Buitenland.
Luxemburg. 5 November is in het bijwezen van den koning groothertog en zijne gade het ruiterstandbeeld van Willem II ingehuldigd (zie 1882, blz. 195). De koning heeft den Franschen kunstschilder J.L. Gérôme gelast eene schilderij te maken van deze plechtigheid.
Amsterdam. Op de veiling van schilderijen, gehouden in het notarishuis den 4n November, toebehoorende aan den heer Koekkoek jr., een te Londen gevestigde Nederlandsche koopman in schilderijen, werden onder andere de volgende pryzen besteed: groot Dierenstuk van J.H.L. de Haas, gl. 1960; twee kleinere, gl. 1070 en 975; het Strand te Scheveningen, van Jos. Israëls, gl. 2100; een groote Stal met schapen, van Jacque, gl. 2100: de Kudde voor den stal, gl. 1560; twee kleinere stukken, Schapen in een stal, elk gl. 1000; de Wachtkamer uit de 17e eeuw, van H. ten Kate, gl. 1230: diens Muziekpartij, gl. 530; Sneeuwballen werpende kinderen, van M. ten Kate, gl. 300; Landschap, van B.C. Koekkoek, van het jaar 1853, gl. 2000; het Haarlemmermeer, van H. Koekkoek sr., gl. 510; Piot, Meisjesbeeld, gl. 1950 en Kinderen met een vogelnest, gl. 2400.
Nuremberg. De prijsvraag voor een ontwerp van kunstplakkaat voor de in 1885 te houden internationale tentoonstelling van kunstnijverheid werd beantwoord door 9 inzenders. Het ontwerp van den bouwkundige C. Geyer (Nuremberg) bekwam den prijs van 500 mark. De inzenders M. Orazi (Parijs) en C. Sutter (Frankfort) bekwamen ieder eene belooning van 300 mark. (Zie blz. 116.)
Kopenhagen. Reeds eenigen tijd geleden werd vermeld, dat, bij de uitgraving van eenen heuvel tusschen Skive en Holstebro, in Denemarken, Helleshói genaamd, verscheidene grafkamers uit den heidenschen tijd waren gevonden. Desaangaande dienen nog de volgende wetenswaardige nadere bijzonderheden. Midden in den top - de heuvel is tamelijk groot en zijn benedenste gedeelte schijnt door de natuur gevormd te zijn - vond men boven elkander twee kamers met verbrande beenderen en houtskool, benevens 2 steenen spiesen. Bij verdere uitgraving stiet men weer op 2 grafkamers, ééne naar het noorden en ééne naar het noordoosten gericht, waarin insgelijks verkoolde beenderen en eene spies gevonden werden. Men meende nu, dat er geene grafsteden meer waren, maar bij het gelijk maken van het zuidwestelijk gedeelte van den heuvel, ontdekte men nog eene grafkamer, grooter dan eene der voorgaande, waarin, behalve eene menigte verbrande beenderen en kool, 4 spiesen of messen aan het licht kwamen. In het oostelijk gedeelte van den grafheuvel, maar niet in eene kamer, slechts met kleine steenen bedekt, vond men eene lijkbus, omtrent half vol met stukken van beenderen, waaronder men duidelijk gedeelten van hersenpannen en andere beenderen van 3 en 4 duim lengte onderscheidde, maar men kon niet uitmaken of ze aan het vuur waren blootgesteld geweest. In deze streek worden meer dergelijke grafheuvels gevonden, maar velen maken bezwaar, ze uit te graven, want het bijgeloof wil, dat ze bewoond worden door bovennatuurlijke wezens, die zich op vreeselijke wijze wreken, wanneer men het waagt, hunne rust te verstoren.
Rome. Aan de St.-Pieterskerk is een belangrijk, nog door Pius IX bevolen werk, hetwelk niet minder dan 15 jaren heeft geduurd, voltrokken, namelijk de herdekking met lood van den grooten koepel, die eene vlaktemaat heeft van 6162 meters. Het verbruikte lood weegt 354,365 kilos. De kosten bedroegen 200,000 fr.
- De in 1853 grootendeels verbrande kerk van Onze-Lieve-Vrouw der Overwinning, befaamd om den rijken marmerschat die er werd aan verbouwd, is, na voor rekening van Alexander hertog van Torlonia hersteld te zijn, binnenwaarts versierd geworden met muurschilderingen, den intocht van de katholieke troepen te Praag, na de overwinning van Wittenberg, gedurende den 30-jarigen oorlog, voorstellende.
Rio-de-Janeiro. De heer Lodewijk Cruls, den 21n Januari 1848 te Diest, in Brabant, geboren, is door de Braziliaansche regeering tot bestuurder van de keizerlijke sterrewacht van Rio benoemd. De heer Cruls, die sedert 1871 in Brazilië is, heeft zijne studiën gedaan aan de school der burgerlijke genie te Gent.
Pretoria. De talrijke verzenstukken, ter gelegenheid van het bezoek der Transvaalsche afgevaardigden, door Nederlandsche dichters gemaakt, zijn door den heer J.S. Du Toit, in een boekdeel verzameld, uitgegeven onder den titel: Looverkransen voor Transvaal gevlochten en de Transvaalsche deputatie in Holland aangeboden tijdens haar bezoek in Europa.