schildert vaak zijn tijd, verduidelijkt hij. Nu er zoveel spraak is van vernieling en nu de mens voor het eerst in de geschiedenis door zijn intelligentie hij machte is heel de samenleving te vernietigen, laten die denkbeelden mij niet los. Ik schilder thans verwoeste steden, enorme ruïnes, vreemde oorlogstuigen, vervaarlijke machines - de gouden kalveren van deze eeuw...
Wat zijn techniek betreft, werkt Lucien Vandendriessche veelal in reliëf, waarboven hij dan dunnere glacies aanbrengt om speling te geven aan de kleur. In bepaalde werken gebruikt hij ook bladzilver of -goud, dat hij dan weer bewerkt, om op die manier metaalkleuren te bekomen.
Dat hij op zijn eentje stevige resultaten boekt, moge blijken uit de talrijke vermeldingen en onderscheidingen, die hij reeds behaalde, o.m. in de Prijs van Oostende (1960-61), de Prijs Architectenhuis te Brussel (1959 en 1960), de Prijs jonge Belgische Schilderkunst (1959, 1960 en eveneens in 1961), de Talenprijs van België (1960) en de Olivettiprijs (1961).
Maar een hoofdvogel werd het nog niet, glimlacht Lucien. Onlangs werd er een werk aangekocht door de Staat en ook een door het Vervierse museum.
Tot besluit kunnen wij volledig beamen wat de pers over deze jonge (o Deinze, 6.12.1926) kunstschilder schreef bij gelegenheid van zijn expositie te Antwerpen in november jl.: De kunstenaar, die dergelijke schilderijen weet voort te brengen, moet bij machte zijn om zich een plaats te veroveren in de kunstwereld.
Hetgeen wij hem van harte toewensen!
(Adres: Vlasendaelstraat 22, Anderlecht)
Julien Van Remoortere