van deze toondichter, werd tevens het woord gevoerd door Renaat Veremans, ondervoorzitter van het C.V.K.V.
* Van 6 tot 22 November 1951 stelde kunstschilder Hilaire van Biervliet zijn jongste werken ten toon te Kortrijk.
* In de Edelweiss-Reeks (Haachtse steenweg 8, Brussel), verscheen Ster aan de Einder, van Guy de Larigaudie, vertaald door Fernand Bonneure.
* Uitvaartgebruiken in Westvlaanderen, het resultaat van een uitgebreid en langdurig enkwest dat werd opgemaakt door Maurits van Coppenolle werd door de schrijver uitgegeven in eigen beheer (38 blz. 30 fr., geïllustreerd. Van Leeg tot Zand, 1, te Sint Andries).
* Felix Dalle schreef een roman voor de jeugd en voor alwie van haar houdt. Hij zal vermoedelijk als titel dragen: Hou moed, Erhard! en tegen Pasen bij de uitgeverij Lannoo te Tielt verschijnen. Het is een geschiedenis zoals er tienduizenden achter en vóór het IJzeren gordijn gebeuren en waarin Oostpriesterhulp een belangrijke rol speelt.
* Van André Demedts verscheen in het Januari-nummer van Dietsche Warande en Belfort de novelle Kerstmis te Saloniki.
* Kunstschilder Anton Diez van Oostende exposeerde te Roeselare in het atelier van Emiel Devos, in de loop van de maand December.
* Naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van de Muziekakademie te Roeselare had op 8 en 9 December 1951 onder leiding van Joseph Hanoulle een uitvoering plaats van De Schepping van Josef Haydn. Soliste was onder meer Mevrouw De Ronne-Deloof.
* Op 2 November 1951 werd in de Stadsschouwburg te Brugge door het koor Cantores onder leiding van Aimé de Haene, de creatie gebracht van Oblatio een gedicht van Fernand Etienne, getoonzet door Jules Bouquet. Deze Allerzielen-uitzending werd door het N.I.R. Overgenomen op 11 November 1951.
* Oostendse schetsen, een reeks folkloristische novellen van de hand van John Hermans werd uitgegeven door de drukkerij Omnia, Capucienenstraat, 36 te Oostende.
* Op 6 December 1951 gaf de tenor Juliaan Casier voor het N.I.R.-studio Kortrijk een recital gewijd aan liederen van Broeder Ildefons, C.F.X.
* Na een expositie in het stedelijk Casino te Oostende, stelde kunstschilder Willy Jocqué uit Den Haan zijn jongste werken tentoon in de zaal Vyneke Van Eyck te Gent, van 30 Sept. tot 12 October 1951.
In Westvlaanderen nr 1 (Januari 1952) werd op bladzijde 28 een reproductie getoond van de omheining van een katafalk door Charles Maertens uit Sint Andries. Om precies te zijn dient vermeld dat deze omheining in ijzersmeedwerk werd uitgevoerd door Charles Maertens, naar een tekening van het huis A.E, Grossé, Liturgische kunst te Brugge.
* In het bekende tijdschrift L'Art d'église, onder de leiding van Dom Botte (Abdij Zevenkerken), verschijnt dezer dagen een uitvoerige en rijk geïllustreerde studie over het werk van Michel Martens; de foto's, welke in dit nummer van Westvlaanderen verschenen zullen er naast vele andere over het werk van Martens worden gereproduceerd.
De Kortrijkse beeldhouwer Henri Noreilde werd naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag op 17 Januari 1952 gehuldigd. Een retrospectieve tentoonstelling van zijn werk werd te Kortrijk ingericht.
* Van 29 Maart af gaat een veertiendaagse tentoonstelling door van werken van kunstschilder Marcel Notebaert, (Romeprijs), in de Rookzaal van de Stadschouwburg te Kortrijk.
* Op 26 December 1951 werd door het omroeporkest van het N.I.R. de eerste uitvoering gebracht van Concerto voor piano en orkest van de Roeselaarse toondichter Willy Ostyn.
* Het Ieperse zangkoor Richten onder de leiding van Guido van Overbeke verzorgde op 17 December 1951 in de Stadsschouwburg te Ieper een muzikale avond gewijd aan koorwerken van Vlaamse meesters. Hetzelfde koor richtte op 3 Maart 1952 een Schubertavond in.
* Het toneelstuk Marielou van Willem Putman wordt door Kunst en Eendracht van Waregem deze winter opgevoerd voor het provinciaal tornooi.
De Brugse kunstschilder Leo Vandekerckhove stelde zijn jongste 60 werken ten toon in de rookzaal van de Stadsschouwburg te Kortrijk in December 1951. In Februari 1952 nam hij met anderen deel aan de tentoonstelling van de Westvlaamse kunstkring te Kortrijk.
* Beeldhouwer Koos vander Kaay exposeerde in de maand Januari in de zaal Breckpot te Antwerpen.
* De jaarlijkse verbroederingsdag met Frans-Vlaanderen te Waregem heeft aanleiding gegeven tot de stichting van een nieuw tijdschrift. De hoofdredactie van Notre Flandre berust bij Dr Jan Klaas uit Rijsel. De abonnementsprijs (75 fr. per jaar) kan gestort worden op p.c. nummer 5201.80 van Luc Verbeke, Rooseveltlaan 29, Waregem, waar tevens alle nodige inlichtingen kunnen verkregen worden.
* In de prijskamp voor letterkunde uitgeschreven door de provincie Antwerpen, kreeg toondichter Renaat Veremans een vermelding voor zijn werk Herinneringen aan Felix Timmermans.
* Van de hand van de romancier Staf Weyts zal eerlang een nieuwe roman verschijnen onder de titel Het Gulden Huis.
* In de grote rookzaal van de Stadsschouwburg te Kortrijk stelde de jonge kunstenares Nelly Windels een vijftigtal werken ten toon op het einde van November 1951. In de kroniek ‘Westvlaamse wetenswaardigheden’ bij het N.I.R.-studio Kortrijk hield Fr. de Vleeschouwer een spreekbeurt over haar werk.