Kroniek.
Antwerpen. De reeds zoo gunstig gekende plaatsnijder Jos. Steynen, van wien wij in 1879, blz. 173, eene koperetsing gaven, heeft eene zeer fraaie plaat voltooid, naar een tafereel van H. Bource, getiteld: De krieken. Het is een zeer aangenaam onderwerp en de ets geeft voortreffelijk het eigenaardige weer, hetwelk al de stukken van den meester onderscheidt. De bekwame plaatsnijder haalt eer van zijn werk en verdient de ruimste aanmoediging. Hij stelt exemplaren van zijne fraaie plaat te koop voor 10 en 5 frank. Verkrijgbaar bij hem aan huis in de Molenstraat nr 58, te Antwerpen. De heer ridder de Moreau, minister van landbouw, nijverheid en openbare werken, heeft voor eenige exemplaren ingeschreven. De minister betoonde zich, in deze omstandigheid, zeer karig; hij bleef met zijne aanmoediging beneden de tegemoetkoming welke de heer Steynen in 1879 genoot van den toenmaligen minister van binnenlandsche zaken, voor de uitvoering van een ander werk, De krieken vormen nochtans eene bij uitstek fraaie plaat, die metterdaad doet wenschen dat de heer Steynen moge voortgaan de etsnaald te hanteeren, om ons op meer dergelijke gewrochten te onthalen.
- Op de stadsbibliotheek is een zeer fraai marmeren borstbeeld van Theodoor Van Ryswyck bijgezet. Het werd vervaardigd door des dichters schoonzoon Eugenius Van der Linden.
St.-Nicolaas. De kunstschilder Jozef Janssens is de beschildering begonnen der kerk van Steele, gelegen aan de Roer, in Rijn-Pruisen, nabij de beroemde Kruppgeschutgieterij. De kerk is den H. Laurentius toegewijd en de 8 tafereelen met wier uivoering de Waassche kunstenaar is gelast, zullen voorvallen uit het leven van voornoemden heilige voorstellen, terwijl het koor met de verschijning van Christus in de wolken zal worden versierd.
- Het koor van de kerk van Wichelen, nabij Wetteren, en de kapel van het H. Hart in de wijk Kleibeke, zijn door den heer Jozef Janssens, van St.-Nicolaas, met muurschilderingen versierd. De kapel van het H. Hart, in Romaanschen stijl, is gebouwd onder de leiding van den bouwmeester J. Bruyenne; de muurschilderingen zijn onlangs voltrokken; in het middengedeelte is een verheven koepel en tusschen de vergulde kolommetjes onder de boogjes van een fraai triforium, prijken 12 heiligenbeelden, eenigszins kleiner dan de natuurlijke gestalte; in het bovendeel van het koor is een groote Calvarieberg opgericht, met meer dan levensgroote beelden.
Namen. Verschenen bij de we F.J. Douxfils: Notice sur le tableau vénéré à l'abbaye de Soleilmont sous le nom de Notre-Dame de Rome par I.V.S.O.P. Het tafereel schijnt gemaakt te zijn van vóór het tijdvak van Memlinc en der Van Eycken. Het is bewerkt in den trant van eene dergelijke schilderij uit de kerk van Ara Coeli te Rome.