ontmoetingen
Marcel Coolsaet en Antoon De Candt
Marcel Coolsaet (links) en Antoon De Candt (rechts)
Terwijl ik koers zet op Wevelgem in het dekor van zwart-omploegde akkers wier eindeloosheid onderduikt in een natte najaarsnevel, denk ik er onwillekeurig aan, dat West-Vlaanderen eerder arm is aan kleuren, eerder misdeeld van natuurschoon, veelal eentonig en gespeend van betoverende aantrekkingskracht. Maar dit ten spijt, is het precies deze streek die zoveel kunstenaars heeft voortgebracht wier namen als hoogtepunten in de geschiedenis der schilderkunst worden vernoemd. En het is wel opvallend, hoezeer hun kracht en hun genie getuid waren aan hun streek zelf, aan haar verlatenheid, aan haar grauwe zee en, niet het minst, aan haar wroetend volk.
Wanneer wij dan even later van dichtbij kennis maken met het werk van Marcel Coolsaet, zien wij onze theorie van daarstraks opnieuw bevestigd. Opgegroeid in de vlasstreek heeft Marcel Coolsaet, vooral in zijn laatste werken, de mensen van zijn omgeving uitgebeeld, niet alleen in die doeken waarin hij de sjouwer en de zaaier in hun dagelijkse doen verrast, maar evenzeer in zijn andere schilderijen: Abraham en Izaak of De Begrafenis. Hij slaagt er overigens in meer dan een gewoon portret van zijn figuren te maken. De mannen die hij borstelt zijn niet alleen hoekig en krachtig, maar zij dragen het landschap in zich. De Lastdrager torst niet alleen het gewicht van zijn kruiwagen, maar ook zijn vele kommer om het leven, zijn onbegrip tegenover de werkelijkheid.
Marcel Coolsaet theorizeert niet over schilderkunst; hij zegt niet hoe men het moet doen of niet doen; hij hanteert het penseel. Hij is de mens die schildert omdat hij iets te zeggen heeft. Volgens Marcel Coolsaet heeft het overigens geen belang goede sier te maken met experimenten of choquerende knaleffekten die fataal moeten vergaan omdat zij zelden grotere waarde vertonen dan die van een brosse fassade zonder meer. Bij hem ligt de techniek aan de basis van zijn kunnen, maar zijn gevoel ligt aan de basis van zijn zeggingskracht: hij begrijpt zijn figuren en hun inwendig leven en hij weet hun gevoelens spontaan uit te beelden. Daarom verstaan wij zijn schilderijen. De godsberusting van Abraham is niet subliem, zij is menselijk, evenals de rust van De dode van een louter menselijk geluk getuigt.
Het dient trouwens vermeld, dat Marcel Coolsaet zich pas sinds de laatste zes jaar aan scheppend werk heeft begeven maar dit belet niet, dat zijn kunst reeds een vruchtbare evolutie heeft doorgemaakt. Na een reeks landschappen en stillevens volgens het impressionistisch genre waarin hij zijn kleurenkennis vervolmaakte en de kleurenharmonie bestudeerde, belandde hij, over een periode van een duidelijker, afgetekender penseelschrift, en een figuratief expressionisme, in zijn huidige periode waarin hij vooral het innerlijke leven waarneemt en een uitdrukking zoekt voor het inwendig beleven der gevoelens van zijn figuren. Stippen wij tenslotte nog aan, dat hij in mei van dit jaar tentoonstelt in het Koncertgebouw te Brugge.
(Adres: Nieuwstraat 137, Wevelgem).
mr Alain de Caluwe