Jef Boudens
Op een der mooiste plaatsen van Brugge, de Rozenhoedkaai, woont en werkt boven de kleine toonzaal Die Swaene, de nog vrij jonge sierkunstenaar Jef Boudens. Geboren in 1926, studeerde hij aan het Sint Lodewijkscollege en het St Franciscus Xaveriusinstituut, vervolgens aan het Hoger Instituut Sint Lukas te Gent. Hij liet er zich spoedig opmerken om zijn bizondere zin bij het beoefenen van kunstschrift.
De honderden diverse sierschriften, van alle mogelijke verhoudingen en toepassing in de hem zo eigen frisse nauwkeurigheid en rijke soberheid, steeds evenwichtig en zwierig met penseel of pen neergeschreven, getuigen
van kennis en beheersing in dit vak. Menig ex-libris, illustratie, prentkaart en kalender, soms een meubeltje of uithangbord, een kelk of juweeltje zijn door hem ontworpen en versierd. Hij verzorgde ook de perkamentoorkonde voor Koning Leopold, de stadsmagistraat van Gent en Minister De Taeye. Van zijn hand zijn de stofomslagen in kleurdruk van de boeken:
Wie kan dat begrijpen van
Marcel Matthys;
Het avontuur van de Liebaards van
Leo Delfos;
De eeuwige strijd van
Edmund Grandee;
Ziele-Christi heilig mij van
Pater Stracke; evenals de voorpagina's van de tijdschriften:
De Vrouw; Voorposten; Concordia; Ons Leven enz.
In het werk van Boudens ligt steeds de liefde tot het vak, eerbied voor het Vlaamse en volkse erfgoed, voor het schone en edele, de zorg en ijver voor verheffing en vervolmaking van zijn schoonheidsideaal. Het Duits kunsttijdschrift Der Schriftenmaler schreef ondermeer: Die Symbolik (der Gelegenheitsgraphik) ist mehr auf die spezifische Eigenart der menschlichen Persönlichkeit, ihren Lebenskreis und dessen festlichen Anlässe abgestimmt. Das enthüllt die Auswahl von Arbeiten des flämischen Graphikers Jef Boudens, Brügge. Ihm ist die Lust des Fabulierens seines Landsmannes Timmermans eigen. Seine Feder liebt das beschwingte Formenspiel und die barocke Fülle. Sie schildert und erzählt. Selbst die Schrift drängt zum bildhaften und zur ornamentalen Arabeske.
Collectieve tentoonstellingen: Brugge met Die Genootscap (1948); Roeselare met West-Vlaanderen (1951); Gent in het stedelijk museum voor decoratieve kunsten met het Sr Lukasgild. Als lesgever aan de Stedelijke Akademie te Kortrijk, werkt Jef Boudens thans aan een uitgebreide studie over het schrift, geïllustreerd met eigen werk.