Skiplinks

  • Tekst
  • Verantwoording en downloads
  • Doorverwijzing en noten
Logo DBNL Ga naar de homepage
Logo DBNL

Hoofdmenu

  • Literatuur & taal
    • Auteurs
    • Beschikbare titels
    • Literatuur
    • Taalkunde
    • Collectie Limburg
    • Collectie Friesland
    • Collectie Suriname
    • Collectie Zuid-Afrika
  • Selecties
    • Collectie jeugdliteratuur
    • Basisbibliotheek
    • Tijdschriften/jaarboeken
    • Naslagwerken
    • Collectie e-books
    • Collectie publiek domein
    • Calendarium
    • Atlas
  • Periode
    • Middeleeuwen
    • Periode 1550-1700
    • Achttiende eeuw
    • Negentiende eeuw
    • Twintigste eeuw
    • Eenentwintigste eeuw
De Vlaamsche School. Jaargang 29 (1883)

Informatie terzijde

Titelpagina van De Vlaamsche School. Jaargang 29
Afbeelding van De Vlaamsche School. Jaargang 29Toon afbeelding van titelpagina van De Vlaamsche School. Jaargang 29

  • Verantwoording
  • Inhoudsopgave

Downloads

PDF van tekst (11.69 MB)

Scans (482.17 MB)

ebook (8.41 MB)

XML (1.20 MB)

tekstbestand






Genre

proza
non-fictie

Subgenre

verhalen
tijdschrift / jaarboek


© zie Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden.

De Vlaamsche School. Jaargang 29

(1883)– [tijdschrift] Vlaamsche School, De–rechtenstatus Auteursrechtvrij

Vorige Volgende

Kroniek.

Antwerpen. 19 November en volgende dagen heeft de verkooping plaats gehad van de voorwerpen van kunst en smaak, nagelaten door den heer Eduard Gevers, in zijne woning Quinten-Matsijslei nr 34. De catalogus bevatte 845 nummers. Onder andere golden: nr 392. Chineesche vaas, fr. 360; 400. 4 stukken namaaksel van Arita, fr. 575; 432. bol in oud Satsuma, fr. 255; 461. 2 groote vazen fr. 425; 640. telloor, fr. 400; 663. id. in oud Doorniksch porselein, fr. 160; 693. Japaneesch standbeeldje in cederhout, fr. 750; 728. bronzen Jupiterskop, fr. 350; 734. marmeren borstbeeld, Overweging, door Rossi, fr. 840; 740. dito Eva, beeld door G. Benzoni, fr. 1750; 741 dito Wanhoop, door Spaventi, fr. 1200; 742. dito Moeder, door J. De Braekeleer (zie 1864, blz. 202), fr. 2525; 761. een kabinet (xviie eeuw), fr. 410; 762. idem fr. 510; 813. zilveren koffiepot (Lodewijk XIII), fr. 405; 814. dito suikerpot idem, fr. 355; 819. zilveren schaal (xviie eeuw), fr. 275; 820. halssnoer met doosje (Lodewijk XIII), fr. 265; 822. een garnituur van grenaten (Rubensstijl xviie eeuw), fr. 230; 823. hanger met reukfleschje (xvie eeuw), fr. 215; 828. Christus aan 't kruis, ivoren paneel door W. Pompe, fr. 225; 843. fac-simile der verlichtschilderingen van den brevier Grimani, klein in folio, fr. 155.

- De volgende heeren hebben zich in commissie gesteld om gelden in te zamelen voor het oprichten van een praalgraf ter eere van Hendrik Conscience: J. de Laet en J. van Beers, voorzitters; J. de Geyter, L. van Ryswyck, E. Rosseels en G. Schoiers, ondervoorzitters; E. Van Bergen, J. van Herendael, G.J. Kroes en M. Rooses, secretarissen; J. de Cleer en T.F. Markelbach, schatbewaarders; J. Adriaensen, P. Benoit, J.I. de Beucker, H. van den Bosch, F.J. van den Branden, E. Campers, H. Claes, J. Cogels-Osij, Edw. Coremans, A. Cornette, Edw. Dujardin, J. Florus, L. Mathot, A. Michiels, Pol de Mont, P. van der Ouderaa, A. Snieders en F. Willems, leden.

- Volgens wordt gemeld zijn de bouwmeesters J. Bilmeyer en J. Van Riel, te Antwerpen, gelast met het maken der plannen voor een gasthuis, dat het gemeentebestuur van Maastricht aldaar wil bouwen.

- Op de prentenverkooping enz. van den heer A. baron Van Zuylen van Nyevelt, uit Brugge, den 22n, 23n en 24n November, ten overstaan van den deurwaarder J. Dirickx, bijgestaan door den kunstkenner J. Linnig, te Antwerpen gehouden, zijn ook de dubbels der prentenverzamelingen uit het huis van Plantyn verkocht (zie blz. 113); zij vormden de nummers 934 tot en met 1044 van den catalogus en brachten slechts fr. 281 op. Deze prenten hadden onbetwistbaar driemaal meer waarde om in ruil te worden gegeven aan andere verzamelingen of benuttigd te worden in de academie, de nijverheidsschool enz.

Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen. 1, 2 en 3

[pagina 199]
[p. 199]

December was er eene tentoonstelling van waterverfschilderingen, waarop werken van de volgende kunstenaars voorkwamen: L. Abry, E. Claus, F. De Braekeleer, E. Farasijn, E. Geefs, M. Guiette, J. Hagemans, A. Hubert, L. Maillard, A. Marcette, R. Montgomery, A. Musin, Pecquereau, H. Seghers, P. Van der Ouderaa, F. Van der Wee, E. Verbruggen, B. Wittkamp.

- P. Van der Ouderaa heeft een goed gelijkend portret geschilderd van den zeer eerw. heer A. Van de Velden, pastoor van St-Paulusparochie.

Mechelen. Verschenen en verkrijgbaar bij de uitgevers Janssens, te Mechelen en Delplace, te Brugge, een keurig bundeltje, hetwelk een 50-tal uitgelezene Vlaamsche liederen op piano-muziek bevat, welke laatste omstandigheid te verwachten geeft dat het nieuwe boek een grooten aftrek zal vinden.

Turnhout. Bij Splichal-Roosen is verschenen: Rouwkrans op het graf van Z.E. Victor August, kardinaal Dechamps, aartsbisschop van Mechelen, primaat van België, enz., door L. De Koninck. Het gedicht is niet in den handel.

- Bij Splichal-Roosen is verschenen, Jodendom en Vrijmetselarij.

Brussel. Bij koninklijk besluit van 28 November is aan de weduwe van H. Conscience, geboren Maria Peinen, een jaarlijksch pensioen van 2438 fr. toegekend.

- Het plein, aan de voorzijde van het nieuw gerechtshof, zal ter eere van den bouwmeester van den merkwaardigsten tempel van Themis die in Europa bestaat, voortaan Poelaertplaats worden geheeten, overeenkomstig de beslissing van het gemeentebestuur van 29 October.

- Bij de drukkers uitgevers wed. De Hou en zoon is verschenen; De Brusselsche straatzanger, drama in zes bedrijven, door Julius Hoste. Dit stuk is in de hoofdstad omtrent 80 malen vertoond geworden, telkens voor eene volle zaal. Het werd ook te Antwerpen eenige keeren opgevoerd.

- In de hoofdstad is eene groote schilderij tentoongesteld van den heer K. Piloty, bestuurder van de koninklijke academie van Munchen, De wijze en de dwaze maagden. Het stuk munt volstrekt niet uit door kracht of waarheid van kleur; ook voor de teekening staat het minder hoog dan verwacht mocht worden van een kunstenaar die in Duitschland zooveel naam heeft als K. Piloty.

- Alfred Cluysenaer heeft een portret van den heer Frère-Orban geschilderd voor de rekenkamer. De minister is afgebeeld staande bij eene tafel die vol papieren ligt. Gelijkenis en behandeling worden zeer geroemd.

- Het middelgedeelte van het Paleis der Natie, waarvan de bouw werd begonnen in 1779, volgens de plannen van den bouwmeester A. Guymard en dat versierd is met een prachtig front, uitgewerkt door den beeldhouwer N. Godecharles, is op 6 December 's namiddags afgebrand. De bijzonderste tafereelen en kunstwerken zijn gered; maar de bibliotheek is grootendeels verloren. De slag van Grevelingen, door E. Van Severdonck en De dood van Maria van Burgondië, door L. Mathieu, welke in de afdeelingszalen hingen, zijn verbrand. De slag van Waterloo, door A. Ottevaere, is uit de lijst gesneden en daardoor gered. Er zijn ook een aantal beeldhouwwerken in den brand verslonden, onder andere: eene prachtige marmeren schouw der leeszaal en het borstbeeld van koning Willem I, door den Franschen beeldhouwer Rude (zie blz. 50). De bouwmeester H. Beyaart is gelast met de heropbouwing van het paleis; in de zaal der kamer van volksvertegenwoordigers zullen 200 zitplaatsen zijn, alsook behoorlijke inrichtingen voor de drukpers.

Gent. Bij den uitgever A. Hoste is een bundel verhalen van de bekwame en gemoedelijke schrijfster mejuffrouw Virginie Loveling verschenen, onder den titel: Het hoofd van 't huis en Allerlei schetsen,

- Bij Leliaert-Siffer is verschenen: De broek van den burgemeester, blijspel, door M. van Caeneghem.

- Het op de drukkerij Van Doosselaere van de pers gekomen Jaarboek van het Willemsfonds voor 1884 vormt een lijvig boekdeel, hetwelk, buiten de verslagen der afdeelingen, letterkundige bijdragen bevat van de heeren H.J. Kann, Fr. Gittens, P. Geiregat, Jul. Sabbe, enz.

Brugge. Bij Bogaert-Storie is het eerste deel verschenen van een groot geschiedkundig werk, getiteld: Les Huguenots et les Gueux, door den heer Kervyn van Lettenhove; het tweede deel is onder de pers.

- De Vlaamsche Broederbond looft een prijs van 500 fr. en een verguld eeremetaal uit voor een oorspronkelijk en onuitgegeven blijspel van ten minste 2 bedrijven, aan den eerevoorzitter der vereeniging den heer Oct. baron van Caloen van Basseghem, Ontvangersstraat nr 6, te Brugge, in zenden vóór 1 Juli 1884, vergezeld van een gesloten omslag, die van binnen des schrijvers adres bevat en buitenwaarts eene op het handschrift van het stuk herhaalde kenspreuk voert. Het bekroonde werk wordt des bonds eigendom, die het mag doen drukken en opvoeren. Volgens het programma, zal het bestuur met den schrijver eene overeenkomst maken, wanneer het stuk door vreemden zou moeten opgevoerd worden.

- De geleerde kunstkenner J. Weale, die onlangs eene groote reis deed naar Noord-Duitschland en Denemarken, heeft te Lubeck de groote schilderij met vleugeldeuren van Memlinc onderzocht, welke als het standaardstuk van den meester wordt geacht. Hij ontdekte op zijne reis een handschrift, met prachtige verlichtschilderingen, uitgevoerd door Cornelia Cnoop, de vrouw van meester Geeraard David van Oudewater, nog een beroemden Brugschen meester, alsook een handschrift van 1400, in verscheidene boekdeelen, met eene beschrijving der stad Brugge, waaruit blijkt dat de O.-L.-Vrouwekerk geheel met muurschilderingen versierd was en toen de prachtigste kerk van Vlaanderen moet zijn geweest. Volgens Rond den Heerd, waaraan wij 't vorenstaande ontleenen, zou de heer Weale alles hebben afgeschreven en zou voormeld handschrift ook de beschrijving bevatten van de muurschilderingen der kapel van 't Heilig Bloed, de grafzerken enz., benevens de beschrijving der muurschilderingen enz. van eene ongenoemde kerk van Brugge. Wel is het te hopen, dat de heer J. Weale deze merkwaardige stukken zal laten drukken.

Bergen. In het bosch van Angre, nabij Dour (Henegouwen), op de bezittingen van graaf de Louvencourt, is een nieuwe rotsgang ontdekt, welke gezegd wordt in schoonheid te kunnen wedijveren met de grotten van Han en Rochefort.

Buitenland.

Middelburg. Er is een begin gemaakt met de herstelling van den stadhuistoren, waarover wij gewaagden in 1881 (blz. 185). Aannemer is de heer H.J. Troupin, voor 23,030 gl., 1071 gl. minder dan de berekening van den bouwmeester L.E. Hezenmans, onder wiens leiding de werken verricht worden. De stellingen noodzakelijk voor hetmaken van de afmetingen en teekeningen, hebben 5080 gl. gekost. De werken moeten voltrokken zijn tegen 15 November 1884. Zie voor de afbeelding van voornoemden toren onzen jaargang 1872, blz. 138. Middelburgs stadhuis werd gebouwd door den Mechelschen bouwkunstenaar Anthonis-Kelderman en zonen (zie op cit. blz. 142).

- In 't begin van 1884 zal te Middelburg eene internationale tentoonstelling van gastoestellen worden gehouden.

Groningen. In deze stad werd op eenen koopdag, in de 2de week van December, 1000 gl. besteed voor een gouden

[pagina 200]
[p. 200]

dames-nécessaire, stijl Lodewijk XVI (goudswaarde 80 gl.); een marmeren beeldje gold 1600 gl.

Haarlem. In deze stad werden op eene publieke verkooping in het begin van December verkocht: 40 blauw Chineesche porseleinen tellooren voor 1020 gl.; 2 koperen kanonnetjes op voetstukjes voor 600 gl.; 20 groene rijnwijnglazen voor 80 gl.; 12 dito 50 gl.

- In deze stad, bij eene verkooping van huisraad, den 11n December, hebben 51 blauw porseleinen tellooren, met voorstellingen betreffende het Tumult te Rotterdam, samen opgebracht 979 gl., buiten de kosten.

Drenthe. Bij ontgravingen tusschen Sleen en Zweeloo en op Hondsrug zijn een aantal grafkruiken (urnen) gevonden, waarvan sommige nog overblijfsels van beenderen bevatteden.

Utrecht. Den 15n October is in deze stad, met veel luister in het bijwezen van HH. MM. den koning en de koningin het standbeeld van graaf Jan van Nassau ingehuldigd.


Vorige Volgende

Footer navigatie

Logo DBNL Logo DBNL

Over DBNL

  • Wat is DBNL?
  • Over ons
  • Selectie- en editieverantwoording

Voor gebruikers

  • Gebruiksvoorwaarden/Terms of Use
  • Informatie voor rechthebbenden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Toegankelijkheid

Contact

  • Contactformulier
  • Veelgestelde vragen
  • Vacatures
Logo DBNL

Partners

Ga naar kb.nl logo KB
Ga naar taalunie.org logo TaalUnie
Ga naar vlaamse-erfgoedbibliotheken.be logo Vlaamse Erfgoedbibliotheken