Sterfgevallen.
Joannes Michael RUYTEN, schilder van stads- en havengezichten, geboren te Antwerpen den 9n April 1813, is aldaar overleden 12 November. Op de laatste tentoonstelling te Brussel prijkte nog een zijner zorgvuldig bewerkte en rijk gestoffeerde stukken, de Grootemarkt te Antwerpen, sedert des schilders overlijden aangekocht voor het Antwerpsch museum. In onzen volgenden jaargang zullen wij met eene beknopte levensschets een portret van den betreurden meester opnemen.
Karel VERSCHELDE, oudheidkundige, bouwmeester en letterkundige, te Brugge geboren op 5 Juni 1842, is aldaar overleden den 29n November. Hij liet de volgende met platen versierde werken verschijnen: 1863, De Kathedrale van Sint-Salvators te Brugge; 1867, Middelburg in Vlaanderen; Catalogus der oudheden tentoongesteld op de Halle te Brugge; 1871. Les anciens architectes brugeois; 1874, De Vlaemsche bouwkunde; 1875, Les anciennes maisons de Bruges (zie onzen jaargg. 1875, blz. 126); 1876, Étude sur les rues de Bruges. Hij leverde het plan voor de thans bijna voltrokken herstelling van de Potterie, te Brugge, en maakte twee belangrijke ontwerpen voor den aanbouw van eene spoorwegstatie en van een lokaal voor het provinciaal bestuur te Brugge, in den stijl van het stadhuis dier stad. Het behoud en de herstelling van menig oud gebouw te Brugge, is aan hem te wijten. Voor vele fraaie huizen in voorvaderlijken stijl, leverde hij de plannen, alsmede voor een aantal openbare lokalen, ook buiten Brugge, zooals onder andere de in ojivalen trant gebouwde scholen van de gemeenten Waasten en Dudzeele. Sedert drie jaren was hij lid van den gemeenteraad van Brugge. De zeer eerw. heer Ad. Duclos legt in Rond den Heerd (welk tijdschrift op Verschelde's medewerking mocht bogen) de volgende getuigenis af over den verdienstelijken man: ‘Ik hebbe weinig menschen gekend - niemand zal het tegenspreken - die zoo uitmuntten ter zelfter tijde door geleerdheid, ootmoedigheid, goeden in borst, vlaamsche rechtzinnigheid en rondborstige godvruchtigheid. Zijn geest was fijn en pinkelend. Hij verstond op een half woord, onthield al wat hij las of eens zag, onthield het met de kleinste bijzonderheden van vormen, van daten en persoonen. Hij was als eene wandelende archievenkamer. Altijd welgezind en gereed om dienst te
bewijzen, liet hij nooit te antwoorden op de vragen die rond hem gedaan werden. Nooit en was hij haastig: hij scheen altoos tijd te hebben om te klappen en een einde meê te gaan, en hij lei nogtans vele werk af, te vele, voor zijn brooze gezondheid. Die met hem eene ure 's avonds overgebracht hebben, op zijn oud Vlaamsch - want een ouderwetsche brugsche Vlaming was hij, in den edelsten zin van 't woord - weten te vertellen hoe hij dan, te midden zijner vrienden gezeten, dagelijks als voordracht hield over brugsche oudheden, vlaamsche kunst en vlaamsche geschiedenis.’
Dr. KRAPF, de met roem bekende Afrika-reiziger, die van 1837 tot 1853 als zendeling tusschen de Afrikanen verbleef, eenige belangrijke aardrijkskundige ontdekkingen deed en verscheidene werken over Afrika schreef, is op het einde van November overleden te Kornthal, in Wurtemberg, 71 jaren oud.
William BRODIE, beeldhouwer en secretaris der Schotsche Royal Academy, is overleden.
Rafaelle MONTI, beeldhouwer, geboren te Milaan in 1818 en sedert 1848 in Engeland gevestigd, is te Londen overleden. Alexander Bucephalus temmend en zijne Gesluierde Vestaalsche maagd, uitgevoerd voor den hertog van Devonshire, zijn beroemde werken.