paar maanden belast met de leiding van het te Brugge bestaande St Lutgardiskoor. Hij zal tevens in de loop van dit jaar te München een orgelconcert houden in het kader van een Bachfestival, dat aldaar wordt ingericht.
* Op 24 februari werd te Oostende door de toneelkring De Zeestar de creatie opgevoerd van Iseland, Iseland, een werk dat handelt over het harde leven van de IJslandvaarders uit de Westhoek, geschreven door Fred Germonprez en door de auteur zelf voor toneel bewerkt.
* Door het bekende Eeklose kinderkoor 't Lijsternestje werd op 6 februari een verdiende hulde gebracht aan de bekende toondichter Remi Ghesquiere, die reeds zovele kinderliedjes heeft getoondicht. Als hulde werd hem een pronkschaal aangeboden in ceramiek, ontworpen en uitgevoerd door Joost Maréchal.
* Radio Kortrijk zond op 15 februari een vraaggesprek en liederen uit van Broeder Ildefons. Op Goede Vrijdag, 8 april, zal via dezelfde micro te 10.15 uur een reeks passieliederen en koren worden uitgezonden, gezongen door het knapen- en mannenkoor van het St Bernardusinstituut te Knokke aan zee, onder de leiding van Broeder Ildefons.
* In de meubelhall Ballegeer stelde tijdens de maand februari Jacques Corijn zijn werken ten toon. Het inleidend woord werd uitgesproken door de Kortrijkse kunstschilder Octave Landuyt. Voor de kunstkring van Harelbeke hield de h. Landuyt op 18 februari eveneens een voordracht over de hedendaagse schilderkunst.
* Van de Kortrijkse kunstschilder Octave Landuyt, die door de jury met de bizondere vermelding werd vereerd, werd volgend werk tentoongesteld in de expositie van de Jeune Peinture Beige te Brussel: HNO2, Teddy-Boys en Tin.
* De missa tertia van Alfons Moortgat werd uitgevoerd in de O.L. Vr.-kerk van Ruisbroek op zondag 20 februari en uitgezonden door zender Brussel.
* Romeprijs Marcel Notebaert werd ook dit jaar wederom onderscheiden door de jury van de Jeune Peinture Belge; zijn werk De Medeplichtigen werd tentoongesteld van 12 tot 23 februari in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.
* Op de drie eerste zondagen van de maand maart wordt te Roeselare een operette opgevoerd Het meisje van Damme, waarvoor de muziek werd geschreven door de jonge Roeselaarse toondichter Willy Ostyn.
* Mevrouw Pilatus, een van de beste werken van wijlen Willem Putman werd opgenomen op het programma van de bekende toneelgroep Herman Bruggen, die dit werk in de passie- en paastijd op verschillende plaatsen zal opvoeren.
* Op woensdag 2 maart werd in de stadsschouwburg te Kortrijk ten gehore gebracht Maria, het oratorium van Jozef Ryelandt. Medewerkenden waren soli, het knapenkoor van het St Amandscollege, de chorale Singhet ende Weset Vro, en het Maastrichts stedelijk Orkest, het geheel onder de leiding van Maurits Denaux.
* Hervé Stalpaert, folklorist, die reeds verschillende bijdragen in ons tijdschrift publiceerde, heeft onlangs een merkwaardige causerie gehouden te Brugge over folkloristische liederen en zogenaamde ‘vliegende bladen’. Hij bereidt ook een publicatie voor, gewijd aan oudvlaamse volksliederen.
* Van 26 februari tot 11 maart stelt kunstschilder Aug. Vandecasteele zijn werken ten toon in de galerij 't Damberd te Kortrijk.
* De Nieuwpoortse beeldhouwer Koos van der Kaay exposeerde eind februari in de galerij Artes te Hasselt.
* Op zondag 6 maart greep te leper het alombekende Kattenfeest plaats, dit jaar echter in een volledig nieuwe geest en enscenering. Medewerkende artisten waren hier Antoon Vander Plaetse, die de regie van het feest in handen had, en verder de bekende Vlaamse kunstenaars Bert Peleman, Frans Van Immerseel en Armand Preud'homme. Voor het aanleren van de liederen stond in Guido Van Overbeke, de leider van Richten.
* In de loop van de maand februari exposeerde de Blankenbergse kunstschilder Leo van Paemel zijn jongste werk (hoofdzakelijk stillevens, zeegezichten en portretten) in de galerie ‘Les Contemporains’ te Brussel.
* Van 26 februari tot 11 maart stelt kunstschilder Pierre Verbeke uit Oostende zijn werk ten toon in de galerij Memlinc te Brugge.
* In een cyclus wintervoordrachten, ingericht door het Brugse Davidsfonds, hoorden wij een geslaagde, diepzinnige en vooral uiterst spirituele voordracht over Godfried Bomans, door E.H. Jozef Verhelle.