Buitenland
Amsterdam. De Tijdspiegel bevat een schoon gedicht van den ook in België gunstig gekenden dichter Banck. Het is een flink gedacht en met waarheid geschreven dichtstuk over den Transvaal.
Parijs. Het kunstblad L'Art vermeldde onlangs dat het tafereel Het Angelus, van Millet, op de verkooping-Wilson 160,000 frank betaald, thans voor 200,000 frank weer aan een ander is verkocht. De schilder, die zoo lang moest tobben eer hij zijn werk kon verkoopen, kreeg, het is nog niet zoo lang geleden, daarvoor slechts 2500 fr.
- J. Claretie schrijft in een opstel over de Groote Opera, dat het archief en de bibliotheek van dezen schouwburg onder andere bevatten: 60,000 platen betreffende het tooneel, 5000 zang- of dansspelen die nooit zijn uitgevoerd, 28,000 liederen van Gounod, Bazin, Grisar, Clapisson, Berat, Monpou enz.; gedeelten van zangspelen die om de eene of andere reden uit de stukken werden weggelaten, waartusschen koren voor Halevy's Charles VI, 16 nog onbekende bladzijden van Donizetti, voor La Favorite bestemd, een lied voor Marcel en eene aria voor Valentine in de Huguenots enz. De verzamelingen zullen in eene groote zaal van het nieuwe operagebouw zichtbaar gesteld worden voor het publiek.
- De academie heeft den 1en prijs Gobert (10,000 fr.) toegekend aan Chéruel, schrijver van de Histoire de la minorité de Louis XIV, den 2de, aan Berthold Zeller, voor zijn werk: Richelieu et les ministres de Louis XIII: le connétable de Luynes.
- Eene inschrijving alhier gedaan voor de overstroomden in België bracht meer dan 45,000 fr. op. Op voorstel van den schilder Alfred Stevens, heeft het comiteit besloten binnen kort eene verkooping van schilderijen te houden, ten voordeele der overstroomden. De heeren A. Stevens, Van Marcke en Ed. Romberg zijn gelast met de inrichting dier verkooping.
Algiers. In deze stad heeft eene kunsttentoonstelling plaats gehad. Op 300 tentoonstellers was België vertegenwoordigd door een 30tal kunstbeoefenaren. Van de 30 eeremetalen zijn er 9 aan Belgische kunstbeoefenaars toegekend, te weten: gouden, Th. Gérard; zilveren vergulde, Jac. Carabain, beide van Brussel; zilveren, L. Tydgat, van Gent, en David Oyens; bronzen, Leo Herbo, van Brussel, Leo Abry en T. Verstraete, van Antwerpen, Marcette, van Spa, en Corn. Van Leemputte, van Brussel; eervolle melding, J. Stobbaerts, te Antwerpen. De heer J.T. Coosemans, werd buiten prijskamp gesteld omdat hij reeds in Frankrijk het eeremetaal bekwam.
Londen. De pers gewaagt met veel lof over een in de Londensche academie tentoongesteld portret van wijlen lord Beaconsfield (B. Disraëli), geschilderd door den Belgischen kunstenaar P. Van Havermaet, geboortig van Sint-Nicolaas en te Antwerpen gevestigd.
Dusseldorp. In deze stad zal op 5, 6 en 7 Juli het 58ste Rijnfestival plaats hebben, onder de leiding van Niels Gade en J. Tausch en met medewerking van de zangeressen Sachse Hofmeister (Leipzig) en Marianna Brand (Berlijn) en de zangers Winckelman en Gura (Hamburg) en Vollitz (Frankfort) voor de soli. Mev. Norman Meruda, uit Zweden, zal viool-soli spelen. Op het programma komen voor: Händels Samson; de Sion-cantate van Niels; werken van Michel Angelo, S. Bach, Mondelssohn, R. Schumann, R. Wagner enz.
Weenen. In 1882 zal alhier eene groote internationale tentoonstelling van kunsten gehouden worden. Er is echter geen geschikt gebouw en om daarin te voorzien heeft men het denkbeeld gevormd het museum te vergrooten, indien eenige personen verantwoordelijk willen blijven voor het mogelijke te kort. Het benoodigd kapitaal wordt op tachtig of honderdduizend gulden geschat, welk bedrag door baron Rothschild zal voorgeschoten worden. Het eere-voorzitterschap is door den aartshertog Karel Ludwig aanvaard.
Washington. Einde April werd in deze stad een bronzen beeld van wijlen den admiraal Farragut onthuld.