- Om te worden bijgezet in het stadhuis, heeft het gemeentebestuur, door den bekwamen beeldhouwer Jaak De Braekeleer, een marmeren borstbeeld van Karel Rogier (zie onzen jaargang 1885, blz. 92), laten maken. Het is treffend gelijkend.
- Tweemalen, den 11n en den 14n Februari, telkens in de groote zaal der Harmonie, heeft Antwerpen het voorrecht gehad, Karel Gounods oratorium Mors et Vita te mogen hooren De uitvoering, door den toonzetter zelve geleid, was voortreffelijk, ook voor wat betreft het orkest. De koren betoonden zich ongemeen krachtig. De solos, gezongen door mev. Schnitzler-Selb en mej. Flament en de heeren Warot en Seguin, hebben de hoorders inderdaad verrukt. De beide uitvoeringen gaven eene eivolle zaal. Mors et Vita heeft, in al zijne deelen, een zeer diepen indruk gemaakt op het publiek en de meeste waardeering verworven; het oratorium wordt ook door de goede muziekkundigen als een hoog te schatten meesterstuk geroemd. Aan den heer Gounod werd eene hartelijk eerbiedige hulde gebracht.
- Bij koninklijk besluit van 1 Maart, is de heer Pieter Koch tot regent van de Antwerpsche academie benoemd.
- Dank aan de kunstlievende bemoeiingen van den heer Th. Smekens, voorzitter der rechtbank van eersten aanleg, gaan de wanden der groote zaal van het gerechtshof met tafereelen versierd worden; de uitvoering zal worden opgedragen aan de kunstschilders A. en J. De Vriendt, K. Ooms en P. Van der Ouderaa
- 30 Januari werd door de koninklijke tooneelmaatschappij de Vrije Kunst een gedenkfeest gegeven, ter gelegenheid van de 50e verjaring der eerste vertooning te Antwerpen (in het lokaal de Konijnenpijp, Kleinmarkt), van een tooneelstuk van Emanuel Rosseels, Julia of muziek en liefde. Het gedenkfeest bestond uit eene tooneelvertooning (drie stukken van Em. Rosseels, gespeeld door de leden der Vrije Kunst), de uitvoering van eene cantate, gedicht door E. Hiel, ter eere van den jubilaris, en eene danspartij; het alles in het lokaal El Bardo, op de St.-Jacobsmarkt. Het zeer opgewekt en aangenaam feest werd bijgewoond door den heer Emanuel Rosseels, die, van het publiek in 't algemeen en de leden der Vrije Kunst in het bijzonder, de grootste blijken van waardering mocht ervaren. Als eene stoffelijke herinnering aan dezen genoeglijken avond, ontving de heer Rosseels zijn door W. Linnig geëtst portret (een recht eigenaardig kunstgewrocht van blijvende waarde), benevens niet weinig lauweren en kronen, waartusschen eene fraaie rank in ijzer, smaakvol vervaardigd door den kunstsmid J. Wuyts.
Mechelen. Aan de stadsbibliotheek is eene eigenaardige gift gedaan. Overeenkomstig de laatste wilsbeschikking van haren echtgenoot, heeft mev. Steurs-Van Geel aan de bibliotheek 20 ingebondene registers afgestaan, welke een zeer groot getal bescheiden, uittreksels uit boeken, artikels van nieuwsbladen enz. bevatteden, verzameld door haren echtgenoot, den verdienstelijken schrijver, die, in onzen jaargang 1884, blz. 78, eene belangrijke bijdrage leverde over de familie Keldermans. De heer Steurs overleed in het jaar 1885.
Brussel. De verzameling teekeningen van H.K.H. de gravin van Vlaanderen, is vermeerderd met eene zeer fraaie waterverfschildering van Al. Schaepkens, getiteld: Aan den Maasoever, met schip en figuren.
- Den 28n Januari heeft de heer A. Beernaert, minister van financiën, aan de kamer van volksvertegenwoordigers medegedeeld, dat voortaan de bankbrieven en de titels der openbare schuld zullen worden gedrukt in de twee talen, en dat eerlang de aanduidingen op de muntstukken insgelijks in de wee landstalen zullen staan. Het Vlaamsche volk zal de hooge regeering diepgevoelden dank weten, voor deze maatregelen van herstel.
- Het klooster en de kostschool der Ursulinnen, gevestigd in het voormalig kasteel van Doorebeek, te Laeken, is in den vroegen morgen van 16 Februari geheel afgebrand. Onder andere gingen in den brand verloren eene schilderij van P. Van Schendel, O.-L.-Vrouws onbevlekte ontvangenis (zie 1862, blz. 78), en eene H. Ursula, van Fanny Geefs.
Gent. Op het stedelijk archief is een nuttig werk verricht. De oorkonden betreffende godsdienst en ziekenverpleging, welke verspreid lagen in onderscheidene zalen van het stadhuis, zijn nauwkeurig bij elkander gebracht, zoodat zij nu slechts eene verzameling uitmaken. Er zijn ook verzamelingen gevormd van de oorkonden betreffende het klooster van de Alexianermonniken (Schokkebroeders), de abdij van den Groenen Briel en de godshuizen van St.-Jacobs en St.-Janten-Dulle. Het archief kocht een aantal niet onbelangrijke stukken, betreffende de gebuurten Begijnengracht, Begijnendriesch, Middel- en Neder-Burgstrate (xve-xviiie eeuw), de nering der wijnmeters (xve eeuw) enz.
Rousselare. Blz. 6 hebben wij in een opstel van den heer Karel Bogaerd doen kennen, dat deze bekwame schrijver de bezorging had op zich genomen van de uitgaaf der nagelatene gedichten van onze hooggewaardeerde dichteres, mev. Mathilda David-Van Peene, die onder den titel van Nevelbloemen staan te verschijnen bij den voortreffelijken uitgever De Seyn-Verhougstraete, te Rousselare. Zij zullen versierd zijn met het door Florimond Van Loo geteekend portret der betreurde schrijfster en een bij uitstek fraai boekdeel uitmaken, hetwelk voor 2 ½ fr. zal verkrijgbaar zijn. Wij sporen onze lezers en lezeressen ten sterkste aan, om op Nevelbloemen in te teekenen. Zij zullen, dit doende, zich een verdienstelijk, goed boek aanschaffen, hetwelk hun voedsel voor geest en hart zal aanbrengen, benevens een niet alledaagsch letterkundig genot. Zij zullen daarbij een blijk van hoogschatting geven aan eene vrouw, die daarop in haar leven en streven zoo zeer als om haar talent alle aanspraak heeft. Wij vernemen en vermelden met genoegen, dat H.M. de koningin Maria-Henrietta eigenhandig ingeteekend heeft voor 10 exemplaren.