Jules ROZIER, landschapschilder, is te Versailles overleden rond half October.
Eugenia VERBOECKHOVEN geb. P.F. HEBELINCK, oud 85 jaar, weduwe van den beroemden schilder, (zie 1881 blz. 39). is omtrent het midden van October te Schaarbeek overleden.
Graaf de GOBINEAU, bekend wegens zijne geschriften over de volkenkunde, de geschiedenis, de talen en de wijsbegeerte van Midden-Azië, is volgens een bericht van 16 October overleden.
Adolf EYBEL, historieschilder en leeraar aan de academie sedert 1860, is te Berlijn in den ouderdom van 75 jaren overleden. Zijne stukken stelden meest tooneelen uit de geschiedenis voor. De meest bekende zijn: De groote keurvorst in den slag bij Fehrbelle, De bestorming van een kasteel op Rijgen door de Duitsche zwaardridders en Richard Leeuwenhart in de legerplaats te Ascalon.
Pieter Konstantijn BOON, kunstschilder, oud leerling van D. Col, echtgenoot van mej. Van Meel, is te Antwerpen schielijk overleden den 17n October ten zijnen huize in de De-Keyserslei nr 24, oud 52 jaren en 8 maanden. Na een 9-ure-lijkdienst in de St-Josephskerk, werd hij den 20n October op het Kiel begraven. P.K. Boon was een niet onverdienstelijk genreschilder; hij is ook als photograaf gevestigd geweest.
Adolphe Charles BONNEGRACE, de talentvolle historie- en portretschilder, geboren te Toulon den 2n April 1812, oud leerling van baron Gros, is volgens een bericht van 18 October te Montmirail overleden. Tusschen zijne bijzonderste werken telt men: Christus in het graf, Christus gedoopt door den H. Joannes, De heilige Aloysius van Gonzaga in verrukking, De H. Lodewijk martelaar, Christus tusschen de doctoren, Daphnis en Chloë, De zuiverheid overwonnen door de liefde en De geboorte van Venus; voorts de portretten van Th. Gautier. Havin, M. Carré, A. de la Forge, graaf de Flahaut en E. Grisi. Hij behaalde eeremetalen in 1839 en in 1842 en werd in 1867 ridder van het Legioen van Eer.
Marianna SCHONBERGEN-MARCONI, de eens beroemde zangeres, is volgens een bericht van 19 October te Darmstadt overleden, 97 jaren oud.
Eugenius MANDEL, de beroemde plaatsnijder, sedert 1842 leeraar aan de academie van schoone kunsten en bestuurder van de graveerschool te Berlijn, is volgens een bericht van 23 October te Berlijn overleden, waar hij geboren was den 15n Februari 1810. De meeste Duitsche plaatsnijders, onder andere professor Jacobij, te Weenen, behooren tot zijne leerlingen. Hij zelf vormde zich een tijd lang te Parijs in de school van Henriquet Dupont. Mandel maakte vooral naam door zijne portretten naar Van Dyck, Rafaël, Hildebrandt en anderen.
Janos ARANY, de beroemde Hongaarsche dichter, geboren in 1817 te Nagy-Szalonta, is volgens een bericht van 23 October te Pest overleden.
André SERVANT, genre- en portretschilder te Parijs, is op 42-jarigen ouderdom den 27n October overleden.
PALMIERI, de beroemde natuurkundige, in 1807 te Faicchio geboren, sedert 1854 bestuurder aan het metereologisch observatorium op den Vesuvius, is einde October overleden.
Frederik HEIMERDINGER, dier- en genreschilder, van wien er nog 3 stukken op de laatste Antwerpsche tentoonstelling prijkten, is in de eerste dagen van November te Hamburg overleden.
Pierre Gustave STAAL, teekenaar, geboren te Vertus (Marne), is in het begin van November overleden, oud 65 jaren. De meest beroemde werken der Fransche letterkunde zijn door zijne platen opgeluisterd, waartusschen Les femmes de la bible.
FERRAT, beeldhouwer, aan wien men de 4 draagbeelden van den binnenbouw van het Hotel du Louvre et de la Paix te Marseille dankt, is volgens een bericht uit de eerste dagen van November overleden. Zijn bijzonderste werk is Icarius.
Joannes Franciscus Ludovicus DE LEGH. bouwkundige en aannemer te Antwerpen (zie blz. 26 en 115), is aldaar overleden in de St.-Michielsstraat nr 15, op 2 November. De lijkdienst had plaats in St.-Andrieskerk den 6n daaraanvolgende ten 10 ure. De ter aardebestelling geschiedde op de begraafplaats van het Kiel.
F.A. DE BRUYCKER, kunstschilder, geboren te Gent den 18n November 1816, is te Antwerpen overleden den 3n November in de lange-Van-Bloerstraat nr 95. In den volgenden jaargang zullen wij 's meesters portret mededeelen.
Hermanus KOEKKOEK, de beroemde Nederlandsche zeeschilder, lid der koninklijke Nederlandsche academie van beeldende kunsten, is den 5n November, na eene langdurige ongesteldheid. overleden. Hij was de jongste van de drie zonen van den zeeschilder J.H. Koekkoek en werd in 1815 te Middelburg geboren.
Orazio markgraaf van ANTINORI, de bekende Italiaansche Afrika-reiziger, voorzitter van het Italiaansch Aardrijkskundig Genootschap, is volgens een bericht uit Aden van 6 November te Scloa in Afrika overleden.
BONNAIRE, de Lyonsche beeldhouwer, die een groot deel nam aan de werkzaamheden tot herbouw van het stadhuis van Parijs, is volgens een bericht van 8 November overleden.
G. van EMMERIK, rivier- en zeeschilder, in 1808 te Dordrecht geboren en in Nederland opgevoed door de schilders P. Hofman en Schotel, is volgens een bericht van 14 Nov. te Hamburg overleden.
J. de RIJK, kunstschilder te Hilversum, is volgens een bericht van 15 November overleden, 76 jaren oud.
Julius HüBNER, geboren te Oels (Silezië), is rond half November te Dresden overleden. Hij was een leerling van Schadow. Hübners eerste tafereel stelde Ruth en Booz voor. Tot zijne voornaamste schilderijen bebooren Samson de kolommen van den tempel verbrijzelende, Christus aan de kolom, Christus te midden van het volk, eene Hemelvaart, Roland de prinses Isabella bevrijdende, De gouden leeftijd enz. Hübner was ook een verdienstelijk letterkundige.
Nicolaas JULIN, graveerder en drijver, geboren te Luik den 27n November 1822, leeraar aan de academie voor schoone kunsten te Luik, is aldaar op 20 November begraven.
Dr. SOUTHON, de beroemde Engelsche Afrika-reiziger, is volgens een bericht van 20 November overleden.
Gottfried KINKEL, de bekende Duitsche dichter, is volgens een bericht van 20 November overleden.
VINÇARD, de Fransche volksdichter, schrijver van eene Histoire du travail et des travailleurs en Mémoires d'un Saint-Simonien, is volgens een bericht van 20 November overleden.
Keler BELA, de verdienstelijke Hongaarsche toonzetter, sedert 1866 aan het hoofd van het stedelijk bad-orkest te Wiesbaden, is volgens een bericht van 20 November overleden.
Emiel SACRÉ, kunstschilder, te Elsene, die op de laatste driejarige tentoonstellingen van Brussel en Antwerpen een tafereel tentoonstelde voorstellende de Dood van eenen putgraver, is op 22 November overleden, slechts 38 jaren oud. Op de Brusselsche tentoonstelling behaalde hij het gouden eeremetaal. Zijn laatste werk is het portret zijner moeder dat op de pas geslotene Antwerpsche tentoonstelling prijkte. Hij werd den 26n November met groote eer ter aarde besteld. In het sterfhuis werden redevoeringen uitgesproken door de heeren Emiel Leclercq, namens het bestuur van schoone kunsten, J.B. Robie, uit naam van den Cercle artistique van Brussel en Edm. Picard, als tolk van des schilders vrienden.