oude steden zal worden gewijd. Het is onze bedoeling een ruim overzicht te bieden, en zowel binnen- als buitenlandse architecten over dit probleem aan het woord te laten.
* Een andere activiteit van Raaklijn die moet onderlijnd is de retrospectieve Victor Servranckx, die van 12 tot 28 april werd ingericht, onder de auspiciën van het Stadsbestuur, in de nieuwe zaal van het Concertgebouw. Elders in dit nummer wordt uitvoerig gehandeld over het oeuvre en de betekenis van deze zestigjarige Vlaamse artist, die in het buitenland beter bekend is dan ten onzent. Tijdens de openingsplechtigheid van deze expositie werd de kunstenaar en zijn werk aan het publiek voorgesteld door Marcel Duchateau. Wij hopen dat de activiteit van deze dynamische groep jongeren stelselmatig zal kunnen worden voortgezet en dat de overheid begrijpend en steunend zal helpen. Zo zal men te Brugge, waar sinds enkele jaren, op het terrein van hedendaagse kunst, nagenoeg niets meer merkwaardigs te noteren viel, opnieuw geregeld werk van levende artisten leren kennen.
* Intussen zijn de voorbereidingen in volle gang voor de Praalstoet van de Gouden Boom. E.H. Antoon Viaene heeft, zoals uiteengezet in vorige nummers van West-Vlaanderen, het algemeen ontwerp gemaakt van deze stoet, niet volgens de historisch-kritische visie van deze tijd, maar volgens de visie van 1468, het jaar van de blijde inkomst. Algemeen regisseur van de stoet is Drs. Frans Vromman, die op stuk van inrichting van feestelijkheden, reeds heeft bewezen dat hij zin heeft voor stelselmatige vernieuwing en dynamische doorzetting. Het muzikaal gedeelte van de stoet zal bijzonder worden verzorgd, en wel zo dat aan verschillende toondichters opdracht werd gegeven nieuwe muziek te componeren speciaal voor deze gebeurtenis. Wij noemen Jules Bouquet, Maurits Deroo, Remi Ghesquiere en Honoré Janssens. Bandopnamen voor verschillende wagens worden bezorgd door Herman Bernolet. Arno Brys, die met het Rodenbachspel te Roeselare en zijn creaties voor de groep Thor, reeds heeft bewezen dat hij inzake kostuumontwerp tot de beste artisten van het land mag gerekend worden, ontwerpt ook voor deze stoet de kostumes. Fernand Boudens en Albert Setola, twee andere Brugse kunstenaars, zijn aan het werk voor de decoratie van de praalwagens, terwijl de choreografie werd toevertrouwd aan Juliette Lams uit Torhout. De rondgang van de stoet zal 4 km bedragen en de data zijn 6 juli en 17 en 24 augustus.
* Alhoewel de onderhandelingen tussen het Brugse stadsbestuur en de Spaanse overheid mitsgaders de Spaanse kunstverzamelaars tot het tijdelijk overbrengen van in Spanje thuishorende Vlaamse meesterwerken naar Brugge niet van een leien dakje lopen, kan toch reeds worden voorzien dat de tentoonstelling ‘Vlaamse kunst uit Spaans bezit’ een hoogstaande kunstgebeurtenis zal worden en een der grootste attrakties onder de kulturele manifestaties extra-muros van de Wereldtentoonstelling.
Uit de befaamde verzameling van het Escoriaal, gesticht door Filips II, komen wereldberoemde schilderijen, nl. het drieluik van Jeroen Bosch, voorstellende de Hooiwagen, verder nog van Bosch de prachtige Doornenkroning. Uit het Escoriaal nog, het portret van Filips II door Antonio Moro, en St. Kristoffel door J. Patinir.
De meeste Spaanse musea waar Vlaamse schilderijen worden bewaard, hebben hun medewerking toegezegd. Ook een aantal kerken en een 15-tal kunstverzamelaars lenen schilderijen uit. Uit de kollektie van de hertog van Alva komen twee werken van Rubens, waaronder het portret van Filips IV, verder een interieur van Teniers en het portret van Alva door Willem Key.
Naast werken uit de scholen van Van der Weyden, Memling en David, zullen volgende meesters vertegenwoordigd zijn: Martin de Vos, Adriaan Isenbrandt, Ambrosius en Willem Benson, Bernard van Orley, Juan des Flandes en Albrecht Bouts. Van Pieter Bruegel zal een Boerenkermis uit het museum van Vigo aanwezig zijn.
Te Madrid bestaat nog steeds de Vlaamse Stichting van 1545 genaamd San Andrès de los Flamencos: St. Andreas van de Vlamingen. Het was een oord waar de Vlamingen onderdak en verzorging ontvingen op hun doorreis te Madrid. Boven het altaar van de kerk prijkt een werk van Rubens voorstellende de marteling van St. Andreas. Ook dit doek zal te Brugge worden tentoongesteld. De inrichters hopen aldus niet alleen de kunstwaarde van een authentiek schilderij van Rubens in het licht te stellen, maar tevens nieuwe kontakten te leggen tussen deze oude Vlaamse stichting te Madrid en onze landgenoten. Enkele Brugse wandtapijten uit verscheidene verzamelingen en Vlaamse wapenuitrustingen uit de Real Armeria, zullen in de tentoonstelling voor afwisseling zorgen.
De tentoonstelling wordt op 1 juli geopend, doch een Spaanse dag met de officiële vernissage wordt op 6 juli gehouden, datum van de eerste uitgang van de Praalstoet van de Gouden Boom.
* Op de volksavonden van het Provinciaal Tussenstedelijk A.B.N.-Tornooi 1958 ging ruim en verdiend applaus naar het vokaal sextet Die Scalmeye.
Deze groep maakt deel uit van het gelijknamig kunstgezelschap uit Brugge, dat ook voordrachtkunst, solozang, uitvoering van kamermuziek, volksdans en vendelzwaaien op zijn programma heeft. Sekretariaat Gerard Davidstraat 18, Brugge, tel. 343.11. Het sextet bestaat uit de sopranen Magda en Frieda Geerolf, de alten Lieve Isselée-Geerolf en Rika Geerolf, de tenor Juliaan Busschaert en de bas Xavier Geerolf, leider van de groep. 'n Familie-onderonsje dus, maar van welk artistiek gehalte!
Die Scalmeye zingt bij voorkeur a capella. Op de A.B.N.-volksavonden hoorde men: Wilt heden nu treden, bewerking Ivo Mortelmans, - Harba Lorifa, Hertog Jan I, - Speleman, 1685, N. Zangius, - En daar zat ene uil, bewerking M. Andries, - Heimweeliedje uit het Scheldeland, G. Feremans, - Van 't Maseurken, Em. Hullebroeck, - Lied van de vlo, en Op den Bibbelebomsen berg, L. Janssens. De groep wil haar uitgebreid repertorium verder aanvullen met moderne bewerkingen van oude Vlaamse liederen. Ook nieuwe komposities voor klein koor worden onder ogen genomen.
Die Scalmeye onderscheidt zich door haar grote muzikale onderlegdheid en haar keurige en levendige voordracht. Zij laat bovendien een in-