Kunstleven
Verbondsberichten
Schitterend geslaagde jaarvergadering van het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond
DAT het artistiek en cultureel leven in onze provincie stelselmatig hoger op streeft, niet in het minst door de activiteit van ons verbond, werd eens te meer bewezen op de jaarvergadering van het C.V.K.V. op 25 October te Brugge, die over de hele lijn als uiterst geslaagd mag beschouwd worden.
Ons kunstenaarsverbond werd voor een drietal jaar gesticht met als doel enerzijds het artistiek leven in de provincie op een hoger, edeler peil te tillen, en anderzijds de mogelijkheden te onderzoeken en uit te baten om de sociale toestand van de aangesloten kunstenaars te verbeteren. Van in den beginne mochten wij ons verheugen in de sympathie en het lidmaatschap van de bizonderste kunstschilders, dichters, romanschrijvers, musici, beeldhouwers uit de provincie en bij het einde van het derde werkjaar zijn ruim 250 werkende leden bij ons verbond aangesloten.
Het jaarlijks treffen van onze leden was ditmaal met bizondere luister omgeven, niet het minst door de plechtige ontvangst door Z. Exc. Mgr. De Smedt. op het Bisschoppelijk Paleis.
Schept schoonheid voor uw volk!
Te half-twaalf werden ruim honderd leden van ons Verbond door Zijne Excellentie ontvangen. Het mag hier wel gezegd dat alle aanwezigen ten zeerste getroffen waren door dit gebaar van het hoogste kerkelijk gezag in deze gouw, en deze receptie tevens aanzien hebben als een sterke steun en aanmoediging. De heer Jozef Storme, Bestendig Afgevaardigde en Voorzitter van het verbond, lichtte in een kort woord het streven van onze werking toe, dankte Zijne Excellentie om deze ontvangst en bood, namens het verbond een prachtig geschenk aan, een groot keramiekpaneel, voorstellende twee minnestrelen, ontworpen en uitgevoerd door de h. Roger Vandeweghe in het kunstatelier Perignem te Beernem.
‘Het verheugt mij werkelijk eens de gelegenheid te hebben de christelijke kunstenaars van de provincie te kunnen ontvangen, en hen te danken om al het schone en edele dat zij voor ons volk presteren’, aldus begon Zijne Excellentie zijn kort, gemoedelijk wederwoord. ‘Bouwt voor ons volk een toren van cultuur. Geïnspireerd door deze gouw, zo rijk aan torens en eeuwenoude kunstschatten, zal het uw fierheid zijn het uwe te kunnen bijdragen om uw volk hoger op te helpen op de weg naar de schoonheid. Schept schoonheid voor uw volk! ‘met deze oproep - in feite een heerlijk werkprogramma - besloot zijne Excellentie zijn diep doorvoelde en algemeen-gesmaakte toespraak. En het zal voorzeker alle kunstenaars genoegen gedaan hebben, wanneer de bisschop zich daarop één voor één alle aanwezigen liet voorstellen en voor elk een woord van sympathie en aanmoediging overhad.
En was het werkelijk niet bemoedigend te kunnen vaststellen hoe zoveel kunstenaars, schilders en beeldhouwers, musici en declamatoren, dichters en romanschrijvers eensgezind en vriendschappelijk bij elkaar stonden?
De letterkunde was er flink vertegenwoordigd: André Demedts, ondervoorzitter van het Verbond. Willem Putman, of was het Jean du Parc die wij er ontmoetten? Marcel Matthys, Gaston Duribreux en de stoere vissersgeaarde Kanunnik de Spot, Oswald Valomar, de schrijver van ‘De Marina vaart’, Willem Denys, de schepper van het onvergetelijke ‘Peegie’, en Staf Weyts, zoals steeds een beetje langs de boord der rivier. De jonge Brugse dichter Fernand Etienne, en Fred Germonprez, de IJslandvaarder en verheerlijker van Coeberger, de vergeten dijker van de Westhoek. Medard Verleye, de guitige Torhoutenaar en Maurits Van Coppenolle, en Lia Timmermans en nog vele anderen.
En de musici en toondichters: Baron Jozef Ryelandt, en de kranige 86-jarige Remi Ghesquiere, Jozef Hanoulle... de Roeselaarse kunstconcerten en Aimé de Haene, de bezieler van Cantores, Ir Dirk Varendonck... Jeugd en muziek. Lionel Blomme en zijn vriend Renaat Veremans, die blijkbaar Brugge en ook ons verbond niet vergeten kan en die trouwens voortleeft in het Veremanskoor, waarvan de bezieler Hilmer Verdin eveneens aanwezig was. Jongere musici als Jules Bouquet en Michiel Decroos, ook meer gevestigde namen als Maurits Deroo, directeur van het Brugse conservatorium en Broeder Ildefons, René Poppe, en Annie Helewaut, de orgelbouwer Paul Anneessens, enz...
En een hele galerij kunstschilders, oud en jong, bekend of minder bekend: Hilaire Gellynck en Alfons Blomme en de te bescheiden Albert Setola, Leo van de Kerckhove, Adriaan Vandewalle, Henri De Jaegher, Gustave Sorel en Marcel Notebaert, sporen van de Congozon nog op 't gelaat. Beeldhouwers als Michel Poppe en Rik Laloo uit Brugge en André Taeckens uit Torhout. En dan sierkunstenaars als Arno Brys, Jozef Boudens en Mevrouw Boudens-Uleyn, Dora Rommelaere, Michel Martens en Maurits Claeys uit St Andries, Ernest Verkest uit Tielt. en Roger Vandeweghe uit Beernem.
En nog zovele anderen: vrienden en medewerkers van het tijdschrift: Dr Achiel Stubbe, en Gabriel Gyselen en Drs Frans Vromman, en de drukker van ons tijdschrift Joris Lannoo. Ook nog enkele bekende declamatoren als Antoon Vander Plaetse, Suzy Decleer, Hector Deylgat en Remi van Duyn...
Veelzijdig, en kleurig in die veelzijdigheid, stonden al deze kunstenaars en kunstzoekers bij elkaar rond hun bisschop. Een symbool!
Was het te verwonderen dat men het na een paar mislukte pogingen moest opgeven om al die mensen op één foto te krijgen?