Kapel van het college te Komen (Cyriel Maertens)
in het Nederlands in grote mate bij, evenals de eerbied die hij bij allen wist te wekken voor de Vlaamse kunst.
Het was onvermijdelijk dat ook te Komen het Collegetoneel onder de Directeur Camerlynck weldra een hoge bloei zou kennen. Het toneel is voor hem iets instinctiefs: ‘Ik ben geen theoreticus, maar een man van de toneelpraktijk, gelijk mijn broer Jozef een man van de Bankpraktijk is’ zo verklaart hij. In Franse versie werd ook hier het reinaardspel opgevoerd: Renard le Goupil, met dekors van Michel Martens, voor wiens ontwikkeling tot zelfstandig kunstenaar Kan. Camerlynck veel heeft bijgedragen. Andere belangrijke opvoeringen waren Vive Robinson en het historisch spel Sigefroid de Comines.
Nog te Komen werd Kan. Camerlynck gelast met de vernieuwing van de H. Bloedprocessie. Dit is een werk geweest dat over meerdere jaren uitgevoerd werd en thans in de processie van mei a.s. volledig zal voltooid zijn. De aanleiding tot deze aanstelling was zijn bijdrage tot de uitwerking van de Eucharistische Stoet te Brugge enkele jaren geleden, een stoet waarvan de diepe godsdienstigheid, de aangrijpende symboliek en de kunstig verzorgde presentatie eenieder had getroffen. Ook voor de H. Bloedprocessie weet Kanunnik Camerlynck zich met bekwame artiesten te omringen; de regie vertrouwde hij aan Guido Cafmeyer, de plastische uitbeelding aan Fernand Boudens, de kostumes aan Nini Martens (nadat Arno Brys wegens de voorbereiding van de Gouden Boomstoet de opdracht niet had kunnen aanvaarden), Lea Daan voor de choreografie, enz.
West-Vlaanderen en het CVKV wensen hun medelid Kanunnik Arthur Camerlynck oprecht geluk om het prachtige werk dat hij heeft verwezenlijkt.