Kroniek.
Antwerpen. 12 April werd in den Burgerkring een voortreffelijk concert gegeven, waarvan het programma was samengesteld uit stukken van Peter Benoit (De Leie, woorden van Adolf Verbiest), Jan Blockx (gedeelte van Een Droom van 't Paradijs), Emiel Wambach (Aan het vaderland), Aloysius Berghs (plechtig openingsstuk). Het orkest en de koren van den Burgerkring kweten zich uitmuntend van hunne moeielijke taak.
- De Geneeskundige Maatschappij van Antwerpen herdacht op 23 April de 50ste verjaring harer stichting, met eene plechtige zitting, die ten stadhuize werd gehouden, onder voorzitterschap van dr. V. Desguin, naast wien de heeren K. du Bois, gouverneur der provincie, en L. de Wael, burgemeester der stad Antwerpen, hadden plaats genomen. De voorzitter heeft eene belangrijke redevoering uitgesproken. De heer secretaris De Mets gaf lezing van een geschiedkundig overzicht van het verleden der maatschappij. Des avonds had in het hotel Grand Laboureur een feestmaal plaats, waarvoor de heer H. Seghers eene fraaie dischkaart had geteekend.
- Op zijne door ons blz. 42 vermelde kunstreis, viel onzen goeden zanger H. Fontaine grooten bijval ten deel. Dit was namelijk het geval te Keulen, waar hij Vlaamsche liederen van P. Benoit en J. Blockx voordroeg, te Leiden, waar hij Berlioz' Romeo en Wagners Parsifal ten gehoore bracht enz.
- 1 Mei, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van den heer Goovaerts-Van den Wouwer, als prefect en secretaris-schatbewaarder van de broederschap der 14-daagsche berechting, werd in St.-Jacobskerk de mis uitgevoerd, door den heer Alfons Goovaerts, zoon van den jubilaris, in 1869 getoonzet.
- 10 Mei werd te Antwerpen eene voorloopige vergadering gehouden van beoefenaars en waardeerders der letterkunde, met het doel eene commissie te vormen, die werkzaam zal zijn om in September 1887 de 300ste verjaring van Vondels geboortedag waardig te herdenken in de stad Antwerpen. Er is sprake van, dat des dichters Gijsbrecht van Amstel of zijne Leeuwendalers ten tooneele zou worden gevoerd. De vergadering heeft voorloopig aangewezen als voorzitters de heeren P. Génard en F. Gittens en als secretarissen de heeren G.J. Segers en J. Boucherij. Er werd aanbevolen, dat het gemeentebestuur Vondels borstbeeld mocht doen maken, om in den Vlaamschen schouwburg te worden geplaatst.
Brussel. De bibliotheek der nijverheidsschool in het Zuiderpaleis, Henegouwlaan, is alle dagen open, Zondags uitgenomen, van 10 ure 's morgens tot 4 ure 's namiddags en van 7 ½ tot 10 ure 's avonds.
- De koninklijke academie van België heeft den Castanprijs toegekend aan het werk Le livre des bons ouvriers, door K. Cambier; uit het fonds De Keyn wees de academie eene belooning van 1000 fr. toe aan ieder van de nagenoemde werken: Périnette, door E. Candeze, Cours théorique et pratique de grammaire française, door F. Courtois en N. Gillet, Cours complet de gymnastique éducative, door Cooreman, Gedachten over opvoeding en onderwijs, door J. Stinissen. De Fransche verhandeling van H. Lonchay over de houding der Nederlansche vorsten ten opzichte van het land van Luik in de xvie eeuw, verwierf een gouden eeremetaal. De eenige ingekomen verhandeling over de geschiedenis der Fransche letterkunde in België van 1800 tot 1830, werd niet bekronenswaardig geacht. Ook eene verhandeling over Jan Van Boendale, ofschoon zich onderscheidend door groote verdiensten, werd niet bekronenswaardig geoordeeld. De academie benoemde de heeren L. Roersch en G. Tiberghien, als werkelijke leden; graaf E. Goblet d'Alviella, als briefwisselend lid; Z.K.H. Hendrik van Orleans hertog van Aumale, P. Leroy-Baulieu, P.S. Mancini en J. Lorimer, als buitengewone leden.
- 8 Mei heeft ter begraafplaats van St.-Joost-ten-Noode de inhuldiging plaats gehad van het gedenkteeken, door kunstbroeders gesticht, ter eere van den schilder E. Anneessens. (Zie onzen jaargang 1885, blz. 140.)
- De 5-jarige prijs over 1882-86 is toegewezen aan den heer J.J. Thonissen, voor zijne Commentaire sur la loi salique en andere verhandelingen over rechterlijke en maatschappelijke onderwerpen.
- De koningsprijs van 25,000 fr., uitgeloofd voor het beste en des waardige werk over de middelen ter verbetering van zeehavens die aan lage en zandige kusten zijn gelegen (zie onzen jaargang 1880, blz. 27), is toegewezen aan den heer P. De Mey, ingenieur van bruggen en wegen te Brugge. Er waren 59 werken ingezonden (28 Engelsche, 14 Fransche, 8 Duitsche, 4 Italiaansche, 3 Nederlandsche, 1 Deensch en 1 Zweedsch). Het bekroonde werk is in het Fransch opgesteld.
- De koningsprijs van 25,000 fr. voor het jaar 1885, voor het beste werk over wat er dient gedaan om de studie der aardrijkskunde bij het volk ingang te doen vinden en het onderwijs ervan te ontwikkelen in de onderwijsgestichten van de verschillende graden, is toegekend aan het werk van Anton Stauber, leeraar aan het koninklijk realgymnasium van Augsburg. Zijn werk werd door de jury bekroond, met 6 stemmen tegen 1.
Leuven. 8 Mei werd de 50ste verjaring der stichting van het studentengenootschap Met Tijd en Vlijt, op eene inderdaad waardige wijze herdacht. De toeloop, ook van buiten de stad, was zeer groot. Ten 10 ure 's morgens werd in de St.-Jozefskerk eene plechtige dankmis opgedragen, die ook de nieuwe rector mgr. Abbeloos bijwoonde. Ten 2 ure vormde zich een stoet, waarin een 40-tal maatschappijen en vereenigingen uit de vijf Vlaamsche provinciën optraden met ruim 1000 leden, de studenten, hoogleeraars enz. niet medegerekend. Ten half vier, werd onder voorzitting van mgr. Abbeloos eene belangrijke letter- en toonkundige zitting gehouden, met medewerking van den Piuskring, onder de leiding van den heer Van der Linden. De hoogleeraar P. Willems hield de inleidende rede, waaruit wij onder andere vernamen, dat van Tijd en Vlijts stichtende leden alleen nog de heer L. Delgeur, te Antwerpen, overblijft. Vervolgens sprak mgr. Abbeloos eene redevoering uit. Dan had de uitreiking plaats van het diploma van doctor honoris causa in wijsbegeerte en letteren aan de heeren Jos. Alberdingk Thijm (Amsterdam), mgr. Everts (Rolduc), R. Snieders (Turnhout),