Cineast Dries van Damme
Waar de filmindustrie in Vlaanderen zo niet onbestaande, zeer zeker nog in haar allereerste kinderschoentjes loopt, wordt momenteel door de Bruggeling Dries Van Damme een zeer ernstige poging gedaan om te ontsnappen uit het amateurisme en een solied filmbedrijf uit de grond te stampen. Ja die verouderde geijkte uitdrukking is in niets overdreven want in de ware zin van het woord diende terzake van de grond af opgebouwd en alhoewel de h. Van Damme in de Kortrijkstraat 41 te Waardamme sinds enkele maanden over ruimte en mogelijkheden is gaan beschikken en met een werkploeg van over de twintig medewerkers van stapel liep, toch beantwoordt het bereikte resultaat nog geenszins aan het beoogde doel. En met alle middelen werd de hand aan de ploeg geslagen ter verwezenlijking van een zeer zeker gedurfde droom. Een droom waarvan nu al reeds vaststaat dat hij in geen geval op een illusie zal uitlopen.
Vader Van Damme schonk zovele jaren geleden zijn zoon Dries - op het ogenblik dat deze tot de jaren van diskretie was opgegroeid - een fotocamera. De jonge snaak leerde dit toestel hanteren en beheersen maar zoals het weleens gaat begon de fotografie de manipulator zelf te bedwingen. De ene zou het nooit meer stellen zonder de andere. De interesse voor de foto evolueerde tot belangstelling voor de smalfilm en van amateurisme kwam het uiteindelijk tot beroepsbedrijvigheid.
Een paar jaar geleden nam Dries Van Damme enkele geroutineerde mensen onder de arm. Te Kortrijk zette men zich met bescheiden middelen aan het werk. Er werd een speciale formule ontworpen voor reklamefilms die erin bestaat zelf filmvertoningen in te richten met films over bepaalde firma's en bedrijven en die aldus buiten de gewone filmreklame om hun werking en produkten aan het publiek zeer efficient bekend maken. Dit specifiek reklameprocédé werd bekroond als beste systeem op het gebied van de filmpubliciteit door het Europese Publiciteitsagentschap Bodden & Dechy.
Ondertussen werd het bedrijf van de h. Van Damme een pvba en ging zich vestigen te Waardamme als Firma Ciné-Sonor. Er wordt momenteel gewerkt aan de inrichting van een atelier voor ontwikkeling van zwart-wit-films terwijl voordien reeds een sonorisatie-atelier in gebruik werd genomen. De studio beschikt over een elektrische leiding van 80.000 Watt-capaciteit.
Te Brussel werd een verkoopskantoor gevestigd om de bedrijvigheid van de firma over het ganse land te vergemakkelijken.
Onder de jongste verwezenlijkingen toonde de h. Van Damme ons een zeer geslaagde documentaire over de Europafeesten te Tielt. Het jaar voordien draaide Ciné-Sonor een film over de Breughelfeesten te Wingene. Vanzelfsprekend ligt het in de eerste bedoeling van de h. Van Damme kommerciële en reklamefilms te draaien. Terzake werden reeds flinke resultaten bereikt en Ciné-Sonor mag een zonnige toekomst te gemoet zien. Ondertussen waagde men zich ook weleens aan een genrefilm zo o.m. over de ontwortelde jeugd en vanzelfsprekend eveneens aan korte televisieprenten. Binnenkort wordt begonnen met de produktie van tekenfilmpjes.
Naar het schijnt is Ciné-Sonor voor het ogenblik de enige Belgische Filmstudio die niet enkel produceert maar eveneens ontwikkelt en sonoriseert. Dries Van Damme is in feite een rasecht Bruggeling. En dat is veel gezegd want wie leefde in deze oude kultuurstad draagt gewoonlijk in zich de liefde mee voor alles wat schoon en kunstzinnig is. Het is de innigste wens van de filmkunstenaar Van Damme om zijn bedrijf ook in dienst te stellen van het Kristelijk Vlaams Kunstenaarsverbond en waar tot op heden voor het kommentaar der films reeds veelvuldig beroep werd gedaan op leden van ons verbond, wenst de Cineast zich eveneens de diensten te verzekeren van Westvlaamse Scenario- of Scriptschrijvers, tekenaars, sierkunstenaars, dekorateurs en eventueel akteurs. Nu reeds beijvert hij zich tot het realiseren van korte dokumentairs over onze kunstambachten. En hij vertrouwde ons toekomstplannen toe waaruit bleek dat het in zijn bedoeling ligt naast de produktie van zwart-wit kunstfilms, ook films te draaien gewijd aan eminente figuren uit het kunstenaarsmilieu. Aldus een kompromis betrachtende tussen de ekonomische en kulturele faktor, die Dries Van Damme in Ciné-Sonor, beide tot hun volste recht wil laten komen.
H.D.