Kroniek.
Antwerpen. Drukfeilen. Een paar zinstorende drukfeilen zijn in de vorige aflevering, artikel: Kloosterzegels, ingeslopen. Regel 4, in plaats van: Dit zegel, leze men: Die regel; regel 17, in plaats van: dient het zegel, leze men: dient de regel.
- Voor het ontwerp-praalgraf van H. Conscience (klei- of pleistermodel van omtrent een meter hoogte) schrijft het hoofdcomiteit eene prijsvraag uit; slechts Belgische kunstenars mogen mededingen. De lijkkelder, ter begraafplaats van het Kiel, waarop het gedenkteeken zal verrijzen, is 5m15 lang en 3m75 breed. Aard en hoogte van het gedenkteeken zijn onbepaald, maar er wordt verlangd dat het zij ‘grootsch van uitzicht, Vlaamsch en vaderlandsch van karakter.’ Boven het opschrift moet een kruisbeeld worden aangebracht. Het gedenkteeken behoort te zijn van arduin, graniet, brons of eene andere even duurzame bouwstof, ter voldoening van de jury, die grootendeels uit kunstenaars zal bestaan. Bij onvoldoenden uitslag, zal een wedstrijd kunnen worden geopend tusschen de makers van de drie best gekeurde ontwerpen. Het gedenkteeken mag niet meer kosten dan 20,000 fr. De ontwerpen in te zenden vòòr 1 October 1885, in de museumzaal der Venusstraat, te Antwerpen, vergezeld van een gesloten naambriefje, dat op de buitenzijde dezelfde kenspreuk moet voeren als het ontwerp draagt, waarbij het behoort. Nadere inlichtingen zijn verkrijgbaar bij het comiteit, in het huis van Plantijn, Vrijdagschemarkt, te Antwerpen.
- Door den bekwamen beeldhouwer Jaak De Braekeleer is voor den heer H. Foulon een uitnemend schoor, vrouwebeeld van Carrarisch marmer voltooid, voorstellende eene uit het bad getogene op het gras neergezetene jonge vrouw, die, opgeschrikt door eenig gerucht en als beducht voor onbescheiden oogen, zich metterhaast in haar lijflinnen wikkelt. Dit hoogst bevallig gewrocht, hetwelk voor titel voert: De verrassing, is een van de belangrijkste en keurigste werken, die J. De Braekeleer nog heeft geleverd, iets wat voorzeker niet weinig gezegd is. Er wordt zelfs beweerd, dat hij nog nooit iets schooner maakte.
- Het nieuw ijzeren traliehek aan het paleis, waarvan wij op blz. 25 gewaagden, is geplaatst en uitgevoerd door den befaamden ijzerwerkmaker De Smet, van Brussel.
- Bij koninklijk besluit van 23 April zijn de heeren P. Benoit, ridder L. de Burbure, E. Fetis, F.A. Gevaert, A. Samuel, A. Le Roy en A. Wagener benoemd als leden van de jury voor de toewijzing van den prijs van Rome in den muzikalen wedstrijd.
Brussel. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van ijzeren-wegen in België, hetwelk in Augustus 1885 zal worden gevierd, is er sprake van te Brussel eenen optocht te houden, waarin een overzicht zou worden gegeven van de geschiedenis der middelen van vervoer.
- Uit erkentelijkheid voor zijne medewerking aan de studie der ontwerpen, welke de nu door Ferdinand de Lesseps ondernomen doorgraving der landengte van Panama beoogden, beeft de regeering der republiek Columbia, waartoe, zooals men weet, die landstreek behoort, den Belgischen ingenieur Cazenave, te Brussel, een gouden gedenkpenning vereerd.
- Bij koninklijk besluit van 5 Mei is de 3-jarige prijs van Fransch-Belgische tooneelletterkunde toegewezen aan den heer Laurentius De Coninck, voor zijn tooneelspel La question d'Occident.
De door ons op blz. 59 vermelde tentoonstelling van waterverfschilders had plaats in het Paleis voor Schoone Kunsten, in de zalen van het 1e verdiep, langs den kant van het museum. Zij bevatte 281 nummers, waartusschen twee groote teekeningen van wijlen L. Haghe (zie blz. 44); van X. Mellery, De H. Barbara in de kolenmijnen te Frameries; C. Meunier, Mijnwerkers; verder zeer verdienstelijke werken van: F. Binjé, E. Claus, C. Dell'Acqua, M. Hagemans, Heigel (Munchen), A. Hennebicq, E. Hoeterinckx, A. Hubert, C.A. Lanneau, A. Mauve, D. en P. Oyens, A. Pecquereau, K. Rochussen, G. Simoni, H. Stacquet, W. Roelofs, A. Sembach, E. Smits, V. Uytterschaut enz.
Gent. De stedelijke tooneelcommissie heeft zich andermaal tot het gemeentebestuur gewend met het rechtmatig verzoek, in de stad Gent een behoorlijken Vlaamschen schouwburg te bouwen.