Het is waarlijk verbazingwekkend, hoe de werktuigen, in onzen tijd, al meer en meer het handwerk verdringen.
Aldus werd door het huis Juliaan Comez, te Peruwelz, een stoomwerktuig ingezonden, waarmede 20,000 steenen per dag kunnen worden gemaakt, hol of gevuld, groot of klein, voor muren zoowel als voor venster-, deur- en kroonlijsten. Dezelfde firma stelde ook een toestel ten toon, voor hand- en stoombeweging ingericht, dienende om steenen buizen en pijpen voor waterleidingen te maken.
Een vernuftig samengesteld werktuig voor het kneden van brooddeeg was ingezonden door heeren Deliry, vader en zoon, te Soissons (Aisne). Het werd, in en buiten Frankrijk, reeds 18 malen bekroond. Op de Antwerpsche wereldtentoonstelling bekwam het zijn negentiende eeremetaal, de gouden medaille. Het verdient dus wel, hier te worden afgebeeld. Men kan, naar verkiezing, het kneedwerktuig met de hand of bij
middel van stoom doen gaan. Volgens wordt opgegeven, kan men uit 100 kilo bloem, met dit werktuig gekneed, 6 of 7 kilo brood meer maken, dan wanneer het kneden door menschenhanden geschiedt. Het werktuigmatig kneden geschiedt daarbij ongemeen vlug, zoodat het deeg voor gansch een oven verbazend snel gereed is.
De nood bracht den heer Deliry vader tot de uitvinding van dit werktuig. Bakker van beroep, had hij al de stelsels van kneedwerktuigen bestudeerd, voordat hij zijn toestel vervaardigde, hetwelk tegenwoordig in alle werelddeelen wordt gebruikt, en op 10 verschillende grootten door hem wordt gemaakt. Het kleinste model kost 750 fr.; het grootste 2200; het kleinste werkt met 75 kilo deeg, het grootste met 700 kilo. Dit laatste, voorzien van een stoomtuig van 4 paardekrachten. kost 5500 frank. Dezelfde firma maakt ook pletmachines met snijtuigen ter bereiding van zeebeschuit, deegwegers voor broodjes, en vele andere werktuigen.
Perstoestellen. De befaamde Fransche fabrikanten gebroeders Mabille, te Amboise (Indre-en-Loire), stelden een aantal modellen van persen voor verschillend gebruik ten toon, zich onderscheidende door groote sterkte, eenvoud van samenstelling, gemakkelijke hanteering en ongemeene volmaaktheid. Het is bekend, dat in het uitgestrekte Frankrijk nergens betere persen worden gemaakt dan bij heeren gebroeders Mabille. Hunne druiven- of wijn-, olie- en water-, appel- en olijfpersen zijn heinde en verre beroemd. Sedert het jaar 1872, werden door heeren gebroeders Mabille niet minder dan 52,000 persen gemaakt en verkocht. Zij verwierven voor hun fabrikaat 21
groote eerediplomas en 420 gouden en zilveren eeremetalen.
Brouwerijtoestellen. Er is misschien geen tak van nijverheid of bedrijf, voor welken zoovele onderscheidene werktuigen en werkmanieren zijn uitgevonden, als voor de brouwerij. De belangrijke verzameling, waaraan in de rechterzijbeuk van het tentoonstellinglokaal eene plaats was ingeruimd (zie 1885, blz. 145), gaf een goed en eerbiedinboezemend denkbeeld van die verscheidenheid, welke metterdaad verbazend mag worden genoemd. En de tentoonstelling heeft ons ten overvloede aangetoond, dat het tijdvak der uitvindingen ook voor het bierbrouwen nog volstrekt niet afgesloten is. Het tegendeel schijnt veeleer het geval. De uitvindingen nemen toe. Tot de belangrijkste brouwerijtoestellen, die wij op de tentoonstelling zagen, behoort het op de volgende bladzijde afgebeelde. Het werd uitgevonden door den Franschen brouw er Karel Docquin, uit de gemeente Torcyt-Sédan, en verschaft het middel om al de voedende bestanddeelen, al de kracht die de hop bevat, daaruit te trekken en in het brouwsel te doen overgaan, waardoor dan ook, zooals van zelve spreekt, een veel beter, gezonder en sterker bier wordt verkregen, dan met de gewone manier van brouwen. De heer Docquin is er, volgens hij verzekert, door zijn vernuftig uitgedacht toestel in gelukt, ongemeen smakelijk en puik geurig bier te maken, hetwelk bovendien veel langer goed blijft dan anders met bier het geval is. De roep, die van het toestel van den heer Docquin uitgaat, is zoo groot, dat onze brouwers daarin wellicht aanleiding zullen vinden, om er de waarde van te onderzoeken.