Kroniek.
Antwerpen. Onze voortreffelijke glasschilders, de heeren Stalins en Janssens, vervaardigen twee glasramen voor de kerk van Westerloo. Het eene raam vertoont Joannes den Dooper en Joannes den Evangelist, het andere den H. Joseph en den H. Lambertus. Zij worden bekostigd door de familie de Merode, wier wapenschilden de onderdeelen der ramen vullen.
- Victor Lagye is door het gemeentebestuur gelast, 5 schilderingen te maken, die paneelsgewijs zullen worden geplaatst in de trouwzaal op het stadhuis. De onderwerpen vinden wij als volgt opgegeven: 1. Huwelijk onder de barbaren, vóór de Christelijke tijdrekening; 2. Romeinsch huwelijk; 3. Christelijk huwelijk (St. - Willebrords); 4. Staatkundig huwelijk (Philips de Schoone met Joanna van Castilië); 5. Burgerlijk huwelijk (1798). De schilderijen moeten worden voltooid en geleverd in 5 jaren. Voor ieder wordt 10,000 fr. betaald.
- Dinsdag, 18 October, vierden de gezamenlijke leeraars der koninklijke academie het St.-Lucasfeest en altemet het 25-jarig jubileum van den heer P. Dens, als leeraar van bouwkunst. Door den heer bestuurder K. Verlat werd eene gulle toespraak gehouden.
Gent. Onzen lezers, die Gent bezoeken, raden wij aan, niet te vergeten, het museum van oudheden te gaan bezichtigen. Het is ongemeen belangrijk en bevat voorwerpen bij honderdtallen, die metterdaad schatten verdienen te worden genoemd. In den laatsten tijd heeft het eene aanwinst gedaan, die al de museums van oudheidkunde in Europa hem mogen benijden. Wij bedoelen den aankoop van de kostbare verzameling ijzer- en geelgieterswaren, nagelaten door Lod. Verboeckhoven. De verzameling bestaat uit meer dan 3000 voorwerpen, door ijzer- en kopersmeden vervaardigd, van de xve tot de xviiie eeuw, en zij geeft een hoogen dunk van de oud-Vlaamsche smeedkunst. Onder andere zeldzame en bij uitstek merkwaardige stukken, mag in het bijzonder worden vermeld, eene reeks gereedschappen van de oud vaderlandsche heelmeesters.
- Op het gehucht Vendoorn, gemeente Melsele, is onder den dorpel van een huisje, toebehoorende aan Karel De Dycke, een pot gevonden, die 48 zilveren muntstukken bevatte met de beeldenaars van keizer Karel V, Philips II, keizer Maximiliaan II, Albertus en Isabella enz. In hetzelfde huisje werden kort te voren een aantal oude koperen geldstukken gevonden.